Fokustema
Fokus: Inför Grand Prix de l'U.E.T.
Läs senare

Sista chansen att se Calgary Games i år

Obesegrad efter åtta starter. I den sjunde vann Calgary Games Svenskt Travderby på världsrekordet 1.11,7a/2.640.
Är denna häst, som ännu synes vara alldeles i början av sin karriär, det som brukar kallas hästen-man-får-en-gång-i-livet för Timo Nurmos?
– Calgary Games kan vara en sådan. Det är för tidigt att säga det ännu, men helt klart är hästen speciell, en unik individ, säger Timo.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Här är Timo Nurmos tankar och funderingar om Calgary Games. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport & Adam Ström/Stalltz.se
Här är Timo Nurmos tankar och funderingar om Calgary Games. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport & Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Man kan dock rätt säkert slå fast att Calgary Games redan säkrat ålderspensionen för den 62-årige Nurmos, när han någon gång väljer att slå av på arbetstempot. Efter Derbysegern för en månad sedan köpte Menhammar Stuteri in sig i den av sin tränare då fortfarande ägde Calgary Games, som är född och uppfödd på just Menhammar.

Fakta

Calgary Games

hingst fyra år e. Readly Express – Olympia Tilly e. Lindy Lane
8 st: 8–0–0
Rekord: 1.15,6m* – 1.11,7al*
Insprunget: 4.585.000 kr
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: Stall Timo Nurmos AB, Tullinge
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Fredrica Sandberg
Meriter: Som fyraåring: Seger i uttagning och final till Svenskt Travderby på världsrekordet 1.11,7al. Seger i uttagning till Grand Prix de l’U.E.T.

Expandera

Det ledande svenska stuteriet ville säkra upp att Calgary Games skulle hamna på sina ungdoms marker på Ekerö när det nästa år är dags att starta avelskarriären. Det går lätt att räkna ut att hingsten måste värderas till ett respektingivande antal tiotal miljoner kronor.

Calgary Games kommer att stå till tjänst i aveln nästa år för priset 70.000 kronor vid levande föl. Den svenska språngrullans 150 platser fylldes på några timmar när bokningarna släpptes och det skulle inte förvåna om Calgary Games kommer upp i 300 betäckta ston med hjälp av export av sperma. Säg att det blir sammanlagt 150 föl…för 70.000 kronor styck…Då är vi uppe i tio miljoner kronor i bruttointäkt för avelsverksamheten.

– Avelsbiten sköts av Menhammar. Det är många som hört av sig till mig om platser hos Calgary Games nästa år, från många olika länder i världen dessutom, men jag kan bara hänvisa vidare till Menhammar, säger Timo Nurmos.

”Det har aldrig varit min tanke att han skulle sluta tävla redan nu, utan från och med nästa år kombinera avel med tävling”, säger Timo Nurmos. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Efter Derbyt uttalade sig Nurmos på ett sätt som tolkades som Calgary Games redan nu skulle kunna lägga tävlingsskorna på hyllan och bli avelshingst på heltid. Det blev rätt mycket stim i sociala medier om det.

– Jag läser inte mycket på sociala medier, men har fått höra att det var en del som blev upprörda om det var så att en så fin häst som Calgary Games kanske inte skulle tävla mer. Men det har aldrig varit min tanke att han skulle sluta tävla redan nu, utan från och med nästa år kombinera avel med tävling. Så har jag gjort med både Calgary Games pappa Readly Express och med Villiam, just i samarbete med Menhammar, så jag tycker att jag har fått rutin på hur det ska göras på bra sätt, säger Timo Nurmos.

Jag vill inte riskera att det snurrar till i huvudet för hingstarna, det handlar ju också fortfarande om unga individer

Timo är noga med att inte stressa hingstarna som ska lämna sperma och tränas parallellt.

– Därför kör jag inga snabbjobb så länge de hoppar på bocken, bara styrketräning och mängdträning. Jag vill inte riskera att det snurrar till i huvudet för hingstarna, det handlar ju också fortfarande om unga individer, säger Timo.

Fakta

Readly Express

Olympic Games pappa Readly Express (född 2012 e. Ready Cash – Caddie Dream e. Sugarcane Hanover), 1.08,9ak*/24.711.565 kr, vann själv både Derbyt och Grand Prix de l’U.E.T. som fyraåring. Readly Express äldsta avkommor är fyra år och han har redan räknat in fem segrar i stora svenska årgångslopp: Revelation (u. Monrovia) i Svensk Uppföldningslöpning 2019, Red Lady Express (u. Staro Helle) i långa E3 2021, Honey Mearas (u. Khao Manee) i Stochampionatet och Derbystoet 2021, Calgary Games (u. Olympia Tilly) i Svenskt Travderby 2021.

I USA har Readly Express treårige Menhammar-uppfödde sonen Dancingintedark M. (u. Leila e. Andover Hall) som vunnit på världsårsbästa 1.08,1, hittills har sprungit in över 350.000 dollar och som på söndag är med i ett av de allra största loppen i USA, Kentucky Futirity på Red Mile.

Expandera

Faktum är att Calgary Games tillkom just under de premisserna: Kriteriesegraren Readly Express började betäcka som fyraåring på Menhammar samtidigt som hästen tog sikte på kullens stora lopp på hösten, vilket lyckades utmärkt. Calgary Games är ett av resultaten av det vägvalet – och Readly Express vann också både Derbyt och Grand Prix de l’Ú.E.T.…

Calgary Games planeras att fullfölja hela betäckningssäsongen som ”livehingst”, vilket betyder att tävlande under första halvåret som femåring är uteslutet.

– Vi får se om han hinner bli redo att vara med i Jubileumspokalen på Solvalla i augusti. Det får ge sig utifrån hur det fungerar med avelsbiten under våren och försommaren. Helt klart är att de som bokar plats hos Calgary Games måste få ordentlig chans att få sina ston dräktiga, det går före att hinna få hästen startklar till något speciellt lopp.

Fakta

Olympia Tilly

Calgary Games mamma Olympia Tilly (född 2011 e. Lindy Lane – Pearl Tilly e. Sharif di Iesolo), 1.11,8ak/1.827.100 kr, vann Breeders Crown sim treåring, Calgary Games är hennes första avkomma.

Olympia Tillys mamma Pearl Tilly (född 1990), 1.14,1ak*/310.500 kr, är utnämnd till Elitsto, liksom mormor Cikora Tilly (född 1977 e. King Frances), 1.17,4ak/147.700 kr, mormors mor Glenna H. (född 1965 e. Trader Horn), 1.18,6k/70.150 kr, och mormors mormor Scotch Dot (född 1958 e. Dean Hanover – Scotch Virtue). Detta är unikt: Fyra generationer Elitston i rakt nedstigande led!

Calgary Games mamma Pearl Tilly är syster till Icora Tilly (född 1983 e. Fakir du Vivier – Cikora Tilly) 1.14,9k*/1.645.280 kr, som är mamma till världsrekordhållaren och den vinstrikaste svenskfödda hästen genom tiderna, Victory Tilly (född 1995 e. Quick Pay), 1.08,9ak*/37.705.278 kr. Även Icora Tilly är utnämnd till Elitsto.

Olympia Tilly är syster till Earl Tilly (född 2001 e. Alf Palema), 1.11,0ak*/2.937.651 kr och Bruce Tilly (född 1998 e. Super Tilly), 1.13,4ak/1.106.300 kr. Av Pearl Tillys tio avkommor har alla startat och nio vunnit, tagit rekord mellan 1.11,0ak* och 1.19,0m*. Åtta av de tio sprang in över 200.000 kronor. Tre av dem är alltså miljonärer. Olympia Tilly är Pearl Tillys sista avkomma.

 

 

Timo Nurmos köpte Calgary Games redan på våren som ettåring.

– Jag besiktigade Menhammars ettåringar och köpte ett paket på tre hästar. Chiru (e. Muscle Hill-Pantholops), som haft en bra säsong i år och också var med i Derbyt, ingick även han i det paketet. Calgary Games var en jättefin häst redan från början, och snart stod det klart att det var en speciell individ. Han leker sig fram i jobben utan att få hög puls och har dessutom fantastiskt psyke. Fast han gjort så få starter är han som en gammal häst, vet precis vad som gäller. Hjärta, lungor och psyket är alltså toppklassigt och till det kommer hans väldigt fina teknik. Ännu bättre än Readly Express teknik, som utmärkte sig med väldig spänst i baksteget.

Calgary Games flyter fram. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Timo Nurmos fortsätter:

– Readly Express hade så stor bakaktion att han kunde slå i sulkyn, och behövde dessutom knäkappor. Det gör inte Calgary Games. Han flyter fram även i höga tempon, och därmed sparar han också energi och får inte mjölksyra. Titta på hur det såg ut i Derbyt: Calgary Games satt utvändigt ledaren i 1.12-tempo i två varv och växlade till 1.04-1.05 då han avgjorde Att kunna ha den speeden att sätta in när han travat 1.12 utan rygg i två kilometer…Det är unikt. Det är inte många hästar i världen som klarar det, säger Timo Nurmos.

Han flyter fram även i höga tempon

Det är väl bland nu aktuella hästar ett par Ready Cash-söner man tänker på som också haft den extraordinära förmågan: Bold Eagle och Face Time Bourbon, vilka båda vunnit Prix d’Amérique två gånger! Att Timo redan drömmer om att vinna det största loppet på Vincennes kolstybb även med Calgary Games kan han inte hålla masken om.

Självmant säger han:

– Jag tror att Calgary Games kommer att passa bra även på Vincennes.

Timo Nurmos efter Readly Express seger i Prix d’Amérique. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Säsongsupplägget nästa säsong, med tävlingsfritt första halvår, bjuder ju i princip in till att sedan sikta på Prix d’Amérique 2023.

Uttrycket ”komplett häst” används emellanåt när en travare är väldigt bra, och det stämmer perfekt på Calgary Games, tycker Timo Nurmos.

– Om man delar upp en hästs olika egenskaper fysiskt, exteriört och psykiskt har nästan alla något som drar ner helheten och begränsar deras maximum prestationsmässigt. Men någon sådan enskild svaghet finns inte hos Calgary Games.

 

Nu väntar årets sista start, Grand Prix de l’U.E.T. på Åby. Där utmanas de svenska årgångstopparna – där Calgary Games efter Derbyt måste sägas ha petat Kungapokalsvinnaren och Sprintermästaren Önas Prince (e. Chocolatier-Sobra) från kullens tron – av flera av de allra bästa franska fyraåringarna.

Timo Nurmos resultat i Grand Prix de l’ U.E.T.
År
HästKön, StamPlaceringTidPrispengar
1996Louise Laukko   
sto, Fly Caster –
Hanna Crown
21.15,9aFRF600.000
2002Perfect Sund
hingst, Sugarcane Hanover –
Heaven Can Wait
01.13,0a
2008Sahara Dynamite
hngst, Express Ride –
Sahara Shadow
41.13,5a$28.750
2009Target Hoss
hingst, Muscles Yankee –
Celebration Ride
01.13,6a
2009Yield Boko
hingst, Viking Kronos –
Ouzo Boko
01.13,6a
2011Beau Mec
hingst, Jag de Bellouet –
Extreme Lady
01.13,3a
2011Aga Khan Bok
hingst, Viking Kronos –
Quicksilver Lobell
01.13,5a
2011Amaru Boko
hingst, Coktail Jet –
Sue Boko
dga
2012Askens Valencia
sto, Rite On Line –
Staro Ultima
dg0a
2013Chelsea Boko
hingst, Chocolatier –
Kelsea Boko
01.12,1a
2015Errol Boko
hingst, Scarlet Knight –
Lovely Kemp
01.13,6a
2016Readly Express
hingst, Ready Cash –
Caddie Dream   
11.12,0a€200.000
2017Global Trustworthy
hingst, Muscle Hill –
Trophy Stand
01.14,8ag
2018Villiam
hingst, Muscle Hill –
Gold Strike
11.11,3a   
€200.000
2021Calgary Games
hingst, Readly Express –
Olympia Tilly
2021Napoleon Cash
hingst, Djali Boko.–
Denim Boko

– Det gör loppet mer spännande, att Calgary Games får jämföra sig med de bästa franska fyraåringarna nu. Det handlar som alla förstår om mycket bra hästar. Men precis som det är speciellt och nytt för våra svenska hästar första gången de kommer till Vincennes stora bana blir det här en ny och speciell upplevelse för de franska. De är inte vana vid tusenmetersbanor med stor dosering i kurvorna. Det krävs lite annan teknik och aktion att hantera kurvorna än vad de franska hästarna är vana vid. Så på det sättet blir det fördel för de nordiska hästarna denna gång, säger Timo Nurmos.

Sista starten i år för Calgary Games var det ja…

– Calgary Games skulle kunna vara med i Breeders Crown också, men det står vi över. Dels är avelsvärderingen på Sundbyholm samma vecka som finalen körs, så det skulle bli en konstig uppladdning om han skulle starta i Breeders Crown. Dessutom behöver Menhammar få hingsten till sig för att hinna frysa så mycket sperma som möjligt. Efterfrågan från hela världen är så stor att det finns behov att frysa mycket sperma, säger Timo Nurmos.

Grand Prix de l’ U.E.T. blir alltså sista chansen att njuta av Calgary Games på tävlingsbanan på åtminstone tio månader.

Brother Bill och Jorma Kontio. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Fakta

Timo Nurmos om sina storloppshästar på Åby:

 • V75-1: Dixie Brick (sex år e. Donato Hanover – Keystone Nora e. Yankee Glide). Innerspår i Sto-SM. Timo Nurmos: ”Hon är på väg att växa in i högsta eliten bland stona. Hon har redan vunnit lopp i stoeliten i år (ett lopp i vintras plus Queen L:s lopp Jubileumspokalkvällen, reds.anm.) och jag tror hon kan ta ytterligare något steg till. Dixie Brick hade inte startat på en månad innan hon gick jättebra på 1.10,5 senast, och det loppet tror och hoppas jag har satt fram henne lite till. Läget passar förstås fint och hon öppnade snabbt näst senast. Då gick hon med jänkarvagnen och den tar vi nu också. Huvudlaget blir detsamma som senast, liksom att hon ska gå barfota igen. ”
  Hevin Boko (sju år e. Going Kronos – Welat Boko). Titelförsvarare i sto-SM, åkte nu på spår tolv, Timo Nurmos: ”Hevin Boko har siktats mot det här loppet med förhoppning om att försvara SM-titeln, Toppformen tror jag är där och före spårlottningen hade jag sagt att Hevin Boko har bästa chansen av mina två, men nu när Dixie fick spår ett och Hevin tolv är det annorlunda. Hevin Boko var med i samma lopp som Dixie Brick senast och fick då ett snällt upplägg från svårt utgångsläge, hon var inte tom i mål. Hevin Boko ska gå utrustad och balanserad som senast.”
 • V75-2: Ciak Bi (tre år e. Varenne – No Ifs Here). Europeiskt Treåringschampionat, spår tre bakom bilen. Timo Nurmos: ”Ciak Bi kom från Italien till mig eter tvååringssäsongen. Han har inte gjort så många starter ännu. Det är en kapabel häst, men han behöver lugna ner sig i loppen. Han har slösat med krafterna, och nu tränar vi honom lite annorlunda för att se om det kan få honom lugnare. Eftersom hästen är så startsnabb brukar det bära iväg till ledningen när han har sådana här spår, och sedan handlar hans möjlighet att sluta långt framme mycket på om han är reglerbar eller vill dra iväg. Vi avvaktar med att bestämma balans och utrustning. Det kan bli barfota runt om, och även jänkarvagn. det avgörs av hur hästen känns i värmningen.”
 • V75-3: Global Undecided (sju år e. Prodigious – Montage). Monté-SM, spår sju bakom bilen. Timo Nurmos: ”Debuterade i monté inför Montéeliten Elitloppshelgen och gjorde i storloppet en bra prrstation som fyra mot hårt motstånd. Formen är fin nu och då brukar den här hästen även klara att gå tuffa lopp. Det blir barfota och helstängt huvudlag,”
 • V75-6: Calgary Games (fyra år e. Readly Express – Olympia Tilly). Grand Prix de l’U.E.T., spår fyra bakom bilen. Timo Nurmos: ”Hästen gör allt rätt. Han vann uttagningen till U.E.T-Derbyt med krafter kvar och det loppet ska ha satt fram honom till samma form som han hade i Derbyt på Jägersro, hoppas jag. Efter senaste loppet har han känts jättefin. Mellan Derbyt och senaste loppet hade han varit på Menhammar för spermatester. Vi får se om det blir barfotabalans som i Derbyt, men vi fortsätter med öppet huvudlag, vanlig vagn och fast huva.”
 • V75-6: Napoleon Cash (fyra år e. Djali Boko – Denim Boko). Grand Prix de l.’U.E.T,, spår åtta. Timo Nurmos: ”Det är en storvuxen häst som därför blivit lite sen, men nu är han under utveckling och känns bättre, som att han är riktigt på gång, än han gjorde inför och i Derbykvalet. Han blev fast med krafter kvar i uttagningen till det här loppet och då fick han ta det startspår som blev över. Jag håller den här hästen högt och tror att han kommer att göra ett riktigt bra lopp här, men att vinna blir förstås svårt i det här motståndet och från detta läge. Han ska gå barfota igen och med jänkarvagn.”
 • V75-7: Brother Bill (fem år e, From Above – Clear As A Bell). Svenskt Mästerskap. Spår två bakom bilen över 2.640 meter. Timo Nurmos: ”Jag var jättenöjd med Brother Bill senast då han från utvändigt ledaren kämpade sig in som tvåa på 1.10,0 bakom Milliondfollarrhyme. Hästen är bra i ordning nu och det blir spännande att se hur långt han räcker i den här konkurrensen. 2.640 meter passar bra och från det här läget ska han kunna få en fin resa. Det blir samma balans och utrustning som i senaste starten.”

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Sällan man får en sådan chans”

Siktet var inställt mot en ettåring, men när Åbys mixauktion var avslutad stod Johan Svensson istället med en Derbyfinalist.
På söndag gör Kuyt F.Boko debut för sin nya tränare när det är dags för Breeders Crown-semifinaler på Solvalla.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Kuyt F.Boko ska göra debut för Johan Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Kuyt F.Boko ska göra debut för Johan Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I våras förändrades travlivet drastiskt för Johan Svensson. Efter en olycka i hagen fick V75-stjärnan Farlander Am (e. Lavec Kronos) 1.11,1ak/1.367.550 kr dagar avslutas.

Tomrummet blev givetvis stort, men på något underligt vis går livet vidare. Träningslistan har växt både i kvantitet och kvalité.

Fakta

Johan Svensson om sina treåringar:

 • Michelot (e. Djali Boko) – 1.12,8ak/182.000 kr
  Har varit lite stressad, men jag tycker vi har fått i ordning på det skapligt nu. Nu siktar vi mot treåringsfinalen i Kalmar den 16 november och där är tanken att han ska lättas i balansen. Med en rejäl vinterträning kan han bli riktigt bra”.
 • Merge’em (e. S.J.’s Caviar) – 1.16,3m/53.500 kr
  Han har gjort två lopp i dödens i min regi och varit jättebra som tvåa båda gångerna. En stark och rejäl häst som jag tror har mycket utveckling i sig”.

I maj ropades treårige Michelot (e. Djali Boko) in på Travera-auktion för 470.000 kronor vilket följdes upp med Merge’em (e. S.J.’s Caviar) i börjanav augusti för 210.000 kronor.
Ja, och så finns nu Kuyt F.Boko (e. Conway Hall) i stallet sedan två veckor tillbaka. Hingsten vann Breeders Course-final redan som tvååring och var sexa i årets final av Svenskt Travderby på Jägersro. Det är tungt meriterad häst som hamnat i hans stall efter att ropats in för 850.000 kronor på Åby Yearling & Mixed Sale.
– Det var ett väldigt sent beslut som togs att vi skulle buda på hästen. Vi var med och budade på en ettåring och hade ett tak hur högt vi skulle gå. Den hästen fick vi inte och då tittade vi på en starthäst istället. Jag trodde Kuyt F.Boko skulle gå för miljonen. och hade ett tak på 800.000 kronor, men ägaren gick ett snäpp till och på så vis fick vi också hästen, säger Johan Svensson.

Hårdsatsande 85-åring

Ägaren i fråga är Erland Olsson från Falkenberg. En 85-årig med lantbruks- och köttproduktionsbakgrund vars satsning på travet bara ökat med åren.
– Han kom i kontakt med travet i början av 1990-talet, men har aldrig haft några riktiga kanoner utan det är först de sista ett och ett halvt åren som han haft lite mer framgångar. Farlander Am är givetvis den bästa och han fortsätter satsa. Det är en frisk fläkt och han är pigg som en lärka!

Farlander Am och Johan Svensson vid segern i K.G. Bertmarks Minne på Jägersro ifjol. Foto: Adam Ström/stalltz.se

När Sulkysport når Svensson under torsdagseftermiddagen har han precis kommit in i stallet efter att kört det sista jobbet inför söndagens start med nyförvärvet.
– Han har funnit sig till rätta och verkar trivas bra. Han har ätit och druckit som han ska. Hästen är en van resenär sedan många år tillbaka och verkar inte ha svårt att anpassa sig. En supersnäll hingst som vem som helst kan hantera.

Något banjobb har han inte kört med Kuyt F.Boko, men däremot lite snabbare i torsdagens intervallpass.
– Jag tror inte detta är ett träningslejon, han sprang och vinglade tills jag smackade till på honom. Då fanns det fart så det räcker till och blir över. Han glänser inte här hemma och blir givetvis lite svårbedömd för mig, men jag tror det är en häst som verkligen tar sig samman när det är tävling.

”Besegrat tidigare”

Att han har förhoppningar om att söndagens semifinal kan utmynna i en finalplats är lätt att förstå. Kuyt F.Boko har lottats till ett tredjespår bakom bilen medan flera andra toppar hamnat på mer bekymmersamma utgångsläge.
– Han har ju visat att han hävdar sig bland de bästa. I Derbyt fick han ju faktiskt chansen för sent. Flera av de här konkurrenterna har han besegrat tidigare så jag har lite feeling för att han ska gå vidare. Bakhovarna är aningen slitna så vi får se om vi kan köra barfota bak eller inte. Jag har svårt att bedöma om det skulle sätta ner honom om vi behöver ha på skor. Jag tror att han gick med norskt huvudlag i senaste starten, men har inte bestämt hur vi gör på söndag. Stefan Persson får värma honom, skaffa sig en uppfattning och så kan det bli allt från öppet huvudlag till norskt eller helstängt.

Lyckas Kuyt F.Boko kvala in till finalen av Breeders Crown blir det sannolikt årets sista start.
– Grundtanken är att han sak vintertränas efter det. Jag tycker att detta är en så pass fin häst att jag inte vill slita på honom på vintern på utmanande banor, men det är inget som är spikat.

Johan Svensson. Foto Hanold/ALN

Idag finns fem hästar på Johan Svenssons träningslista och sex dito på sambon Anna Erixons. Det är inte utan att man funderar på om Svensson börjar umgås med tankar att bli proffstränare.
– Jo då, jag funderar på att gå proffstränarutbildningen, men den är inte lätt att sy ihop när man har en rörelse att sköta. Det verkar omöjligt att komma ifrån och jag ifrågasätter inte utbildningen i sig, den är nog jättebra, men när man har en rörelse att sköta så är det svårt att få ihop det och visst önskar man att de kunde lägga upp utbildningen på ett annat sätt, säger Svensson och fortsätter:
– Det är en tanke på sikt att bli proffs, men just nu trivs vi fantastiskt bra med det upplägg vi har med elva-tolv hästar här på gården. Vi kör nästan alla jobb själva och bra koll på tillvaron.

Oavsett vilken licenstillhörighet Svensson än må ha så talar resultaten sitt tydliga språk.
Hästarna presterar kort och gott bra och på söndag kan siffrorna snyggas till ytterligare.
– Det är ett spännande häst som vi fått chansa att jobba med och jag hoppas vi ska förvalta det på rätt sätt, avslutar Johan Svensson.

Fokustema
Fokus: Hans-Owe Sundberg
Läs senare

Slutar efter 57 år

Vid årsskiftet slår Hans-Owe Sundberg igen portarna efter mer än ett halvt sekel i travsportens tjänst.
Här berättar han varför – och minns tillbaka på den långa karriären!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans-Owe Sundberg stänger stallet vid årsskiftet och kan se tillbaka på en framgångsrik karriär. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Hans-Owe Sundberg stänger stallet vid årsskiftet och kan se tillbaka på en framgångsrik karriär. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Hans-Owe Sundberg klev in i travet som 14-åring och har varit proffstränare sedan 1972, men nu har han bestämt sig för att lägga både kör- och tränarhandskarna på hyllan.

Hans-Owe Sundberg blir pensionär på riktigt vid årsskiftet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Jag börjar bli sliten i kroppen. Framför allt är det en axel som krånglar och skulle jag fortsätta behöver jag göra något åt den. Då går det säkert minst tre-fyra månader innan jag är tillbaka, säger Hans-Owe Sundberg.

I februari 2022 fyller Hans-Owe Sundberg 72 år.

– Även om jag är pigg kanske det kan vara skönt att vara alert så jag kan göra någonting annat och inte blir liggande efter ha jobbat färdigt, säger Hans-Owe, och fortsätter:

Vi ser alltför många som håller på för länge i den här branschen

– Vi ser alltför många som håller på för länge i den här branschen och som tyvärr är helt slut i kroppen när de är färdiga som travtränare och inte får något liv efteråt. För min del känns det rätt att sluta nu.

Idag har Hans-Owe Sundberg 17 hästar på träningslistan och när han slår igen stalldörren vid årsskiftet kommer han inte behålla några hästar överhuvudtaget. Toppduon Great Skills och Selected News ska hitta nya hem.

Great Skills och Hans-Owe Sundberg vinner Sommarfavoriten tidigare i somras. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Jag har väldigt fina hästägare och bra hästar har jag också med stammar som jag aldrig åtnjutit tidigare. Det är kul att få sluta med ett sådant här material även om jag gärna sett att jag haft sådana här hästar tidigare i karriären. Att vara efterfrågad vid den här åldern är ju bara det fantastiskt i sig.

Hans-Owe Sundberg har varit lyckligt lottade med många trogna kunder under många år.

– Och dessutom bra på alla sätt och vis, tillägger han.

Ett tag funderade Hans-Owe på om han skulle trappa ner och bara träna ett fåtal travare.

– Men då hade jag egentligen varit i precis samma läge som tidigare och inte kunnat göra vad jag vill.

Några höjdpunkter kan Hans-Owe Sundberg plocka fram under sin karriär i den stora flora av segrar han har att välja mellan.

Hans-Owe Sundberg vann Skandinavisk Grand Prix med Royal Scott på Jarlsberg 1970. Foto Trav- oh Galopp-Nytt

– Det har varit så många otroliga höjdpunkter och varje period har sin tjusning. Framför allt har det varit så roligt att arbeta med hästarna och det är väl det som har gjort att det varit så svårt för mig att komma till detta beslut. Många roliga segrar genom åren har det blivit och det är svårt att dra fram någon speciell. Den seger som kanske sitter djupast var väl när jag vann mitt första stora lopp. Skandinaviskt Grand Prix i Jarlsberg som lärling med Royal Scott.

Han satt på sellådan och tårarna bara rann ner och jag tänkte ”nu dör karln”

Alla segrar har ett värde på sitt sätt, resonerar Hans-Owe, och att det inte alltid behöver vara stora prissummor inblandade i sammanhanget.

– Speciellt minns jag när jag vann med en amatörtränad häst i Eskilstuna och personen ifråga hade haft travare i 12-13 år utan att få vinna lopp och hade naturligtvis bara haft dåliga hästar. När jag kom in i stallet efter loppet trodde jag att han skulle få hjärtslag. Han satt på sellådan och tårarna bara rann ner och jag tänkte ”nu dör karln”. Ett sådan seger kan vara precis lika roligt som att vinna ett stort lopp.

När det gäller att plocka fram någon speciell häst nämner Hans-Owe Sundberg också en häst från tidiga år.

– Vi köpte Kerstin Scovere som inte hade gjort någonting och vi fick henne att fungera.

För henne var det vinna eller försvinna

Kerstin Scovere vann 18 lopp på 30 starter 1972, varav fem lopp på Solvalla. Det var första året som licensierad proffstränare efter att Hans-Owe tidigare varit anställd som privattränare för Stall Rondo.

– Det är inte många hästar som klarar av det Kerstin Scovere gjorde första säsongen hos mig. För henne var det vinna eller försvinna. Tyvärr tog hennes tävlingskarriär slut för tidigt. Hon fick så kallat ”sporthjärta” och tålde helt enkelt inte att tränas.

Lite glädje fick Hans-Owe av hennes avkommor.

Quick Star var andra avkomman och han slutade fyra i Kriteriet och Sweet Belinda gjort också hyggligt ifrån sig.

Några framtidsplaner som pensionär har inte Hans-Owe.

Hans-Owe Sundberg. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Jag har inte planerat något, men vi ska försöka ta mer än två veckors semester den här gången och längre än så har jag aldrig varit ledig. Vi åker till värmen och ska vara borta en månad från mitten av januari till mitten av februari. Vi börjar där och sedan får det ge sig själv.

Samtidigt vet inte Hans-Owe Sundberg om suget kommer tillbaka.

– Ja, det lär väl finnas någon ny hyresgäst när jag slutar och vi bor ju nära gården Nygård och jag kan säkert vara behjälplig med både det ena och det andra. Men det blir en senare fråga om jag har lust och ork till det.

Hans-Owe började arbeta med hästar på heltid när han var 14 år gammal och en paus är säkert skönt efter ett långt liv i travsporten.

– Men samtidigt är det ju svårt att veta hur man reagerar när man inte har något jobb att gå till längre.

Men som tidigare sagt – det blir en senare fråga för Hans-Owe…

Scarlets Aino med Hans-Owe Sundberg. Foto Stalltz.se
Fakta

Hans-Owe Sundberg

Ålder: 71 år
Arbetsgivare: Bengt ”Kniven” Nilsson, Per-Olof Gustafsson, Håkan Wallner/Berndt Lindstedt och Per Sundberg/Sören Landin
Tränare: privattränare för Stall Rondo, proffstränare sedan 1972
Första segern: Kapten Nibs 22 oktober 1969 på Solvalla
1.000:e segern (körsven): Tukata Nabi 14 december 1994 i Eskilstuna
2.000:e segern (körsven): Supreme Casino 2 september 2008 i Eskilstuna
1.000:e segern (tränare): Ole 1 juni 2021 i Eskilstuna
Totalt segrar (kusk): 2.290
Totalt segrar (tränare): 1.009
Roligaste segern: Royal Scott i Skandinaviskt Grand Prix i Jarlsberg 1970
Andra sportsliga höjdpunkter:
Rodetto
vann första V65-loppet 1974
Baroness Karsk Sto-SM 1994
Krossed Out Stochampionat 1996
Calvin Capar Sprintermästaren 2003
Scarlets Aino Sweden Cup 2008, Årjängs Stora Sprinterlopp 2009

Baroness Karsk och Hans-Owe Sundberg.
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Värd att vänta på

Från stor och orkeslös som treåring till att vara en segerstaplare som femåring kan steget tyckas oändligt långt.
Gunnar Bertilsson har dock skyndat långsamt och på lördag kan O.K.Nalan tacka honom för tålamodet genom att vinna på V75.
– Vi testade redan i våras, men jag tycker att hästen är mycket bättre nu, säger Piteåamatören.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Gunnar Bertilssons O.K.Nalan ihop med Ove A Lindqvist. Under lördagen kan hästen fixa Gunnar Bertilssons andra V75-seger för året. Foto Ola Westerberg/ALN
Gunnar Bertilssons O.K.Nalan ihop med Ove A Lindqvist. Under lördagen kan hästen fixa Gunnar Bertilssons andra V75-seger för året. Foto Ola Westerberg/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1.266,6 kilometer. Så långt är avståndet mellan Ljungbyholm och Piteå. På den förstnämnda orten är O.K.Nalan (e. Wellino Boko) uppfödd och i den sistnämnda orten är han hemmahörande sedan höstsäsongen som ettåring.
Det är inte utan att man blir lite fundersam kring hur O.K.Nalan hittade till Gunnar Bertilssons stall…
– Oj, det är en lång historia. Det började med att jag vann en fölavgift i Mythical Lindy i den tvååringsserie som vi kört här i Piteå i många år. Genom en bekant fick jag chansen att låna ett sto att använda för betäckning. Det var Atena Nalan och det gav avkomman Keiron Nalan. Han började väldigt lovande och slog faktiskt Elian Web i första starten, men efter hand började det strula. Vi letade fel över allt och till slut kom jag i kontakt med en finsk veterinär som tyckte att det enda alternativet var att börja ridträna hästen. Det är inget för mig så jag lämnade bort Keiron Nalan.

Faktum var att Keiron Nalan åter började tävla – fyra år senare! – i Mattias Berglunds regi och vann fem lopp på de sista 28 starterna.
Bertilsson hade börjat söka vidare och inspirerad av den grundtalang Keiron Nalan ägde bar på så satsade han på hästens lillebror O.K.Nalan.

”Fantastiskt stark”

Medan Keiron Nalan var en tidig förmåga tog det längre tid för O.K.Nalan att blomma ut.
– Han är jättestor och orkade inte med sig som treåring. Man behöver dock försöka komma igång med dem och vi gjorde ett par starter. För hästen egna skull tyckte jag att det var bra att han kom igång i alla fall och fick känna på det.

Fakta

Gunnar Bertilsson om travet i Piteå:

Vi har Vitsandstravet här i Piteå som är en tusenmetersbana. Jag håller till precis i närheten och här finns även en rakbana jag kan träna på. I samband med pandemin har verksamheten varit lite död precis som mycket annat, men det känns som det är saker på gång. Travskolan har startat upp en verksamhet här i Piteå ihop med Grans Naturbruksgymnasium och jag hoppas det kan väcka ett ökat intresse”.

Sexa, femma, sexa, fyra. Så stod det i resultatraden efter debutsäsongen som avslutade i augusti som treåring. Sju månader senare kom hästen åter ut på tävlingsbanan. En andraplats följdes upp med två segrar och just det här med att vinna har O.K.Nalan och Bertilsson vant sig vid. Efter 24 starter har hälften resulterat i segrar.
– Jag tycker att varje lopp tar fram honom lite grann. Han går inte så speciellt hård träningen i övrigt. Hästen har alltid haft hjärta och lungor och är snabb i återhämtningen.

Just styrkan och inställningen till sitt jobb lyfter Bertilsson som några av hästens bättre egenskaper.
– Han är fantastiskt stark, det måste jag säga. Snabbjobben jag kör är som en klackspark. Han är alltid så glad och positiv.

I våras testades hästen i ett Klass I-försök på Umåker och slutade sexa.
– Han fick ett bra lopp på Umåker och gick i mål utan att vara särskilt trött. Det känns som att han har fått mer lopp i sig än i våras, sista tiden tycker jag att det har hänt mycket med hästen. Han känns verkligen jättefin i träningen.

Vann V75-lopp

Klass I-försöket i Skellefteå för två veckor sedan fanns med som ett alternativ, men valdes bort på grund av att det var sprinterdistans.
– Vi har tre timmar till Örnsköldsvik, men det går bra att resa dit, det är inga problem. Jag kan inte bedöma de andra hästarnas startsnabbhet, men min häst är inte så dålig ur volten om det kuggar rätt och han är på rätt spår när man drar iväg med honom. Spår ett i voltstart är jag i vilket fall nöjd med, det kan bli ett bra lopp härifrån.

Rally Fanny och Magnus A Djuse inför karriärens sista start. Nu är stoet dräktig med Executive Caviar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Många A-tränare går igenom ett helt år utan att räkna hem någon fullträff på V75. För Bertilsson skulle en seger på lördag bli hans andra på V75 under året. Rally Funny (e. Jaded) vann nämligen på Umåker i maj, men har inte setts på en tävlingsbana efter Bronsdivisionsfinalen på Solvalla under Elitloppshelgen där hon slutade åtta.
– Hon är dräktig med Executive Caviar. Det kändes rätt att sluta när hon var på topp. Det är verkligen inte lätt i de här sammanhangen och jag är glad att hon fick vinna ett V75-lopp. Oavsett vad som händer på lördag vet jag att det är en ny dag på söndag, men jag hoppas att O.K.Nalan kan få chansen i alla fall så vi får vara med och tävla ordentligt, avslutar Gunnar Bertilsson.