– Båda mina uppsittningar har dokumenterat bra form och jag känner mig inte chanslös om det klaffar från bakspåren, hälsar 48-åringen, som varit proffstränare på Solvalla sedan 2009 och håller till på Östra Vreten i Gottröra.
Där bor han med sambon Sandra och nytillskottet Olivia som är fyra månader. Dessutom kräver hunden Chico också uppmärksamhet.
– Vid sidan om travet gillar jag främst att spela golf, vilket är avkopplande. I övrigt gillar jag att titta på sport, främst hockey och fotboll. Jag håller på Djurgården och vi har haft det tufft i några år. Men vi kommer alltid tillbaka.
Bra möjligheter
På gården, som ligger 50 minuters bilväg från Stockholm finns det 48 boxar och 15 utedriftsplatser i kombination med stora hagar. Träningsmässigt finns en rundbana på 800 meter och en rakbana som mäter 600 meter. Utöver det finns en kuperad slinga på 13 kilometer där det även ligger en backe som går att utnyttja.
– Jag har 53 hästar i träning i dagsläget och det är ett antal som passar mig utmärkt i dagsläget, för då har jag kontroll på rörelsen eftersom jag då även kan åka iväg och köra andras hästar.
Vad föredrar du helst. Att träna hästar eller att vara catchdriver?
– Både och. Jag har svårt att ställa mig på ett ben i den frågan. Jag tycker båda sakerna är roliga och jag trivs verkligen med livet för tillfället.
Förr förknippade man dig med en röd-vit-rutig dress och sedan några år bytte du till en svart med orangea axelklaffar och armbindlar. Har du hunnit vänja dig i den nya utstyrseln?
– Jag körde i den röd-vita munderingen i 25 år. Sedan tre år tillbaka har jag haft den svarta dressen med de orangea inslagen. Det avtalet går emellertid ut vid årsskiftet men jag är öppen för nya färger om något företag vill synas med sin logga. Jag har letat ett tag, men det är svårt att hitta samarbetspartners. Men är någon sugen går det bra att höra av sig.
Kung på Gotland
Claes har tagit fyra kuskchampionatet i Mariehamn på Åland, och även blivit tränarchampion i Gävle vid ett tillfälle vilket skedde 2013.
Men det Claes numera mest är känd för är att han är Kung på Gotland och Visbytravet där han noterats för elva kuskchampionat som tagits 2004, 2010, 2013, 2016-2023. En imponerade samling kusktitlar på ön, där han verkligen trivs.
– Tävlar Visbytravet på lunchen tar jag mig dit på 90 minuter från dörr till dörr. Jag sticker hemifrån 08.45 och är hemma 17.45, så det är oerhört smidigt och jag är hemma tidigare än om jag skulle tävla på en bana i Mellansverige.
Hur kommer det sig att du i stort sett är i Visby varje tävlingsdag?
– Det började för längesedan, nämligen 2003, då jag som lärling åkte dit en sommar med sex hästar. Det gick bra och året efter var jag där med tolv hästar och hade ett stall på banan med ett rum där jag höll till. Då höll de på och tävlade mellan maj och augusti, men nu är säsongen betydligt längre. Under alla år jag varit där har jag byggt upp en stabil kundkrets och det känns tryggt och gör så att jag återvänder.
Visst är det lite speciellt att köra lopp på Visby?
– Ja, utan tvekan. Förutom att banunderlaget håller yppersta toppklass, vilket är en enorm bedrift med tanke på banans smala budget, är det en speciell körkultur. Många bryr sig inte om oddstavlan utan kör för seger oavsett om det sitter en storfavorit i ledningen. Här tävlas det och är man inte van vad det kan det bli en chock. Men jag gillar den friska körningen och har under åren lärt mig att spara lite krut till sista sväng och när det korta upploppet nalkas.
Kör åt Walmann
Att Claes är en duktig tränare och kusk råder det ingen tvekan om. Som tränare är rekordåret från 2021 då det blev 40 segrar och drygt 6.6 miljoner kronor inkört. Som kusk tog han 128 segrar och körde in nästan 14,5 miljoner kronor, vilket skedde 2022.
En som fick upp ögonen för Claes var kollegan Roger Walmann, som behövde en ny kusk åt stjärnan Bedazzled Sox då ordinarie kusken Torbjörn Jansson lämnade in licensen i slutet av förra året.
– Roger hörde sig för innan Breeders´Crown för nästan ett år sedan och det är klart jag tackade ja. För vem vill inte köra fina unghästar?
Och samarbetet har fungerat bra under det här året, vilket understryks av att duon kvalade in Great Pride till Oaksfinalen och Walmann till Kriteriet.
Vad skulle en seger innebära för dig?
– Det skulle betyda mycket. Jag har inte vunnit något stort unghästlopp ännu, så det skulle utan tvekan vara det största jag varit med om i karriären, slutar Claes Sjöström.
V75-genomgång
Avslutningsvis går Claes igenom den kvartett han kör på V75.
V75-2: 7 Kit Crown är med i Diamanstoet som är en spårtrappa och som du kör åt Fredrik Wallin för första gången.
– Fredrik satte upp mig på kusklistan och det är enbart kul att köra åt andra. Jag har både kört emot henne och sett henne från sidan. Spåret är skapligt i en spårtrappa, men vi skulle vara otroligt gynnade om det blir någon strykning innanför oss. Det är en snabb och spännande häst. Det är tufft emot och mer än pengar kan vi knappast hoppas på. Det taktiska snackar jag med Fredrik om på tävlingsdagen.
V75-3: 7 Jerka Sting är en en hedershäst som ska tävla barfota runt i Silverdivisionen, men som galopperade senast.
– Han agerade konstigt och vrickade sig antagligen för vi gick igenom honom och hittade inga skavanker. Han har tränat väldigt fint efteråt, men det är ett otroligt tufft lopp. Han är effektiv om vi skulle komma till ledningen och är gynnad av barfotakörningen, men jag misstänker att det blir svårt att komma dit. Jag blir förvånad om han tampas om segern. Efter det här loppet ska ha få ett break.
V75-4: 10 Great Pride gick med i tredjespår 1.100 kvar i uttagningsloppet men kunde aldrig ta sig förbi Screen Time Limit efter 1.11,5/s.700.
– Vi fick ett fint lopp i andra ytter och i sista sväng trodde jag på seger men Daniels (Wäjersten) stretade emot enormt bra och vi fick aldrig grepp om henne. Vi provade barfota runt om i uttagningen och det fungerade bra och jänkarvagn sitter på iden. Det är ännu tuffare i en final, men hon är bra i ordning och skulle det bli högt tempo kan vi komma in i matchen då hon har en bra spurt.
V75-6: 10 Walmann vann sitt uttagningslopp till Kriteriet och imponerade stort då han satt i femte ytter och gick med i tredjespår och avslutade med 1.12/s.700.
– Jag förstod att det en häst över medel då jag vann med honom i debuten. Sedan dess har han utvecklats enormt mycket. Han har varit lite småtrög tidigare och efter ett gemensamt beslut kom Roger och jag fram till att vi skulle prova med ett halvstängt huvudlag. Det gjorde susen och gav honom en växel till då han blev mer fokuserad. Vidare ska vi köra barfota bak och med amerikansk vagn och det kan ge ytterligare en kick. Formen är inprickad och han är inte chanslös, speciellt om det skulle bli lite fart på tillställningen.