Upploppet avverkades i 1.01,2-tempo. Det var nio tiondelar snabbare än vad Face Time Bourbon levererade vid sin första Prix d’Amerique-seger år 2020 och det är inte underligt att även fransmännen har vaknat till på allvar efter San Moteur (e. Panne de Moteur) gjort sin första start på fransk mark.
Visste du att...
…två av de tre senaste vinnarna av Prix du Bourbonnais även har vunnit Prix d'Amerique efterföljande år?
2020 var det Face Time Bourbon som drog längsta strået och ifjol var det Hooker Berry som lyckades med samma sak.
Förhandstipsen i fransk media tillmätte inte San Moteur särskilt stora möjligheter i Prix de Bretagne, men inför söndagens lopp är tongångarna helt annorlunda. Att Calgary Games och Don Fanucci Zet inte fick till det på fransk mark föregående vinter speglade säkert tongångarna inför det första B-loppet, men vinden har vänt.
Inför söndagens start är San Moteur en av förhandsfavoriterna och en riktig snackhäst trots att konkurrensen kontra första B-loppet stärkts upp ytterligare med de två senaste årens Elitloppsvinnare Etonnant och Hohneck bland konkurrenterna.
San Moteurs delägare och ständige följeslagare Håkan Arvidsson kom under gårdagen fram till Paris efter att gjort sin andra 24 timmarstripp från Lökene till Grosbois.
– Vi kör under natten så vi släpper den värsta trafiken i Tyskland. Jag tycker att det går bra faktiskt, man är så taggad på det som komma skall så det känns bara som en rolig resa. Det är nästan så man får nypa sig i armen att vi är med i det här sammanhanget och bedöms vara med och slåss om det, säger Håkan Arvidsson.
Toppår utan toppform
De få dagar som San Moteur vistas på Grosbois före loppen har kunnat paketeras på ett så vettigt sätt att de kan liknas vid ”vanliga Lökene-dagar”.
– Han får en utevistelse i hage på fyra-fem timmar på morgonen och så körs han efter lunch. Då kan han gå ensam på banorna och det handlar ju inte om att träna i sig utan om att underhålla och låta honom röra på sig. Träningsarbetet har vi gjort hemmavid.
Just träna har Arvidsson äntligen kunnat göra såsom han verkligen önskat under hösten och början av vintern.
– San Moteur har vunnit Paralympiatravet och Åby Stora Pris i år samt slutat tvåa i Elitloppet. Ändå så tycker jag inte att han kommit upp i allra värsta toppformen. Det har blivit hackigt när han varit iväg på Menhammar, tagits hem, åkt tillbaka och så vidare. Nu har han kunnat tränas kontinuerligt utan avbrott och det har känts väldigt bra.
Inte kommit upp i allra värsta toppformen
San Moteur har tjänat 4,5 miljon denna säsong utan att Håkan Arvidsson tycker formen varit maximal.
I Prix de Bretagne hade inte San Moteur någon tur med varken den draghjälp han fick eller det tempo som blev. B-loppen har på senare år varit tempostarka, men nu kördes de första 2.200 meterna i 1.13-tempo innan täten rasslade iväg 1.08,5 sista 500 meterna. Likväl så tog San Moteur många längder på de hästarna över Vincennes förhållandeis korta upplopp trots att det var ”mil fram” när raksträckan gjorde entré.
– Både jag och Björn har trott och hoppats att Vincennes ska passa hästen, men man vet ju aldrig med säkerhet förrän man har varit där. Nu fick vi ett väldigt bra besked och jag tror vi har en häst som ska kunna slåss om topplaceringarna i Prix d’Amerique på allvar.
Ourasi-präglad dress
Om den saken råder ingen tvivel, men däremot så är det frågan hur San Moteur ska ta vägen dit.
– Nio av tio personer jag pratar med säger att de tror han kommer komma med på prispengar, men det hade varit väldigt skönt med en topp tre-placering på söndag så att vi visste med säkerhet att vi kan förbereda honom för loppet. Det är sju veckor till Prix d’Amerique så något lopp innan det lär det bli även om han inte är en häst som behöver just lopp i kroppen för att komma i form.
Och då blir det loppet i Frankrike? Eller är Sverige tänkbart?
– Vi åker tillbaka till Sverige på måndag oavsett resultat i söndagens lopp och jag utesluter inte start i Sverige. Vi har ju anmälan sex dagar innan och då går det se ungefär åt vilket håll vädret ser ut att gå, men det finns ju ytterligare två B-lopp varav det sista går 14 dagar innan Prix d’Amerique. Det kanske kan vara aktuellt och så bara köra ren preparé där.
I Prix de Bretagne körde Björn Goop för första gången i den hästägardress som tagits fram av delägarna till San Moteur. Likheten med romberna såsom alltid funnits på Stall Arvidssons hästägardress var slående, men istället för gul och lila dress så tävlar San Moteur nu i en svart och guldig dito.
– Vi tog fram den här redan för ett år sedan. Att fortsätta med gul och lila var inget alternativ när vi är tre delägare – då hade det framstått som att det bara är min häst och så är inte fallet – så det här blev ett mycket bra alternativ. Även om den gullila dressen syns ännu bättre så syns och sticker den här också ut. Faktum är att dressen med romberna är inspirerad av ägardressen till Ourasi som jag såg vinna Oslo Grand Prix år 1989 så det finns en fransk koppling, avslutar Håkan Arvidsson.
Förhoppningsvis ett gott förebud som lär falla de patriotiska, franska traventusiasterna väl i smaken när de når den vetskapen!
Startlista Prix du Bourbonnais
Priser: 54.000-30.000-16.800-9.600-6.000-2.400-1.200 euro
2.850 meter.
Namn – Körsven/Tränare
- Galileo Bello – Guillaume/Anne Francoise Donati Marc
- Evaluate – Gabriel Angel Pou Pou/Gabriel Angel Pou Pou
- Eric the Eel – Franck Ouvrie/Tomas Malmqvist
- Ganay de Banville* – Jean-Michel Bazire/Jean-Michel Bazire
- Hokkaido Jiel* – David Thomain/Jean-Luc Dersoir
- Horsy Dream* – Eric Raffin/Pierre Belloche
- Izoard Vedaquais* – Benjamin Rochard/Philippe Allaire
- Hussard du Landret* – Yoann Lebourgeois/Benoït Robin
- Elvis du Vallon* – Mathieu Mottier/Charles Cuiller
- Hanna des Molles* – Alexandre Abrivard/Laurent-Claude Abrivard
- Gu d’Heripre* – Francois Lagadeuc/Fabrice Souloy
- San Moteur* – Björn Goop/Björn Goop
- Diable de Vauvert* – Tony Le Beller/Bertrand Le Beller
- Ampia Mede Sm* – Franck Nivard/Fabrice Souloy
- Hooker Berry* – Nicolas Bazire/Jean-Michel Bazire
- Flamme du Goutier – Théo Duvaldestin/Thierry Duvaldestin
- Hohneck – Gabriele Gelormini/Philippe Allaire
- Etonnant – Anthony Barrier/Richard Westerink
Fotnot: *startade i Prix de Bretagne.