Ett beslut som ledde till att Tropertys vd Lena Engström lämnar uppdraget. Ulf Hörnberg tycker dock inte att ”bromsliknelsen” är helt rättvisande.
– Nej, det är fortfarande full fart framåt som gäller när det gäller omställningsarbetet och separationen av ST från ATG, där skapandet av Troperty är en del. Men vi tar omtag och bygger Troperty annorlunda mot hur det tänktes för ett år sedan när bolaget startades. Det råder fortfarande osäkerhet om vad som händer vid årsskiftet med omregleringen av spelmarknaden gällande den utredning om hästsportens finansiering som ska göras. Signalerna från regeringshåll, jag har varit med på ett möte där, är osäkra, säger Ulf Hörnberg.
vi tar omtag och bygger Troperty annorlunda
De osäkra signalerna Hörnberg i diplomatiska ordalag talar om kan också uttryckas som att regeringen inte får ”tummen ur” när det gäller att komma igång med den utlovade utredningen om hästsportens finansiering. Trots att civilminister Ardalan Shekarabi lovade att den utredningen skulle gå igång ”omgående” när lagförslaget om den omreglerade spelmarknaden presenterades i april har ännu inget konkret hänt gällande den saken. Snart tar riksdagen semester och det blir valrörelse.
Allt tyder därför på att det dröjer innan utredningen är klar. Innan frågan om hästsportens finansiering är löst har tydligt deklarerats att ”staten inte släpper sitt grepp om ATG”, vilket nu verkar innebär att det sannolikt även 2019 blir fortsatt statlig styrelsemajoritet i ATG. Omreglerad spelmarknad vid årsskiftet formellt sett alltså. Men i praktiken väldigt mycket status quo för ST och ATG.
Frågan om hästsportens finansiering rör om det ska bli marknadsavgift, det vill säga en viss procent av omsättningen öronmärks till provision för travsporten, eller inte för de spelbolag som vill arrangera spel på lopp på svenska banor när licenssystemet träder i kraft. Hur den frågan landar får stor betydelse för det Troperty i första hand ska syssla med. Det vill säga att förvalta och kommersialisera de ”immateriella värdena” för sportdata (alltså fakta om hästarna) och rättigheterna till ljud och bild från loppen.
– Förenklat kan man uttrycka det så här: Blir det ingen marknadsavgift blir Tropertys verksamhet att sälja dessa rättigheter väldigt viktig. Då är det den vägen sporten ska få intäkter från dessa spelbolag. Blir det marknadsavgift är affärsmodellen en annan. Då skapas intäkterna till sporten från spelet som skapas utifrån att spelbolagen får tillgång till data, ljud och bild. Frågan om vilken affärsmodell det blir har stor betydelse för hur Troperty ska vara uppbyggt och vad dess verksamhet ska vara, säger Ulf Hörnberg.
Frågan om vilken affärsmodell det blir har stor betydelse för hur Troperty ska vara uppbyggt
Signalen ST:s styrelses ”omtagsbeslut” om Troperty sänder är tydligt: Det behöver inte snabbt byggas upp en högkompetent organisation för att sälja och hantera de immateriella rättigheterna. ST förväntar sig att ATG fortsatt kommer att vara den, om inte enda, så i vart fall den överlägset dominerande, ”kunden” för Troperty åtminstone 2019. För att sälja rättigheterna till ATG behövs inget stort rättighetsbolag.
– Att ATG kommer att vara det dominerande spelbolaget för hästsportens del även efter omregleringen har stått klart länge. Den senaste tiden har det framstått ännu tydligare skulle jag vilja säga. De immateriella värdena läggs i Troperty och de spelbolag som vill ha tillgång till dem utöver ATG ska vi naturligtvis vara redo att sälja till. Vi säger inte nej till affärer med andra bolag och Troperty ska göra dessa affärer. Den nya inriktning vi tar för Troperty innebär att försöka göra saker mer effektivt. Där ingår att försöka använda befintliga resurser inom ST och ATG. Detta samtidigt som vi har noggrann koll på det juridiska så att vi inte hamnar i situationen att någon kan säga att vi otillbörligt gynnar till exempel ATG, säger Ulf Hörnberg.
Som den nu avgående Troperty-vd:n Lena Engström skissade bolagets verksamhet i en intervju som publicerades i Sulkysport (nr 20) i mitten av maj skulle det fullt utbyggda bolaget komma upp i 20-30 personer. Processen att nå dit stoppas alltså nu.
– Vi vill avvakta och se vad som händer och sedan vara beredda att snabbt kunna agera när saker och ting klarrnar. Som det ser ut nu kommer inte speciellt mycket att förändras 2019 när det gäller ATG:s position som travsportens avgörande intäktskälla. Vad som händer på några års sikt är svårare att säga. Det är där saker och ting, förutsättningarna, behöver klarna. När vi vet det kan vi bygga och anpassa Troperty efter de förutsättningarna, säger Ulf Hörnberg.
Vad som händer på några års sikt är svårare att säga. Det är där saker och ting, förutsättningarna, behöver klarna