Persson i efternamn, jo Per-Olof, som är född och uppväxt i Östersund, har minst sagt travsporten i blodet. Hans farbror var Sven O Persson som var en av de stora initiativtagarna när Östersundstravet byggdes och hade premiär redan 1936. Sven O vann själv många stora lopp med främst kallblod och hans stora stjärna var Roger på 1940- och 1950-talet.
Per-Olofs pappa Gustaf drev uppfödning på Ope Gård, en knapp mil söder om Östersund, och var framgångsrik amatörtränare och dessutom kusk med över 400 segrar. Bland annat vann han Östersunds Stora Fyraåringslopp, senare omdöpt till Derbyt, två år i rad 1951-1952 med egna hästarna Solana och Pyramid. Där fick Per-Olof tidigt inblick i travsporten.
– På 1950-talet lärde jag mig sela och köra häst och jag körde och tränade Gustafs hästar. Samtidigt var jag bandspännare och speaker på Östersundstravet, och även fotograf och skribent för en travtipstidning, säger Per-Olof om hans liv i travet i ungdomen.
Per-Olof har även kört lopp – med fint facit.
– Jag vann mitt första lopp med Romina (sto född 1951, reds. anm.) och totalt blev det fyra segrar på tio starter.
Gustaf hade många duster med sin bror på travbanorna. Samtida med Roger hade Gustaf själv sin stora kallblodsstjärna Soloman. Hästarna har två inteckningar vardera i banans största lopp för äldre kallblod, Östersunds Stora Pris som senare bytte namn till Sven O Perssons Minne.
– Jag minns väl en väldigt rolig resa till Oslo på 1950-talet. Då skulle både Roger och Soloman starta i landskampen mot Norge och vi åkte hela familjen tillsammans, det var en spektakulär resa. Helge Solo vann loppet och slog norska storfavoriten Erika, berättar Per-Olof.
Bäst av brödernas hästar var Roger, som slutade trea.
Apropå duster mellan bröderna:
– Gustaf var ordförande i Hästägareföreningen och Sven ordförande i Jämtlands Travsällskap samtidigt. Hästägarna tänkte strejka och ha anmälningsstopp inför en tävlingsdag och Gustaf hade hela hästägarföreningen bakom sig. Då blev det spännande diskussioner hemma några dagar.
Gustaf lämnade sin kallblodsuppfödning – ”han tyckte det var mycket skumt med kallblod”, berättar Per-Olof – och gick över till varmblod på 1960-talet. För Per-Olof väntade studier i Uppsala och sedermera arbete i familjeföretaget Bilbolaget i Sundsvall.
– Efter 51 år som Volvohandlare har jag lämnat mina officiella uppdrag, så det blir mer tid för mitt intresse travet, säger han.
Ja, travintresset var vilande under några årtionden, även om han kunde gjort sitt livs hästaffär redan 1970.
– Vi var några kompisar från Sundsvall som reste till auktionerna i Harrisburg. Där hade vi näst högsta budet på Delmonica Hanover.
Stoet var då ett år och en fantastisk tävlingskarriär på båda sidor om Atlanten skulle följa. 124 starter gav 52 segrar och 5,3 miljoner kronor insprunget. Efter andraplats i Hambletonian och världsrekord som treåring vann Speedy Count-dottern som äldre VM-loppet på Roosevelt Raceway två gånger. Hon kom dessutom över till Europa och vann Prix d’Amérique.
Gustafs byte av travras innebar egna uppfödningar som avelshingsten och flerfaldige storloppsvinnaren Lornjett (född 1965 e. Scotch Nibs), 45 segrar och 343.780, Derbytrean Nicolas (född 1967 e. Lucky Break), 41 segrar och 391.195 kr, samt Manta (född 1966 e. Nixon), mor till Gustafs uppfödningar Batong (e. Zoot Suit), 1.461.950 kr, och Enorm (e. Zoot Suit), 851.350 kr.
Dessa lyfter Per-Olof fram tillsammans med Ärg (e. Atlanta Georgia), 414.250 kr och finalist i Svenskt Travderby 1981 i regi Östersundstränaren Bengt Svensson.
48 år efter besöket i Harrisburg var Per-Olof tillbaka på hästauktioner i USA, den här gången i Lexington hösten 2018. Där förvärvade han två högintressant stammade fölston: Universal Success (e. Andover Hall-Continentalvictory) för 25.000 dollar, dräktig med Father Patrick, och Love To Lindy (e. Kadabra-Benedicta Jet) för 10.000 dollar, dräktig med Trixton.
Det har resulterat i ettåriga hingstarna Big Success respektive Lindy Pop. Big Success var utbjuden på Sweden International Yearling Sale nyligen och ropades åter för 420.000 kronor.
I år har Universal Success fått ett sto efter Raja Mirchi och Love To Lindy en hingst efter S.J.’s Caviar.
Dessutom har Per-Olof satt egna uppfödningen Reality Cash (e. Ready Cash) i avel och hon fick ett hingstföl med Uncle Lasse som far i år.
Satsningen på travsport har på allvar tagit fart igen i Stall Pop.
– Två av mina söner är också intresserade och det är kul att travintresset fortsätter.
Uppfödare och hästägare är Per-Olof Perssons roller i travsporten idag. Som hästägare står han inför det kanske största man kan på söndag. Då startar hans delägde hingst Västerbo Lexington (e. Muscle Mass-Temple Street) från andraspår i Svenskt Travderby på Jägersro med chans på förstaprischecken fyra miljoner kronor.
Västerbo Lexington
Hingst 4 år e. Muscle Mass – Temple Street e. Coktail Jet
Resultat: 21 st: 4–5–3
Rekord: 1.14,1m* – 1.10,4ak
Insprunget: 663.000 kr
Uppfödare: Västerbo Stuteri AB
Ägare: Per-Olof Persson, med flera
Tränare: Robert Bergh, Åby
Körsven: Rikard N Skoglund, Solvalla
Skötare: Roya Haghighat
Västerbo Lexingtons väg till Derbyt har dock inte varit spikrak. Efter att Robert Bergh ropat in hästen på Wenngarn Yearling Sale för 300.000 kronor som ettåring köpte Per-Olof och en kompis hästen.
– Västerbo Lexington var tveksam i travet i början och gick med tunga skor när han började tävla som treåring. I slutet av treåringssäsongen visade han fin utveckling, säger Per-Olof.
Två segrar, ytterligare fyra pallplaceringar och 276.000 kronor insprunget på elva starter bjöd debutåret på.
I februari sade Robert att han siktade mot Derbyt med Lexington. Det var ett sensationellt besked för mig
Sedan kom ”chocken”.
– I februari sade Robert att han siktade mot Derbyt med Lexington. Det var ett sensationellt besked för mig, men sedan har hästen blivit bättre för varje start och i Derbykvalet var han suverän.
Västerbo Lexington var finalist i Sprintermästaren i somras innan han tog karriärens hittills största seger just i Derbykvalet från ledningen tillsammans med Rikard N Skoglund. Lekande lätt.
– Även om hästen är nummer tre bland Roberts hästar i Derbyt är det så roligt att vara med i spekulationerna, säger Per-Olof.
Han har varit med förut i detta sammanhang. 2009 ägde han Staro Cold Carat (e. Juliano Star), 1.12,0ak/3.002.978 kr, tillsammans med Stall Blågul och kunde på plats på Jägersro se hästen knipa fjärdeplatsen i det högklassiga Derby som vanns av Maharajah.
På söndag tvingas han följa loppet via tv:n.
– Jag såg Västerbo Lexington tävla live ifjol, men inte i årets starter och det känns lite snopet att inte få vara på plats.
Pappa Gustaf bytte alltså kallblod mot varmblod och Per-Olof har fortsatt i samma spår med den varma rasen, men på senare tid har han även gått tillbaka i gamla hovspår. Som kallblodshästägare. Han är nämligen med i ett av de Sundsvallsbaserade andelsstall som äger framgångsrika kallblod i träning hos Öystein Tjomsland.
Och skulle det inte bli någon framgång med Västerbo Lexington får han nya chanser redan nästa helg. Han är delägare i två av Tjomslands finalister i norska kallblodsderbyt: Grisle Odin G.L. och Grisleprinsen G.L! Den förstnämnde vann norska Kriteriet förra året, medan Grisleprinsen slutade tvåa i svenska Derbyt i Östersund i somras.
Men först håller han alla tummar för Västerbo Lexington på söndag.
– Derbyt verkligen är speciellt, summerar han.
Hästägarna i Derbyt
Häst – Ägare
- Hail Mary – Stall Mary AB, Hander
- Västerbo Lexington – Per-Olov Persson, med flera
- Aetos Kronos – Team Snyder AB & Aetos Dios AB
- Global Adventure – Veckestrands El AB, med flera
- Power – In The Zone AB, Bromma
- Usain Töll – Denco HB & Santese SRL
- Ultion Face – Whap Capital AB, Sandviken
- Don Fanucci Zet – Stall Zet
- Champ Lane – Levaux AB, med flera
- Galantis - Johan Lejon, Veberöd
- Bythebook – Holdyourhorses AB, SUndbyberg
- Guzz Mearas – Stall Kennys Andelshästar 64