Matilda Persson är ett känt namn i travsporten i Sverige. Det har gjorts dokumentärfilm om henne och i februari 2016 blev hon historisk som första rullstolsburna person i Sverige att köra travlopp. Med stor häst ska tilläggas, Matilda Persson har tävlat mycket i ponnytrav och har ett par segrar bakom egentränade russet Linnson (e. Tyson II).
CRPS
Komplext regionalt smärtsyndrom (Complex regional pain syndrome, CRPS) innebär bland annat en intensiv och ihållande, brännande smärta som utlöses vid beröring av den drabbade kroppsdelen, vanligen arm eller ben. Tillståndet kallades förr kausalgi och sympatisk reflexdystrofi.
Källa: sv.wikipedia.org
21-åringen hamnade i rullstol på grund av den ovanliga sjukdomen CRPS. Matilda berättar att hon började känna smärta på benet hösten 2006 och sommaren efter hamnade hon i rullstol. I oktober fattades ett beslut som kom att påverka hennes liv väldigt mycket.
– Det har gått väldigt snabbt. I slutet av oktober fick jag beskedet att benet skulle amputeras och den 22 november skedde operationen. Jag har haft mycket problem med benet och under den knappa månaden innan operation kunde jag inte tänka på så mycket annat. För mig var det väldigt nervöst, säger Matilda Persson.
Det har varit väldigt omtumlande
Hon har haft en tuff period efter ingreppet, men operationen gick snabbt och läkarna är nöjda.
– Det känns bra och är under hyfsat kontroll, men det har varit väldigt omtumlande på sistone.
Operationen gjordes på Karolinska Universitetssjukhuset och där var hon kvar en vecka. Därefter har Matilda varit i Hudiksvall under lika lång period och sedan drygt två veckor tillbaka är hon i Sandviken.
– Jag ligger på en avdelning för rehabilitering och medicin på sjukhuset i Sandviken. Det är vila och rehabilitering för mig nu. Den gamla smärtan känner jag nästan inte alls, men första veckan på Karolinska kunde jag knappt röra mig och det strålade i hela kroppen. Nu blir det allt bättre hela tiden.
Matilda ska få åka hem till Njutånger några dagar över jul och nyår, men måste tillbaka till sjukhuset och rehabiliteringen några dygn i mellandagarna.
– Jag längtar hem väldigt mycket. Läkarna har sagt att jag ska vara kvar under januari månad, men om rehabiliteringen går fint kan jag få lämna sjukhuset tidigare. Jag hoppas att det kommer bli hur bra som helst framöver. Planen är att jag ska testa protes, men det är en bit dit. Jag har suttit i rullstol i många år och eftersom amputationen är högt upp är det svårare.
Kollar på och läser om trav
Persson har ganska nyligen kommit igång med träningen. Efter många år med CRPS är hon sned i kroppen, vilket ska rättas till och Matilda har mycket arbete framför sig. Träningen består av både balans, styrka och kondition.
– Förutom måltider, träning och rehab är det vila som gäller och då ligger jag mest. Jag läser och kollar på trav. Utöver det kollar jag på serier.
Att Matilda är en riktig kämpe råder det inga tvivel om och hon är fast beslutsam om att så snabbt som möjligt komma hem till sina hästar. Familjen har fyra travhästar samt russet Linnson.
– Det är nästan värst att vara ifrån hästarna. Familjen och vänner har hälsat på mig eller ringt, men det fungerar inte riktigt så med hästarna. Det ska verkligen bli jätteskönt att komma hem i jul och nyår.
Hemma har hon god hjälp med träningen och skötseln av travarna.
– Min bror Johan har börjat intressera sig för travsporten och han tränar hästarna tillsammans med pappa. Dessutom hjälper brorsans flickvän till och rider hästarna. Jag har tur som har ett helt gäng eftersom beskedet om ingreppet kom så fort. Det hade varit svårt att sprida ut hästarna.
Stallet har faktiskt ökat från fyra till fem hästar den senaste veckan. Ettåriga Ess Daffodil (e. Zola Boko-Limabeans) har anslutit efter inkörning hos Caroline Holm.
– Vi ropade in henne på Kriterieauktionen i höstas. Det var faktiskt den första hästen brorsan kollade på i katalogen, men vi hade en lista på massa andra ettåringar när vi åkte till auktionen. Jag gillar hingsten Zola Boko och det var Ess Daffodil vi fastnade för. Jag tycker att hon är jättefin och det känns mycket bra. Det här är första unghästen vi köpt och det blir spännande.
”Under vintern går det jättebra att träna hemma”
Familjen tränar hästarna hemma i Njutånger och hyr även en box inne på Hagmyrentravet. En resa på drygt 20 minuter.
– Under vintern går det jättebra att träna hemma, men på sommaren är det lite halvdant. Vägarna blir lätt för hårda och då är vi oftare in till travbanan.
Matilda är fast beslutsam att ta sig tillbaka till tävlingssulkyn. Hon kör i en specialvagn där det räcker med en fot i fotstödet. Totalt har det blivit 13 styrningar med två andrapris som främsta resultat.
– Det är jättekul är att tävla och första segern måste komma snart.
Hon har också intresse för att att skriva och fotografera. Matilda har gjort artiklar i tidningen Travet, arbetar med Hagmyrens hemsida och jobbar som fotograf på hemmabanan på tävlingsdagar.
– Intresset är jättestort. Jag har gått en årslång fotoutbildning och det är skoj att både skriva och fotografera.
Sedan många år tillbaka driver hon bloggen skogsrusset.se.
– Jag bloggar allt mer, både för min egen del och för andras skull. Det är en dokumentation för mig själv och jag får mycket stöd genom bloggen. Hela Travsverige har hört av sig med peppande ord. När jag har en extra dålig dag är det bra att läsa lite fina kommentarer.
Nominerad till gala
Att Matilda är ett föredöme och inspirationskälla fick hon ett kvitto på förra veckan. Hon är en av tre nominerade till Årets Förebild på Svenska Parasportgalan.
– Det var väldigt överraskande, jag visste inte att jag kunde bli nominerad. De andra två i kategorin är också hästtjejer (Paradressyr) och det är bra för travsporten att synas här. Jag hoppas verkligen att jag kan vara på plats på galan den 28 januari. Felicia Grimmenhag och Louise Etzner Jakobsson som jag tävlar mot i Årets Förebild har jag träffat tidigare. De är fantastiska människor och konkurrensen är hård.
Nominerade Svenska Parasportgalan
Årets Kvinnliga Idrottare
- Anna Beck, Paracykel
- Anna-Carin Ahlquist, Parabordtennis
- Louise Etzner Jakobsson, Paradressyr
Årets Manliga Idrottare
- Henrik Marvig, Paracykel
- Zebastian Modin, Längdskidåkning
- Stefan Olsson, Rullstolstennis
Årets Förebild
- Felicia Grimmenhag, Paradressyr
- Matilda Persson, Trav
- Louise Etzner Jakobsson, Paradressyr
Årets Prestation inom Special Olympics
- Oskar Gyllenbåga, Längdskidåkning
- Lovisa Danielsson, Längdskidåkning
- Jonathan Öjerteg, Alpin skidåkning
Årets Lag
- Emil Andersson & Linus Karlsson, Bordtennis
- Paraishockeylandslaget
- Rullstolsrugbylandslaget
Årets Nykomling
- Daniel Gustavsson, Parabordtennis
- Anna Beck, Paracykel
- Olof Ryberg, Friidrott & Goalball
Årets Ledare
- Michael Lindgren, Paracykel
- Daniel Ellermann, Parabordtennis
- Marianne Kortesoja, Längdskidåkning