Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Vill inte byta häst med någon”

I en industriell travvärld där det efterfrågas allt snabbare generationsväxlingar och en förhållandevis liten klick aktörer delar på de stora prispengarna lyfter man snabbt på ögonbrynen så fort en amatör dyker upp på den stora scenen.
När Johanna Bodevind lastar Esteban S.T. och beger sig mot Solvalla under morgondagen för att starta i Klass II-finalen så gör hon det med en häst vars gener går tillbaka fem generationer från gården i Toftaholm!
Av
Emil Persson
Johanna Bodevind startar Esteban S.T. i morgondagens Klass II-final på Solvalla. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Johanna Bodevind startar Esteban S.T. i morgondagens Klass II-final på Solvalla. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Den 34-åriga Halmstadamatören Johanna Bodevind har med sig travet sedan barnsben. Hennes far Per-Olof Johansson var amatörtränare ”så länge jag kan komma på” och även Johanna fastnade i travet trots att ridhästarna initialt tilldrog sig ett större intresse.
– Riktigt fast blev jag efter gymnasiet. Vi hade en fin häst som hette Roberto S.T. som började karriären med tre raka segrar. Jag hade nog lite nybörjartur och tyvärr pekade det mest neråt för honom efter hand. Hästen drogs med stora skadeproblem, men det finns en koppling mellan honom och Esteban S.T. Hans mamma är nämligen syster med Roberto S.T. och Estebans möderne går faktiskt tillbaka i fem generationer här från gården. Nu hoppas vi att mamman Tamara S.T. (e. Trade Balance) ska kunna få ett stoföl så att det kan leva vidare, säger Johanna Bodevind.

Fakta

ESTEBAN S.T.

Femårig brun valack e. Orlando Vici-Tamara S.T. e. Trade Balance

Ägare & uppfödare: Stall Toftaholm AB, Vittaryd
Tränare: Johanna Bodevind, Halmstad
Meriter: 19 st: 2-6-2, 300.800 kr, 1.12,8ak

Hennes efternamn är bekant för många inom travet.
– Min man Pontus är son till Hans Bodevind. Däremot är inte Pontus alls intresserad av hästarna. Han är till och med allergisk, men som tur är har han andra intressen såsom jakt och fiske så han har inga problem att få den tid jag lägger på hästarna att gå, säger hon.

I något professionellt travstall har hon aldrig jobbat själv, men hon minns väl att man tillbringade mycket tid i såväl Lennart Forsgrens som Roger Jonssons stall på Halmstadtravet som ung.
– Där var man med och lärde sig, såg och lyssnade. Sedan har jag tagit hjälp av lite olika tränare som varit med och kört fort under årens lopp.

Tolv hästar

Idag finns sju hästar på träningslistan och stallet har kört in 342.200 kronor. Av dem har Esteban S.T. stått för drygt hälften med sina 175.100 kronor.
– Innerst inne är jag nöjd med resultaten, men man vill alltid bli bättre och jämför sig med andra. Men jag trivs med livet och tycker om mina hästar. Kanske lite för mycket… ofta håller vi på för länge med hästarna, men det blir ju speciella band när man fött upp dem själv och varit med från start.

Idag finns tolv hästar på gården i Toftaholm, tätt intill Johannas föräldrar. Tillsammans med Pontus bor hon på sin mammas föräldragård och närheten underlättar mycket i det vardagliga då pappa Per-Olof stöttar i verksamheten.
– Han är med och tränar när han känner för det och hjälper till att fodra. Han är själv gammal företagare som grossist inom plåtindustrin, men idag sköter min bror företaget och jag sköter hästarna. Jag tycker den uppdelningen är perfekt, säger Johanna med ett skratt.
Hästarna sköter hon om på heltid.
– Jag hade en tidig 30 årskris och utbildade mig till personlig tränare, men jag tror faktiskt aldrig jag varit på gymmet ens efter det.

Esteban S.T. och Anders Zackrisson, Travsport, Sulkysport, Travhäst
Esteban S.T. vid sin senaste seger i Kalmar den 16 december ijfol. ”Kalmar är min favoritbana”, säger Johanna Bodevind. Foto Jörgen Tufvesson/ALN Kalmar

En sandslinga med en liten backe och en rakbana på 700 meter är de träningsmöjligheter som finns för att trimma hästarna. Inga jättefaciliteter enligt tränaren själv, men uppenbarligen tillräckliga för att forma en häst som hävdar sig ypperligt inom V75.
– Toftaholm ligger söder på Vittaryd – mellan Ljungby och Värnamo – väldigt nära E4:an. Vi har sju mil till Halmstad, fem mil till Vaggeryd och 20 mil till ett antal andra banor så geografiskt ligger det bra ur ett travperspektiv.

Aldrig sämre än femma

När Esteban S.T. inledde tävlingskarriären så gjorde han det i Halmstad med en andraplats i augusti som treåring. Den säsongen gav en seger och två andraplatser på fyra försök, men därefter syntes inte hästen till förrän i september som fyraåring.
– Han gjorde en liten utflykt från hagen och drog ett muskelfäste i ett bakknä. Han opererades i sina knän i samma skede och det tog lite tid innan han kom tillbaka. Det tog tid, han var svår att få igång och fick dessutom tyngas ner rätt rejält, men nu när vi kunnat lätta honom igen har det släppt på allvar. Han håller sig närmast oförskämt fräsch nu efter att tidigare behövt bli behandlad i omgångar.

Det kontinuerliga tränande och tävlandet har onekligen fått hästen att lyfta. I de två Klass II-försök hästen startade i under oktober – båda på Jägersro – slutade han tvåa med mersmak var gång.
– I början av sommaren började jag vackla och fundera på om hästen inte var så bra som jag hade trott, men nu har det släppt. Nu presterar han på det sätt som jag trott och hoppats ska kunna vara möjligt.

I början av sommaren började jag vackla

I morgondagens lopp drog kretsen kring hästen ”Svarte Petter”. Från spår åtta bakom bilen tycks de flesta vara överens om att de får slå ordentligt ur underläge.
– Det ska mest bli roligt att åka upp och starta. Vi får givetvis hoppas att vi kan ha tur på vägen och med ett drömscenario kan jag se honom dyka upp bland de tre främsta. Hästen har ju visat att han duger i klassen och jag skulle inte vilja byta häst med någon i loppet.

Esteban S.T. har inte startat på fyra veckor och blivit lätt behandlad efter senaste starten, men någon oro för formtapp tycks inte Bodevind bära på.
– Nej, jag tycker att han är där han är formmässigt. Han har inte tappat så många träningsjobb och Sören Boel körde 1.22 full väg med honom i Halmstad i lördags på bra vis. Jag är glad över samarbetet med Sören, precis som det är kul att det inte bara är de stora tränarna som har hästar på V75 är det roligt att det inte bara är de vanliga catchdriverna som kör alla hästar på V75.

Sedan Johanna började stå som ansvarig tränare på Stall Toftaholms hästar är Esteban S.T. den enda hästen som startat på V75. Dessförinnan var Millennium S.T. i farten. Tre framträdande inom rikstoton gav en andra-, en fjärde- och femteplats.
Det tycks med andra ord var ”penninggaranti” med S.T.-blodet inom de här sammanhangen!

Nu återstår att se om Esteban S.T. kan hålla den trenden vid liv och fortsätta tävla regelbundet inom rikstoton. Blott två mil från honom – i Ljungby – är en riktig V75-följetång hemmahörande.
– Ja, Harry Haythrow finns ju där och det är klart att hans framfart inspirerar även oss andra, mindre amatörer att det går att vara med i sådana här sammanhang, så är det givetvis, avslutar Johanna Bodevind.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervju
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Readly mot Elitloppet

Ägaren bakom Readly Express har i princip bestämt sig om avel eller tävling i vår. Och han fick faktiskt hjälp av svenska folket.
– Som alla vet går det inte att både äta kakan och ha den kvar, säger Rolf Andersson.
Av
Ola Lernå
Rolf Andersson har klurat färdigt. Readly Express tar sikte mot Elitloppet. Foto Mia Törnberg
Rolf Andersson har klurat färdigt. Readly Express tar sikte mot Elitloppet. Foto Mia Törnberg

Efter att ha lagt pannan i djupa veck har Readly Express-ägaren Rolf Andersson tagit beslutet om framtiden för sin stjärna.
– Han ska förvisso kollas under de närmaste dagarna av sin veterinär, men är allt bra där går vi mot Elitloppet, säger Rolf.

Faktum är att Andersson fick en knuff i rätt (!?) riktning under travgalan förra helgen där Readly Express i knivskarp konkurrens utsågs till Årets Häst.

– Jag måste säga att jag blev rörd på Årets Häst-galan. Jag tror aldrig det varit så tuffa konkurrenter om en titel. Ingen svensktränad häst har tjänat mer under ett år än Propulsion. Ringostarr Treb vann både Olympiatravet och Elitloppet och ändå blir Readly framröstad som Årets Häst. Det gjorde mitt beslut lite enklare.

Att Readly Express är populär behöver Andersson inte tveka om. Såväl på tävlingsbanan som i aveln.

– Om det bara gällde pengar vore beslutet enkelt. Det tryck som är på Readly nu när det gäller aveln är enormt. Men det vore häftigt med Elitloppet och när folk visar så stor uppskattning för Readly på tävlingsbanan så vill vi gärna vara med.

 

Om det bara gällde pengar vore beslutet enkelt

Readly Express har 58 svenskfödda avkommor födda 2017, 77 stycken 2018

 

Inom de närmaste dagarna kommer Readly Express kollas av sin veterinär och sedan tas definitivt beslut om den närmaste framtiden. Ett tänkbart tävlingsschema är Grand Criterium de Vitesse i början av mars, Prix de l’Atlantique i april och sedan Elitloppet. Om nu inte Prix de Paris över fyra kilometer nästa helg på Vincennes lockar.
– Det där lägger jag mig däremot inte i. Timo Nurmos får helt och hållet sköta matchningen, mitt beslut att ta var om vi skulle tävla eller avla under våren. Jag ville ta det här beslutet så snabbt som möjligt, inte minst för att ge besked till stoägarna så att de kan söka alternativ hingst.
För beslutet om Elitloppet innebär att Readly Express inte blir tillgänglig i aveln 2019.
– Det går inte att kombinera, utan det är antingen eller som Timo säger. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.
Ifjol blev 36 ston betäckta med Readly Express dräktiga, trots att hans korta stund i aveln.
– Vi hoppas på 33 föl i år.

 

Vi har nog ägt 200 hästar genom åren. En tredjedel av dem har inte ens kommit till start

Ägarbolaget Bro Byggnads står för dagen för 16 hästar på Svensk Travsport

 

Med Readly Express har Rolf Andersson fått uppleva en fantastisk resa – som inte på långa vägar har sett slutet.
– Det är helt fantastiskt att få vara med om det här. Readly Express var grym i Prix d’Amérique även om det inte blev seger. Revanschen kom ju i Prix de France. Hela kretsen, tränare, skötare och kuskar kring Readly Express har gjort ett fantastiskt jobb och hela resan har varit en makalös upplevelse.

Fakta

Readly Express

Hingst 7 år
e. Ready Cash – Caddie Dream e. Viking Kronos
Starter: 34 st: 24–5–3
Insprunget: 21.047.888 kronor
Tränare: Timo Nurmos
Ägare: Bro Byggnads AB
Skötare: Inga Perk
Avkommor: 2017-18: 114

Expandera

Är det inte svårt att ställa om känslomässigt och mentalt? I onsdags hade ni en debutant på Solvalla (Fort Knox), dagarna före Readly Express i Prix de France.
– Den där underbara, lite skrämmande nervositeten när en häst ska debutera…jag tror faktiskt att jag var mer nervös för Fort Knox i debuten i onsdags, än jag var när Readly skulle ut i Prix de France. Det är svårt att förklara, men så är det.

Rolf har varit hästägare i många år.
– Vi har nog ägt 200 hästar genom åren. En tredjedel av dem har inte ens kommit till start. Så nog vet jag hur svårt det här är. Vi vill aldrig stressa en tränare. Det finns inga genvägar inom travsporten, utan det gäller att ha tålamod.

Readly Express skötare Inga Perk kan börja ladda för Elitloppet med sin stjärna. Foto Mia Törnberg

Bro Byggnads AB är ett familjeföretag som Rolf drog igång 1964, med byggnationer i Bro…
– Om vi ska få lite trav-touch på det så köpte vi marken i Bro av bröderna Nordin där vi byggde några hundra villor. Det var så det hela drog igång, berättar Rolf.

Idag äger Bro Byggnads AB 16 hästar.
– Eller 16 och en tredjedel till och med. Vi köpte Champ Lane (e. Bold Eagle – Citron e. Varenne) på Wenngarn-auktionen tillsammans med uppfödaren Lars Åberg och Lennart Ågren för 1,4 miljoner. Den delar vi tre på.
Champ Lane är precis som Readly Express i träning hos Timo Nurmos. Som nu har fått bollen av Rolf Andersson.
Elitloppet är målet. Vilken väg kommer Timo att välja dit?

Fokustema
Fokus: V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Snabba cash med dubbla Cash

Ida Riesterer vann två lopp 2018.
Hittills i år har det redan blivit tre segrar på tio styrningar.
– Helt otroligt och främsta anledningen är en bra häst, säger lärlingen och syftar på Cash T.J.
Av
Pär Gustafsson
Ida Riesterer. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Ida Riesterer. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Ida Riesterer har fått en flygande start på det nya året. Hon har arbetat mamma Ulrika Riesterers i Bro norr om Stockolm, men har nyligen bytt stall.

Fakta

Kuskstatistik – Ida Riesterer

År – Resultat – Inkört (kr)
2015 – 31 st: 1-2-1 – 69.100
2016 – 35 st: 2-2-2 – 118.600
2017 – 40 st: 0-2-2 – 102.300
2018 – 72 st: 2-3-5 – 336.100
2019 – 10 st: 3-1-0 – 178.200

Expandera

– Jag började hos Jörgen Westholm den 8 januari och har varit hos honom i drygt en månad. Jag trivs jättebra och har för dagen nio passhästar. Det är fina travare och en av hästarna startar i morgon, säger Riesterer.

Det är norskfödde Ready Cash-hingsten Dream Cash (V86-6), som hittills vunnit ett av sex lopp. Fyraåringen har inte startat sedan i augusti ifjol.
– Under den månaden jag skött hästen har han tränat normalt. Han är fin, men svårbedömd för mig. Dream Cash är en typisk Ready Cash:are, han har humör, men är snäll också.

Jag vill gå i mammas fotspår och bli tränare

Lärlingen vill bli proffs i framtiden.
– Jag vill gå i mammas fotspår och bli tränare. Jag har jobbat en del extra hos Stefan Melander och vill se lite nytt. Därför har jag börjat arbeta hos Jörgen Westholm.

Vunnit två lopp bakom Cash T.J.

Ida har hittills i år segrat i tre av tio lopp och samtliga vinnare har kommit från hennes mors träningsstall. Cash T.J. (e. Super Photo Kosmos) har två fullträffar och Claes Å. (e. Pampino) en.
– Vi har alltid tyckt att Cash T.J. varit bra och tiderna har springer nu har han även gått tidigare. Jag vet inte varför det har lossnat på sistone, men han verkar trivas med livet. Cash T.J tycker inte om alla, men vi gillar varandra och jag tycker om honom otroligt mycket. Han är snäll och det är en häst alla kan köra. Däremot är han speciell.

trav, travsport, sulkysport, solvalla, v86, v86xpress
Cash T.J. och Ida Riesterer jagar årets tredje seger. Foto Leif Norberg/ALN

Femåringen har hittills vunnit två av 20 starter och tjänat 211.300 kronor. Hästens mor Red Woman Rung (e. Ride the Night), 169.700 kr, tränades också av Ulrika Riesterer.
– Cash T.J. har alltid varit hos oss. Ägaren tänkte sälja, men vi ville behålla hästen och köpte in oss. Jag saknar honom på veckorna, men brukar komma hem på helgerna och köra Cash T.J.

”Jag vill helst undvika dödens”

Ikväll är Cash T.J. (V86-2) och Ida Riesterer en av favoriterna på V86. Ekipaget har bricka två bakom bilen i ett lopp för lärlingar och ungdomar.
– Hästen har blivit otroligt startsnabb och har bra spår. Min plan är att prova att köra i ledningen. Nu startar han varannan vecka igen och jag vet inte hur han hanterar det, men upplägget kan även vara positivt. Cash T.J. går fint i ryggar om vi missar ledningen, men jag vill helst undvika dödens. Vi har pratat om att köra i jänkarvagn, men hästen har gått så bra i vanlig sulky och troligen blir det inga ändringar. Jag hoppas att vi slutar bland de tre främsta, avslutar Riesterer.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Jag tycker om att köra lopp”

Magnus A Djuse körde in nästan 2,5 miljoner kronor 2018 – och han har ännu inte gått ut skolan.
18-åringen satsar hårt för att bli proffskusk och hans starka fjolår har belönats med en nominering som Årets Komet.
– Just nu har jag inget intresse att bli tränare utan jag tycker om att köra lopp, säger lärlingen.
Av
Pär Gustafsson
Magnus A Djuse vann hela 53 lopp 2018 och är en av fyra kandidater till Årets Komet. Foto Hanold/ALN
Magnus A Djuse vann hela 53 lopp 2018 och är en av fyra kandidater till Årets Komet. Foto Hanold/ALN

Magnus A Djuse är yngst i en stark syskonskara från Brunflo söder om Östersund. Brödernas föräldrar heter Anders och Maj-Britt och de äldsta bröderna, Mattias och Martin P är på proffs på Solvalla respektive Bergsåker och Mats E är lärling hos Oscar Berglund i Östersund. Den sistnämnde är för övrigt granne med Djuse-brödernas föräldrar och sönerna fick Oscar att byta sport från ishockey till trav.

Men det är, som det brukar heta, en helt annan historia och den här intervjun handlar om Magnus A Djuse, som går sista året på gymnasiet på Wången. Trots sin unga ålder och skolarbete körde han under 2018 hela 400 lopp, vann 53 gånger och körde in 2.466.095 kronor.

Fakta

Magnus A Djuse

År – Lopp – Inkört – Segerprocent – Inkört (kr)
2016 – 60 st: 7-7-0 – 12 – 235.300
2017 – 150 st: 20-8-18 – 13 – 715.400
2018 – 400 st: 53-47-31 – 13 – 2.466.095
2019 – 42 st: 6-5-4 – 14 – 519.800

Expandera

– Jag går ut skolan till sommaren. Det blir mycket styrningar, men inte varje dag och på helgerna fungerar det fint. Luncherna är värre, men det är möjligt att vara med där också ibland, berättar 18-åringen.

Resultat i sulkyn förra året kunde faktiskt ha varit ännu lite bättre.
– Jag fick hålla igen lite innan årsskiftet. Hade jag gått över 400 lopp hade jag blivit Elitlärling och inte fått köra lärlingsloppen. Det var inte så många styrningar jag fick stå över och behövde inte hålla igen så mycket. Därför var värt att stå över några.

”Ligger lite avsides, men fungerar bra”

Han går sista året på Wången. Skolan ligger drygt fem mil nordväst om Östersund och det kryllar inte av travbanor i närheten.
– Wången ligger lite avsides, men det fungerar bra med resorna. Jag åker en del med min bror Mats och inte alltid själv. Däremot har det blivit en del tunga resor till Umåker och dit kör jag oftast själv. Det tar drygt fem timmar till Umeå. Numera har jag fler styrningar när jag åker iväg och det underlättar när jag kör flera lopp en tävlingsdag.

Magnus är yngst av fyra bröder som satsar på travsporten. Foto Ola Westerberg/ALN

I samband med Jämtlands Stora Pris och V75-tävlingar i Östersund i början av juni går Magnus ut skolan.
– Under vintern är det lite lugnare med travet och på sommaren är det bättre. Min tanke är att vara kvar i Östersund till att börja med och sedan får jag ser hur det blir framöver. Det beror hur det går och det som avgör är hur mycket jag kör in. Jag vet vad som gäller och man bör köra in 400.000 kronor i månaden för att leva som kusk. Jag har mycket fler kunder än förra året och jag hoppas att det blir en rolig sommar.

Vad har du för förebilder?
– Jag skulle kunna rabbla många, säger han och nöjer sig med att nämna en trio:
– Kaj Widell, Jorma Kontio och Ulf Ohlsson är min största förebilder.

Jag får frågor hur jag pluggar på inför min styrningar, men jag behöver inte läsa på när jag ser så mycket trav

– Jag är travnörd och kollar alla lopp, vilket jag tror är lärorikt. Jag skulle tro att jag är ungefär som en spelare som ser alla travlopp och har koll på alla hästarna och känner till hur kuskarna tänker taktiskt. Många unga kollar bara V75-loppen och jag tror att det är fördel för mig som ser allt. Jag får frågor hur jag pluggar på inför min styrningar, men jag behöver inte läsa på när jag ser så mycket trav. Åtminstone i Norrland har jag koll på alla hästarna som startar.

Drömmer om att bli catchdriver

Magnus säger att han behöver köra 400.000 kronor i månaden för att vara lånekusk på heltid. Det innebär att han måste fördubbla sina siffror från förra säsongen.
– Min dröm är att livnära mig på att bara kör lopp, att ha en stabil ekonomi som catchdriver. Jag vet inte om det dagen kommer, men jag hoppas det.

18-åringen är inte fast i Östersund och Sundsvall skulle kunna vara ett alternativ för att få närmare till fler banor.
– Min känsla är att det går att lyckas här uppe. Givetvis vill jag köra stora lopp, men då behöver man nog ha en stor kund i ryggen. I Norrland är det inte lika stora tränare som söderut och det är lättare att slå sig in i eliten. Som Erik Adielsson, Örjan Kihlström och Jorma Kontio har ju alla större tränare i ryggen. I Norrland är man som körsven inte beroende av en stortränare på samma sätt som kring de större banorna.

Highsurprise Laday och Magnus A Djuse vann V75-lopp i Bollnäs i slutet av januari. Foto Hanold/ALN

På sistone har han vunnit två V75-lopp. Med Mika Haapakangas-tränade Special Major på Juldagen i Umeå och bakom Highsurprise Laday i Bollnäs den 27 januari. Den sistnämnde tränas av Charlotte Von Krusenstierna.
– Men den roligaste segern var när jag vann med Smedsbo Faksen i Östersund i januari. Kallblodet var en unghäststjärna som inte vunnit på två år och det är inte ofta jag får chansen att köra så här bra hästar. Det är skoj när det lyckas och Smedsbo Faksen är riktigt på gång igen. Det är en av mina häftigare segrar hittills. Och hans tränare Jan-Olov Persson är också en förebild, jag vet inte om vi har någon bättre hästkarl.

Det var inte förvånande att jag blev nominerad

Hans fina resultat 2018 gjorde att han blev nominerad till Årets Komet på travgalan i Stockholm ikväll.
– Det var inget jag tänkte på, men folk har pratat en del och det var inte förvånande att jag blev nominerad. Jag har inte varit på galan tidigare och det är klart att det ska bli kul. Däremot har jag inga förväntningar på att få priset utan då skulle jag bli väldigt förvånad. Jag skulle tro att Emilia Leo blir Årets Komet.

Efter helgens gala är Magnus A Djuse tillbaka i vardagen och nästa gång han kör lopp är på Bergsåkers V86-tävlingar på onsdag. Totalt har talangen sju styrningar den kvällen och bland annat få han ny chans bakom nämnde Smedsbo Faksen.

Fakta

Djuse-bröderna som 18-åringar

År – Djuse – Resultat
2018 – Magnus A – 400 lopp (53-47-31), 2.466.095 kr
2016 – Mats E – 183 lopp (12-12-11), 829.660 kr
2010 – Martin P – 64 lopp (5-3-4), 161.094 kr
2007 – Mattias – 21 lopp (0-1-4),19.400 kr

Expandera