Samtidigt tar 71-åringen det hela med ro. Den där riktiga nervositeten har inte hunnit smyga sig på än, trots att den stora dagen närmar sig med stormsteg.
– Det är spännande så klart, men jag är väl inte så jättenervös. Det kommer många lopp till och blir inte helt nedslagen om det inte skulle gå bra även om man givetvis har förhoppningar.
På Jägersro har Håkan Linné sprungit sedan 1965 och 17 år senare köpte han sin första häst.
– Jag fick ekonomiska möjligheter helt enkelt och köpte en del i en häst. Sedan har det bara ökat på.
Jan-Erik Olsson var Linnés förste tränare under en tid då hästägandet såg annorlunda ut.
– Vi hade trevligt och man ägde häst mycket för det sociala. Idag är det tävling på ett helt annat sätt. Jag har haft hästar ihop med Tomas Malmqvist sedan år 2010 och han är en fenomenalt duktig unghästtränare som jag fått uppleva stora stunder ihop med.
Genombrottshästen
Tillsammans äger duon fyra hästar till hälften var och det är Fiftyfours (e. Fourth Dimension) mor Backfire (e. Offshore Dream) som var genombrottshästen.
Karriären resulterade i elva segrar på 42 försök och närmare 5,5 miljon i intjänade prispengar. Under fyraåringssäsongen vann stoet Drottning Silvias Pokal och Breeders Crown, slutade tvåa i Stochampionatet, trea i Criterium Continental och fyra i Derbystoet.
– Det var en helt annan nivå man fick uppleva. Tidigare var man nöjd om man fick gå ut i vinnarcirkeln efter ett vanligt tisdagslopp på Jägersro. Med Backfire förändrades mycket; plötsligt ägde man en internationell stjärnhäst.
Helt annan nivå man fick uppleva
Håkan Linné om tiden som ägare till femfaldiga miljonärskan Backfire.
Den blodslinjen har man låtit leva vidare och det är just kring Backfire och hennes avkommor som Linné uteslutande satsar idag.
– Backdraft som också startar på Jägersro under lördagen blev hennes första avkomma. Hon är jättestor, har haft problem med det mesta och ofta behövt gå till veterinär. Med Fiftyfour har det varit tvärtom; han är en mindre modell och vi har inte lagt en krona på veterinärundersökning i hans fall.
Stort löfte
Att Fiftyfour var ett stort löfte fick Linné klart för sig från första stund.
– Hästen föddes på Menhammar och gick ner till Frankrike för inkörning. De sade direkt att hästen var något extra och Tomas har helt enkelt den där känslan. Det har visat sig vara rätt för Fiftyfour kvalade ju redan i maj och Tomas trodde att hästen kunde gå en 1.13-tid vid debuten under Åbergskvällen, men det räckte med en 1.16-tid.
Hittills har det blivit tre segrar på fyra försök och 535.000 kronor i intjänade prispengar. I lördagens final av Svensk Uppfödningslöpning tillhör hästen favoritskaran.
– Jag tror att han vinner om han får ett någorlunda lopp. Inte som han fick i Breeders Course-finalen där han blev svarad av en häst om ledningen som inte duger och som stapplade i mål. Får han ett någorlunda lopp tror jag han är svårslagen, men det där vet man ju inte på förhand.
Som ägare och uppfödare står mycket på spel. Förstapriset är i grunden 800.000 kronor, men Fiftyfour hämtar det dubbla av prispengarna då han likt samtliga i fältet är premiechansad.
– Och därtill är det 30 procent i uppfödarpremier så det är klart att det är ett väldigt stort lopp, avslutar Håkan Linné.
Linné om...
…bakgrunden till namnvalet Fiftyfour:
– Jag och min fru träffades år 1968 på ett dansställe i Malmö som hette 54:an, ett sådant där tryckardansställe som ungdomar gick till. Hästens far heter ju dessutom Fourth Dimension så jag tyckte det passade extra bra utifrån det och slog två flugor i en smäll.
…att äga häst i Frankrike:
– Tomas har ju fantastiska framgångar där nere och vi har faktiskt ägt tre franska hästar ihop. En travade inget, den andre ville inte springa och den tredje blev diskad varje gång. Jag gick tillbaka till svenska hästar efter det, men säger inte att jag inte kommer ge det chansen någon mer gång.
…Backfires avkommor:
– Tyvärr dog fölet hon fick 2021 efter Readly Express på grund av en magsjukdom. I år fick hon ett jättefint hingstföl efter Googoo Gaagaa.