Han fortsätter:
– Men det kommer väl förhoppningsvis en tid när den här ”coronaskiten” är över, så vi får väl ta igen det då.
Det har gått en dryg månad sedan årets inval i travsportens Hall of Fame kungjordes. Erik Berglöf är en av de tre som hedras i år. Han och Jim Frick från Sverige, medan norska kallblodsstjärnan och toppavelshingsten Moe Odin väljs in från den norska sidan av travmuséets svensk-norska samarbete.
Erik Berglöfs största segrar (urval)
Äldre hästar-storlopp:
Elitloppet: Copiad 1994 och -95
Oslo Grand Prix: Copiad 1994 och -95
Olympiatravet: Copiad 1995 och -96
Finlandia Ajo: Copiad 1994
Årjängs Stora Sprinterlopp: Copiad 1994
Gran Premio Unire: Copiad 1993
Forus Open: Copiad 1995
Preis der Besten: Copiad 1994
GP Vittorio di Capua: Copiad 1994
Nordiskt Mästerskap: Copiad 1994
Dessutom världsrekord med Copiad, 1.10,7ak*, i Färjestads Jubileumslopp 1994
Årgångslopp:
Svenskt Travderby: Sans Rival 1991, Utini 1992
Stochampionatet: Brilana 1982
Konung Gustaf V:s Pokal: Guy Scoop 1992 (Olle Goop körde)
Breeders Crown: Copiad 1993
Danskt Travderby: Treasure Ås 1995
Axel Jensens Minneslopp: Copiad 1993
Stora Treåringspriset: Crown Storm 1996
Momarken Grand Prix: Copiad 1994
– Det är väldigt hedrade förstås, och roligt. Men jag blev lite överraskad att jag blev invald nu, och att det inte kom i tidigare skede, medan jag fortfarande var på topp. Men det är kanske så här det ska vara, att man blir invald när man så att säga ”är mer eller mindre färdig”. Det kan ju finnas en nackdel med att ta in medlemmar i Hall of Fame för tidigt, saker kan hända. Tänk om de till exempel haft Propulsion invald tidigare när detta med nervsnittningen nu kom upp, det hade ju inte sett så bra ut för muséet…
67-årige Erik Berglöf har alltså trappat ner, men är långt ifrån ”färdig” med travsporten.
– Jag har 20 i segerprocent hittills i år! Det måste vara 20-30 år sedan jag hade sådana siffror. Jag är med på ett sätt som innebär att njuta av travsporten och är tacksam över att det kan fungera och att jag kan unna mig det. Har 13 hästar i träning och två anställda killar som hjälper mig. Jag tränar någon häst på förmiddagarna, och sedan är jag ledig resten av dagen, om jag inte ska iväg och tävla med någon på kvällen. Jag håller mig till snälla och fina hästar, äger de flesta själv och några ihop med gamla kompisar. Jag har blivit för gammal för att köra andras hästar som jag inte känner till och sådana man inte riktigt kan lita på eller är besvärliga åker ur stallet direkt, säger Erik Berglöf.
Erik Berglöf
Född: 21 mars 1953
Hemmabana: Färjestad
Antal kusksegrar: 2.394
Antal tränarsegrar: 1.645
Kuskchampionat: Färjestad 1996, Årjäng 1993, -96, Åmål: 1983, -93, -96, -97. Arvika: 1997, 2002, -07, -08.
En sak som förvånar med Erik Berglöfs karriär är att statistiken visar att han har nästan 2.400 segrar som kusk och drygt 1.600 som tränare. Att han vunnit 700-800 med ”andras hästar” känns lite oväntat.
– Du är för ung, Dahlgren! Förr körde jag rätt mycket åt andra också, men ju äldre jag blivit, ju mer blev det de egentränade. Det känns som att det kommer fram många unga bra kuskar i den svenska travsporten, men det är tuffare för de som är tränare. Det är verkligen ingen enkel sak att få snurr på en tränarverksamhet. Kuskåterväxten behöver svensk travsport inte oroa sig för, men det behövs ju att det kommer nya tränare också.
Det behövs ju att det kommer nya tränare också
De senaste åren har Erik Berglöf kört runt 100-150 lopp.
– Men hittills i år har jag inte kört mer än 35, och det blir väl ungefär lika många till så det blir väl ytterligare lite nertrappning i tävlandet i år. Jag vlll vara med och tävla under den här varma och sköna delen av året, att sitta och kava runt på banorna mörka kalla novemberkvällar lockar inte. Då försöker jag istället åka utomlands, till varma och skönare länder, men det kanske inte heller går nu för den här coronapandemin, säger Erik Berglöf.
Av de 13 hästarna är tio fyra år och äldre och tre hästar tre år. Men i höst tänker Erik försöka förnya och föryngra.
– Ja, jag planerar att ta in några unghästar. Den norske Tile-uppfödaren har jag samarbete med och han ska skicka unghästar till mig. Jag har just nu högsta budet på en av hästarna på Menhammars ettåringsauktion som blev uppskjuten en vecka, så det vet jag ju inte ännu om den hästen kommer hit. Jag har också tänkt vara lite aktiv på auktionerna i höst. Unghästar är roligt att hålla på med, men sedan återstår väl att se om det blir jag som kör dem i lopp när de ska börja starta, eller om jag får anlita någon yngre och raskare förmåga när det blir så dags, säger Erik Berglöf.
Han fortsätter:
– Travsporten är ju fantastisk på så sätt att man kan hålla på länge med den. Jag går på ren rutin, det förstår väl alla, och det går ju bra, kolla min segerprocent i år! Jag såg att Hans-Owe Sundberg börjat köra lopp nu igen, och även Stig H Johansson. De som har såna här riktiga vinnarskallar, dem går drivet att vara med och tävla aldrig ur, säger Erik Berglöf.
De som har såna här riktiga vinnarskallar, dem går drivet att vara med och tävla aldrig ur
Själv körde hsn sitt första lopp som 18-åring 1971.
– Jag lärde mig köra häst hos Olle Elfstrand, och det värmer mitt hjärta att se att även Olle fortfarande håller på med det här och kör lopp fast han väl snart måste fylla 80 (född 1941, reds.anm.)? Olle är en fantastisk människa och det var som sagt hos honom jag började med travhästar när jag fortfarande var tonåring.
Erik Berglöf fick sina stora år som tränare och kusk med den Värmlandsfödda och Värmlandsägda Copiad åren 1993-96 med 50 segrar på 81 starter, (världs)rekordet 1.10,7ak och 15,9 miljoner kronor insprunget. Copiad (e. Texas – Bibbi Girl) blev invald i Hall of Fame, 2015, alltså före sin tränare och kusk. När Copiad kom fram hade Berglöf också haft toppår, med Derbysegrar både 1991 och -92 (Sans Rival och Utini).
– Det var en fantastiskt rolig tid, och med Copiad kändes det som att vi var runt i hela Europa och tävlade. Mycket i Italien, och Tyskland…det var otroligt roligt med allt runtom och alla delägarna som var med…Jim Frick hade samtidigt Lemoyne Square och nån häst till som var med i de här storloppen och det blev många roliga resor och minnen ihop.
Nu skulle alltså Erik Berglöf kunna citera Thåströms textrad ”Numera lever jag ett stilla liv” från låten ”Kort biografi med litet testamente”, men eftersom Erik också definitivt går in under defintionen ”vinnarskalle” ämnar han fortsätta hålla tävlingsnerven nöjd. Ikväll (fredag) i Årjäng kör Erik tre hästar, men istället för att sedan uppleva en rolig Hall of Fame-invalskväll får han åka hem och ta det lugnt.
– Det kanske är lika bra att det inte blir någon Hall of Fame-middag, det är väl inte säkert att vi klarat att ”hålla oss till coronaprotokollet”, skrattar Erik Berglöf.
Hall of Fame-juryns motivering:
Invalda i travmuséets svensk-norska Hall of Fame
2007: Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008: Stig H Johansson, Steggbest
2009: Karsten Buer, Big Noon
2010: Rex Rodney, Bulwark
2011: Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012: Uno Swed, Frances Bulwark, Gunnar Eggen
2013: Gert Lindberg, Legolas, Egil Alnaes, Olle Goop, Vintilla, Margareta Wallenius-Kleberg, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gunnar Nordin, Gösta Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Atom Vinter, Trygve Diskerud, Stefan Melander
2015: Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström, Tamin Sandy, Bort Rigel
2016: John Buer, Einar Andersson, Algot Scott, Björn Goop
2017: Steinlager, Åke Svanstedt, Stefan Hultman
2018: Elding, Viking Kronos, Torbjörn Jansson
2019: Jorma Kontio, Roger Walmann, Jimmy Takter, Scarlet Knight
2020: Erik Berglöf, Jim Frick, Moe Odin
”Travsportens Hall Of Fame visar personer och hästar som varit betydelsefulla för travsportens utveckling och popularitet i Sverige och Norge.”