Två år i rad har norrmannen Öystein Tjomsland vunnit Svenskt Kallblodsderby (Philip Ess respektive Nordsjö Odin) och bara vid två tillfällen under 2010-talet var det en svensktränad häst i topp i kallblodens största lopp i Sverige. Jan-Olov Persson-tränade Järvsö Pegasus vann 2017 och Gunnar Melanders stjärna Månprinsen A.M. var bäst 2011.
Ska det bli nya tider när vi vänder bland till 2020-talet?
När det gäller Derbyt och Derbystoet kvarstår 313 hästar, fördelat på 179 svenska och 134 norska kallblod.
Öystein Tjomsland har bland sina många talanger i stallet norske Kriterievinnaren Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin) i stallet och denne vann tio av tolv starter förra året. Men i svenska Kriteriet fick han se sig slagen av två blågula hästar, Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan) och Byske Philip (e. Briskeby Philip).
Båda dessa årsdebuterar ikväll på Gävletravet i ett fyraåringslopp av högsta klass, ett försök till Sleipner Cup. Här gör nämligen även fjolårets vinstrikaste svenska treåring, stoet Alfa Lina (e. Klack Jo), årsdebut, medan talangfulle Tekno Jerven (e. Tekno Odin) är tillbaka på banan efter skada och ståtar med två raka segrar i vinter.
”Han är tung i kroppen”
Bäcklös Uriel har inte startat sedan han vann Kriteriet på Dannero i augusti och det var en del i en långsiktig plan, vilket ägar- och tränarparet Nicklas Blom och Kristin Persson berättade om i ett stort reportage i Sulkysports färska Avelsnummer.
Under en närmast snöfri vinter har hästen tränat tungt hemma på gården i Bäcklösen, strax utanför Tierp, och nu väntar alltså årsdebut.
– Det har känts bara bra i vinter och han har fått två banjobb innte på Gävletravet nu i mars. Det har varit som det ska, men han kommer att behöva ett par lopp i kroppen innan han är som bäst, säger Nicklas Blom.
Han fortsätter:
– Hästen tävlar med träningsbalans i årsdebuten och det fattas spänst i honom. Han är tung i kroppen, men det ska han vara den här tiden på året.
Att det blir tufft motstånd redan i årsdebuten är mest sporrande.
– Det är ett fantastiskt lopp och finns inga dåliga hästar med. Det känns otroligt kul, säger Nicklas.
Sleipner Cup-final i juni
Startmöjligheterna är inte så många för hästarna som sprungit på sig mycket pengar som treåringar och går allt som det ska i och efter kvällens start väntar nytt försök till Sleipner Cup på Bergsåker om en knapp månad.
– De säger att det är svårt att matcha en häst med mycket pengar på sig, men egentligen är det jättelätt, det finns inte så många lopp att välja på, säger Nicklas och skrattar.
Just Sleipner Cup är ett bra avstamp inför årets viktigaste uppgift, Svenskt Kallblodsderby i Östersund med försök den 12 juli och final tio dagar senare.
Sleipner Cup är en serie för fyraåriga kallblod med tio försök och sedan finaler på Romme den 12 juni. 150.000 kronor väntar vinnaren i öppna klassen, medan stoklassen har 100.000 kronor till vinnaren.
Så här körs försöken till Sleipner Cup: 28 februari: Bollnäs (vinnare Månodin A.M.), 11 mars: Bergsåker (vinnare Järvsö Tord), 26 mars: Gävle, 5 april: Umåker, 6 april: Östersund, 22 april: Bergsåker, 7 maj: Skellefteå, 15 maj: Bollnäs, 25 maj: Färjestad, 29 maj: Hagmyren.
De största fyraåringsloppen
Här är ett utval av årets större fyraåringslopp för kallblod:
3 juni – Bollnäs: Prinsessan Madeleines Pokal
12 juni – Romme: Finaler öppen klass och stoklass på Romme
20 juni – Skellefteå: Bodbäckspålles final
28 juni – Hagmyren: Sleipners fyraåringslopp
12 juli – Östersund: Uttagningslopp till Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet
22 juli – Östersund: Final Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet
25 september – Bergsåker: Bergsåkers Stora Fyraåringslopp
29 oktober - Gävle: Leuftsaloppet
13 november – Umåker: Norrlands Elitserie final
Fotnot: Söndag den 13 september hålls den norska klasselöpsdagen med alla storloppsfinaler för kallblod, inklusive norska Derbyt och Stoderbyt för kallblod. Uttagningsloppen körs den 26 augusti.