Fokustema
Fokus: Inför Grand Prix de l'U.E.T.
Läs senare

Sista chansen att se Calgary Games i år

Obesegrad efter åtta starter. I den sjunde vann Calgary Games Svenskt Travderby på världsrekordet 1.11,7a/2.640.
Är denna häst, som ännu synes vara alldeles i början av sin karriär, det som brukar kallas hästen-man-får-en-gång-i-livet för Timo Nurmos?
– Calgary Games kan vara en sådan. Det är för tidigt att säga det ännu, men helt klart är hästen speciell, en unik individ, säger Timo.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Här är Timo Nurmos tankar och funderingar om Calgary Games. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport & Adam Ström/Stalltz.se
Här är Timo Nurmos tankar och funderingar om Calgary Games. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport & Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Man kan dock rätt säkert slå fast att Calgary Games redan säkrat ålderspensionen för den 62-årige Nurmos, när han någon gång väljer att slå av på arbetstempot. Efter Derbysegern för en månad sedan köpte Menhammar Stuteri in sig i den av sin tränare då fortfarande ägde Calgary Games, som är född och uppfödd på just Menhammar.

Fakta

Calgary Games

hingst fyra år e. Readly Express – Olympia Tilly e. Lindy Lane
8 st: 8–0–0
Rekord: 1.15,6m* – 1.11,7al*
Insprunget: 4.585.000 kr
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: Stall Timo Nurmos AB, Tullinge
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Fredrica Sandberg
Meriter: Som fyraåring: Seger i uttagning och final till Svenskt Travderby på världsrekordet 1.11,7al. Seger i uttagning till Grand Prix de l’U.E.T.

Expandera

Det ledande svenska stuteriet ville säkra upp att Calgary Games skulle hamna på sina ungdoms marker på Ekerö när det nästa år är dags att starta avelskarriären. Det går lätt att räkna ut att hingsten måste värderas till ett respektingivande antal tiotal miljoner kronor.

Calgary Games kommer att stå till tjänst i aveln nästa år för priset 70.000 kronor vid levande föl. Den svenska språngrullans 150 platser fylldes på några timmar när bokningarna släpptes och det skulle inte förvåna om Calgary Games kommer upp i 300 betäckta ston med hjälp av export av sperma. Säg att det blir sammanlagt 150 föl…för 70.000 kronor styck…Då är vi uppe i tio miljoner kronor i bruttointäkt för avelsverksamheten.

– Avelsbiten sköts av Menhammar. Det är många som hört av sig till mig om platser hos Calgary Games nästa år, från många olika länder i världen dessutom, men jag kan bara hänvisa vidare till Menhammar, säger Timo Nurmos.

”Det har aldrig varit min tanke att han skulle sluta tävla redan nu, utan från och med nästa år kombinera avel med tävling”, säger Timo Nurmos. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Efter Derbyt uttalade sig Nurmos på ett sätt som tolkades som Calgary Games redan nu skulle kunna lägga tävlingsskorna på hyllan och bli avelshingst på heltid. Det blev rätt mycket stim i sociala medier om det.

– Jag läser inte mycket på sociala medier, men har fått höra att det var en del som blev upprörda om det var så att en så fin häst som Calgary Games kanske inte skulle tävla mer. Men det har aldrig varit min tanke att han skulle sluta tävla redan nu, utan från och med nästa år kombinera avel med tävling. Så har jag gjort med både Calgary Games pappa Readly Express och med Villiam, just i samarbete med Menhammar, så jag tycker att jag har fått rutin på hur det ska göras på bra sätt, säger Timo Nurmos.

Jag vill inte riskera att det snurrar till i huvudet för hingstarna, det handlar ju också fortfarande om unga individer

Timo är noga med att inte stressa hingstarna som ska lämna sperma och tränas parallellt.

– Därför kör jag inga snabbjobb så länge de hoppar på bocken, bara styrketräning och mängdträning. Jag vill inte riskera att det snurrar till i huvudet för hingstarna, det handlar ju också fortfarande om unga individer, säger Timo.

Fakta

Readly Express

Olympic Games pappa Readly Express (född 2012 e. Ready Cash – Caddie Dream e. Sugarcane Hanover), 1.08,9ak*/24.711.565 kr, vann själv både Derbyt och Grand Prix de l’U.E.T. som fyraåring. Readly Express äldsta avkommor är fyra år och han har redan räknat in fem segrar i stora svenska årgångslopp: Revelation (u. Monrovia) i Svensk Uppföldningslöpning 2019, Red Lady Express (u. Staro Helle) i långa E3 2021, Honey Mearas (u. Khao Manee) i Stochampionatet och Derbystoet 2021, Calgary Games (u. Olympia Tilly) i Svenskt Travderby 2021.

I USA har Readly Express treårige Menhammar-uppfödde sonen Dancingintedark M. (u. Leila e. Andover Hall) som vunnit på världsårsbästa 1.08,1, hittills har sprungit in över 350.000 dollar och som på söndag är med i ett av de allra största loppen i USA, Kentucky Futirity på Red Mile.

Expandera

Faktum är att Calgary Games tillkom just under de premisserna: Kriteriesegraren Readly Express började betäcka som fyraåring på Menhammar samtidigt som hästen tog sikte på kullens stora lopp på hösten, vilket lyckades utmärkt. Calgary Games är ett av resultaten av det vägvalet – och Readly Express vann också både Derbyt och Grand Prix de l’Ú.E.T.…

Calgary Games planeras att fullfölja hela betäckningssäsongen som ”livehingst”, vilket betyder att tävlande under första halvåret som femåring är uteslutet.

– Vi får se om han hinner bli redo att vara med i Jubileumspokalen på Solvalla i augusti. Det får ge sig utifrån hur det fungerar med avelsbiten under våren och försommaren. Helt klart är att de som bokar plats hos Calgary Games måste få ordentlig chans att få sina ston dräktiga, det går före att hinna få hästen startklar till något speciellt lopp.

Fakta

Olympia Tilly

Calgary Games mamma Olympia Tilly (född 2011 e. Lindy Lane – Pearl Tilly e. Sharif di Iesolo), 1.11,8ak/1.827.100 kr, vann Breeders Crown sim treåring, Calgary Games är hennes första avkomma.

Olympia Tillys mamma Pearl Tilly (född 1990), 1.14,1ak*/310.500 kr, är utnämnd till Elitsto, liksom mormor Cikora Tilly (född 1977 e. King Frances), 1.17,4ak/147.700 kr, mormors mor Glenna H. (född 1965 e. Trader Horn), 1.18,6k/70.150 kr, och mormors mormor Scotch Dot (född 1958 e. Dean Hanover – Scotch Virtue). Detta är unikt: Fyra generationer Elitston i rakt nedstigande led!

Calgary Games mamma Pearl Tilly är syster till Icora Tilly (född 1983 e. Fakir du Vivier – Cikora Tilly) 1.14,9k*/1.645.280 kr, som är mamma till världsrekordhållaren och den vinstrikaste svenskfödda hästen genom tiderna, Victory Tilly (född 1995 e. Quick Pay), 1.08,9ak*/37.705.278 kr. Även Icora Tilly är utnämnd till Elitsto.

Olympia Tilly är syster till Earl Tilly (född 2001 e. Alf Palema), 1.11,0ak*/2.937.651 kr och Bruce Tilly (född 1998 e. Super Tilly), 1.13,4ak/1.106.300 kr. Av Pearl Tillys tio avkommor har alla startat och nio vunnit, tagit rekord mellan 1.11,0ak* och 1.19,0m*. Åtta av de tio sprang in över 200.000 kronor. Tre av dem är alltså miljonärer. Olympia Tilly är Pearl Tillys sista avkomma.

 

 

Timo Nurmos köpte Calgary Games redan på våren som ettåring.

– Jag besiktigade Menhammars ettåringar och köpte ett paket på tre hästar. Chiru (e. Muscle Hill-Pantholops), som haft en bra säsong i år och också var med i Derbyt, ingick även han i det paketet. Calgary Games var en jättefin häst redan från början, och snart stod det klart att det var en speciell individ. Han leker sig fram i jobben utan att få hög puls och har dessutom fantastiskt psyke. Fast han gjort så få starter är han som en gammal häst, vet precis vad som gäller. Hjärta, lungor och psyket är alltså toppklassigt och till det kommer hans väldigt fina teknik. Ännu bättre än Readly Express teknik, som utmärkte sig med väldig spänst i baksteget.

Calgary Games flyter fram. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Timo Nurmos fortsätter:

– Readly Express hade så stor bakaktion att han kunde slå i sulkyn, och behövde dessutom knäkappor. Det gör inte Calgary Games. Han flyter fram även i höga tempon, och därmed sparar han också energi och får inte mjölksyra. Titta på hur det såg ut i Derbyt: Calgary Games satt utvändigt ledaren i 1.12-tempo i två varv och växlade till 1.04-1.05 då han avgjorde Att kunna ha den speeden att sätta in när han travat 1.12 utan rygg i två kilometer…Det är unikt. Det är inte många hästar i världen som klarar det, säger Timo Nurmos.

Han flyter fram även i höga tempon

Det är väl bland nu aktuella hästar ett par Ready Cash-söner man tänker på som också haft den extraordinära förmågan: Bold Eagle och Face Time Bourbon, vilka båda vunnit Prix d’Amérique två gånger! Att Timo redan drömmer om att vinna det största loppet på Vincennes kolstybb även med Calgary Games kan han inte hålla masken om.

Självmant säger han:

– Jag tror att Calgary Games kommer att passa bra även på Vincennes.

Timo Nurmos efter Readly Express seger i Prix d’Amérique. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Säsongsupplägget nästa säsong, med tävlingsfritt första halvår, bjuder ju i princip in till att sedan sikta på Prix d’Amérique 2023.

Uttrycket ”komplett häst” används emellanåt när en travare är väldigt bra, och det stämmer perfekt på Calgary Games, tycker Timo Nurmos.

– Om man delar upp en hästs olika egenskaper fysiskt, exteriört och psykiskt har nästan alla något som drar ner helheten och begränsar deras maximum prestationsmässigt. Men någon sådan enskild svaghet finns inte hos Calgary Games.

 

Nu väntar årets sista start, Grand Prix de l’U.E.T. på Åby. Där utmanas de svenska årgångstopparna – där Calgary Games efter Derbyt måste sägas ha petat Kungapokalsvinnaren och Sprintermästaren Önas Prince (e. Chocolatier-Sobra) från kullens tron – av flera av de allra bästa franska fyraåringarna.

Timo Nurmos resultat i Grand Prix de l’ U.E.T.
År
HästKön, StamPlaceringTidPrispengar
1996Louise Laukko   
sto, Fly Caster –
Hanna Crown
21.15,9aFRF600.000
2002Perfect Sund
hingst, Sugarcane Hanover –
Heaven Can Wait
01.13,0a
2008Sahara Dynamite
hngst, Express Ride –
Sahara Shadow
41.13,5a$28.750
2009Target Hoss
hingst, Muscles Yankee –
Celebration Ride
01.13,6a
2009Yield Boko
hingst, Viking Kronos –
Ouzo Boko
01.13,6a
2011Beau Mec
hingst, Jag de Bellouet –
Extreme Lady
01.13,3a
2011Aga Khan Bok
hingst, Viking Kronos –
Quicksilver Lobell
01.13,5a
2011Amaru Boko
hingst, Coktail Jet –
Sue Boko
dga
2012Askens Valencia
sto, Rite On Line –
Staro Ultima
dg0a
2013Chelsea Boko
hingst, Chocolatier –
Kelsea Boko
01.12,1a
2015Errol Boko
hingst, Scarlet Knight –
Lovely Kemp
01.13,6a
2016Readly Express
hingst, Ready Cash –
Caddie Dream   
11.12,0a€200.000
2017Global Trustworthy
hingst, Muscle Hill –
Trophy Stand
01.14,8ag
2018Villiam
hingst, Muscle Hill –
Gold Strike
11.11,3a   
€200.000
2021Calgary Games
hingst, Readly Express –
Olympia Tilly
2021Napoleon Cash
hingst, Djali Boko.–
Denim Boko

– Det gör loppet mer spännande, att Calgary Games får jämföra sig med de bästa franska fyraåringarna nu. Det handlar som alla förstår om mycket bra hästar. Men precis som det är speciellt och nytt för våra svenska hästar första gången de kommer till Vincennes stora bana blir det här en ny och speciell upplevelse för de franska. De är inte vana vid tusenmetersbanor med stor dosering i kurvorna. Det krävs lite annan teknik och aktion att hantera kurvorna än vad de franska hästarna är vana vid. Så på det sättet blir det fördel för de nordiska hästarna denna gång, säger Timo Nurmos.

Sista starten i år för Calgary Games var det ja…

– Calgary Games skulle kunna vara med i Breeders Crown också, men det står vi över. Dels är avelsvärderingen på Sundbyholm samma vecka som finalen körs, så det skulle bli en konstig uppladdning om han skulle starta i Breeders Crown. Dessutom behöver Menhammar få hingsten till sig för att hinna frysa så mycket sperma som möjligt. Efterfrågan från hela världen är så stor att det finns behov att frysa mycket sperma, säger Timo Nurmos.

Grand Prix de l’ U.E.T. blir alltså sista chansen att njuta av Calgary Games på tävlingsbanan på åtminstone tio månader.

Brother Bill och Jorma Kontio. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Fakta

Timo Nurmos om sina storloppshästar på Åby:

 • V75-1: Dixie Brick (sex år e. Donato Hanover – Keystone Nora e. Yankee Glide). Innerspår i Sto-SM. Timo Nurmos: ”Hon är på väg att växa in i högsta eliten bland stona. Hon har redan vunnit lopp i stoeliten i år (ett lopp i vintras plus Queen L:s lopp Jubileumspokalkvällen, reds.anm.) och jag tror hon kan ta ytterligare något steg till. Dixie Brick hade inte startat på en månad innan hon gick jättebra på 1.10,5 senast, och det loppet tror och hoppas jag har satt fram henne lite till. Läget passar förstås fint och hon öppnade snabbt näst senast. Då gick hon med jänkarvagnen och den tar vi nu också. Huvudlaget blir detsamma som senast, liksom att hon ska gå barfota igen. ”
  Hevin Boko (sju år e. Going Kronos – Welat Boko). Titelförsvarare i sto-SM, åkte nu på spår tolv, Timo Nurmos: ”Hevin Boko har siktats mot det här loppet med förhoppning om att försvara SM-titeln, Toppformen tror jag är där och före spårlottningen hade jag sagt att Hevin Boko har bästa chansen av mina två, men nu när Dixie fick spår ett och Hevin tolv är det annorlunda. Hevin Boko var med i samma lopp som Dixie Brick senast och fick då ett snällt upplägg från svårt utgångsläge, hon var inte tom i mål. Hevin Boko ska gå utrustad och balanserad som senast.”
 • V75-2: Ciak Bi (tre år e. Varenne – No Ifs Here). Europeiskt Treåringschampionat, spår tre bakom bilen. Timo Nurmos: ”Ciak Bi kom från Italien till mig eter tvååringssäsongen. Han har inte gjort så många starter ännu. Det är en kapabel häst, men han behöver lugna ner sig i loppen. Han har slösat med krafterna, och nu tränar vi honom lite annorlunda för att se om det kan få honom lugnare. Eftersom hästen är så startsnabb brukar det bära iväg till ledningen när han har sådana här spår, och sedan handlar hans möjlighet att sluta långt framme mycket på om han är reglerbar eller vill dra iväg. Vi avvaktar med att bestämma balans och utrustning. Det kan bli barfota runt om, och även jänkarvagn. det avgörs av hur hästen känns i värmningen.”
 • V75-3: Global Undecided (sju år e. Prodigious – Montage). Monté-SM, spår sju bakom bilen. Timo Nurmos: ”Debuterade i monté inför Montéeliten Elitloppshelgen och gjorde i storloppet en bra prrstation som fyra mot hårt motstånd. Formen är fin nu och då brukar den här hästen även klara att gå tuffa lopp. Det blir barfota och helstängt huvudlag,”
 • V75-6: Calgary Games (fyra år e. Readly Express – Olympia Tilly). Grand Prix de l’U.E.T., spår fyra bakom bilen. Timo Nurmos: ”Hästen gör allt rätt. Han vann uttagningen till U.E.T-Derbyt med krafter kvar och det loppet ska ha satt fram honom till samma form som han hade i Derbyt på Jägersro, hoppas jag. Efter senaste loppet har han känts jättefin. Mellan Derbyt och senaste loppet hade han varit på Menhammar för spermatester. Vi får se om det blir barfotabalans som i Derbyt, men vi fortsätter med öppet huvudlag, vanlig vagn och fast huva.”
 • V75-6: Napoleon Cash (fyra år e. Djali Boko – Denim Boko). Grand Prix de l.’U.E.T,, spår åtta. Timo Nurmos: ”Det är en storvuxen häst som därför blivit lite sen, men nu är han under utveckling och känns bättre, som att han är riktigt på gång, än han gjorde inför och i Derbykvalet. Han blev fast med krafter kvar i uttagningen till det här loppet och då fick han ta det startspår som blev över. Jag håller den här hästen högt och tror att han kommer att göra ett riktigt bra lopp här, men att vinna blir förstås svårt i det här motståndet och från detta läge. Han ska gå barfota igen och med jänkarvagn.”
 • V75-7: Brother Bill (fem år e, From Above – Clear As A Bell). Svenskt Mästerskap. Spår två bakom bilen över 2.640 meter. Timo Nurmos: ”Jag var jättenöjd med Brother Bill senast då han från utvändigt ledaren kämpade sig in som tvåa på 1.10,0 bakom Milliondfollarrhyme. Hästen är bra i ordning nu och det blir spännande att se hur långt han räcker i den här konkurrensen. 2.640 meter passar bra och från det här läget ska han kunna få en fin resa. Det blir samma balans och utrustning som i senaste starten.”

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Chans på det perfekta avslutet

På väg att avrunda en 36 år lång period som proffstränare har Raoul Engblom chans att nå det perfekta avslutet.
Under lördagseftermiddagen startar Lollo Trot med en rimlig chans att vinna den korta E3-finalen för ston på Örebrotravet.
– Jag gillar att tävla med unghästar och en seger skulle jag räkna in som en av de två största i min tränarkarriär, säger Raoul Engblom.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Raoul Engblom-tränade Lollo Trot startar i E3-finalen för ston i Örebro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Raoul Engblom-tränade Lollo Trot startar i E3-finalen för ston i Örebro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Västgöte på pappret, men östgöte i rösten. Raoul Engbloms påbrå går inte att ta miste om när man intervjuer 69-åringen som är på väg att sätta punkt för sin proffstränarkarriär.
– Det stundar runt hörnet, jag lägger ner runt månadsskiftet augusti-september. Jag är sliten i mina handleder och har lovat min hustru att hon inte ska behöva uppleva en vinter till med trav i Sverige, säger Raoul Engblom.

Istället vänds blickarna västerut.
– Vi ska nyttja vårt boende i Florida över vinterhalvåret och tillbringa mer tid med barn och barnbarnen som finns där borta. Vi köpte lägenheten för tio år sedan efter att Manalapan vunnit Breeders Crown-finalen, men jag tror inte ens att vi har varit där tio gånger sedan dess så det är dags att nyttja det mer nu.

Som sagt, Engblom har östgötskt påbrå och drog igång sin proffsverksamhet på Mantorptravet år 1986.
– Min far var med och startade travsällskapet. Innan jag blev proffs var jag en vända som försteman hos Stall Tilly innan det blev Mantorp och sedan en vända till USA. Hemlängtan därifrån tog hos till Axevalla; Åke Svanstedt behövde en unghästtränare och vi blev väldigt väl omhändertagna av honom när resan gick tillbaka till Sverige.

”Under radarn”

Axevalla har Engblom blivit trogen. Tidigare nämnde Manalapan (e. Kadabra) 1.12,3am/1.759.467 kr följdes av Ad Hoc (e. Yankee Glide) 1.10,9ak/1.373.950 kr som nästa profilhäst.
En springare som bland annat vann en etapp av Margaretas Tidiga Unghästserie och Juliloppet i hans regi innan hästen i somras såldes till hästägare hos Robert Bergh.
– Det var samma ägare till Ad Hoc som det är till Lollo Trot, säger Engblom.

trav, travsport, sulkysport, v64, solvalla
Raoul Engblom tränade Ad Hoc som bland annat vann Margaretas tidiga Unghästserie i hans regi. Foto Tommy Andersson/ALN

Christer Säf är namnet på det treåriga stoets ägare och tillsammans får nu kretsen kring hästen uppleva en häftig resa med Southwind Frank-dottern som gått från klarhet till klarhet under sommaren.
– Jag tycker att hon har fallit lite under radarn tidigare. Hon var finalist i Breeders Course redan under Elitloppshelgen och gick ett bra lopp där som sexa trots störning. I kvalet till långa E3 var hon fyra och de tre hästarna hon hade för sig i mål var den tre som tog alla pallplatser i finalen.

Något revolutionerande att nämna kring hur Lollo Trot tagit nästa steg kan inte Axevallatränaren peka på.
– Hon har alltid varit stark, men hon fattar även mer nu vad hon ska göra. Hon har mognat tävlingsmässigt. Sedan har hon fått vara frisk hela tiden, det gör stor skillnad. Vi har inte ändrat så mycket utan tränat på normalt och startat på kontinuerligt. Det har lyft henne.

Vann med punktering

Försöksvinsten i Gävle togs trots en resa utvändigt ledaren och därtill drog stoet en punkterad sulky de sista 600 meterna.
– Kim Eriksson tyckte faktiskt inte hon var som bäst i försöket. Hon tog inte i från start som han är van vid att hon har gjort tidigare. Hon sprang och skulle bryta ut efter ett par 100 meter. Jag vet inte om det utgången påverkade henne. Det blev som det blev med dödens och det gick sakta på varvet, men sättet hon avgjorde på var bra.

Allt har varit till belåtenhet i rutinjobb därefter och Engblom ser fram emot lördagens lopp.
– Det är några bra konkurrenter, men vi hade tur med spårlottningen. Går hon iväg från start så som hon har gjort i de flesta av sina lopp ska det finnas god chans att ta ledningen. Jag har svårt att sätta in henne mot de andra, men en framskjuten placering känns rimlig att tro på.

Hur högt skulle en seger slå?
– Jag skulle nog säga att det skulle vara min näst största seger i sådan i fall. Jag värderar Manalapans seger i Breeders Crown lite högre. Det var en egen uppfödning som vi hade haft hela vägen och fick vinna ett miljonlopp med, men en seger i E3 vore också väldigt speciellt. Jag gillar verkligen att tävla med unghästar.

Någon större ångest för hur livet som pensionär kommer att bli tycks inte Engblom ha på något vis.
– Nej, det känns som ett naturligt steg att ta nu. Sedan har jag tappat glädjen en del också i det som är just nu i Sverige. Det är mycket tjafs med nya bestämmelser. Ta bara en sådan enkel sak som att du inte får åka med på sulkyn efter en seger eller att man inte får ett program i brevlådan att bläddra i inför ett sådant storlopp som på lördag. Nej, det känns rätt att sätta punkt nu. Vi har kämpat på i med och motgång så nu är det läge att koppla av i Florida, avslutar Raoul Engblom.

Där lär solen värma så det står härliga till.
Nu återstår det att se om Lollo Trot kan framkalla samma känsla hos Raoul Engblom i hans ”sista dans” på den stora scenen.

Det snackas om…

Fokustema
Fokus: Kallblodskriteriet
Läs senare

”Redan gjort topphäst av en stamlös”

På 1980-talet plockade han fram dubbelmiljonären Flower Man.
Sedan försvann Anders Högberg från travet.
På söndag kan han vinna Kallblodskriteriet – som tränare och kusk bakom egna uppfödningen Lome Lux!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Anders Högberg har bytt ras, från varmblodet Flower Man på 1980-talet till kallblodet Lome Lux, som startar i Kriteriet på Dannero på söndag. Foto Stalltz.se & Christer Norin/ALN
Anders Högberg har bytt ras, från varmblodet Flower Man på 1980-talet till kallblodet Lome Lux, som startar i Kriteriet på Dannero på söndag. Foto Stalltz.se & Christer Norin/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

En profil som har lätt till skratt och skämt och inte är rädd att säga vad han tycker. Anders Högberg gjorde sig ett namn inom travsporten som amatörtränaren bakom Flower Man på 1980-talet och efter 20 års uppehåll hittade han tillbaka till travet för tiotalet år sedan. Då hade han bytt ras – från varmblod till kallblod.

Det var utmaningen som lockade. Att testa gränserna med något nytt och hitta drivet. Som han säger själv: ”Jag hade ju redan gjort en topphäst av ett stamlöst varmblod”. 

Han köpte ett fint stammat kallblodssto från Norge, tävlade en säsong, betäckte och nu står han där med avkomman Lome Lux (e. Lome Brage) som försöksvinnanre i Svenskt Kallblodskriterium och med nummer ett på vojlocken i finalen på Dannero på söndag.

Fakta

Lome Lux

Hingst 3 år e. Lome Brage – Reime Blesa e. Bork Odin
Resultat: 14 st: 5–1–1
Rekord: 1.28,6m – 1,25,9ak
Intjänat: 275.428 kr
Uppfödare: Anders Högberg
Ägare: Anders Högberg
Tränare: Anders Högberg, Gävle
Körsven: Anders Högberg, Gävle

Expandera

Uppgiften är att tampas med sex hästar från Jan-Olov Perssons stall och tre från Öystein Tjomslands. Det kunde ha varit en enklare sådan…men Anders Högberg är ingen person som lägger sig platt och ger upp på förhand.
– När jag började om med kallbloden sade Jan-Olov ”vad roligt att du valde kallblod när du började med trav igen”. Jag svarade: ”vi får se om du tycker det är lika roligt sen också”, skrattar Anders.

Vem får skratta på söndag? Svaret kommer på Dannero, men vi tar Anders Högbergs historia inom travsporten från början, från genombrottet.

Det ”stamlösa” varmblodet var Flower Man (e. Beef’n Bottle-Lady Profit), som var som en saga på 1980-talet. Anders Högbergs morfar var nära vän med hästens uppfödare Sture Hockman och Anders köpte hästen som föl. Någon spikrak väg till nästan två miljoner kronor insprunget när karriären summerades var det inte. Men roligt, det hade Anders Högberg på vägen.

– Det var en sagoresa. Ett enda lopp misslyckades vi egentligen i. Veckan före Derbyt lämnade jag in honom till Bo William Takter, som valde att ta bort martingalen till loppet. Det blev dubbla galopper och jag tror inte att han förlorat annars, säger Anders Högberg om travets blå band 1986, där Jet Ribb vann på 1.16,8 och Flower Man var först bland de oplacerade på 1.17,1a.

Totalt gjorde valacken 179 starter (23–31–16), travade 1.13,2ak som snabbast och tjänade 1.940.445 kronor.

Anders Högbergs varmblodsstjärna Flower Man efter en av karriärens 23 segrar. Foto Stalltz.se

Under många år var han en rikstotokändis i Sverige och även flitig gäst utomlands.
– Med Flower Man brydde jag mig inte om att resa långt, han tävlade ofta mot de bästa, men egentligen började han inte vinna förrän som femåring, säger Anders och plockar fram ett minne från det året, Forus Open 1987.
– Jag hade bara tränat hästen hemma och så åkte vi till Stavanger och mötte Rex Rodney och Callit. Ulf Thoresen körde och satt i tredje utvändigt med Callit framför. 600 kvar tog Thoresen i högertömmen och Flower flög fram, men galopperade. Rex Rodney vann loppet, men jag tror att Flower hade slagit dem. Man är väl halvgalen, men håller på för att det är så roligt, säger Anders och berättar om andra lopp, andra resor med Flower Man.

Det blev ju en hel del segrar också, som V65-lopp som treåring, Fyraåringsrevanschen på Romme, Kuopios Elitlopp som äldre, och många fler.
– Flower Man var en enastående träningsprodukt. Tänk om man haft en häst med stam och talang och tränat på samma sätt, säger Anders.

Träningsfilosofin då som nu handlar om att ha en häst som kan tävla länge. En rejäl grundträning i botten och många mil.

Men innan Anders Högberg kvalificerade sig till söndagens final i Svenskt Kallblodskriterium med egna uppfödningen Lome Lux  (e. Lome Brage) hade han sedan länge lagt av med travsporten. Eller i alla fall tagit ett uppehåll på 20-talet år.
– Jag hade inte varit på en travbana på 20 år när jag träffade Fredrik Palm på krogen och köpte en häst, en billig en. Jag ville ha en utmaning och gick över till kallbloden. Jag hade ju redan gjort en bra häst av ett stamlöst varmblod, sade Anders efter att han vunnit uttagningsloppet till Kriteriet förra veckan.

Kallblod blev det och under 2010-talet har han haft hästar som Tomtegubben (e. Järvsöviking), 1.24,8k/554.083 kr och som äldre unghäststjärnan Sjö Odin (e. Moe Odin), 1.21,2ak/1.751.798 kr, men ett segerlöst norskt kallblodssto bär grunden till dagens framgångar.

Lome Lux. Källa breedersbible.com

Anders köpte finfint stammade Reime Blesa (född 2014 e. Bork Odin) som tvååring.
– Jag fick tips om att hästen var till salu och hon har ruggigt bra stam. Men tyvärr hade hon problem med halsen, hon fick inte luft och ville inte ta i. Hon var nog på väg mot final i Kriteriestoet när hon galopperade och vann inget lopp som treåring. Jag tänkte att det kunde bli bra om hon fick bli mamma och sedan komma tillbaka, säger Anders.
Reime Blesa födde Lome Lux 2019 och kom tillbaka till tävlingsbanan året efter.

Ytterligare 40 starter gjorde hon som sex- och sjuåring, men efter att ha slutat oplacerad i november förra året bytte hon tävling mot mammaliv för gott.
– Nu är hon dräktig med Lome Brage, säger Anders belåtet.

Reime Blesa fick aldrig vinna lopp – 60 st: 0–3–7 – men det har både hennes syskon och framför allt sonen Lome Lux gjort.
Hennes mamma Tekno Gnista (e. Eng Svarten) kan nog stå på tur för att utses till Elitsto inom kallblodssporten. Eller vad sägs om dessa syskon till Reime Blesa?

 • 2015 Reime Kongen (e. Bork Odin), 1.23,0/1.118,697 nok
 • 2017 Hopp Karoline (e. Bork Odin), 1.26,6/954.686 nok
 • 2018 Reime Blesen (e. Mörtvedt Jerkeld), 1.25,5/550.234 nok
Reime Blesen var trea i Kallblodsderbyt i Östersund i söndags. Han är lillebror till Lome Lux mamma Reime Blesa. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hopp Karoline vann Kriteriestoet på Dannero och slutade tvåa i Derbystoet i Östersund, medan fyraårige Reime Blesen så sent som förra helgen tog tredjeplatsen i Svenskt Kallblodsderby.
– Det är ruggigt bra stam helt enkelt, säger Anders.

Tekno Gnista är själv själv syster med topphästen och trefaldige miljonären Tekno Jerken (e. Mörtvedt Jerkeld), 1.19,1ak/3.253.740 norska kronor.

Hur bra är då det senaste stjärnskottet ur släktträdet, Anders Högbergs egna produkt Lome Lux (e. Lome Brage)? Ja, att hästen är bra råder inga tvivel om. Och tro inte att Högberg själv någon gång tvivlat på det heller. Förhoppningarna, drömmarna, framtidstron och optimismen har funnits där egentligen sedan Lome Lux föddes den 15 maj 2019.
– Jag ville satsa en gång till i livet och som Lome Lux såg ut redan när han föddes. Han var med i unghästvisningar och fick höga betyg, jag tycker att han är exteriört perfekt.

Han tränar hemma i Älvkarleby, där han har en sandrakbana, en slinga på tre kilometer och dessutom kan det bli turer på landsvägen.
– Jag kör en del där i lätt trav. Jag har till och med kört ned till macken för att handla choklad med Lome Lux, säger Anders med ett skratt.

Jag kör väldigt ofta ”åttor”, det har jag till och med gjort på banan och folk undrar om jag inte är riktigt klok

Mycket grundträning är ledordet – och en liten teknikbana.
– Där får han gå över rötter och stenar och träna kroppen. Jag kör väldigt ofta ”åttor”, det har jag till och med gjort på banan och folk undrar om jag inte är riktigt klok. Men mina hästar går från alla lägen, från alla spår. De är vana att svänga och har bra balans i kroppen.

Lome Lux har varit loket för kallblodskullen född 2019. Den som alltid gått i tät. Han gick premielopp och kval redan i början av mars som tvååring och tävlingsdebuten skedde närmast rekordtidigt, den 17 januari på Romme, mot äldre hästar. Treåringsloppen för kallblod drar inte igång förrän i mars i Sverige.
Det blev seger direkt på 1.36,1/2.140 meter och Lome Lux tävlade utan käk i sina första starter.
– Helt fantastiskt. Jag har haft en djävulsk press den här veckan. I Norge har de skrivit helsidor om honom; det har varit två stora reportage i norsk travmedia. Det här är min första uppfödning. Det är ett unikum, han är ju så tidig, sade Högberg direkt efter segerloppet.

Han hade en plan, eller rättare sagt, HAR en plan. Det behöver inte innehålla seger i Kriteriet, men hästen ska inte nå sin topp förrän som sexåring. Vägen dit har gått genom att starta i lopp. Med 14 starter innanför västen inför Kriteriet är han den i särklass mest rutinerade treåringen. Näst flest starter i år i den svenska kullen har Ängsblomster (e. Tekno Odin) gjort med elva. Av konkurrenterna i Kriteriet har Re Finans (e. Järvsö Björn) gjort flest starter, nio.
– Det går inte att köra en treåring max varje gång. Då har du ingen häst kvar. Kallblod är inte som varmbloden, de tål inte att jagas på samma sätt. Lome Lux har fortfarande aldrig gått sig tom i ett lopp och han har skaffat enorm hårdhet.

Lome Lux och Anders Högberg. Foto Thomas Gustafsson/ALN

14 starter har givit fem segrar och den största kom i Kriteriekvalet. Som snabbast har Lome Lux travat 1.25,9 över sprinterdistans på Hagmyren i somras som trea bakom norska duon Bore Mikkel och L.D.Odin. Bore Mikkel är söndagens favorit.
– Jag har ingen aning om var botten är, jag tror att han kan springa fortare än på Hagmyren. Loppen har han vunnit med krafter kvar och han har varit pigg efter varje lopp. Hästen är så cool och svarar alltid när andra kommer utvändigt.

På Hagmyren tävlade hästen för enda gången hittills barfota runt om och till finalen blir det lite justeringar:
– Jag har ändrat skoningen lite, det var så grov bana när försöken gick så då tävlade han med träningsskor både fram och bak. Nu drar jag bakskorna och sätter på en väldigt lätt järnsko fram för att öka vikten lite. Jag hoppas att den lättningen blir bra. Då har jag gjort allt jag kunnat på förhand.

Tålmodig träning och matchning har tagit ekipaget till söndagens stora lopp på Dannero med 500.000 kronor till vinnaren.
Då ställs han mot sex hästar från Jan-Olov Perssons stall och tre från Öystein Tjomsland.
– Det är lurigt när Tjomsland och Persson har nästan ett helt stall till start. Det är klart att man bli lite utlämnad själv då. Jag har mest respekt för Tjomslands Bore Mikkel (e. Moe Odin), säger Anders.

Han är katten bland hermelinerna i söndagens startfält. Att någon annan skulle köra Lome Lux har inte funnits på kartan. ”Det skulle vara som att gräva sin egen grav”.
– Och jag är hellre fyra än kör för en bättre placering och riskerar målgalopp. Lome Lux ska vara som bäst när han är sex år.

Fast det är klart – Anders Högberg skulle inte säga nej till att vara som bäst redan på söndag.

Fakta

Anders Högberg tycker till om...

…Kriteriet och Derbyt:
– De ska köras för fyra- respektive femåringar. Tänk en Kriteriefinal fyra fyraåringar på Elitloppslördagen inför den publiken. Det skulle lyfta kallblodssporten. Det är roligare att ha fått sett hästarna tävla och bli profiler innan de stora loppen och bättre för hållbarheten. Satsa sedan på något liknande Breeders Crown för sex-, sju och åttaåringar. Vi behöver skapa en bred och stark kallblodssport. 

…Ulf Thoresen:
– Det har aldrig funnits en kusk som Thoresen. Han höll alltid hästen på bettet och fick dem att springa snabbare än någon annan. Jag förstår inte hur, men det var en fantastisk kusk som körde åt mig flera gånger.

Expandera
Fokustema
Fokus: Kallblodsderbyt
Läs senare

Att vinna Derbyt finns i blodet

Det syns redan i stamtavlan.
Att blodet skapar Derbyvinnare alltså.
Här är historien bakom gårdagens vinnare av Svenskt Kallblodsderbyt.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Minto och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Tangen Minto och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Öystein Tjomslands gula armé tog nästan storslam när de fyraåriga kallblodens största lopp i Sverige avgjordes i Östersund på söndagen. 1,2 miljoner fanns i prispotten både i Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet och av de 2,4 miljonerna plockade Tjomslands hästar med sig 2.118.000 kronor!

Tangen Minto och Öystein Tjomsland. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Fantastiska individer, träningsupplägg, formtoppning och säkra kuskinsatser ligger bakom succén – och ett kallblodssto född 1965.

Stöva (e. Flisa Stövern) vann själv 41 av 95 starter, travade 1.31,7 och sprang in 118.000 norska kronor.

Via avelsboxen har hennes ättlingar travat ihop mångmiljonbelopp. Stöva fick 14 avkommor och hela tolv av dem var ston, så att Stöva gjort och gör sådant avtryck i kallblodsaveln har sin naturliga förklaring.

När det gäller gårdagens klassiska vinnare i Svenskt Kallblodsderby Tangen Minto: Stöva är mormors mormors mor.

Det vimlar av klassiska vinnare och äldre stjärnor i Stövas avelsgärning genom åren. Här är ett axplock: Moe Brage, Åsajerven, Tangen Haap, Tangen Bork, Norheim Faksen, Galileo, Philip Ess, Tangen Scott, Grisle Odin G.L., Slogum Björn, Slogum Jörn…ja listan kan göras mycket längre.

Jörn Gunnar Nilsen är uppfödare till de senaste två årens svenska Derbyvinnare, Tangen Bork och Tangen Minto. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

När det handlar om söndagens vinnare har den skapats från Stöva-dottern Slogum Sols linje. Slogum Sol (e. Slogum Jarl), 1.34,2m/65.150 norska kronor, blev själv mamma till norske Derbyvinnaren Slogum Jörn (e. Alm Rigel), och hade fått några avkommor när hon kom till Jörn Gunnar Nilsen.

– Jag ville gärna låna Slogum Stina av Martin (uppfödaren Johnsrud), men han sa. ”Du ska ha Slogum Sol”. Så blev det och bakom alla våra fölston finns Slogum Sol. Hon är upphovet till hela härligheten, har Jörn Gunnar Nilsen berättar för Trav- og Galopp-Nytt.

Via Slogum Il (e. Ilmin) och Tangen Tina (e. Elding) föddes Tangen Mina (e. Lome Kongen) 2011. Det gjordes försök att tävla med stoet, men två kvallopp som tre- och femåring slutade med rapportering för orent trav. Istället blev det avel.

Derbyvinnaren Tangen Mintos stamtavla. Källa breedersbible.com

Första avkomman Tangen Svenn (e. Norheim Svenn), 1.25,7am/474.477 kr, var svenskägd innan han i våras såldes till finska hästägare. Tangen Svenn kvalade in till Kriteriet på Dannero 2020 och tävlade sedan flitigt på svensk mark i regi Öystein Tjomsland. Största framgången blev andraplatsen i Svensk Travsports Guldtäckte på Dannero för ett år sedan.

Dubble klassiske vinnaren Tangen Minto (e. Bork Odin), 1.23,5am*/1.717.567 kr, var nästa tur. Sedan har Tangen Mina fortsatt få föl varje år. Treårige Tangen Andreas (e. Moe Odin) är ostartad och lämnade Tjomslands stall i somras för Rolf Tveit.

Fakta

Tangen Minto

Hingst 4 år e. Bork Odin – Tangen Mina e. Lome Kongen
Resultat: 14 st: 11–0–1
Rekord: 1.25,6m* – 123,5am*
Intjänat: 1.717.567 kr
Meriter: Seger i norskt Kallblodskriterium och Biris Uppfödningslopp, samt Svenskt Kallblodsderby som fyraåring.

Uppfödare: Jörn Gunnar Nilsen, Norge
Ägare: Nils Munkhaugen Holding AS, Norge
Tränare: Öystein Tjomsland, Sörlandet/Bergsåker
Körsven: Tom Erik Solberg, Norge
Skötare: Celine Fåland Hansen

Tvååriga stoet Tangen Lise (e. Bork Odin) och ettåriga Tangen Mia (e. Nordsjö Odin) ägs båda av Tangen Mintos ägare Nils Munkhaugen.

Och att årets föl, helbrodern till nybakade Derbyvinnaren, tar samma väg är ingen vild gissning. Hingsten är nämligen döpt till Tangen Nils…

Tangen Bork höll undan för Oppgårdsdrängen i Kallblodsderbyt 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

75-årige Jörn Gunnar Nilsen driver den framgångsrika uppfödningen med kennelnamnet Tangen tillsammans med frun Signe. För paret blev det andra raka uppfödarsegern i Svenskt Kallblodsderby efter Tangen Borks (e. Bork Odin) triumf förra sommaren.

– Vi fick sex föl i år och har betäckt åtta ston. Tangen Mina fick en hingst efter Bork Odin i år också. Hon är dräktig med Tangen Bork, sade Jörn Gunnar till Trav- og Galopp-Nytt efter Derbysegern.

Går allt väl för Tangen Mina väntar ett föl nästa år med ”dubbel dos” stammodern Slogum Sol. Hon blir nämligen både farmors mor och mormors mormor till fölet.

Så här blir stamtavlan för fölet:

Så här blir stamtavlan på Tangen Minas föl nästa år om dräktigheten går som den ska. Med Slogum Sol på två ställen i stamtavlan. Källa breedersbible,com

Men först…efter två raka Derbysegrar i Sverige som uppfödare vänds nu blickarna mot norska Derbyt på Bjerke med final den 11 september.

Där har paret Nilsen redan två segrar: Tangen Scott (e. Moe Odin) 2007 och så ifjol Tangen Bork.

Tangen Minto visade klassen