När Eric Martinsson hade slutfört proffstränarkursen på Wången hösten 2015 sade han så är om hur han såg travtränarlivet framför sig:
”Träna fram starka och fina hästar som ska prestera väl och vinna lopp”.
Det går inte att säga annat än att nu 34-årige Eric följt sin målsättning. Att vinna lopp gör nämligen stallets hästar som aldrig förr. Trots drygt 100-talet färre starter än förra året har det tidigare segerrekordet från förra året (57) redan slagits med tre veckor kvar att tävla 2021.
Tränarstatistik Eric Martinsson
- 2015: 212 st: 37–27–35 – 2.025.350 kr
- 2016: 290 st: 40–43–36 – 2.068.200 kr
- 2017: 251 st: 24–36–30 – 1.691.300 kr
- 2018: 284 st: 46–34–30 – 3.184.870 kr
- 2019: 307 st: 39–49–31 – 2.868.087 kr
- 2020: 497 st: 57–70–52 – 4.338.700 kr
- 2021: 367 st: 61–52–49 – 4.052.200 kr
Treårige Stepping Dreamboys (e. Readly Express) seger på Åby på torsdagskvällens var stallets 61:a för året och rekordet i inkörda prispengar på 4.338.700 kronor från ifjol kan också putsas – i dagsläget fattas knappt 290.000 kronor.
– Med en bra sista månad av året kan det gå. Ibland går det fort och rullar på, men det finns perioder där det är mer trögt också, Det gjorde faktiskt det hela första halvåret tycker jag med sämre segerprocent och inkört, men från augusti och framåt har det varit mycket bra, säger Eric Martinsson.
Banorna Eric vunnit lopp på 2021: Mantorp (13), Axevalla (12), Åmål (9), Färjestad (5), Åby (5), Lindesberg (4), Örebro (4), Årjäng (3), Kalmar (2), Visby (2), Arvika (1), Vaggeryd (1).
Eric Martinsson är ursprungligen från Lilla Edet mitt emellan Trollhättan och Göteborg och pappa var amatörtränare. Hans fru Malin uppväxt med rakbanan på Dannero angränsade till föräldrahemmets tomt. Eric utsågs till Årets Komet i Sverige för 2014 när han som amatör firade stora triumfer med en handfull hästar i stallet och direkt efter avslutad proffstränarkurs plockade han ut proffslicens i november 2015.
– Jag hade ett 30-tal hästar klara när jag blev proffs. Sedan small det bara till och blev 45. Det blev en omställning, jag och frun Malin hade jobbat själva länge och var vana att göra allt på egen hand. Det var en ovan och svår situation när man hade svårt att släppa över saker till personalen, men jag hoppas och tror att jag blivit bättre på att låta dem jobba mer självständigt och vi har jättebra personal, säger Eric.
I början var det stor övervikt på starthästar. Nu är det istället tvärtom. När stallet växt till dagens 57 hästar på träningslistan ser fördelningen ut så här:
- 17 ettåringar
- 12 tvååringar
- 10 treåringar
- 10 fyraåringar
- 3 femåringar
- 4 sexåringar
- 1 åttaåring
– Ja, förut var det tvärtom. Jag har aldrig haft så många ettåringar. Med starthästar har jag känt mig trygg i hur de ska tränas, men det är lärotid med unghästar. Jag är lite besviken på hur årets treåringar tävlat totalt sett, men de har kommit senare under säsongen och jag tror att det blir bra nästa år. Årets tvååringskull ser väldigt bra ut, säger Eric.
Han fortsätter:
– Jag tycker att det är kul att träna hästar i alla åldrar och när man har ett stort stall måste man ha unga hästar. Alla vill vinna och vara med i de stora unghästloppen. Det är svårt att köpa vettiga starthästar, men jag och Malin går ofta på unghästauktioner och ropar in hästar.
Årets ettåringar är väldigt fint stammade med mina mått mätt
För drygt två år sedan bytte han träningsanläggning – från Palemas anläggning till gården Vasken som han köpte från Ulf Stenströmer och kände väl sedan lärlingsåren hos tränarkollegan på Axevalla.
– Jag tränar på samma banor som Stenströmer, som också precis byggt en ny, lättare sandbana som komplement till den vanliga. Det är gynnsamt för unga hästar. När man vet att man når bra resultat genom att träna i sanden vill man gärna dit tidigt och med den lättare banan är vi i bra fas. Träningsmässigt har jag inte förändrat så mycket sedan jag flyttade hit.
Det finns 40 boxar på Vasken och ettåringarna går på utedrift, men håller på att bygga ut och komma upp i 50 boxplatser. Fullbelagt?
– Helt fullt blir det aldrig i ett stall, säger Eric med ett skratt.
– Men antalet just nu är lagom. Det handlar om att höja kvaliteten successivt och jag tycker att årets ettåringar är väldigt fint stammade med mina mått mätt.
I lördagens V75-omgång på Åby plockar Martinsson ut två hästar och kanske är det läge att utöka årets segerantal i STL-sammanhang. En seger har det blivit, genom Alfredo Sauce (e. Maharajah) i ett diamantstoförsök i Kalmar i midsomras.
Just silverdivisionen sent på året kan annars Eric se tillbaka på med framgång från tiden som purfärsk. Genombrottshästen Bar Plombier (e. Tony Oaks) vann ett silverförsök på Jägersro i slutet av november 2015 och följde upp med tredjeplats i silver på Åby två veckor senare motsvarande lördagens tävlingsdag.
– Bar Plombier gjorde att man syntes, jag hade inte mer än fem hästar då som amatör, och det var även bra ekonomiskt när jag ägde halva hästen, säger Eric om den segervane valacken som gjorde 53 starter (23–8–3) och sprang in 1.311.9000 kr.
Tidigare samma år – 2015 – var för övrigt Thorn Bird (e. Clerk Magistrate) trea i Stochampionatet på hemmaplan från åttondespår, medan Eric fortfarande hade amatörlicens.
Men nu handlar det alltså om silverdivisionen och Martinssons hopp är Dats So Cool (e. Classic Photo). Sexåringen kom i Erics träning i augusti förra året och sedan dess har 28 starter (6–4–8) inbringat nästan 600.000 kronor. Tre raka starter i silverdivisionen (två försök och en final) har resultaten 3–2–3 och uttrycket ”stå på tur för seger” har väl sällan varit mer passande. Före den V75-sviten hade Dats So Cool tre raka segrar.
– Han är bra nog för att vinna i silverdivisionen. Kommer inte segern nu, så kommer den senare i vinter om formen håller i sig. Han är så bra, säger Eric.
I senaste starten tog Dats So Cool ledningen i silverfinalen och släppte till danske Emoji (e. Broad Bahn). Denne utkämpade en stentuff duell med Admiral As (e. Ready Cash) och från rygg ledaren fullföljde Dats So Cool fint till tredjeplatsen.
– Jag var optimist inför finalen även om det var tuffa hästar emot. Jag var inne på att han kunde bli tvåa bakom Admiral As på förhand, men nu var Emoji också otroligt bra. Det var stenhårt tryck hela vägen och jag var helnöjd med min häst.
En väsentlig skillnad jämfört med tidigare starter är att nu blir det skor på alla fyra hovar. Dats So Cool har tävlat barfota runt om i sina 16 senaste framträdanden.
– Han tävlade mycket med skor, framför allt fram, före det och har ju tjänat 800.000 kronor utan att tävla barfota runt om. Han har fått ett lyft i år och det beror inte bara på att han tävlat barfota runt om, hästen har känts mycket starkare i träning och dessutom haft lite mer tur med spåren. Visst är han gynnad av barfota runt om, men det finns säkert andra som är mer missgynnade.
Emoji är ju Danmarks näst bästa häst, men nu är det är skor på även för honom
Nu väntar ett nytt möte med Emoji i lördagens silverdivision över lång distans. Från spår två bakom bilen är Erik optimist.
– Magnus (Djuse som kör) får försöka ladda från början, i Örebro följde han bilen och det vore bra om Dats So Cool kom till ledningen. Han har gått väldigt bra i den prestationen. Det öppnar många möjligheter och sedan finns flera scenarier, men vilket får Magnus bestämma. Emoji är ju Danmarks näst bästa häst, men nu är det är skor på även för honom och jag hoppas Dats So Cool ska vara med och kämpa om det.
Martinssons andra V75-häst är fyraåriga stoet North Dakota (e. Prodigious), som efter en handfull starter som treåring tagit stora kliv i år och närmar sig halvmiljonen insprunget totalt.
– Hon har bara varit anmäld till Stochampionatet av årgångsloppen och där var hon femma i uttagningsloppet, inte alls långt från tredjeplatsen. Det är en fin häst, säger Eric.
Precis som Dats So Cool har North Dakota tävlat mycket barfota runt om, faktiskt de tolv senaste starterna.
– När man tävlar i den konkurrensen krävs det nästan att tävla med den balansen, men hon är en klockren travare och har inga problem med skor.
För North Dakotas del är löpningsförloppet avgörande.
– Hon ska ha ett lopp på rulle och om hon får sitta still till 300 kvar är hon mycket vass på speed.
Vad krävs för att du ska lämna Åby nöjd?
– För att vara helt nöjd hoppas jag egentligen att någon av mina två vunnit eller båda varit bland de tre bästa. Samtidigt är det viktigast att hästarna går bra. Då är ingen av dem borta ur segerstriden.