Den 1 januari 1980 plockade Axel Jacobsen ut proffslicens och han har varit Köpenhamn-banan Charlottenlund trogen under hela karriären. Den danske profilen – inte minst känd för sin svart-vit-rutiga dress – svarar på klockren svenska, vilket inte är så konstigt.
– Jag är född i Sverige, gick i skola i Malmö under skolåldern, och sedan har jag tagit en civilekonomexamen i Lund, berättar 68-åringen.
Både hans far och farfar har ägt hästar och hållit på med uppfödning i Köpenhamn. Att arbeta som civilekonom fick stå åt sidan för travsporten och de fyrbenta vännerna.
– Jag hade gift i blodet när jag föddes och hästar har alltid varit mitt stora intresse. Varje lov och på helgerna åkte jag till Köpenhamn. Jag känner mig lika mycket svensk som dansk.
Jag vill lägga ner mycket tid med varje individ
När Axel Jacobsen drog igång för snart 40 år sedan växte stallet snabbt. Efter fyra-fem säsonger som tränare hade han över 100 hästar i träning innan han började trappa ner i början av 1990-talet.
– Det jag minns från den perioden är att jag vann mycket lopp, men jag hade inte så mycket kontakt med varje häst. Det är inte min stil utan jag vill lägga ner mycket tid med varje individ.
För dagen har han 15 hästar på träningslistan.
– Antalet är passande för mig och jag tycker att det fungerar bra.
Under stortränartiden tog Jacobsen sina största segrar. Derbyt 1984 med Game Högh (e. Pay Dirt–Nita L), 1.13,3ak, 25 segrar och 1,1 miljoner dkr. Året efter vann han bakom Hawkeye (e. Vokal N–Rebekka Valentine), 1.14,3ak/782.310 dkr. Stoavdelningen i Danmark har Axel Jacobsen tagit hem med Miss Ixa e. (Jerard), Rebillion (e. Another Miracle) och Bonita L (e. Whiteland Crown) åren; 1989, 1993 och 1998.
Finalist i Elitloppet fyra gånger
USA-födde Frisky Frazer (e. Baltic Speed) är den häst som kanske mest förknippas med Lunden-tränaren. Han föddes 1990 och gjorde 133 starter (48-27-12) under Jensens vingar, tjänade 8.324.403 kronor och tog rekordet 1.10,8ak. På meritlistan finns segrar i Prijs der Giganten, Rikstotos Europamatch, Yngre Larssons Trofé, Peterson-Broddas Minneslöpning och dubbla vinster i Klosterskogens Elitlöp. Hela fyra gånger var han med i Elitloppet och tredjepriset 1997 bakom Gum Ball är den främsta placeringen.
– Vi kom till final varje gång. Under 90-talet hade jag ett något mindre stall, men med mer klass och vi hade flera bra hästar. Förutom Frisky Frazer tränade jag bland andra Mr Flirt (e. Valley Victory), 1.13,0ak/1.307.939 kr.
Hur hittade du Frisky Frazer?
– Jag var på semester i USA och hittade hästen i ett babyrace på Pocono Downs. Jag gillade typen och när jag fick veta att han var till salu slog jag till direkt. Vi har varit med i många storlopp över hela Europa.
Under en period hade Axel filial i Frankrike och bärgade sex segrar på Vincennes. Fyra av dessa kom med Demilo Crown (e. Lindy’s Crown), 1.13,4ak/2.082.103 dkr. Jacobsen är faktiskt ensam dansk att ha vunnit på Vincennes med egentränad häst.
– Jag var i Frankrike under två-tre år och hade tio hästar som mest där. Det var mycket, mycket intressant. Väldigt lärorikt och mycket jobb. Jag tycker att det är en stor fjäder i hatten att ha vunnit lopp på Vincennes med hästar som jag tränade och körde själv. Det krävs mycket för att nå dit.
Senare i år fyller Jensen 69 år, men han har fortfarande suget att vinna storlopp och nyligen startade han en unghästsatsning.
– De senaste tio åren har jag inte haft några unghästar utan tränat lite äldre travare för att få dem så bra som möjligt. Nu har jag tillsammans med hästägare tagit beslutet för att satsa på unghästar. Jag har fem treåringar och lika många tvååringar. Upplägget känns intressant och det roligaste med travsporten är att ta fram egna hästar.
Vunnit drygt 2.600 lopp
De senaste åren har Jacobsen vunnit mellan 10-25 lopp per år och totalt ståtar han med drygt 2.600 segrar på meritlistan.
– Travsporten är väldigt annorlunda idag jämfört med när jag började, men jag tycker att det är väldigt skoj. Jag mår bra varje dag jag går till jobbet.
Hur mår dansk travsport?
– Danskt trav har mått dåligt under många år. Vi har inte förmått att klara oss själva och jag hoppas att det blir bra med samarbetet med Svensk Travsport. Min förhoppning är att det gynnar sporten här, men det borde kunna vara positivt även för Sverige. Inte minst med marknaden med lopp att spela på.
I helgen startar Axel Jacobsen tre hästar. Dynamite Hornline och Björn G på lördagen. Femårige Botox startar i söndagens klass II-försök (V75-2) och vid seger är han klar för finalen på Solvalla i samband med Elitloppet.
– Botox har varit hos mig i drygt ett år och utvecklats för varje start. Jag tycker att hästen är bra, men spår åtta är inte optimalt och han är inte snabb ut. Vi lär hamna bland de sista, men jag tycker ändå inte att hästen är chanslös.
Vad är störst i Danmark, Copenhagen Cup eller Derbyt?
– Derbyt är minst dubbelt så stort som Copenhagen Cup-helgen. Visst, sporten är fin i helgen, men det är något speciellt med Derbyt i Danmark. Intresset och publikt är det större. Det är en tradition i Danmark och en vanlig danske vet när Derbyt körs.
Avslutningsvis, vem vinner årets upplaga av Copenhagen Cup?
– Jag blev imponerad av Cyber Lane i årsdebuten. Jag tror att han vinner Copenhagen Cup och hästen kan bli en storstjärna.
Copenhagen Cup 2018
2011 meter autostart
Förstapris: 375.000 danska kronor
Häst – Kusk
- Cash Hanover – Michael Nimczyk
- Takethem – Steen Juul
- Ferrari B.R. – Per Oleg Midtfjeld
- Cyber Lane – Johan Untersteiner
- Generaal Bianco – Peter Untersteiner
- Cruzado Dela Noche – Björn Goop
- Romanesque – Dominik Locqueneux
- Tripolini V.P. – Jeppe Juel
- Mindyourvalue W.F. – Robert Bergh
Totoo del Ronco – Mario Minopoli Jr