Travridning började i Frankrike redan på 1800-talet och där är montésporten stor. Bland annat rids Prix de Cornulier (€700.000) under vintermeetinget på Paris-banan Vincennes. I Sverige reds det första ”riktiga” montéloppet 2004 och ifjol gjorde disciplinen debut på V75. Totalt har drygt 200 utövare i Sverige montélicens och sporten är under utveckling.
Bert-Ola Månsson är regional sportchef och på Bergsåker gjorde han en unik satsning på kallblodssporten 2015. Banan i Sundsvall tilldelades V64-omgången under Kriterie-fredagen när det var auktioner och stortrav på Solvalla.
– Vi blev inte av med den dagen och jag började grubbla vad vi skulle kunna göra. Bergsåkers egna tränare ville gärna vara i Stockholm och jag började fundera på vilka som skulle kunna och vilja tävla på Bergsåker den kvällen. Då slog idén ner som en blixt att vi skulle köra en tävlingsdag med bara kallblod. Kallblodsfolket är normalt inte lika intresserade för Kriteriehelgen i Stockholm och det finns inga regler för att man inte skulle få köra en dag med bara kallblod. Därför bestämde jag mig för vi kör, berättar Månsson.
Han blev fullständigt idiotförklarad. Belackarna sade; loppen skulle bli dåliga, det skulle inte komma någon publik och heller inte bli någon vidare omsättning.
– Det blev tvärtom på alla punkter och det visade sig att jag hade rätt. Vi hade de bästa kallbloden i de olika klasserna och kullarna.
Att funnit ”specialdagar” är inget nytt i travsporten. B-tränardagar förekommer och i Gävle hade man en dag för flera år sedan en tävlingsdag för enbart ston. När Månsson hörde röster om att lönsamheten för montéryttarna var svår började det hända saker i hans huvud.
– Många ryttare åker långt bara för att rida ett lopp och i vissa fall handlar det om breddlopp. Bergåker fick solidariskt ta ett par lördagskvällar och när vi fick denna mot finalen i Sommartravet började jag fundera vad vi skulle göra. Banor får kritik för att de inte gör något annorlunda och här hade vi möjlighet att båda stärka montésporten och jobba med nyrekrytering. Jag landade i en tävlingsdag med bara montélopp.
Månsson förberedde sig på storm
B-O sade inte ett ord till någon om sin idé – inte ens kollegorna på sekretariatet. Skulle förslaget komma ut skulle det bli många negativa röster direkt. Månsson hade ju erfarenhet sedan kallblodsdagen…
– Istället ägnade jag några veckor på att förbereda mig. Jag tänkte på frågor om säkerhet, hur många lopp en ryttare kan rida och om det finns hästar och ryttare till flera lopp. Jag var förberedd bli idiotförklarad igen, men när vi gick ut med konceptet skulle jag ha svar på frågorna.
Segerrikaste ryttare 2018
- Sofia Adolfsson (Ö) – 33 segrar – 1.479.145 kronor
- Emilia Leo (G) – 23 – 1.230.800
- Tova Bengtsson (HD) – 13 – 670.500
- Jennifer L Oscarsson (Å) – 12 – 710.200
- Jennifer Persson (S) – 8 – 744.200
- Caroline Forsner (U) – 8 – 270.500
- Jenni H Åsberg (BS) – 8 – 490.700
Sportchefens första steg var att kontakta Stina Swartling på Svensk Travport om vad hon tyckte om idén.
– Hon blev eld och lågor och tyckte att förslaget var lysande. Vi började med att diskutera vilka svårigheter som fanns.
Samtalet landade i att B-O Månsson och Jonas Lindkvist (marknadsavdelningen) åkte från Bergsåker till Hästsportens Hus i Stockholm för att spåna vidare.
– Där pratade vi hejvilt om hur en montédag skulle se ut. Vi kom ner på mer detaljfrågor som hur många lopp en ryttare fick rida, att vi skulle ha en depå med mat och dryck samt spinningcyklar som ryttare skulle kunna utnyttja mellan loppen och mycket annat.
På lördag är det dags för montédagen på Bergsåker och varje ryttare får max delta i fyra lopp. Det rids totalt åtta lopp för både för varm- och kallbod och 90 ryttare gjorde sig tillgängliga.
– Det landade i att drygt 40 fick ritter och cirka tre-fyra stycken deltar i fyra lopp. De flesta rider en eller två hästar. Lägg därtill att det rids två ponnymontélopp.
Tävlingarna börjar 18.00 och Bergsåker och Svenskt Travsport har utvecklat projektet till ett heldagskoncept. Det blir föredrag och föreläsningar om bland annat kost, träning och ridteknik. Två av profilerna är den tidigare galoppjockeyn Fredrik Johansson och OS-guldmedaljören Johan Olsson.
– Det är gratis och alla är välkomna. Vi har bjudit in alla med montélicens och försökt locka hit folk från ridsportsidan. Vi har sytt ihop ett spännande koncept och jag hoppas att det kommer mycket folk som gillar hästar. Vi börjar kring lunch i morgon och sedan blir det efterfest med trubadur till klockan 01.00. Så den som vill kan spendera 13 timmar på Bergsåker…
B-O Månsson fortsätter:
– Vi har lagt extra medel på prissummorna och har högre än en normalt V65-lördag. Det har gett resultat och sportsligt är jag nöjd med bra anmält. Lördagskvällarna är ingen höjdare publikmässigt och jag vet inte hur många som kommer. Det är klart jag har förhoppningar vad gäller publik och omsättning, men vi har inga förväntningar.
Självklart kommer Bergsåker visa Rättviks V75-tävlingar samt Hambletonian från USA. Där inte minst den tidigare Bergsåker-profilen Åke Svanstedt är aktuell med bland andra Six Pack.
Det skulle vara möjligt att rida en Nordisk Montéryttarkamp
Är den här montédagen en engångsföreteelse eller återkommer den även 2019?
– Jag både tror och hoppas att jag i morgon kväll säger att montédagen är här för att stanna. Min känsla om vi kör även nästa år är att vi absolut kan rida ett par lopp till. Utan att vi vänt oss mot Norge och Finland har intresset varit stort därifrån. Det skulle vara möjligt att rida en Nordisk Montéryttarkamp och vid fler lopp skulle även fler ryttare få chansen. Men just nu är det bara spekulationer, jag har i nuläget inte ens någon aning om hur tävlingsprogrammet ser ut för 2019. Men om det bestäms att det blir en fortsättning kommer vi ha bättre förutsättningar än inför årets dag.
Vad blir nästa projekt efter kallblod och monté?
– Jag har ingen direkt idé, men jag har funderat en del och sneglat lite mot sprint på längdskidor. Först en kvalrunda (prolog) med kvart-, semi- och final. Det skulle var häftigt att släppa iväg 48 hästar med 15 sekunders mellanrum och köra sprintfesten, men i första hand måste vi tänka på hästarnas väl och ve och jag vet inte om det här ens är genomförbart.
I veckans nummer av Sulkysport har vi tema montésport. Här kan ni läsa e-tidningen.
Här hittar ni startlistor till samtliga lopp på Bergsåker.
Startlista, lördagens huvudlopp
100% Monté
2.140 meter autostart
Förstapris: 100.000 kronor
Häst – Ryttare
- Fux Pride – Trude Kleveland
- Licence Holder – Jenni Kaija
- Vic de Luxe – Jonathan Carre
- American Idol – Madelen Berås
- Buck Boko – Iida M Lantto
- Nantucket – Sofia Adolsson
- Conrads Fredrik – Susanne H Ostersling
- Sid The Kid – Viktoria Strand Jörgensen
- Kaka A.T. – Janita Luttunen
- Tantalio – Maria Holmen