Fokustema
Fokus: Hockeyspelaren fastnade för travet
Läs senare

Vita hästen – och en brun valack

STOCKHOLM. Harran Boko kom från ingenstans och började rada segrar.
Bakom fyraåringen står två rejält hästbitna ägare.
– Både jag och pappa har fått ett jäkla intresse, säger hockeyspelaren Simon Mitman.
Av
Pär Gustafsson
Simon Mitman och Harran Boko. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Simon Mitman och Harran Boko. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Historien om Harran Boko började med att Jimmy Mitman och hans fru var och åt middag på hästägaren Darko Stankovics restaurang i Stockholm.
– Han såg över axeln, märkte att jag kollade i en travtidning och vi började prata. Sedan började jag och min fru gå allt mer på restaurangen och började känna Darko, berättar Jimmy Mitman.
Han var från början intresserad av spelet och när Jimmy vann pengar med Darko och några andra vänner kom beslutet att bli hästägare. Electric Light var den första.
– Nu är jag delägare i tio-elva hästar.
Harran Boko ropades in på Kriterieauktionen 2015 för 150.000 kronor.
– Darko hade koll på hästen redan innan auktionen. Jag själv var i Spanien och jag tyckte att han såg fin ut på bilden jag hade i katalogen, men sedan visade sig att det var fel bild och när jag skulle kolla på Harran Boko hos Per Lennartsson hittade jag inte hästen. Han såg inte alls ut som på bilden…

När jag frågade Conni om Simon fick komma dit och jobba en vecka var det inga bekymmer

När Jimmys intresse för travsporten ökade började även hans son Simon Mitman få upp ögonen för hästarna. Han är hockeyspelare i Norrköpingslaget med det passande namnet Vita Hästen.

Men åter till travspåret.
– Simon skulle fylla år och vi ville ge honom en upplevelse. Han hade börjat bli hästintresserad och vi gav honom i present en vecka hos en proffstränare när hockeysäsongen var slut. Jag tänkte att Simon skulle passa hos Conrad Lugauer eftersom han också är sportintresserad. När jag frågade Conni om Simon fick komma dit och jobba en vecka var det inga bekymmer.

Son och far Mitman, Simon och Jimmy, har en högintressant fyraåring tillsammans i Harran Boko. Pappa Jimmy kom in i travet före och de senaste två åren har sonen hakat på. Båda har också testat travet i praktiken och går travskola för att lära sig mera. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Den 30 januari startade Harran Boko i Margaretas Tidiga Unghästserie och Jimmy och Simon Mitman var spända när Sulkysport träffar ägarna innan tävlingarna. Harran Boko ståtade med fem raka segrar och var storfavorit till förstapriset på 300.000 kronor, men den här kvällen återgick Maharajah-valacken till gamla synder. Han travade i tufft tempo i ledningen och galopperade kort före mållinjen. Felfri hade han sämst slutat tvåa.
Simon berättar efteråt att det var en tung resa tillbaka Norrköping med mycket tankar som for genom huvudet. Dagen efter mötte Vita Hästen serieledarna Timrå och Simon satte sista målet i 2-1-vinsten.
– Vi visste såklart att hästen inte bara skulle vinna och vinna. Nu kom vi verkligen ner på jorden. Det var surt att han galopperade 50 kvar, men det är bara djur och allt kan hända. Vi gillar Harran Boko lika mycket ändå, säger Simon.

Fakta

Kuriosa

Ishockeylaget Vita Hästen bildades när IFK Norrköping och IK Sleipner slogs ihop. IFK-fansen kallades ”vita” och Sleipner är Odens häst i den nordiska mytologin. Därav namnvalet Vita Hästen, som klubben haft som namn sedan 1973.

Expandera

26-åringen har Haninge HF som moderklubb och spelade juniorhockey med Djurgården.
– Sista året som junior i Djurgården spelade jag 17 matcher i SHL. Jag var mycket med A-laget, men tillhörde juniorerna.
Efter juniortiden har Simon Mitman spelat i division ett och allsvenskan. De två senaste senaste säsongerna har han tillhört Vita Hästen i landets näst högsta liga. När man kollar hans statistik ser man han Mitman suttit mycket i utvisningsbåset både som junior och som äldre. Det är inget vi kan ana när han klappar om Harran Boko inför loppet på huvudstadsbanan.
– Jag spelar inte fult, men har en aggressiv spelstil och försöker spela tufft, förklarar han.

Simon Mitman i Vita Hästens färger. Foto Josefin Eriksson/Pic-Agency

Travintresset har kommit de senaste två åren.
– Pappa köpte in sig på ett- och tvååringar och då blev även jag engagerad.
Och presenten – en vecka i Blentarp – blev minst sagt en succé.
– Första tanken när jag fick presenten var wow, jag vill verkligen testa. Och när veckan var slut ville jag egentligen inte åka ifrån stallet, säger han och fortsätter:
– Det var en av de roligaste veckorna jag upplevt. Jag lärde mig mycket och fick allt mer ansvar desto längre veckan gick. Jag trodde kanske inte att jag skulle få köra, men på slutet var jag med i intervalljobb. Egentligen hade jag hundra frågor, med de var snälla och placerade mig mitt i klungan. Jag fick hänga på och det kändes som att det gick mycket fortare än jag trodde.

Tredjeplats i Sprintermästaren

Lugauer-veckan sammanföll med Sprintermästaren förra sommaren. Pappa Jimmys delägde Electric Light (e. Going Kronos-U.S.A.Hornline) var då i träning hos Peter Untersteiner och hästen nådde tredjepriset i huvudloppet bakom Diamanten och Muscle Hustle.
– Jag fick hjälpa till med Lugauers starthästar och dessutom följa Electric Light på nära håll med lottning och allt. Det var verkligen skoj.
När Simon var på praktik hos Conrad Luguaer hade Harran Boko inte gjort tävlingsdebut.
– Hästen var inte fit for fight, han såg deppig ut och jag drogs till honom. Han är väldigt gosig och jag tyckte att vi fick bra kontakt. Att han var så snäll och social var att jag fattade tycke för honom. Många andra i stallet var i full form och pigga. Därför var det lätt att hålla sig till Harran Boko. Jag sade till farsan att vi skulle köpa honom om vi fick chansen. Det var inte för att jag såg att han hade grym potential eller så. Utan det var för att jag och Harran fann varandra.

Jag skojade och frågade om de ville sälja galopphästen

Pappa Jimmy Mitman började kolla av med de andra delägarna.
– Simon blev helt frälst hos Lugauer och han fastnade för Harran Boko. Han galopperade en del och jag hörde att de andra delägarna började muttra lite. Så jag frågade om de var intresserade att sälja eftersom Simon gillade hästen så mycket. Jag och Simon skulle ha lite längre tålamod, men vi kunde inte ana att det skulle gå så här bra. Jag skojade och frågade om de ville sälja galopphästen. Det kunde de om det var jag och Simon som skulle äga hästen tillsammans.

Harran Boko gjorde tävlingsdebut i oktober, men galopperade och blev diskvalificerad i de två första starterna. Därefter fick Jimmy och Simon köpa valacken som tackade med att bärga fem raka segrar. I Gävle innan jul sprang hästen 1.14,7/2.640 meter med Conrad Lugauer, vilket är svenskt rekord för treåriga svenska hingstar och valacker.
– All heder till Conrad Lugauer och hela teamet som gjort ett grymt bra jobb. Conrad ska ha beröm för att han tog det lugnt med Harran Boko som treåring. Han märkte att hästen inte var redo och behövde tid. Jag tror att vi kommer få tillbaka det i det långa loppet, säger Simon.

Vill uppleva tävlingarna på plats

Familjen Mitman har sett de flesta starter på plats.
– Det är tjusningen att se hästarna tävla. Vi vill uppleva tävlingarna och åker så mycket vi hinner. Och det gäller inte bara när våra egna hästar starter. Är det bra trav är vill vi uppleva det på plats, menar Jimmy.

Fyraåringen har fått en paus efter galoppfadäsen på Solvalla och förbereds för storloppssäsongen.

Fakta

Harran Boko

brun valack född 26 maj 2014
Härstamning: Maharajah-Zilan Boko
Intjänat: 351.00 kronor
Resultat: 16 st: 7-1-0
Rekord: 1.14,0m – 1.13,1am
Ägare: JimMit AB & Simon Mitman
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna
Tränare: Conrad Lugauer, Jägersro
Skötare: Christina Eylert

Expandera

– Visst hade det sett fint ut med sex raka segrar och en fullträff i Margaretas Tidiga Unghästserie, men vi har varit nöjda och hästen utvecklas hela tiden. Harran Boko var hetsig som unghäst och får tre-fyra lugna veckor. Hästen har talang och kan springa, men det gäller att huvudet är med också. Vi har jobbat mycket med det mentala och han blir allt bättre, säger tränarsonen Marc Elias.
Christina Eylert har jobbat länge i Stall Lugauer och fick Harran Boko som passhäst efter årsskiftet.
– Jag tycker att hästen är jättesnäll och trevlig. Han är social och gillar uppmärksamhet. Det är det som utmärker honom, säger hon.

Simon har fått en ”andra” sport och fortsatt med sin travsatsning.
– Jag går på travskolan på Mantorp en dag veckan och vill lära mig allt som en hästskötare ska kunna. Jag har testat det mesta som skogsturer, voltning, intervallträning och tempobedömningar. På sistone har vi jobbat mer med hästarna som stretching, klippning och annan vård. Jag skulle absolut kunna tänka mig att jobba med hästar. Travet är skitkul och jag vill lära mig mer.
Han håller givetvis kontakten med Jägersrotränaren.

Sedan i somras har jag drömt om att få sitta bakom Harran och för drygt tre månader sedan fick jag jogga honom

– Jag har hälsat på stallet ett par gånger sedan veckan i somras, fått köra häst och varit med på tävlingar. Sedan i somras har jag drömt om att få sitta bakom Harran och för drygt tre månader sedan fick jag jogga honom, säger han stolt.
Även pappa Jimmy lär sig köra. Han går på Solvalla Travskola en dag i veckan och redan klarat tre steg.
– Nu går jag den förberedande delen inför licenskursen. Vi har unghästarna hos Sandra Luomala i Eskilstuna. När de är inkörda är vi där ungefär en gång i månaden och är med och kör. Vi kommer närmare sporten och det ger hästägandet ytterligare en dimension. Hade jag varit lika ung som Simon hade jag varit giftigt nära att börja jobba med travhästar.

En kall decemberdag i Gävle – då slog Harran Boko till med seger på svenska rekordtiden 1.14,7 över lång distans med voltstart. Hästen utvecklades mycket under vintern när de mentala bitarna föll på plats och ägarfamiljen Mitman drömmer om det största loppen under fyraåringssäsongen: Svenskt Travderby på Jägersro i september. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Harran Boko är anmäld till alla större lopp 2018 förutom Grand Prix de l’U.E.T, Europaderbyt, där valacker inte får delta.
– Det är mycket upp till hästen och vi vill inte pressa honom för hårt, berättar Marc Elias.
Även om vägen är lång ser ägarna fram emot ett speciellt lopp på hemmaplan i början av september.
– Slutmålet är Derbyt, säger Jimmy Mitman.

Onekligen går Harran Boko mot en spännande säsong med två hängivna hästägare bakom sig. Men även om han inte fortsätter på vinnarspåret som fyraåring har travsporten fått nya entusiaster.
– Jag är förtjust i travsporten och själva hästen. Jag har alltid tävlat och har vinnarskalle. När det är tävling är jag på helspänn och en dålig förlorare. Nu har jag fått lära mig mycket runt omkring hästen, hur mycket som krävs och allt tid skötarna lägger ner. De ska ha all heder, säger Simon Mitman.

Fotnot: Det här reportaget publiceras i Sulkysport nummer 8, 2018. Efter säsongen lade Simon Mitman hockeyhandskarna på hyllan och idag jobbar han som hästskötare hos Conrad Lugauer.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Sjöström trivs med livet ”Skulle betyda mycket”

Claes Sjöström har kört finalerna i både Oaks och Kriteriet tidigare med en femteplats som bäst.
I år kör han två outsiders i unghästfinalerna åt Roger Walmann.
Kan det vara dags för en storloppsseger?
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Claes Sjöström kör finalerna i både Oaks och Kriteriet. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Claes Sjöström kör finalerna i både Oaks och Kriteriet. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Båda mina uppsittningar har dokumenterat bra form och jag känner mig inte chanslös om det klaffar från bakspåren, hälsar 48-åringen, som varit proffstränare på Solvalla sedan 2009 och håller till på Östra Vreten i Gottröra.

Där bor han med sambon Sandra och nytillskottet Olivia som är fyra månader. Dessutom kräver hunden Chico också uppmärksamhet.

– Vid sidan om travet gillar jag främst att spela golf, vilket är avkopplande. I övrigt gillar jag att titta på sport, främst hockey och fotboll. Jag håller på Djurgården och vi har haft det tufft i några år. Men vi kommer alltid tillbaka.

Bra möjligheter

På gården, som ligger 50 minuters bilväg från Stockholm finns det 48 boxar och 15 utedriftsplatser i kombination med stora hagar. Träningsmässigt finns en rundbana på 800 meter och en rakbana som mäter 600 meter. Utöver det finns en kuperad slinga på 13 kilometer där det även ligger en backe som går att utnyttja.

– Jag har 53 hästar i träning i dagsläget och det är ett antal som passar mig utmärkt i dagsläget, för då har jag kontroll på rörelsen eftersom jag då även kan åka iväg och köra andras hästar.

Vad föredrar du helst. Att träna hästar eller att vara catchdriver? 

– Både och. Jag har svårt att ställa mig på ett ben i den frågan. Jag tycker båda sakerna är roliga och jag trivs verkligen med livet för tillfället.

Claes Sjöström. Foto Mia Törnberg
Claes Sjöström bytte ut sin rödvitrutiga dress mot en mer ”anonym” kuskdress. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Förr förknippade man dig med en röd-vit-rutig dress och sedan några år bytte du till en svart med orangea axelklaffar och armbindlar. Har du hunnit vänja dig i den nya utstyrseln?

– Jag körde i den röd-vita munderingen i 25 år. Sedan tre år tillbaka har jag haft den svarta dressen med de orangea inslagen. Det avtalet går emellertid ut vid årsskiftet men jag är öppen för nya färger om något företag vill synas med sin logga. Jag har letat ett tag, men det är svårt att hitta samarbetspartners. Men är någon sugen går det bra att höra av sig.

Kung på Gotland

Claes har tagit fyra kuskchampionatet i Mariehamn på Åland, och även blivit tränarchampion i Gävle vid ett tillfälle vilket skedde 2013.

Men det Claes numera mest är känd för är att han är Kung på Gotland och Visbytravet där han noterats för elva kuskchampionat som tagits 2004, 2010, 2013, 2016-2023. En imponerade samling kusktitlar på ön, där han verkligen trivs.

– Tävlar Visbytravet på lunchen tar jag mig dit på 90 minuter från dörr till dörr. Jag sticker hemifrån 08.45 och är hemma 17.45, så det är oerhört smidigt och jag är hemma tidigare än om jag skulle tävla på en bana i Mellansverige.

Hur kommer det sig att du i stort sett är i Visby varje tävlingsdag?

– Det började för längesedan, nämligen 2003, då jag som lärling åkte dit en sommar med sex hästar. Det gick bra och året efter var jag där med tolv hästar och hade ett stall på banan med ett rum där jag höll till. Då höll de på och tävlade mellan maj och augusti, men nu är säsongen betydligt längre. Under alla år jag varit där har jag byggt upp en stabil kundkrets och det känns tryggt och gör så att jag återvänder.  

Visst är det lite speciellt att köra lopp på Visby?

– Ja, utan tvekan. Förutom att banunderlaget håller yppersta toppklass, vilket är en enorm bedrift med tanke på banans smala budget, är det en speciell körkultur. Många bryr sig inte om oddstavlan utan kör för seger oavsett om det sitter en storfavorit i ledningen. Här tävlas det och är man inte van vad det kan det bli en chock. Men jag gillar den friska körningen och har under åren lärt mig att spara lite krut till sista sväng och när det korta upploppet nalkas.

Kör åt Walmann

Att Claes är en duktig tränare och kusk råder det ingen tvekan om. Som tränare är rekordåret från 2021 då det blev 40 segrar och drygt 6.6 miljoner kronor inkört. Som kusk tog han 128 segrar och körde in nästan 14,5 miljoner kronor, vilket skedde 2022.    

Claes Sjöström segerdefilerar med Bedazzled Sox. Foto: Adam Ström/stalltz.se

En som fick upp ögonen för Claes var kollegan Roger Walmann, som behövde en ny kusk åt stjärnan Bedazzled Sox då ordinarie kusken Torbjörn Jansson lämnade in licensen i slutet av förra året.
– Roger hörde sig för innan Breeders´Crown för nästan ett år sedan och det är klart jag tackade ja. För vem vill inte köra fina unghästar?

Och samarbetet har fungerat bra under det här året, vilket understryks av att duon kvalade in Great Pride till Oaksfinalen och Walmann till Kriteriet.

Vad skulle en seger innebära för dig?

– Det skulle betyda mycket. Jag har inte vunnit något stort unghästlopp ännu, så det skulle utan tvekan vara det största jag varit med om i karriären, slutar Claes Sjöström.

V75-genomgång

Avslutningsvis går Claes igenom den kvartett han kör på V75.

V75-2: 7 Kit Crown är med i Diamanstoet som är en spårtrappa och som du kör åt Fredrik Wallin för första gången. 

– Fredrik satte upp mig på kusklistan och det är enbart kul att köra åt andra. Jag har både kört emot henne och sett henne från sidan. Spåret är skapligt i en spårtrappa, men vi skulle vara otroligt gynnade om det blir någon strykning innanför oss. Det är en snabb och spännande häst. Det är tufft emot och mer än pengar kan vi knappast hoppas på. Det taktiska snackar jag med Fredrik om på tävlingsdagen.

V75-3: 7 Jerka Sting är en en hedershäst som ska tävla barfota runt i Silverdivisionen, men som galopperade senast. 

– Han agerade konstigt och vrickade sig antagligen för vi gick igenom honom och hittade inga skavanker. Han har tränat väldigt fint efteråt, men det är ett otroligt tufft lopp. Han är effektiv om vi skulle komma till ledningen och är gynnad av barfotakörningen, men jag misstänker att det blir svårt att komma dit. Jag blir förvånad om han tampas om segern. Efter det här loppet ska ha få ett break.

Screen Time Limit och Daniel Wäjersten håller knappt undan för Great Pride Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

V75-4: 10 Great Pride gick med i tredjespår 1.100 kvar i uttagningsloppet men kunde aldrig ta sig förbi Screen Time Limit efter 1.11,5/s.700.

– Vi fick ett fint lopp i andra ytter och i sista sväng trodde jag på seger men Daniels (Wäjersten) stretade emot enormt bra och vi fick aldrig grepp om henne. Vi provade barfota runt om i uttagningen och det fungerade bra och jänkarvagn sitter på iden. Det är ännu tuffare i en final, men hon är bra i ordning och skulle det bli högt tempo kan vi komma in i matchen då hon har en bra spurt. 

Walmann och Claes Sjöström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

V75-6: 10 Walmann vann sitt uttagningslopp till Kriteriet och imponerade stort då han satt i femte ytter och gick med i tredjespår och avslutade med 1.12/s.700.

– Jag förstod att det en häst över medel då jag vann med honom i debuten. Sedan dess har han utvecklats enormt mycket. Han har varit lite småtrög tidigare och efter ett gemensamt beslut kom Roger och jag fram till att vi skulle prova med ett halvstängt huvudlag. Det gjorde susen och gav honom en växel till då han blev mer fokuserad. Vidare ska vi köra barfota bak och med amerikansk vagn och det kan ge ytterligare en kick. Formen är inprickad och han är inte chanslös, speciellt om det skulle bli lite fart på tillställningen.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Roger mår utmärkt: ”Aldrig haft sådan bredd”

Han har varit proffstränare i 25 år, älskar Pitepalt och har Anders Lindqvist som mentor.
Och så har han varit med om en biljakt.
Möt Roger Nilsson inför V75 på hemmabanan Boden.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Hemmatränaren Roger Nilsson har laddat inför V75 på Bodentravet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hemmatränaren Roger Nilsson har laddat inför V75 på Bodentravet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Jag mår utmärkt för tillfället och det finns ingen anledning att flytta härifrån. Det är roligt att gå till jobbet varje dag, säger den 53-årige Bodentränaren Roger Nilsson, som har sin verksamhet på gården i Lostbäcken 50 meter från Piteälven.

Gillar du fisk?

– Nej, inte direkt och jag är ingen fiskare, men däremot älskar jag Pitepalt, skrattar Roger.

Men innan vi går vidare. En fågel kvittrade och sade att din bil var försvunnen ett tag i söndags?

– Haha. Ja, det stämmer. Sambon hade varit på hästvisning i Skellefteå och när hon kom hem parkerade hon bilen i vanlig ordning utanför huset. När jag skulle ut och hämta ved upptäckte jag att bilen var borta. Vi gick ut och letade men hittade den inte. Efter ett tag började våra två vallhundar att skälla på en mystisk person. Han hade snott bilen och blev tagen på bar gärning då han hade parkerat den 3,5 kilometer på en liten skogsväg. Det kom tre polisbilar och de tog hand om honom, medan vi fick tillbaka bilen. Det var händelserikt, men allt gick bra till slut.

Roger Nilsson har handlat unghästar hos Stefan Melander. Foto: stalltz.se

Över till verksamheten. Du låter nöjd med tillvaron?

– Det är jag också. Jag tränar 27 hästar tillsammans med min sambo Anita och pappa, som drar ett tungt lass. Vi har kämpat i många år med besvärliga hästar, men nu har vi höjt kvaliteten och jag har aldrig haft sådan bredd i stallet som nu. Då har resultaten också blivit bättre. Det beror också på att det dyker upp flera finska gäster som ställer olika former av frågor i loppen till hemmatränarna.

– Vi får verkligen kämpa för förstapriset. Det körs friskt i loppen och det är ytterst sällan man får sitta i fred i ledningen. Konkurrensen har gjort att vi utvecklats och vi får inget gratis.

Anders som mentor

Roger trimmar sina hästar hemma på gården där det finns en djupsandbana på 600 meter som utnyttjas främst under den varma årstiden. Vidare finns det en backe på 600 meter som har en lutning på tio procent. Det finns också en bana på 1400 meter som är formad som en hästsko.

– Den kommer jag att spola om några veckor så det blir en isbana och det gillar de flesta av mina hästar då underlaget är skonsamt, säger Roger och fortsätter:

– Alla mina hästar går också på lösdrift och sedan har jag hagar som är på 10×200 meter. Den idén har jag fått av min mentor Anders Lindqvist. På så sätt slipper man slipper motionskörning. 

Anders Lindqvist, Sulkysport, Travsport, Travtränare
Anders Lindqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Vad betyder Anders för dig?

– Oerhört mycket. Vi har känt varandra i 40 år och Anders var min idol som liten och han var lite av en nytänkare, speciellt då han flyttade till Halmstad där han nådde stora framgångar. Vi pratas vid flera gånger i veckan och han hör alltid av sig när jag vunnit lopp. 

Viktigt att synas

Roger har 27 hästar i träning och nio av dem (en tredjedel) ska starta på lördag, varav sex av dem ska vara med på V75. 

Hur noga har den planeringen varit?

– Vi har siktat hit ett tag och det är en långsiktig planering. Och det är kul att poängen räckte för att komma med.

Det här är den näst största tävlingsdagen efter Midnattstravet i juli. Hur viktigt är det att synas i de här sammanhangen?

– Den här tävlingsdagen är lite av bonus på säsongen och motståndet inte riktigt lika tufft som på sommaren då det är lite kallare i luften. V75 är det stora skyltfönstret och då vill jag vara med och visa att jag finns till. Banan, med David Zimmer i spetsen, ska ordna en oktoberfest i gamla totohallen och det blir lapp på luckan.

Du kommer även att stå vid sidan om när dina hästar tävlar. Hur är du som staketkusk?

– Ganska högljudd, så man ska inte stå för nära mig. Men det känns tryggt när jag får toppkuskar som kör åt mig. Jag gillar att köra själv, men när Magnus A Djuse och även Daniel Wäjersten, är lediga gäller det att passa på och utnyttja deras tjänster. Magnus A anlitade jag när han körde i breddloppen och var på väg uppåt. Det syntes att han var en råtalang redan då men han har utvecklats enormt på några år, inte minst då det gäller den taktiska biten.

V75-genomgång

Roger har hittills kört in 1,5 miljoner kronor och det är siffror som kan putsas till betydligt under årets tre sista månader.
– Jag har aldrig kört in två miljoner kronor till stallet, men gillar inte att prata siffror. Vi får gnugga på och helt enkelt summera var vi landar vid årets slut.

Roger lämnar följande om sina V75-hästar.

V75-1: 6 Filling Fuel (Daniel Wäjersten) har bra form och gick i dödens senast men fick stryk på målfoto. Han står tufft inne pengamässigt, men han är ganska bra och är kvick i benen. Skulle Daniel, som kört honom förutom, hitta till ledningen tror jag han kommer att bita ifrån sig bra. Det blir även barfota runt som kommer att höja honom.

V75-2: 7 Sjöli Morten (Magnus A Djuse) var tvåa i guldtäcket på Dannero i somras. Var lite matt på Solänget som fyra senast, men då var han tufft tränad och blev stum. Nu känns han mycket bättre och studsar fram i jobben. Barfota runt om igen, precis som på Dannero, och det höjde honom tillsammans med Magnus i vagnen. Han är också ganska kvick från start och ska kunna en låg 1.25-tid. Han ska kunna kämpa om segern.

V75-3: 12 Mellby Javier är jämn och säker. Satt i rygg på ledaren senast och gick bra sista biten då han fick fritt. v-hålet senast. Härifrån är han chanslös att vinna, men förhoppningen är att slita åt sig en del av priskakan.

V75-4: 6 Galant Ima (Magnus A Djuse) har varit ute på V75 och skött sig bra. Han gick ned i klas senast och tog första årssegern senast som storfavorit. Vi satt i andra ytter och vann säkrare än det såg ut från sidan. MAD kör för första gången och det är intressant. Han känns kanonfin i jobben och är den jag har mest feeling för.

V75-4: 11 Barolo Gene är jämn och säker och plockar pengar utan att visa det lilla extra.Han fick ett perfekt smygläge med spår åtta på tillägg. Jag kommer att slicka sargen och hoppas att luckan kommer, för i så fall kan han sluta bland de tre. Det blir ryckhuva för första gången och tåskor bak för att få mer fäste. Jag hoppas det kan ge honom en kick.

V75-7: 9 Debonair Mary smög med invändigt senast på Bergsåker och hade lite krafter kvar i ett tufft lopp. Han har inte startat på ett tag, men jag har trimmat honom lite extra i jobben eftersom det är V75 på hemmabanan. Läget är intressant och vi satsar på en smygresa och han kan nypa en plats. Den här gången blir det jänkarvagn.

Något stallskrik från Boden som man inte får missa på V75?

– Coin Boy L.A. i V75-3, som tränas av Hanna Olofsson, är den överlägset bästa treåringen här uppe i norr. Den blir svårslagen, tipsar Roger Nilsson, avslutningsvis.

Roger kan vara värd att följa framöver då hans hästar brukar tävla extra bra när vinterhalvåret kommer.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Medvind för Lönn i dubbel guldjakt

Han går mot ett rekordår både vad det gäller antal segrar och inkörda pengar.
Och på lördag har han chansen att vinna dubbla SM-guld.
Sulkysport har pratat med 25-årige Linus Lönn inför helgens övningar samt lite annat smått och gott.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Linus Lönn deltar i två SM-lopp på Åby. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Linus Lönn deltar i två SM-lopp på Åby. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Det rullar på bra för dagen och jag har inget att klaga på, säger Linus, som har travet i blodet genom pappa Thomas – som är tränare i Bollnäs – och morfar, tusenklubbsmedlemmen Einar Magnusson i stamträdet.

– Jag hängde i stallet tidigt och körde lite ponnylopp, men de var svårkörda och jag hade för dåligt tålamod och tog en paus i några år. När jag var 15 år kom suget tillbaka och jag började köra stora hästar i jobb och det var en enorm skillnad i farten och trycket.

Bollnäs är starkt förknippat med bandy. Höll du på med det när du var yngre?

– Jag spelade bandy tills jag var 16-17 år, där jag var målvakt.

Ursäkta, men målvakt i bandy låter farligt och inget man blir frivilligt. Hur var det för dig?

– Jag började stå i mål eftersom jag var för dålig på skridskorna och med klubban, så jag blev målvakt istället. Men jag tappade sugen och slutade. Jag kan förstå om det ser läskigt ut, men jag är hellre bandymålvakt än handbollsmålvakt. Tänk när 120-kilosbjässar hoppar in från sex meter och avlossar sina hårda skott. Nä, fy fasen. Det är en tuff sport.

Har du något intresse vid sidan om travet?

– Jag gillar att spela golf. Här uppe finns en del fina banor, bland annat i Kilafors. Jag var ganska bra när jag var yngre. Nu ligger jag på 19 i handicap.

Började hos Peter

Som 18-åring, när skolan var över, började Linus jobba hos Bollnästränaren Peter Eriksson.

– Jag var ganska novis, men det var en lärorik tid hos Peter där jag fick lära mig att sko och sela.

Efter ett år hos Peter gick flyttlasset tiill Borlänge där Linus började jobba hos Joakim Elfving där ansvaret låg på unghästarna. Även där blev vistelsen ett år innan hemlängtan började göra sig påmind.

– Pappa behövde hjälp och det var tacksamt. I samma veva började också löpkörningen att växa och 2021 körde jag 341 lopp. Det var drygt 200 lopp mer än året innan, säger Linus, som på därefter flyttade ned till Gävle och blev försteman hos Fredrik Wallin.

Global Dancer (7) spurtade hem Derbystoet förra året. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

– Jag trivdes oerhört bra där och jag lärde mig mycket om Fredriks upplägg med unghästar. Vi hade också fina framgångar där vi vann bland annat Derbystoet med Global Dancer. Den största höjdpunkten var annars att jag träffade min nuvarande sambo, Ellen Bergman, där. Hon jobbade också hos Fredrik och nu bor vi tillsammans i en lägenhet i Bollnäs endast fyra minuter från travbanan. Ellen pluggar på högskolan i Gävle där hon utbildar sig till lantmätare.

För sedan i maj har Linus åter flyttat hemåt och jobbar för tillfället hos Stefan Arvidsson.

– Jag har känt Stefan i många år och han ville ha någon som kunde köra jobb med hästarna och det passade mig perfekt. Jag får även köra hans hästar i lopp och så får jag chansen att åka runt på kvällarna och tävla. Det är något som jag gillar.

Nytt rekordår

Och det syns på resultaten. 2022 blev det 17 segrar och drygt 1,9 miljoner kronor inkört.

Siffror som redan slagits i år då det blivit 28 segerdefileringar samt nästan 2,5 miljoner kronor inkört.

Vad säger du om året hittills?

– Det har rullat på ganska bra hela året, utom de senaste veckorna kanske. Men det gäller att inte grävs ned sig utan det kommer alltid nya lopp och då gäller det att ta tillvara på chanserna.

28 segrar har det blivit för Linus Lönn hittills 2024. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

En sådan chans var det den 24 augusti då du vann Lars Lindbergs Minne som ingick på V75 med Kit Crown åt Fredrik Wallin. Hur stort var det?

– Min största seger hittills i karriären, med all historik om vilka som vunnit loppen tidigare samt att Lars Lindberg var en enastående hästkarl under sin tid vad jag förstått i efterhand.

Har du någon kusk som du ser upp till?

– Det går ju inte att blunda för Magnus A Djuses framfart. Han är oerhört komplett och grymt påläst inför loppen, både när det gäller sina egna styrningar och konkurrenterna.

På lördag åker Linus till Åby på västkusten för att vara med och tampas om dubbla SM-guld.

– Det ska bli oerhört roligt. Jag plockar upp Lucas Wikström i Gävle och vi samåker dit. Vi är gamla kompisar och har en del att surra om. På kvällen, efter tävlingarna, ska vi vara med på SM-banketten. Jag gillar att man kan träffas under lite avslappnade former.

Blir det kavaj för din del?

– Vi får se. Jag ska i alla fall packa ned en skjorta.

Dubbla guldchanser

Men innan dess väntar en spännande tävlingsdag på Åby för Linus, som ska köra i två SM-lopp som båda ingår på V75.

– Jag gillar att tävla på Åby som har dubbla open stretch och som ger en annan dimension till loppen. Man får tänka lite annorlunda taktiskt.

Du inleder i V75-3 med 4 Good Moments som du kör åt Fredrik Berg i ungdoms-SM, där du faller för åldersstrecket (25 år) och därför har sista chansen att vinna. Dina tankar?

– Jag har läst intervjuer med Fredrik och han låter småuppåt. Jaså, det blir inte rycktussar. Okej, men det kan bli bra ändå. Han har visat fin form i de senaste loppen och läget blev ju bra. Han är väl en av de som ska räknas med segerchans i ett jämnt fält. Då det är sista chansen för mig skulle det vara fantastiskt om jag fick kliva upp överst på prispallen.

Donatello Wibb vann det första sulkyloppet på Bro Parks gräsbana förra sommaren tillsammans med Linus Lönn på målfoto före Capitol Wise As och Jörgen Westholm. Foto Adam Ström/Stalltz.se

I V75-5 kör du 1 Chanel Trio åt Veikko Haapakangas, som du känner väl. Vad tror du?

– Hon har gått bra varje gång på slutet. Hon hade haft halsinfektion inför loppet i lördags och jag körde invändigt och kom aldrig loss utan slutade sexa på en 1.10-tid. Med fritt tid hade vi blivit tvåa. Hon kändes jättefin och travade bra. Kan vi få rygg på ledaren vore det optimalt, för får hon spara speeden kan hon giftig. Att hon ska gå barfota fram är ett plus. Troligtvis blir det ryckhuva istället för rycktussar. Jag har en bra känsla att hon kan kämpa om segern.

Vad skulle ett SM-guld betyda för dig?

– Det skulle vara enormt stort.

Avslutningsvis. Hur ser framtiden ut för din del?

– Just nu jag det jättebra och jag trivs verkligen med tillvaron. Men jag siktar på att gå tränarkursen inom ett år, sedan får vi se vad det innebär, slutar Linus Lönn.

Ett – eller rentav två – SM-guld skulle förstås ge lite extra PR.