Hur är då formen för dagen hos den bereste norrmannen?
– Jag känner mig pigg och fräsch förutom ett diskbråck som spökar. Men jag ska inte gnälla och jag ska hålla på och träna så länge hälsan är med mig, säger Per, men tillägger:
– Just nu sitter jag inne och det känns skönt. Ute vräker nämligen regnet ned.
Henriksen lämnade hemlandet Norge i december 1979 och drog iväg till Nordamerika. Först hade han sin tränarrörelse i USA, där han nådde enorma framgångar.
Kronan på verket var förstås triumfen i Hambletonian 1986 med Nuclear Kosmos (e. Speedy Somolli) där sulkyartisten Ulf Thoresen satt i sulkyn.
– En kuskseger av Uf som från ledningen lurade skjortan av Berndt Lindstedt som satt inpackad i tredje inner. Jag har sett många kuskar genom årens lopp i olika länder, men ingen kommer upp i närheten av Ulfs kapacitet. Han fick hästarna att springa fortare än någon annan med små medel. Tyvärr gick han bort alldeles för tidigt.
En annan storloppsseger kom med Oolong som vann Hambletonian Oaks 1999. Den gången var det med John Campbell som kusk.
Efter 25 år i USA flyttade han vidare till Kanada där han stannade i 15 år.
Med närmare 2.500 tränarsegrar i bagaget tog dock Henriksen beslutet – i samråd med sin hustru Ann Karin Larsen – att lämna travlivet i Nordamerika 2019 och flytta hem. Men det blev inte till Norge, utan det norska paret hamnade istället i Sverige på Hogane gård norr om Uddevalla.
– Valet var helt enkelt givet. I Norge skulle de ha miljoner i tullavgift och moms för att vi skulle ta in husbilen och hästbussen, förklarar Per.
Per har nu varit verksam på anläggningen i fem år och trivs utmärkt.
– Här finns allt som man kan önska sig i träningsväg i form av en rundbana, rakbana och en sandbana.
Och den pigge pensionären är inte rädd för att åka långt för att tävla. I onsdags var han på plats med en kvartett hästar på milebanan i Tingsryd, vilket innebär en liten nätt busstripp på 35 mil – enkel resa. Facit blev två andraplatser och två som blev oplacerade.
– Ett hyggligt facit även om jag hade hoppats på någon seger. När jag kom i säng? Klockan var 04.00 på morgonen. Jag sov i fyra timmar och var i stallet fyra timmar senare…
Som gammal tränare i Nordamerika gillar 78-åringen milebanan i Tingsryd och hyllar att det ska köras V75 där nästa år.
– En helt underbar anläggning. Banunderlaget är perfekt och upploppet är långt och utslagsgivande där alla får chansen. Att de får arrangera V75 nästa år känns rättvist och jag kommer dit även om det är en bit att åka.
Några nackdelar?
– Det finns bara en och det är banan ligger där den ligger. Det är lite avsides i de mörka skogarna i Småland. Jag hade hellre sett den ligga i närheten av Åby eller i Mellansverige. Men, vi får vara glada att vi har en milebana och jag anser fler skulle ta chansen att komma dit och tävla.
Verksamheten innehåller i dagsläget 20 hästar och hittills har det blivit 1,9 miljoner kronor inkört till stallet. På lördag blir det ett besök till Årjäng med två av stallets hästar för att förbättra siffrorna.
Först ut är 12 Make it Schermer (e. Propulsion) i V75-1, som dock drog nitlotten med bricka 12 över korta häcken.
– Vi tog en chans och provade i ledningen senast, men han blev för pigg och slocknade. Nu får han attackera bakifrån och det gjorde han näst senast på Åmål, men fick stryk på målfoto. Formen sitter där och han duger i klassen.
Några ändringar som är aktuella?
– Nej, det blir samma som senast.
Henriksens andra bidrag är 7 Cash Forever (e. Ready Cash) som kommer ut i V75-5 från spår sju bakom bilen.
– Tyvärr har han olaten att ta till lite galopper i loppen när man minst anar det. Även han fick ett tråkigt läge, men det är större chans att han går felfritt härifrån. Gör han det så räcker farten han har i kroppen mer än väl.
Blir det några utrustningsändringar?
– Nej, vi kör med samma som senast.
Vem har du mest känsla för?
– Trots läget måste jag säga Make It Schermer, avrundar Per Henriksen, som får hålla på med det han älskar allra mest.
Att träna och tävla med travhästar.
***
Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ: