Stochampionatet känns öppet i år utan någon given favorit.
– Hall of Am är en av de som tidigt är med i diskussionen om vilka som kan vinna, det håller jag med om, säger Stefan P Pettersson.
Hall of Am
sto fyra år e. Muscle Hill – Hall of Face e. Enjoy Lavec
18 st: 5–2–3
Rekord: 1.14,7m* – 1.10,5ak
Insprunget: 1.062.307 kr
Uppfödare: Am Bloodstock AB, Stockholm
Ägare: Stall Courant AB, Stockholm
Tränare: Stefan P Pettersson, Mantorp
Körsven: Magnus A Djuse, Solvalla
Skötare: Martina Lundin
Meriter: Som tvååring trea (på sitt rekord 1.10,5ak) i Goldsmith Maid och fyra i Kindergarten Classic-final i USA, då i träning hos Marcus Melander.
Hall of Am är syster till Eclipse Am (e. Ready Cash), 1.11,9ak*/846.700 kr, Betel Am (e. Olimede), 1.12,5ak/601.043 kr, Frankenstein Am (e. Joke Face) 1.12,3ak/498.892 kr) och Galileo Am (e. Muscle Hill), 1.11,2am/464.300 kr.
Stammar från Lady Ann Reeds toppmöderne. Mormor till Hall of Face är Foreign Waters (e. Homesick – Reel Fish) som lämnat stjärnan Toss Out (e. Supergill) 1.10,9ak/12,5 mkr.
Han har nu fyra hästar i träning för Stall Courant på sin gård Björkhult nära Mantorp. Det var fem Courant-hästar till i försomras, då fyraårige Hopeusteponalego (e. Doanto Hanover – Gliding Phoebe), 1.11,0ak/778.000 kronor, efter ett år hos Stefan med cirka 400.000 kronor insprunget, såldes till Hanna Lähdekorpis stall.
– Att vi fått chansen att träna Courant-hästar har sitt ursprung i en av Oasis Bis resor till Prix d’Amérique. Sabine Kagebrant jobbade på Grosbois då där vi hade Oasis Bi inkvarterad och Sabine tog hand om och fixade ”allt” som vi kunde tänkas behöva ha hjälp med. Vi fick väldigt bra kontakt och när Sabine sedan blev verkställande direktör för Courant gav det ena det andra. Vår första Courant-häst var ett sto som hette Extase d’Inverne (e. Zola Boko – Passion d’Inverne) och sedan provade vi USA-importen Dupree (e.Andover Hall – Hustle N.Muscle). Så kom Hopeusteponalego förra året… Nu har vi alltså fyra Courant-hästar, säger Stefan P Pettersson.
Hall of Am (e. Muscle Hill – Hall of Face) kom från USA och Marcus Melander mitt i treåringssäsongen. Hon hade avslutat tvååringstävlandet lukrativt med att springa in en halv miljon kronor som trea i Goldsmith Maid på 1.10,5 och var även fyra, med galopp, i Kindergarten-finalen, på Meadowlands. Treåringstävlandet inleddes med tredjeplats på 1.10,6 i ett vanligt lopp, men efter två raka galoppmisslyckanden i juli valde Anders Ström att avbryta satsningen på de amerikanska stakesen och flög istället hem svenskfödda Hall of Am med sikte på Oaks och Breeders Crown i Sverige.
– Oakskvalet var första starten för oss. Hall of Am gick en väldigt stark slutkurva ute i tredjespår men galopperade plötsligt 300 kvar, som det såg ut på väg att bli tvåa bakom Eagle Eye Sherry. Sedan galopperade Hall of Am på i princip samma ställe i Breeders Crown-semifinalen också. Vi var brydda och kunde inte riktigt förstå varför, men när hon sedan gick igenom en stor veterinärkoll hittades ett problem i ett knä som opererades. Det var sannolikt det som stört henne och orsakat galopperna, säger Stefan P Pettersson.
Som fyraåring har det sedan varit raka spåret…nästan. Det blev galopp i årsdebuten i uttagningen till Drottning Silvias Pokal, men efter det lyder resultatraden 1–2–1–1. Det har varit enormt fint klipp i Hall of Am när hon fått kasta sig över konkurrenterna till slut efter rygglöpningar, och i kvalet till Stochampionatet höll hon verkligt starkt på 1.13,4a/2.640 – delat snabbaste segertid i uttagningarna, tilsammans med Globalizer – efter att ha slösat ordentligt med krafterna i ledningen.
– Hall of Am är ett sto med väldigt hög kapacitet, det har känts hela tiden. Så det är skönt att hon nu får visa det på banan också, och har börjat fungera fullt ut. Galoppen i Drottningpokalkvalet var ett olycksfall i arbetet, det blev trångt in i första kurvan och när Magnus A Djuse och Ulf Ohlsson missförstod varandras intentioner blev det oturligt galopp för Hall of Am. I kvalet till Stochampionatet var det första gången hon gick i ledningen sedan hon kom till mig och jag kan väl erkänna att det inte kändes speciellt bra i magen efter ett varv när Hall of Am pullat hårt i 1.13,5-fart före fältet och då såg ut att börja ta i ännu hårdare…När bilen släppte var det lugnt och fint för Magnus, men sedan kom det en medtävlare utvändigt i tredjespår in i första sväng och då var det som att Hall of Am trodde det redan var finish och skulle spurta.
Kändes inte speciellt bra i magen efter ett varv när Hall of Am pullat hårt i 1.13,5-fart före fältet
– Hon höll oerhört starkt med tanke på tempot och att hon låg på så onödigt hårt. Innan loppet var jag kaxig och sa att det finns växlar att dra eftersom hon fortfarande går med öppet huvudlag och fast bomull, men när hon betedde sig så där vete sjutton om vi vågar växla upp i finalen. Vi får klura och fundera på det i veckan.
Hall of Am har en riktigt tät och stark stamtavla och om hon kan krydda sin tävlingskarriär med en toppmerit i ett grupp I-lopp skulle hennes framtida avelsvärde naturligtvis bli ännu högre.
Så ett snöre till bomullen kan väl Magnus få på söndag i alla fall? Anders Ström ser väl hellre att Magnus chansar för vinst än säkrar typ en tredjeplats, om loppet skulle arta sig så att en extraväxel kan behövas till slut?
– Vi har alla möjligheter öppna. Det gäller för övrigt även taktiken. Jag kommer säkert att fundera på det här loppet i huvudet dygnet runt, på repeat, fram till söndag. Att vi fick välja spår två var perfekt och vi har också en toppkusk. Magnus A Djuse är väldigt ung, men besitter redan de kvaliteter som de allra bästa kuskarna har. Han har möjlighet att vara offensiv från början om det verkar vara läge för det, eller så kan han sikta på att få tredje ytter. Spurtförmåga har Hall of Am verkligen visat att hon har, säger Stefan P Pettersson.
Spurtförmåga har Hall of Am verkligen visat att hon har
Ett bra exempel på det är Hall of Ams seger i Andra testet till Stochampionatet. Där vände hon ”ut och in” på fältet när Magnus A Djuse attackerade 600 meter kvar. Segern blev överlägsen och bakom Hall of Am i mål fanns Global Brilliance (tvåa), Hill’s Angel (fyra) och Loaded Maria (sexa) som också är med i Stochampionatet på söndag.
Hall of Am är alltså redan en storloppshäst och det finns sådana planer för fler i Courant-kvartetten hos Stefan P Pettersson:
– Treåriga stoet Icone Am (e. Muscle Hill – Twist In the Tail) gick 1.13 tidigt på säsongen för Marcus Melander som tvååring. Jag har haft Icone Am sedan i vintras, och det är en stor och rejäl märr, det känns som att hon har egenskaperna för att bli en toppsprinter. Det hoppas jag att hon får chansen att visa i korta E3, säger Stefan P Pettersson.
Övriga Stall Courant-hästar hos Stefan P Pettersson
- Icone Am (sto tre år e. Muscle Hill – Twist In the Tail e. Cantab Hall) Syster till Europhile Am (e. Gift Kronos), 1.11,7ak/984.400 kr 8 st: 1–1–1. Rekord: 1.13,2ak. Insprunget: 146.039 kr
- Hipster Am (valack fyra år e. Muscle Hill – Belgravia e. Kadabra) 11 st: 4–0–4. Rekord: 1.1,2ak. Insprunget: 286.011 kr
- Go West Young Man (valack fem år e. Jocose – Out Of the Game e. Muscles Yankee) 20 st: 7–1–1. Rekord: 1.11,0ak. Insprunget: 746.598 kr