Sulkysports reportrar och fotografer har plockat fram sina favoritreportage ur tidningen från året som snart gått. Varje dag till nyårsdagen publicerar vi ett reportage. Gävletränaren Fredrik Wallin har ett rekordår 2019 och Lars G Dahlgren och Simon Hagen stämde träff med tränaren som plockar fram så många duktiga unghästar i Sulkysport nummer 26 den 28 juni.
***
Fredrik Wallin kvalade nämligen in Criterion (e. Joose – Nina) till hingstfinalen och Ies Elisabet (e. Super Photo Kosmos – Ies Greta) till stofinalen. Ytterligare två i raden av storloppsfinalister från 33-hästarsstallet i Huddungeby, nära Heby.
– Jag har hittat ett koncept för unghästträningen som fungerar, dessutom har jag väldigt bra personal. De är duktigare än vad jag är, säger Fredrik Wallin ödmjukt.
39-årige Fredrik Wallin blev proffstränare 2014, efter en lite krokig väg in i yrket. Det började med att han under grundskoletiden gjorde en prao hos en amatörtränare och blev så till den milda grad intresserad av travsport och att träna hästar att han hoppade av skolan och började jobba i stall istället. Några år senare bytte han bana, till att bli bartender, men så småningom tog den där ”travbacillen” som rotat sig i hans kropp igen överhanden.
Så nu är han där, med ett 30-hästarsstall som man med tanke på resultatet med framförallt unga hästar som inte är av den ”dyraste sorten”, borde ha potential att expandera?
– Ja, det är möjligt att jag skulle kunna hitta fler hästägare som vill satsa, men en begränsande faktor har varit personalfrågan. Det är brist på hästskötare. Samtidigt har jag i år en lite mindre tvååringskull på grund av att jag förra året fokuserade på att få allt klart på den nya gården vi då flyttade till. Men nu blir det större, jag har redan 10-15 ettåringar klara och så ska jag väl förhoppningsvis kunna hitta några till, bland annat på auktionerna i höst. Jag har hela tiden fått jobba så att jag köpt in hästar själv som jag trott på, som inte varit så dyra, som jag sedan lyckats bra med att göra andelshästar av, säger Fredrik Wallin.
Jag har mest haft ston hittills som jag tränat och tävlat och det finns en bra och enkel förklaring till det: prisbilden på unghästar
Plus att han i ökande utsträckning vill bli uppfödare själv också.
– De av mina egna bra märrar tar jag ju till avel när de tävlat klart, som Toohotforyou och Inga In Heaven. Jag har mest haft ston hittills som jag tränat och tävlat och det finns en bra och enkel förklaring till det: prisbilden på unghästar. Ston har varit billigare än hingstar och min plånbok har bäst passat till att köpa ston. Jag har fyra fölston och siktet är att komma upp i tiotalet om några år, säger Fredrik Wallin.
Att han redan gjort klart med ett betydande gäng ettåringar beror på att han förra året var med på Global Farms utförsäljning av föl.
– Hans Nelén har ett väldigt bra upplägg för det där, så nu har jag redan kunnat lägga en bra grund med ettåringarna. Det var nytt för mig att vara med där.
Fredrik börjar dock inte med hästarna tidigt.
– Nej, det är den traditionella modellen med inkörning på höstkanten och sedan börjar uppträningen direkt. Jag ser inte riktigt vinsten med att börja jobba med hästarna innan de gått på sommarbetet utan tycker det fungerar bra att börja köra hästarna kontinuerligt direkt när de blivit inkörda. Jag har Johan Brandel som en rutinerad och väldigt bra resurs när det gäller uppträningen av unghästarna, men han gnäller varje gång jag kommer med en en ny häst som har fransk härstamning. Det tar tre veckor längre tid att få dem i vagn än de med amerikansk stam, säger han.
Men Johan får finna sig i det.
– Ja, för jag älskar det franska! Det är hästar som passar min filosofi också. Jag letar individer, inte stamtavlor. När jag väljer unghästar är starka kroppar, att de är ”rejäla”, viktigt och det hittar man ofta hos de som har fransk stam. Sedan gäller det att ha det rätta tålamodet med dem också, säger Fredrik Wallin med ett skratt.
Ston kan man i allmänhet träna lite mer än hingstar och franskstammade hästar är också lite tuffare
Att hästarna har fysiska förutsättningar att tåla mycket träning, så att de helst kommer till start redan som tvååringar, är något Wallin jobbar utifrån.
– De får börja med att träna på hårt underlag, och så fort de orkar i uppförslutning. De som är ”färdiga först” är redo att i april-maj som tvååringar gå över till min 450-metersbacke med mjukt och tyngre underlag. Även om vi bytt gård tränar jag på samma ställe som jag gjorde innan, enligt det jag utvecklade och där Toohotforyou blev den första som kom till stora unghästfinaler. Visst, jag skruvar på lite småsaker hela tiden, men grunden i upplägget har jag kört med sedan jag började som proffstränare.
– Jag vill ha hästar som tål att träna mycket. Ston kan man i allmänhet träna lite mer än hingstar och franskstammade hästar är också lite tuffare. Jag vill att hästarna ska komma till start tidigt, gärna som tvååringar.
Det har alltså gått bra. Samma år Fredrik började som proffstränare var hans Toohotforyou (e. Scarlet Knight – Västerbofromheaven) en framstående tvååring och 2015 slutade hon tvåa i korta E3 – på hemmabanan Gävletravet dessutom.
Toohotforyous lillasyster Inga In Heaven (e. Orlando Vici) – båda dessa är alltså hans egna uppfödningar – har blivit ännu bättre och var för två år sedan och nosade på segern i Drottning Silvlas Pokal, den upplaga Cash Crowe tog hem. Toohotforyou nådde 1,2 miljoner kronor insprunget, Inga In Heaven som fortfarande tävlar passerar snart två miljoner.
Så kom då Activated (e. Jocose – Marelle), köpt på Kriterieauktionen 2016 för 130.000 kronor, och satte pricken över i:et då hon för en månad sedan vann just Drottning Silvias Pokal och hon har nu fullt naturligt fokus mot Stochampionatet.
I helgen selar Fredrik alltså ut två finalister i E3-finalerna. Hingsten Criterion och stoet Ies Elisabet.
– Criterion har jag stora förväntningar på i framtiden, men ”vi skruvar inte på” honom ännu. Det blev lie tokigt också i uttagningen. Jag hade ändrat balansen till aluminiumpäronskor för första gången och någonstans i loppet, kusken Rikard N Skoglund kunde inte säga när det hände, flög en av skorna av och följden blev att hästen tappade aktionen rätt mycket till slut. Det blev därför inget riktigt svar på hur den nya balansen fungerade, och vi väljer att ”ta det lite vackert” och hoppas att skorna sitter på hela vägen den här gången, säger Fredrik.
Criterion var sin ofärdighet till trots till start i juli som tvååring och åkte till och med en sväng till Vincennes (Fredrik har samarbete med Jarmo Niskanen och i princip stadigt haft hästar stationerade i Frankrike senaste åren) för ett större årgångslopp, och han avslutade året med andraplats i Vinterfavoriten bakom Belker.
– Han hade dessutom då gått igenom en tuff sjukdomsperiod efter debuten. Criterion har jag hållit högt länge, säger Fredrik Wallin.
Stoet Ies Elisabets finalplats var mer åt det positiva överraskningshållet.
– Snabbheten har alltid funnits där och hon hade faktiskt krafter kvar i sin uttagning. Stofinalen är nu också ett premiechanslopp, det gör det ännu mer spännande och hon ska kunna tjäna en bra peng i finalen. Men inte heller när det gäller henne ”skruvar vi på” mer än vad vi gjorde i uttagningen, barfota-
balansen. Elisabet är rätt mycket framåt till sin läggning och vi ska inte riskera att det blir för mycket av den varan…
Criterion köpte Fredrik Wallin privat, från uppfödaren Patrik Eriksson, när hästen var ett år, och Ies Elisabet ägs fortfarande av sin uppfödare Inger Edlund.
– Jag har haft flera hästar för Ies Elisabets ägare. Hon gick på ettåringsbetet hos Tomas Rosén och kom sedan till mig. Jag brukar ha flera ettåringar på Roséns bete, men de är inte med i hans upplägg med inkörning innan de släpps på betet. Jag börjar som sagt själv med inkörning och uppträning av hästarna efter sommaren istället, säger Fredrik Wallin.