Emma Johansson är uppväxt med travhästar och hennes far Mikael ”Ruda” Johansson är mångårig amatörtränare i Kalmar. Den nybakade tränaren håller till på familjens gård ett par mil nordväst om Kalmartravet.
– Första gången jag körde stor häst var jag sju-åtta år. Jag tog sedan ponnylicens eftersom jag ville tävla, men jag slutade ganska fort. Att köra liten häst efter ha kört stor var inte lika roligt och när jag var 16 år tog jag licens för stor häst. Jag är en tävlingsmänniska, men på senare år har jag kommit på att jag vill träna och lämnar över tömmarna när det är lopp, säger Emma Johansson.
Hon har varit travintresserad så länge hon kan minnas och gick Naturbruksgymnasium med inriktning trav.
– Då kunde jag vara hos Catrin Fajersson och Börje BS Johansson tre dagar i veckan. Sedan har jag varit hos Tommy Zackrisson och Svante Båth i Sundsvall, men nu har jag startat ett eget företag där jag hovslagare och har hästar som amatörtränare.
På träningslistan har hon sex travare mellan två och åtta år.
– Ytterligare två hästar är på väg in och det är en lagom nivå för mig. Jag vill lägga mycket tid på hästarna.
Vi har en naturlig rakbana bredvid järnvägen som mäter 1.000 meter och är jättefin
På gården i orten Ruda har hennes far haft avelshingstar stationerade.
– Även om vi hjälps lite grann har vi delat upp rörelserna och jag vill lägga mest kraft på mina hästar. Nu har vi inte längre några avelshingstar och det är mest min far som varit intresserad av uppfödning. Jag har velat träna och köra. Vi har en naturlig rakbana bredvid järnvägen som mäter 1.000 meter och är jättefin. Där kör jag 500-metersintervaller och eftersom vi bor på landet finns massor av skogsvägar. Vi har drygt sex mil till Kalmartravet, men jag är nästan aldrig där och kör jobb.
Även om Emma Johansson säger att hon fokuserar på träning och tävling pysslar hon lite med avel. Giant Force-dottern Marie, som gjorde 13 starter (3-4-0) och tjänade 94.000 kronor, har hon tagit två föl på.
– Pappa köpte henne till mig. Jag var inte särskilt gammal och det var min första egna häst. Hon var bra, men hade otur och blev skadad. Sedan har stoet haft missflyt i aveln och det dröjde innan hon fick föl. Marie betyder mycket för mig och jag vill inte göra mig av med henne.
Tvååringen heter Calvin Klein (e. Flight Dream). Hästen ses i bildspelet; med en ej-vojlock och Martin Malmqvist i sulkyn i samband med banjobb. Hans mor är bild nummer tre; stoet som äter gräs i hagen.
– Vi har misslyckat med premielopp och ska prova en gång till. Calvin Klein har fått stå tillbaka lite på grund av starthästarna, men jag ska göra lite ändringar till nästa försök. Det är en fin travare, men han har tankarna på lite annat och hästen ska kastreras framöver. Mamman var inte heller tidigt och det kan bli bra framöver.
Tidigare i år lämnade Marie ett hingstföl efter Simb Chaplin.
– Han blev sjuk och fick vara drygt en vecka på sjukhus, men hästen klarade sig och här hemma nu. Det blev dyrt, men jag är glad att han är frisk.
Som tränare har Johansson fått en flygande start och speciellt sedan i somras har stallet gått som tåget.
– Jag fattar knappt vad som hänt. Alla tre starthästar har gått otroligt bra, framför allt Mr Linus P.H. (e. Dumle Loss) och Ritz Guiness (e. Clerk Magistrate).
Vunnit tre av sex lopp hos Johansson
Ritz Guiness köptes till stallet i slutet av maj och har visat sig vara ett riktigt lyckoköp.
– En bekant i Danmark hörde av sig. Jag har både sålt till och köpt av den personen tidigare och vi har haft lite kontakt. Ritz Guiness var till salu och det var lite bråttom. Ju mer jag fick höra om hästen desto mer intresserad blev jag. Jag kollade några lopp och tyckte att hon visade bra uppfattning. Jag fick bara två dagar på mig och lyckades få ihop några hästägare. Ritz Guiness var startklar när hon kom, men jag ville träna henne enligt mitt koncept och även kolla upp stoet. Jag ville ha henne färdig till hundra procent när det var dags för start. I första loppet för mig gick hon med träningsutrustning och slutade fyra och i andra starten var Ritz Guiness sjuk.
Ritz Guiness
Kön: brunt sto
Född: 20 maj 2015
Härstamning: Clerk Magistrate-Flair Tilly
Intjänat: 164.035 kronor
Resultat: 44 st: 5-4-9
Rekord: 1.12,2ak* – 1.17,3k
Ägare: Emma E Johansson, m fl
Uppfödare: Lars-Göran & Ann-Charlotta Rittbring
Tränare: Emma E Johansson (a), Kalmar
När det var dags för tredje starten hos Kalmaramatören ryckte hon framskorna, körde med jänkarvagn och satte på helstängt huvudlag. Det blev seger på 1.12,2a/1.609 meter i Tingsryd i händerna på Martin Malmqvist och därefter har det blivit ytterligare två segrar och ett tredjepris.
– Det är ingen märkvärdig häst. Hon är liten och spinkig, men har visat mycket bra inställning.
Hon kostade 16.000 kronor och har åtta delägare.
– Och med familj och respektive blir det ett bra gäng. Det är vänner och bekanta och vi har jätteroligt med hästen. Jag är väldigt tacksam, säger Emma.
Jag kan inte ha hästen i bättre författning och det passar det att prova i V75
I morgon gör både Emma och Ritz Guiness debut på V75. Sexåringen startar från sju bakom bilen i klass I-försöket i Örebro och som vanligt körs hon av Martin Malmqvist. Loppet avgörs över 1.609 meter autostart och hästen står noterad för tre segrar och ett tredjepris efter fem försök över sprinterdistans.
– Jag kan inte ha hästen i bättre författning och då passar det att prova i V75. Spår sju är inte roligt, men jag har hellre fram- än bakspår. Ritz Guiness är både stark och snabb och jag tror mycket på hästen. Om man tar för mycket i henne tar hon i och vi kommer att köra från början. På nytt blir det barfota fram, helstängt huvudlag och jänkarvagn och jag är inte rädd om det blir dödens. Min bil blir full och sedan kommer åtminstone ytterligare fyra delägare till Örebro. Några kunde inte följa, men de kollar loppet på tv. Så vi kommer ha supportar på plats.
För dagen har Emma Johansson amatörlicens, men i framtiden kan det bli ändring på den punkten.
– Många är på mig att jag ska gå proffstränarkursen och det finns i tankarna, men jag måste börja någonstans och det är bra att kombinera hästarna med hovslageriet för att få in pengar. Men absolut, det finns planer att bli proffs i framtiden.