Fokustema
Fokus: Julläsning – vi minns 2019
Läs senare

Superaffären med superhingsten

Pappa till tre av fyra klassiska vinnare på Bjerke förra hösten.
Då jublade Jan-Olov Persson över att Tekno Odin skulle stallas upp i Sverige ett år till.
– Nu blir det ytterligare minst tio år! utbrister Jan-Olov.
Här är historien om kallblodshingsten som charmade alla – och som blev ”svensk” i februari.
Av
Mathias Hedlund
Tekno Odin. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se
Tekno Odin. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se

Sulkysports reportrar och fotografer har plockat fram sina favoritreportage ur tidningen från året som snart gått. Varje dag till nyårsdagen publicerar vi ett reportage. Här är historien om hur rasens hetaste avelshingst plötsligt blev svensk. Mathias Hedlund och fotograf Fredrik Fransson presenterade Tekno Odin i Sulkysports Avelsnummer i mars.

***

Den 13 februari slog bomben ned. Kallblodssportens kanske största affär var klar. Jan-Olov Persson – genom sitt bolag Hudik Stallion – och Jan Arnesson (Fallax AB) hade köpt norske superstjärnan och avelshingsten Tekno Odin (e. Moe Odin – Lyana e. Spang Best).

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli ägare till Tekno Odin, men den norska ägaren hörde av sig på senhösten om det fanns intresse att köpa hingsten. Sedan har vi förhandlat, räknat på det ekonomiska och sytt ihop affären, det tog några månader, säger Jan-Olov Persson.

För Jan-Olov, vars avelshingststation Hudik Stallion firar 20-årsjubileum 2019, var det förstås bästa tänkbara. Där har Tekno Odin dessutom de två senaste säsongerna verkat som avelshingst och förra året betäckte han 69 ston.

2003 sydde han ihop affären att ha championhingsten Elding uppstallad i två säsonger. Nu är det avelsmatadorens sonson som drar till sig många blickar.

– Att få hit Elding var stort. Han var ju redan champion i Norge och dessutom fulltecknad varje år. Nu satsar vi yngre, säger Jan-Olov.

Hur långt hästen går som äldre beror på hur mycket utveckling som finns i Tekno Odin

Numera har förstås Persson synat hingsten på nära håll många gånger, men det dröjde innan den första granskningen blev av. Han hade sett och mött Tekno Odin på tävlingsbanan redan under unghäståren och kunde exempelvis se den överlägsne norske hästen på nära håll i Svenskt Kallblodsderby 2012, där Persson satt i dödens med Juni Kongen medan Tekno Odin stormade undan till överlägsen seger från ledningen på gällande löpningsrekordet 1.22,9a/2.140 meter.

– Tekno Odin är en fantastisk individ, han har otrolig, imponerande teknik. Det kommer ju fantastiska hästar med jämna mellanrum och hur långt hästen går som äldre beror på hur mycket utveckling som finns i Tekno Odin, sade Jan-Olov Persson efter Derbyt.

Tekno Odin och Öystein Tjomsland vid seger i Unionskampen på Färjestad som äldre. Foto Urban Kihlman/ALN

Några månader senare kollade han på hingsten på närmare håll för första gången. Efter att hans snabbloppare Faksen J:r besegrat den då fyraårige Tekno Odin i Arnt Haakestads Minneslopp en novemberlördag på Jarlsberg.

– Det var första gången jag såg honom uppställd och inte på tävlingsbanan. Han var liten och oansenlig när man såg honom stå ”avklädd” på stallgången då. Han har växt till sig under åren, men är fortfarande en lätt modell, och avlar lätta hästar, säger Jan-Olov om den över manken 150 centimeter höge hingsten.

Det var kärlek vid första ögonblicket. På den norska Klasselöpsauktionen hösten 2009 såg Öystein Tjomsland Tekno Odin och han ropade in den svarte hingsten till hästägaren Elfinn Edvardsen. Priset var det högsta för alla kallblod på auktionen: 130.000 norska kronor.

Det har Tekno Odin betalat tillbaka mångfalt.

Nio år senare ståtar han med över tio miljoner kronor på bankboken i form av prispengar. Lägg därtill mångmiljonbelopp för hans tjänster i avelsboxen, där Tekno Odin gjorde entré som fyraåring 2012.

Efter 122 starter och 72 segrar är det slut på tävlingsbanan.

– Vilken resa. Jag har levt drömmen och Tekno Odin har inget mer att bevisa. Det är bra att det är jag som bestämmer, nu är det slut, sade ägaren Elfinn Edvartsen till Trav- og Galopp-Nytt efter hästens start i Unionskampen på Färjestad som blev karriärens sista.

Tekno Odin visade tidigt som treåring samma värden på testerna i träning som mina elithästar

Öystein Tjomsland var Tekno Odins följeslagare under nästan hela hästens tävlingskarriär.

– Jag fastnade för hästen redan när jag bläddrade i auktionskatalogen och såg stamtavlan. Sedan gillade jag honom vid första anblicken, han var snygg och visade fin spänst, sade Tjomsland, som körde 1.34/1 600 meter med hästen i augusti som tvååring och anade vad som komma skulle, efter segern i svenska Derbyt 2012.

– Tekno Odin visade tidigt som treåring samma värden på testerna i träning som mina elithästar. Han har hjärta, lungor, perfekt rörelsemönster, snabbheten och psyket. De sakerna vet du ju inte om hästen besitter förrän det blir allvar. Tekno Odin har det. Han är en undantagshäst!

Unghäståren blev en enda lång framgångssaga. Segrar i norska Kriteriet, samt svenska och norska Derbyt, och frågan var hur Tekno Odin skulle ta klivet in i den äldre eliten. Svaret blev – gallant! Premiären i Elitkampen på Solvalla som femåring slutade förstås med seger. Listan över segrar i storlopp som äldre är lång och bland annat syns fyra raka norska mästerskap 2013–2016 och dessutom en titel i Nordiskt Mästerskap.

Som åttaåring, 2016, på Färjestad, svarade Tekno Odin för karriärens kanske allra främsta insats när han vann Unionskampen på världsrekordtiden 1.19,1a/2.140 meter efter att ha inlett första kilometern på 1.17,4.

– Det var enormt tryck på publiken och det känns att hästen är uppskattad här. Han har aldrig varit bättre än nu. Jag tycker att Tekno odin har utvecklats och blivit komplett. Vi har tränat honom för att bli starkare och han har behållt snabbheten, vilket inte är så vanligt. Tekno Odin är tålig och det viktigaste är att kunna träna hästarna. Han har inte stått över jobb, sade Öystein Tjomsland efter världsrekordet.

Tekno Odin. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se

Vad gjorde Tekno Odin så bra? Inför femåringssäsongen gav Öystein Tjomsland sin förklaring. Om det unika med Tekno Odin.

– Hans bakaktion ger honom en fart, ett driv, som är extremt. Tekno Odin klarar 1.20-fart utan förbruka en kalori mer än när han travar 1.30, och hans förmåga att växla tempo hör till det mest imponerande med honom, har Tjomsland berättat.

Han utvecklade:

– Baksteget är oerhört effektivt och ger honom den där spänsten och steglängden som också gör att han ser större ut på banan än han är i verkligheten.

Tekniken, kapaciteten, löphuvudet, styrkan, speeden, uthålligheten. Tekno Odin hade allt.

Han var en otroligt sund häst och hade egentligen aldrig några bekymmer förutom just den senskidan

Det fanns bara en sak som gäckade hingsten. En uppdriven senskida i vänster bakben. Det var den som tvingade honom till tävlingsuppehåll då och då och som till slut gjorde att karriären var tvungen att avslutas.

– Han var en otroligt sund häst och hade egentligen aldrig några bekymmer förutom just den senskidan. Den skadan har han kämpat med länge, säger Jan-Olov Persson.

Efter att ha skött avelsarbetet på Perssons hingststation Hudik Stallion fick Persson dessutom Tekno Odin i träning i juli förra sommaren. Det blev två starter i Perssons regi, först seger i ett snabblopp i Gävle och sedan genomklappningen i Unionskampen i september. Då sattes punkt för Tekno Odins tävlingskarriär.

Nu kan Tekno Odin lägga all kraft på sin andra karriär. Som avelshingst. 2012 klev han in i avelsboxen och fram till förra året varvade han avelsarbete med träning och tävling. Dessutom varvade han träning på Öystein Tjomslands filial Wolmsta utanför Sundsvall med huvudbasen på Sörlandet i norska Kristiansand.

Aveln blev inte riktigt den succé som förväntades från början. I alla fall inte sett med kräsna ögon. Kraven var skyhöga och trots att dottern Tekno Lotta i första kullen vann Stokriteriet på Bjerke var det inte stående ovasioner för Tekno Odin som avelshingst.

Det ändrade sig snabbt. Året efter kom Will Prinsens tunga skalp i norska Derbyt. Sedan tog helbröderna, de svenskfödda Tekno Eld och Eld Rask, vid med tillsammans tre Kriteriesegrar och dessutom andra raka norska Derbysegern för fadern genom Tekno Eld i höstas.

Tekno Odin. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se

Tekno Odin är egentligen bara i början av avelskarriären. Hans äldsta avkommor har nu fyllt sex år och förutom Will Prinsen finns i den kullen Alf Jonssons urstarka sto Granetta, 1.23,2al/978.600 kronor, och nästanmiljonären Vill Solen. I andra kullen står Tekno Eld i särklass, medan fjolårets treåringar innehöll främste hingst-
en i dubble Kriterievinnaren Eld Rask och toppstoet Brenne Blesa, som vann norska Stokriteriet och var tvåa i den svenska upplagan.
En ny avelssäsong står för dörren och sedan november har Tekno Odin sprungit runt i hagen hos Mikael Lagergren på gården Björs utanför Järvsö. Den 22 april är det tänkt att betäckningsarbetet ska börja tillsammans med åtta andra avelshingstar på stationen.

– När han ska hoppa upp på bocken för att tappas är han otroligt klok och fin. Det fina lynnet tillför han sina avkommor, säger Jan-Olov.

Jan-Olov Persson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Att Persson gillar hingsten råder inga tvivel om. Inte heller att han har stora förhoppningar på Tekno Odin framöver.

– Tekno Odin höll alltid hela vägen i loppen, det har inte alltid avkommor till Moe Odin gjort. De var inte alltid stridslystna sista 100 meterna, men Tekno gillar att arbeta och det är något han nedärver, hans avkommor är arbetsvilliga, starka och står distans.

Jan-Olov Persson glider in på kallblodspolitik, ett kärt ämne för Hagmyrentränaren, och konstaterar snabbt att utbudet av avelshingstar i Sverige i sommar aldrig har varit bättre. Och att det är både större och bättre än vad norrmännen själva kan erbjuda. Förutom Tekno Odin har ett flertal högintressanta avelshingstar kommit till Sverige under vintern, både rena köp och för uppstallning som avelshingstar.

– Norge har fortfarande fler ston och gedignare stammar på sina märrar, men vi tar igen försprånget hela tiden. De senaste två åren har det blivit 4–4 mellan Sverige och Norge i de klassiska loppen. Det ska jämföras med 60–20 till Norge de föregående tio åren.

Jag skulle bara ha varit yngre själv, men det har varit en otrolig resa så här långt

Med kallblodsrasens hetaste avelshingst säkrad för svensk kallblodssport lång tid framöver är det positiva tongångar om att klara Sleipners mål, att vinna minst hälften av de klassiska unghästloppen.

– Att komma åt Tekno Odin så pass tidigt i avelskarriären, ja vi är nästan med från ”scratch”, betyder väldigt mycket för svensk avel. Jag skulle bara ha varit yngre själv, men det har varit en otrolig resa så här långt, säger Jan-Olov Persson.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Persson vill göra om Derbyt

Sju hästar i Derbyt ikväll och fyra hästar i Kriteriet och Kriteriestoet på söndag.
Jan-Olov Persson har rustat för kallblodens två största dagar i Sverige.
– Men mina tvååringar i år är fantastiskt fina, säger han.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Jan-Olov Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jan-Olov Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Sulkysport har ett samtal med Jan-Olov Persson dagarna före Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet på Östersundstravet på fredagskvällen. Han är upprymd och glad, och då inte mest för att han har sju av tolv startande hästar i Derbyt.
– Idag på förmiddagen har jag kört tvååringarna, jag har 26 hingstar och sex ston. Det känns väldigt bra, de är i fas allihop och travar bra. Det var längesedan jag hade en så vältravande grupp, säger Persson.

När han lyfter fram sin bästa kull – hittills, är bäst att tillägga – som tränare faller det på kallbloden födda 2013.
– Den absolut bästa kull jag haft är de hästar som är tio år nu, det har blivit sju miljonärer, säger Jan-Olov Persson.
Från den kullen hämtas exempelvis Persson-hästar som B.W.Sture (3.176.341 kr kr), Tand Kraft (2.830.943 kr), Järvsöodin (2.622.931 kr), Ugga I Mossen (1.932.686 kr) och Järvsö Pegasus (1.820.093 kr).

Jan-Olov Persson-tränade B.W.Sture. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Årets fyraåringskull står inte långt efter. ”Jag får vibbar av 2013-kullen”, har Persson sagt. Förra året gjorde han rent hus och vann både Kriteriet med Brolin (e. Lome Brage) och Kriterietstoet med Lannem Stella (e. Tekno Odin). Mats E Djuse satt i sulkyn bakom vinnarna som ägs av Mellby Gård respektive Stall Segerhuva.
– Kriteriedagen på Dannero var helt fantastiskt. Faktiskt en av de större jag haft som tränare och det var otroligt stort att vinna båda storloppen med hästar ägda av Mellby Gård och Stall Segerhuva, säger Jan-Olov Persson.

Till Kallblodsderbyt kvalade sju av Perssons fyraåringar in till final, medan han dock körde blankt i Derbystoet. Björs Balder (e. Smedheim Solan) vann ett av två försök på imponerande sätt från dödens, medan Öystein Tjomslands-tränade Bore Mikkel (e. Moe Odin) plockade hem det andra.
– Men det var synd att mina kanske bästa chans hoppade bort sig i försöket, Juni Blixt (e. Tekno Odin). Han travade 1.19 i 500 meter 800-300 kvar innan han galopperade igen. Sedan hade även Lill Modde (e. B.W.Modde) kunnat nå final utan galopp, han var ju grym när han vann på Solänget i måndags, säger Jan-Olov.

På lätta ben sprintade Björs Balder och Per Linderoth ifrån till seger i Derbykvalet från dödens. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Försöksvinnaren Björs Balder har tagit de kanske största stegen på utvecklingskurvan under säsongen och vann Sleipner Cup-finalen på Romme i maj.
– Han har överraskat på mig och verkligen kommit under året. Han har tagit åt sig träningen bra och är en fin häst, säger Jan-Olov.

Björs Balder plockade ner fjolårets Kriterievinnare Brolin från dödens. Den sistnämnnde missade någon månader i våras på grund av att han fastnade i hästtransporten och skadade ena hoven, men har kommit tillbaka.
– Han har gått bra efter skadan och är på väg uppåt, men det blir tufft att vinna Derbyt.

Jan-Olov Persson-tränade Envis och Mats E Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Större förhoppningar ställer han till Envis (e. Lome Brage), uppfödd av menhammar Stuteri och ägd av Menhammar tillsammans med Global Glide AB, vars bästa travare är Elitloppshästarna Ecurie D. och Stoletheshow!
– Envis har tagit till sig träning väldigt bra, men Bore Mikkel var ohuggligt bra i försöket, Öystein är en jäkel på att skruva upp dem till finalerna, så det kan bli svårt för mina, säger Jan-Olov.
Men tillägger:
– Envis är en häst som kan ta ned honom. Han gick 1.24,6 över lång distans (i Rättvik för tre veckor sedan, reds. anm) och har blivit allt snabbare. Han är den som ska ses med bäst chans av mina, säger Jan-Olov.

Från Östersund på fredagskvällen till Dannero på söndagseftermiddagen. Från fyraåringar till treåringar och från Derbyt till Kriteriet. Det som är konstant är att Jan-Olov Persson och Öystein Tjomsland finns med på båda ställena, men på Dannero finns andra utmanare. Från Norge.

Öystein Tjomsland tränade två kvalvinnare i Sjö Prinsen (e. Bork Odin) och Björli Bolt (e. Tekno Odin), medan Frode Hamre är mannen bakom den tredje, förhandsfavoriten Overvik Prinsen (e. Will Prinsen).
I Kriteriestoet däremot delade Sverige och Norge broderligt på försöksvinsterna. Geir Flåtens Asakblomst (e. Galileo) och Jan Kristian Överdals Voje Lotta (e. Ängsborken) vann två av försöken, Perssons Majblomster (e. Tekno Odin) och Anders Wallins Guli Stina (e. Briskeby Philip) de övriga.

För Jan-Olov Perssons del väntar finaler för fyra av stallets treåringar och en av de fyra är en överraskning – fast inte när det gäller kapacitet. Norskägde Haslehaugens Loke (e. Tekno Odin) kom till Perssons stall strax före jul och någon matchningsplan mot svenska Kriteriet lades aldrig upp.
– Jag trodde inte att ägaren hade anmält honom till svenska Kriteriet utan vi lade upp ritningarna mot norska Kriteriet i höst. Det är en fin häst och jag har känt att det är en Kriterievinnare, men matchat honom lugnt eftersom jag inte hade planer på svenska Kriteriet, säger Jan-Olov.

Han upptäckte när det närmade sig Kriteriekval att hästen var anmäld, satte in honom i loppet och fick en andraplats i försöket som svar.
– Vi upptäckte det 14 dagar innan kvalen och han skulle haft några starter till i kroppen, men det är en fin häst och han kommer att vara ännu bättre i finalen på söndag.

Jan-Olov Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Till Kriteriet kvalade även Eld Vide C.G. (e. Tekno Eld) in som trea.
– Det var lite överraskande, men han gjorde det bra. Han har ägnat sig mycket åt galopp, men är en fin häst som kan rekordsänka.

Majblomster får sällskap av Prinsessan Stöen (e. Bork Odin) i Kriteriestoet. Majblomster var igång i slutet av april och har tävlat en gång i månaden på vägen fram till Kriteriestoet.
– Framför allt i Gävle var hon fantastisk bra och höll undan för duktige Friska Viljan (tvåa i Kriteriekval). Då gick hon 1.29,1 i voltstart, men även om hon är en riktigt bra sort tvivlar jag på att hon kan nedåt 1.26 som krävs för att vinna. Voje Lotta var enorm i kvalet, säger Jan-Olov.

Prinsessan Stöen debuterade först andra veckan i juli och har tre starter innanför västen. I kvalet rekordsänkte hon med 3,5 sekunder till 1.29,3am.
– Det är en jättefin travare som borde gå framåt ytterligare till finalen. Så känns det, säger Jan-Olov.

Att Jan-Olov Persson är Sveriges framgångsrikaste kallblodstränare råder inga tvivel om och meritlistan kan göras hur lång som helst. Han kan se tillbaka på många klassiska segrar för unghästar på svensk mark. 

För treåringarna har han vunnit Kriteriet och Kriteriestoet sex gånger vardera, medan det på fyraåringssidan blivit fyra Derbysegrar och en vinst i Derbystoet.

Jan-Olov Perssons klassiker i Sverige som tränare

Segrar i Svenskt Kallblodsderbyt:

  • 2004 Hallsta Lotus (e. Järvsöfaks) – Jan-Olov Persson
  • 2007 Stjerne Faks (e. Järvsöfaks) – Jan-Olov Persson
  • 2008 Järvsöviking (e. Järvsöfaks) – Jan-Olov Persson
  • 2017 Järvsö Pegasus (e. Tangen Scott) – Örjan Kihlström

Segrar i Derbystoet: 

  • 2018 Stjärnblomster (e. B.W.Modde) – Örjan Kihlström

Segrar i Svenskt Kallblodskriterium:

  • 1993 Järvsöfuxen (e. Auvin) – Jan-Olov Persson
  • 2000 Skaffer Brunen (e. Alm Hellin) – Roger N Olsson
  • 2012 B.W.Modde (e. Moe Odin) – Jan-Olov Persson
  • 2017 Tekno Eld (e. Tekno Odin) – Ulf Ohlsson
  • 2018 Eld Rask (e. Tekno Odin) – Ulf Ohlsson
  • 2022 Brolin (e. Lome Brage) – Mats E Djuse

Segrar i Kriteriestoet:

  • 2000 Idenors Kessi (e. Elding) – Jan-Olov Persson
  • 2001 Åkre Flamman (e. Elding) – Jan-Olov Persson
  • 2009 Eldsiri (e. Järvsöfaks) – Hans Petter Tholfsen
  • 2016 Uggla I Mossen (e. Järvsöfaks) – Örjan Kihlström
  • 2021 Dununge (e. Smedheim Solan) – Örjan Kihlström
  • 2022 Lannem Stella (e. Tekno Odin) – Mats E Djuse
Sulkysport, Travsport, Trav, Häst, Järvsöfaks
Järvsöfaks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Lägg därtill resultaten i Derbyt och Kriteriet i Norge. Där har en Persson-tränad häst varit i topp tio gånger.
Derbyt: Järvsöfaks, Järvsöviking, Tekno Eld
Stoderbyt: Eldsiri, Uggla I Mossen
Kriteriet: Tand Kraft, Eld Rask
Stokriteriet: Eldsiri, Uggla I Mossen, Dunungen

En imponerande lista! Men egentligen vill Persson ha ett helt annat upplägg för de största loppen för tre- och fyraåringar. I slutet av fjolåret presenterade han sitt förslag till upplägg.

Istället för en stor final per kull och kön vill Persson har tre mindre finaler utspridda över säsongen och därtill consolation i samband med finalerna istället för uttagningsloppen. Dessutom ska ett program för fem- och sexåringar utvecklas, där dessa tävlar i samma klass och får fler förtjänstmöjligheter på vägen mot den äldre eliten.
– Ett huvudlopp och två consolations varje gång ger 36 startplatser vardera per kull och kön. Det här kan sprida pengarna på fler händer. Många är med och betalar insatser idag och åker ut direkt i försöken, eller anmäler inte ens till uttagningsloppen, säger Jan-Olov.

Han ser ett tävlingsupplägg där exempelvis sprinterloppet Prinsessan Madeleines Pokal i månadsskiftet juni/juli kan vara en omgång, Derbydagen i Östersund den andra och sedan den tredje omgången senare under hösten i oktober, gärna över lång distans. För treåringarna ser han liknande tidsintervall och två lopp över medeldistans och det tredje över sprinterdistans.
– Vi måste få med norrmännen på tåget och tänket och med liknande upplägg där kan vi köra ett stort lopp plus tröstlopp i månaden under ett halvår istället för att begränsa till två enskilda tävlingsdagar, säger Jan-Olov.

Han ser en positiv utveckling på stosidan där det blev fyra uttagningslopp till Kriteriestoet på Dannero.
– Det är en enormt positiv utveckling, men det är väldigt viktigt att ta hand om stona och ge startmöjligheter när de blir fem och sex år också, säger Persson.

Framtiden får utvisa om Persson till slut får medhåll för sina tankar, men ett snabbare svar kommer redan ikväll.
Om det ska bli en femte seger i Svenskt Kallblodsderby för Hagmyrentränaren!

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Måste räknat fel på mållinjen”

Sju segrar i öppna klassen, men ingen bland stona.
Jan-Olov Persson jagar en dubbel i kvällens fyraåringsfinaler i Sleipner Cup.
– När jag ser den här fyraåringskullen är det flera enastående individer, säger Jan-Olov.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Jan-Olov Persson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jan-Olov Persson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Sju gånger har Jan-Olov Persson tränat vinnaren sedan premiären av Sleipner Cup 1991 och det är ingen dålig samling kallblod som tar plats i Perssons segerlista.
Eller vad sägs om dessa namn som alla utvecklades till hästar för högsta klassen.

Perssons tidigare vinnare i Sleipner Cup:
År, vinnare (far) – Resultat hela karriären

  • 2001 Järvsö Harry (e. Babsson) – 1.22,3ak/1.604.441 kr
  • 2003 Järvsömolle (e. Troll Jahn) – 1.22,0ak/1.964.351 kr
  • 2006 Faksen J:r (e. Järvsöfaks) – 1.20,4ak*/4.156.725 kr
  • 2008 Järvsöviking (e. Järvsöfaks) – 1.22,6ak/3.028.504 kr
  • 2017 Tand Kraft (e. Järvsöfaks) – 1.21,4ak/2.830.943 kr
  • 2019 B.W.Rune (e. Tekno Odin) – 1.20,0ak/2.779.462 kr
  • 2021 Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) – 1.22,0ak/1.556.546 kr

Sju tidigare vinnare – och sju chanser att fylla på med en åttonde triumf. Hagmyrentränaren har nämligen nästan halva finalfältet i klassen för hingstar och valacker i sitt stall.
– Jag får 2013-vibbar av den här fyraåringskullen. Den absolut bästa kull jag haft är de hästar som är tio år nu, säger Jan-Olov Persson.

Jan-Olov Persson, Travkusk, Travtränare, Sulkysport, Travsport
Jan-Olov Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Från den kullen hämtas hästar som Tand Kraft (2.830.943 kr), B.W.Sture (2.659.012 kr), Järvsöodin (2.417.070 kr), Ugga L Mossen (1.932.686 kr) och Järvsö Pegasus (1.820.093 kr).

Han utvecklar resonemanget:
– När jag ser den här fyraåringskullen är det flera enastående individer. Förutom de som är med i finalerna så finns det tre-fyra till som är lika bra och dessutom fjolårets Kriterievinnare på Dannero, Borlin (e. Lome Brage).

Frågan är vem som är bäst av kvällens sju finalister: Hulte Sixten, Tekno Filus, Björs Balder, Blomsterprinsen, Lill Modde, Svarte Petter och Juni Blixt.
– Flera av dem kan vara med och hugga, det är fina individer som visat fin utvecklingskurva. Sedan är det svårt att säga vem som är längst fram när det är voltstart och flera tillägg. Finaler borde vara likastartslopp, det är fel när de som bäst straffas, säger Persson.

Björn Balder (e. Smedheim Solan), som delägs av Åke Svanstedt, har vunnit två av försöken på vägen till final, men den som kanske haft flest ögon på sig är sonen till Sveriges bästa sto Stjärnblomster, nämligen Blomsterprisen (e. Smedheim Solan).
– Det är en väldigt fin häst. Han har haft det lite kämpigt, varit rullig och slagit ihop, men när jag körde honom i onsdags kändes han ohyggligt fin. Det kommer att bära uppåt.

Stallets luring finns på startfållan i Kajsa Frick-körde Tekno Filur (e. Tekno Odin).
– Han gjorde ett jäkla lopp senast på Bergsåker och Mats (Djuse) hade under 1.25 sista kilometern, säger Persson.

Jan-Olov Persson väntar däremot fortfarande på första segern i stoklassen, som infördes 2011 med Alf Jonssons toppsto Puma Jerva (e. Åsajerven) som premiärvinnare.
– Va, har jag aldrig vunnit det? Inte ens Uggla I Mossen?, undrar en något förbryllad Persson.

Nej, kulltoppen Uggla I Mossen (e. Järvsöfaks) galopperade som favorit och fick nöja sig med fjärdeplatsen i loppet som vanns av Rus Can (e. Klack Jo). Perssons bästa placering tog Järvsö Blomster (e. Järvsöviking) – mamma till en viss Stjärnblomster – när Persson själv lotsade henne till tredjeplatsen i stofinalen 2013 där Raska Can (e. Klack Jo) vann.

Jan-Olov Persson-tränade Lannem Stella och Mats E Djuse. Foto Ellinor Kempe/ALN

I år ställs hans stora hopp till fjolårets drottning Lannem Stella (e. Tekno Odin), som inledde med sju raka segrar – inkluderat Kriteriestoet på Dannero – innan hon föll som storfavorit i Stokriteriet på Bjerke. Då såg det länge bra ut i ledningen, även om hon låg på en del, men en bit in på upploppet gick hon in i väggen. Lannem Stella föll tillbaka till niondeplatsen och efteråt pratade kusken Mats E Djuse om ljud från halsen.

Några dagar senare undersöktes Lannem Stella i halsen med videoendoskopi under körning. Det visades att utrymmer i de övre luftvägarna var trångt och den mjuka gommen blockerade luftvägarna, så det blev operation.
– Vi har inte märkt något i halsen sedan operationen ifjol och jag hoppas att hon ska fungera. Hon har tagit kliv i träningen i vinter, säger Jan-Olov.

Lannem SIlje och Tor Wollebaek. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Lannem Stella har att leva upp till som en dotter superstoet Lannem Silje (e. Åsajerven), 1.18,8ak*/6.881.134 nkr. ”Super-Siljes” tränare Ola M Skrugstrad valde alltid att matcha sitt sto i öppna klasserna i unghästloppen och plockade hem de klassiska titlarna mot hingstarna. Så även i Sleipner Cup-finalen, där Skrugstad valde öppna klassen istället för stoklassen. På den tiden var det skillnad i förstapris i loppen, 150.000 kr i öppna och 100.000 kronor för stona. Numera är det samma pengar i båda klasserna.

Årets två starter för Lannem Stella har slutat med lika många andraplatser. Först rådde hon inte på en duktig Sonja Kiro (e. Åsajerven) i årsdebuten. I senaste starten i Bollnäs för en månad sedan kördes hon till ledningen och drog i fin stil, men när segern såg klar ut stannade hon till 40 meter från mål och blev passerad av Komnes Eira (e. Bork Odin). Något som förvånade tränare Persson.
– Hon måste ha trott själv att hon redan var i mål då. Det tog stopp 50 kvar när segern var klar och hon måste ha räknat fel på mållinjen. Det syntes inget i halsen efteråt och hon har tränat hela tiden. Jag körde henne i onsdags och hon ser fin ut, säger Persson.

Två starter inför finalen hade dock gärna fått vara fler enligt Hagmyrentränaren.
– Jag hade velat göra fler starter, men det har inte funnits några lopp. Jag tycker att Sleipner Cup-upplägget bör förändras och fler renodlade stolopp i försöken istället för lopp med fördel för stona, säger Jan-Olov.

Persson har även Järvsökalla (e. Tekno Odin) till start i stofinalen.

Här är startlistorna till kvällens tävlingar på Romme.

Vägen till kvällens finaler i Sleipner Cup har gått via 13 försök med olika propositioner sedan i februari. 150.000 kronor i förstapris väntar finalvinnarna.

Slutställning Sleipner Cup-försök

Häst – Tränare – Poäng

  1. Björs Balder – Jan-Olov Persson – 75
  2. Juni Blixt – Jan-Olov Persson – 42
  3. Sonja Kiro – Jerker Bjurman – 42
  4. Åse Mona (NO) – Merete Viksås – 38
  5. Urkraft – Fredrik Fransson – 37
  6. Lill Modde – Jan-Olov Persson – 32
  7. Komnes Eira (NO) – Morten Einang – 30
  8. Lakafanten (NO) – Lina Bölgerud – 30
  9. Brolin (NO) – Jan-Olov Persson – 30
  10. Eskils Balder – Öystein Tjomsland – 30
  11. Guli Hektor – Öystein Tjomsland – 30
  12. Siri Donna – Öystein Tjomsland – 30
  13. Lannem Stella (NO) – Jan-Olov Persson – 24
  14. Jazzå – Tom Hammarlund – 20
  15. Järvsökalla – Jan-Olov Persson – 19
Fokustema
Fokus: Kallblodsderbyt
Läs senare

Att vinna Derbyt finns i blodet

Det syns redan i stamtavlan.
Att blodet skapar Derbyvinnare alltså.
Här är historien bakom gårdagens vinnare av Svenskt Kallblodsderbyt.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Minto och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Tangen Minto och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Öystein Tjomslands gula armé tog nästan storslam när de fyraåriga kallblodens största lopp i Sverige avgjordes i Östersund på söndagen. 1,2 miljoner fanns i prispotten både i Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet och av de 2,4 miljonerna plockade Tjomslands hästar med sig 2.118.000 kronor!

Tangen Minto och Öystein Tjomsland. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Fantastiska individer, träningsupplägg, formtoppning och säkra kuskinsatser ligger bakom succén – och ett kallblodssto född 1965.

Stöva (e. Flisa Stövern) vann själv 41 av 95 starter, travade 1.31,7 och sprang in 118.000 norska kronor.

Via avelsboxen har hennes ättlingar travat ihop mångmiljonbelopp. Stöva fick 14 avkommor och hela tolv av dem var ston, så att Stöva gjort och gör sådant avtryck i kallblodsaveln har sin naturliga förklaring.

När det gäller gårdagens klassiska vinnare i Svenskt Kallblodsderby Tangen Minto: Stöva är mormors mormors mor.

Det vimlar av klassiska vinnare och äldre stjärnor i Stövas avelsgärning genom åren. Här är ett axplock: Moe Brage, Åsajerven, Tangen Haap, Tangen Bork, Norheim Faksen, Galileo, Philip Ess, Tangen Scott, Grisle Odin G.L., Slogum Björn, Slogum Jörn…ja listan kan göras mycket längre.

Jörn Gunnar Nilsen är uppfödare till de senaste två årens svenska Derbyvinnare, Tangen Bork och Tangen Minto. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

När det handlar om söndagens vinnare har den skapats från Stöva-dottern Slogum Sols linje. Slogum Sol (e. Slogum Jarl), 1.34,2m/65.150 norska kronor, blev själv mamma till norske Derbyvinnaren Slogum Jörn (e. Alm Rigel), och hade fått några avkommor när hon kom till Jörn Gunnar Nilsen.

– Jag ville gärna låna Slogum Stina av Martin (uppfödaren Johnsrud), men han sa. ”Du ska ha Slogum Sol”. Så blev det och bakom alla våra fölston finns Slogum Sol. Hon är upphovet till hela härligheten, har Jörn Gunnar Nilsen berättar för Trav- og Galopp-Nytt.

Via Slogum Il (e. Ilmin) och Tangen Tina (e. Elding) föddes Tangen Mina (e. Lome Kongen) 2011. Det gjordes försök att tävla med stoet, men två kvallopp som tre- och femåring slutade med rapportering för orent trav. Istället blev det avel.

Derbyvinnaren Tangen Mintos stamtavla. Källa breedersbible.com

Första avkomman Tangen Svenn (e. Norheim Svenn), 1.25,7am/474.477 kr, var svenskägd innan han i våras såldes till finska hästägare. Tangen Svenn kvalade in till Kriteriet på Dannero 2020 och tävlade sedan flitigt på svensk mark i regi Öystein Tjomsland. Största framgången blev andraplatsen i Svensk Travsports Guldtäckte på Dannero för ett år sedan.

Dubble klassiske vinnaren Tangen Minto (e. Bork Odin), 1.23,5am*/1.717.567 kr, var nästa tur. Sedan har Tangen Mina fortsatt få föl varje år. Treårige Tangen Andreas (e. Moe Odin) är ostartad och lämnade Tjomslands stall i somras för Rolf Tveit.

Fakta

Tangen Minto

Hingst 4 år e. Bork Odin – Tangen Mina e. Lome Kongen
Resultat: 14 st: 11–0–1
Rekord: 1.25,6m* – 123,5am*
Intjänat: 1.717.567 kr
Meriter: Seger i norskt Kallblodskriterium och Biris Uppfödningslopp, samt Svenskt Kallblodsderby som fyraåring.

Uppfödare: Jörn Gunnar Nilsen, Norge
Ägare: Nils Munkhaugen Holding AS, Norge
Tränare: Öystein Tjomsland, Sörlandet/Bergsåker
Körsven: Tom Erik Solberg, Norge
Skötare: Celine Fåland Hansen

Tvååriga stoet Tangen Lise (e. Bork Odin) och ettåriga Tangen Mia (e. Nordsjö Odin) ägs båda av Tangen Mintos ägare Nils Munkhaugen.

Och att årets föl, helbrodern till nybakade Derbyvinnaren, tar samma väg är ingen vild gissning. Hingsten är nämligen döpt till Tangen Nils…

Tangen Bork höll undan för Oppgårdsdrängen i Kallblodsderbyt 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

75-årige Jörn Gunnar Nilsen driver den framgångsrika uppfödningen med kennelnamnet Tangen tillsammans med frun Signe. För paret blev det andra raka uppfödarsegern i Svenskt Kallblodsderby efter Tangen Borks (e. Bork Odin) triumf förra sommaren.

– Vi fick sex föl i år och har betäckt åtta ston. Tangen Mina fick en hingst efter Bork Odin i år också. Hon är dräktig med Tangen Bork, sade Jörn Gunnar till Trav- og Galopp-Nytt efter Derbysegern.

Går allt väl för Tangen Mina väntar ett föl nästa år med ”dubbel dos” stammodern Slogum Sol. Hon blir nämligen både farmors mor och mormors mormor till fölet.

Så här blir stamtavlan för fölet:

Så här blir stamtavlan på Tangen Minas föl nästa år om dräktigheten går som den ska. Med Slogum Sol på två ställen i stamtavlan. Källa breedersbible,com

Men först…efter två raka Derbysegrar i Sverige som uppfödare vänds nu blickarna mot norska Derbyt på Bjerke med final den 11 september.

Där har paret Nilsen redan två segrar: Tangen Scott (e. Moe Odin) 2007 och så ifjol Tangen Bork.

Tangen Minto visade klassen