– När startlistan kom och han hade fått spår elva suckade jag väl lite. Spår elva i Örebro över 1.600 meter…nej det är ingen höjdare. Men när jag tittar närmare på det kanske det inte är så hopplöst ändå. De två Kolgjini-hästarna, Wäjerstens och Båths och Lugauers där framme, det är väl lite upplagt för att det kan bli högt tempo? I så fall är det bara att hoppas att min häst sitter i slagläge när det är upploppsdags, för Mi Ma Orthus har redan hunnit visa att han trivs väldigt bra med att gå på rulle, säger Joakim Elfving.
Det gjorde Mi Ma Orthus när han tog sin hittills främsta seger, den senast i ett Breeders Crown-lopp på Solvalla. Då satt Rikard N Skoglund i tredje par utvändigt och Mi Ma Orthus avgjorde på snyggt sätt. Spurtade väldigt bra gjorde hästen också i Bergsåkers Breeders Crown-lopp i augusti, då från köposition.
Mi Ma Orthus
hingst 2 år e. Jocose – Quantum Octavia e. Malabar Circle Ås
4 st: 2–1–0
Rekord: 1.17,2m* – 1.14,8ak
Insprunget: 265.000 kr
Uppfödare: Anna Maria Hanses, Vikarbyn
Ägare: Anna Maria Hanses, H & B Karlsson
Tränare: Joakim Elfving, Romme
Körsven: Rikard N Skoglund, Solvalla
Skötare: Sanna Kumanto
Övrigt: Mi Ma Orthus mormor är den snabba Sessan Starlet (e. Farm King – Gina Freight) 1.13,8ak*/945.500 kr med 22 segrar på 64 starter på 1990-talet. Sessan Starlet har lämnat en miljonvinnande avkomma: Quantum Oliver 1.12,2ak/1.046.000 kr, vilken är helbror med Mi Ma Orthus moder Quantum Octavia. Ytterligare en helbror, Quantum Aramis, tog rekordet 1.12,1 och sprang in 800.000 kr.
Mi Ma Orthus mamma Quantum Octavia tog två segrar på 53 starter, rekordet 1.15,2ak och sprang in 112.000 kr. Mi Ma Orthus är första avkomman och Quantum Octavia tävlade efter att ha fölat 2018 sedan under 2019 (nio starter, 11.000 kr insprunget), året efter Mi Ma Orthus fötts.
Det är enda gången som en av lördagens svåraste konkurrenter om segern i Svampen, Global Catwalk slagit Mi Ma Orthus, vilken har 2-1 i inbördes möten på Daniel Wäjerstens tvååring. De möttes redan i debuten på Bergsåker och visade båda stjärnstatus direkt. Det gick 1.13,5 sista varvet när Global Catwalk försökte pressa Mi Ma Orthus trött, men Joakim Elfvings häst svarade säkert. Och visade samtidigt direkt i sin första start prov på det mesta en bra travhäst ska ha, både fysiskt och mentalt, i sin vektygslåda med egenskaper.
– Ja, visst var det så. Men det var ingen överraskning för mig, det han visade i första starten. Mi Ma Orthus har varit en häst som stuckit ut ända från början, ja sedan han kördes in redan i april-maj före sommarbetet som ettåring. Han har gjort allt rätt både på och bredvid banan, är förnuftig på alla sätt. Här hemma är han hur mysig oh social som helst, intresserar sig till exempel mer för vad vi människor gör än om det kommer några ston i närheten, säger Joakim Elfving.
Intresserar sig till exempel mer för vad vi människor gör än om det kommer några ston i närheten
Utseendemässigt går det att ana att Express Ride är farfar, Mi Ma Orthus har drag av den där gracila långbentheten som kännetecknat Elithingstutnämnde Express Ride.
– Ja, eller hade…För med starterna och tävlandet har han utvecklats, grovnat och lagt på sig muskler. Mi Ma Orthus är kraftfullare nu än för ett par månader sedan, och jag tycker också att det syns i loppen att han utvecklas och går framåt fysiskt. Till exempel tog han det tuffa lopp han fick näst senast, då han gick utvändigt utan rygg och åkte dit på målfoto, på rätt sätt och har efter det blivit ännu bättre. Så är det väl med hästar som har det där lilla extra, de tar steg framåt i utveckligen av tuffa uppgifter.
Mi Ma Orthus fyra lopp hittills
- Bergsåker 6/8. Tvååringspremiären. Mi Ma Orthus stack direkt till ledningen från springspår och fick efter 1.20,1 första varvet stenhård press på slutrundan av Global Catwalk. Höll säkert undan på 1.17,3/2.140 sedan slutkilometern travats efter 1.13,7 och båda hästarna imponerade.
- Bergsåker 28/8. Årets första Breeders Crown-lopp för tvååringar. Mi Ma Orthus backades sist, hade en dålig rygg i tredjespår i sista kurvan och via underkant 1.14 sista 400 meterna spurtade hästen över upploppet vasst till sjätteplatsen på 1.16,1a/2.140. Global Catwalk (e. Broadway Hall – Karalta Buye Bye) vann på 1.15,6.
- Solvalla 9/9. Uttagning till Breeders Course. Mi Ma Orthus hamnade utvändigt ledaren och höll till målfotoförlust, slagen av norske Thai Brooklyn (e. Broadway Hall – Muscle Shirt) på 1.14,8a/1.640 på kladdig bana. Detta efter 1.13,6 sista 500 meterna.
- Solvalla 7/10. Ännu ett Breeders Crown-lopp. Mi Ma Orthus spurtade från tredje par utvändigt via underkant 1.12 sista 500 meterna (på kraftigt kladdig och blöt bana) till säker seger på 1.16,1a/2.140 och slog nu närmast den Global Catwalk som vann BC-loppet på Bergsåker.
Mi Ma Orthus är en häst med stark Rommeanknytning – eller snarare dalaanknytning. Mormor är den tuffa Sessan Starlet, snabbloppssto i Rommeamatören Rolf Eks regi och ofta körd av Claes Eskilsson, på 1990-talet. Sessan Starlets dotter Quantum Octavia återbördades till Dalarna – Vikarbyn nära Rättvik närmare bestämt – av Anna Maria Hanses, vilken fött upp och fortfarande är delägare i Mi Ma Orthus.
– Det är mycket Dalarna i den här hästen. Jag fick honom från Anna Maria för inkörningen förra våren och sedan kom hästen tillbaka till mig efter sommarbetet. Han har varit här ”hela vägen”, och det är förstås väldigt tacksamt och stimulerande att ha en sådan här individ, som känns att det är något extra, att jobba med. Visst, han är bara i början av karriären men med tanke på de pengar hästen redan tjänat blir hans matchningsmöjligheter som treåring begränsade så att det egentligen redan nu går att börja planera upplägget, säger Joakim Elfving.
Väldigt tacksamt och stimulerande att ha en sådan här individ, som känns att det är något extra
Mi Ma Orthus pappa Jocose (e. Express Ride – Ourasine) vandrade nyligen vidare till de evigt gröna ängarna efter att ha drabbats av tarmproblem. Jocose är avkommevärderad med omdömet A – näst högsta efter Elit – för sin förärvning.
Men när det började stå klart att Jocose var en avelshingst av bra kvalitet var det nästan redan för sent. Han drabbades av accelererande fertilitetsproblem (att ha den närmast helt sterile Ourasi som morfar var säkert inget plus i sammanhanget och pappa Express Ride var heller inte okomplicerad när det gällde fertiliteten) och fick som avslutning på sin avelskarriär gå som lösdriftshingst.
Menhammaruppfödde Jocose har först och främst lagt Stochampionats- och Drottning Silvias Pokal-vinnaren Activated (u. Marelle) vilken också var framstående som tvååring och andrahandsfavorit, som oplacerad dock, i just Svampen. Jocose-dottern Uncertain Age (u. Missis) – en seger som tvååring – vann E3. Jocose-sonen Sucre (u. Sugar No Cream) var tvåa i både Uppfödningslöpningen och E3 och galopperade som hårt betrodd i Svampen.
Dubblar sitt tidigare bästa år
32-årige Joakim Elfving gör sitt hittills bästa år som tränare med nästan 60 segrar och över fyra miljoner kronor inkört med två och en halv månad kvar av året. Det är redan nu en fördubbling av Elfvings tidigare bästa siffror, från 2018. Antalet hästar på träningslistan uppgår till 68 och Joakim beskriver 2020 som ”ett kanonår”.
Joakim Elfvings tränarstatistik
Antal hästar i träning: 68
Dessa består av 15 ettåringar, 19 tvååringar, nio treåringar, nio fyraåringar och 16 femåriga och äldre hästar.
2016: 132 starter, 13 segrar, 614.500 kr inkört
2017: 121 starter, 8 segrar, 615.800 kr inkört
2018: 152 starter, 31 segrar, 2.074.100 kr inkört
2019: 202 starter, 19 segrar, 1.939.300 kr inkört
2020: 296 starter, 59 segrar, 4.144.100 kr inkört
Främsta segrarna i år: Med treåriga stoet Clockwork (e. Zola Boko – Quelque Part) i ett lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie och Breeders Crown-försök, Mi Ma Orthus i Breeders Crown-lopp för tvååringar. Fyraåriga kallblodet Moddson (e. B.W.Modde – Flamm Jäntan) i Sleipner Cup Final.
– Ja, både de unga hästarna och de äldre har gjort det fantastiskt bra. Det började direkt i vintras med att treåriga stoet Clockwork gav mig väldigt bra reklam och sedan har det bara fortsatt. Jag har plats för ett 40-tal hästar på min gård Rommeholen, och har resten inkvarterade på Romme och hyr även boxar på Kvistgården.
Hästar på tre ställen alltså; risk att det blir splittrat?
– Nej, så känner jag det inte. Jag har väldigt bra personal som jag kan lita på och dessutom är allt väldigt nära Romme. Det handlar om någon kilometer i avstånd mellan stallen, så det är inga problem alls med att ha koll på allt, säger Joakim Elfving och fortsätter:
– Nu har jag ett 20-tal ettåringar inne och lika många tvååringar. Det är en sits jag aldrig varit i tidigare och det känns förstås väldigt stimulerande och spännande för framtiden att ha ett stall som ser ut på det sättet.
Mi Ma Orthus är alltså ett starkt kort i tvååringskullen och på söndag har Elfving sedan två hästar med i Breeders Crown-semifinalerna på Solvalla. Den ovan nämnda Clockwork (e. Zola Boko – Quelque Part) och fyraåriga stoet Queen Roc (e. Maharajah – Queen Roc) som i våras anslöt till Elfving från Hans R Strömbergs stall..
– Clockwork räknades till kullens bästa ston i vintras, men hon utvecklades inte och i somras hade kullsystrarna kommit ifatt henne. Något var tvunget att hända om hon inte skulle bli passerad och inte räcka till i sin klass längre, så vi lade därför om träningen radikalt. Det verkar ha gett väldigt bra effekt. Nu känns Clockwork riktigt uppåt igen, och jag hoppas hon ska kunna vara med och slåss om finalplatserna i Breeders Crown. Vi ska dessutom testa ryckhuva för första gången på söndag. Queen Roc fick bakspår, hon hade behövt ett bra läge för att ha chans att göra sig gällande, så för hennes del ser det svårare ut.
Men först och främst gäller det för Mi Ma Orthus i Svampen.
– Det är prima liv där. Hästen har fortsatt att kännas väldigt bra efter segern senast, men som sagt, från sitt startspår är han utlämnad åt vad som händer i loppet och vad de andra gör, säger Joakim Elfving.
Tidigare vinnare av Svampen
- 2011 Dreams Take Time (h e. Andover Andover) – Örjan Kihlström (Jim Oscarsson) – 1.15,5a
- 2011 Dairy Queen (s e. Quite Easy U.S.) – Björn Goop (Per Engblom) – 1.16,6a
- 2012 Tumble Dust (h e. Crazed) – Erik Adielsson (Tomas Malmqvist) 1.14,6a
- 2012 Denim Boko (s e. Chocolatier) – Per Nordström – 1.14,0a
- 2013 Elton Attack (v e. Gigant Neo ) – Jorma Kontio (Tomas Malmqvist) – 1.16,0a
- 2014 Tunika (s e. Zola Boko) – Björn Goop (Tomas Malmqvist) – 1.14,6a
- 2015 Dixi Sisu (s e. Ready Cash) – Per Nordström – 1.14,0a
- 2016 Executive Caviar (h e. S.J.’s Caviar) – Björn Goop (Joakim Lövgren) – 1.14,3a
- 2017 Maze Runner (v e. G.H.Nemo) – Johnny Takter (Marcus Lindgren) – 1.13,3a
- 2018 Global Adventure (h e. S.J.’s Caviar) – Erik Adielsson (Svante Båth) – 1.13,3a
- 2019 Sayonara (s e. Donato Hanover) – Carl Johan Jepson (Fredrik Wallin) – 1.14,8a
- 2020 Mi Ma Ohrtus (h e. Jocose) – Rikard N Skoglund (Joakim Elfving) – 1.14,2a