Fokustema
Femåringsläget svensktränade ston
Läs senare

Franska förberedelser

När de femåriga stona trimmats för att kunna ta nästa steg i sin karriär har Frankrike spelat en central roll i förberedelserna.
Såväl Wild Honey, Treasure Kronos, Galactica och Timbal har gnuggats söderöver.
De två förstnämnda deltog till och med i Prix d'Amerique!
Av
Emil Persson
Wild Honey drar till Östersund på fredag där Sandra Eriksson tar över tömföringen bakom Daniel Redéns stjärnsto. Foto Mia Törnberg
Wild Honey drar till Östersund på fredag där Sandra Eriksson tar över tömföringen bakom Daniel Redéns stjärnsto. Foto Mia Törnberg
Vinstrikaste fyraåriga svensktränade ston 2016
HästFaderTränareIntjänat
OtrobandaCelebrity SecretPeter Untersteiner, Halmstad2.876.500 kr
Treasure KronosRaja MirchiJerry Riordan, Halmstad2.640.116 kr
In Toto SundKen WarkentinDaniel Redén, Solvalla2.060.000 kr
Snabbaste fyraåriga svensktränade ston 2016
HästFaderTränareTid
Spoil MeGoing KronosRoger Walmann, Solvalla1.10,3a
Wild HoneyCantab HallDaniel Redén, Solvalla1.10,9a
TunikaZola BokoTomas Malmqvist, Jägersro1.10,9a

Om ”pojkarna” anses ha stort steg att ta för att kunna matcha de bästa, äldre så är det inget emot hur man generellt sätt resonerat kring stona.
Utifrån det perspektivet kan man inte låta bli att fascineras över det faktum att såväl Wild Honey (e. Cantab Hall) som Treasure Kronos (e. Raja Mirchi) deltog i självaste Prix d’Amerique redan i år som nyblivna femåringar.
Den sistnämnda spurtade ju därtill hem en fjärdeplats i Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer under den gångna helgen.
– Wild Honey var riktigt bra i Prix de Belgique och hade allt sparat när hon blev överkörd i Prix d’Amérique. Tyvärr var hon sjuk sedan, men jag tycker att hon visat kunnande för att tävla mot de bästa – även de bästa grabbarna. Det är i alla fall målsättningen i nuläget och jag har en hel del att skruva på, inte minst träningsmässigt där det går att öka dosen rejält, säger Daniel Redén.

Treasure Kronos och Christoffer Eiksson värmer inför Prix d'Amérique-starten. Foto Mia Törnberg
Treasure Kronos och Christoffer Eiksson värmer inför Prix d’Amérique-starten. Foto Mia Törnberg

Treasure Kronos avslutade 2016 med att vinna Criterium Continental på Vincennes och blev genom den segern direktkvalificerad till Prix d’Amérique. Hon vann även Stosprintern hemma i Halmstad under femåringssäsongen och satte i söndags nytt personligt rekord då hon sprang 1.09,7/1.609 meter som fyra i Grand Criterium de Vitesse. Hon passerade då samtidigt över fyra miljoner insprunget.

– Treasure Kronos var väldigt bra i söndags och jag är riktigt nöjd med hennes säsong så här långt, även om hon har haft lite missflyt. Nu är hon på väg hem tillbaka till Sverige och nästa lopp för henne blir Lady Godivas lopp på Åby, berättar tränaren Jerry Riordan.

Start i Kjell P:s

Malin Bergström som tränar Stochampionatsvinnaren Galactica (e. Super Photo Kosmos) har befunnit sig i Frankrike och på Grosbois med sin häst sedan mitten av januari, men i måndags gick resan åter hemåt.
– Det har varit en fantastisk tid på många vis. Träningsmässigt finns det ju många alternativ och det faktum att man kunnat hålla igång med träningen hela tiden oavsett vädret betyder mycket, säger Bergström.

Galactica var fyra i belgiska Mons den 18 februari, men någon mer start blev det inte under ”utflykten”.
– Vi anmälde henne till Criterium de Vitesse och där kom hon inte med och inte heller i Laval under onsdagen. För att inte kasta bort den här träningen vi gett henne så är tanken att vi ska starta i Mantorp nästa lördag i Kjell P Dahlströms Minne. Lars-Åke Söderholm var nere i helgen och körde ett jobb efter 1.17,5/2.000 meter med henne och tyckte det var ännu mer tryck i henne nu än vad det var i fjol. Tankarna är först och främst att vi ska hålla oss i Sverige, men framåt höstkanten kan det bli aktuellt med Frankrike på nytt, men det är långt dit, säger Malin Bergström.

Även Robert Berghs Timbal (e. From Above) har befunnit sig i Frankrike i vinter. I hennes fall blev det tre starter med en femteplats samt två diskvalifikationer som resultat.
– Timbal har mest vilat och joggat efter starten på Vincennes i början av februari. Hon har lagt på sig mycket mer vikt och muskler i vinter, men kommer inte starta igen förrän kring april/maj, säger Robert Bergh.

För sadel med Zadel

De nämnda hästarna i all ära, men den vinstrikaste, svensktränade damen av dem alla i kullen under fjolåret var Peter Untersteiners Otrobanda (e. Celebrity Secret).
Efter andraplatsen i Drottningens Pokal stod hon högst upp på pallen i Derbystoet där hon plockade hem två miljoner kronor som premiechansad.
– Hon ridtränades först lugnt under två månader, med sin skötare Peter Zadel i sadeln. Hon trivs bra med det och har gått på i sanden och på rakbanan efter det. Hon ser mycket välbehållen ut och det är inte otänkbart att hon kan ta ett steg till i sin utveckling i och med att hon inte var någon unghäststjärna. Årsdebuten är planerad till den 14 april, på Färjestad i ett femåringslopp för ston, säger Peter Untersteiner.

Näst mest vinstrik var Daniel Redéns In Toto Sund (e. Ken Warkentin) som via premiechansen tog hem hela 1,6 miljoner kronor vid segerloppet i Breeders’ Crown på Sundbyholmstravet.
– In Toto Sund ställde vi in efter det loppet. Hon gjorde det fantastiskt bra ifjol, inte minst med tanke på att hon hade en jäkla massa otur med en skada som tog tid att läka. Nu har hon tränat starkt hela vintern och jag tror att hon kan duga bland de allra bästa damerna under året, hon är helt enkelt en fantastiskt bra tävlingsindivid som vet när det gäller. Precis som mina andra femåringar är hon startklar, men jag vill ha lite bättre banor innan det blir årsdebut, säger Daniel Redén.

Start först i juni

Ytterligare tre hästar lyfter vi och de har Jägersro som hemmabana. Lutfi Kolgjinis Pasithea Face (e. Muscle Hill) började året med att vinna Stoeliten på Sundbyholm och följde upp den triumfen med en enkel seger i ett ”vardagslopp” i Mantorp i måndags.
Att betydligt uppgifter än så kan stunda har varit känt en tid.
– Det kändes direkt i årsdebuten att Pasithea Face kommer att få en toppsäsong och efter Elitloppshelgen är det meningen att hon ska åka över till USA och tävla för Jimmy Takter, säger Lutfi Kolgjini.

Stoets ägare Anders Ström (Stall Courant) har anmält Pasithea Face till flera lopp, både i Kanada och USA. Om alla planerna går i lås, är Armbro Flight Stakes ($240.000) på Mohawk Raceway den 17 juni första anhalten.

För Tomas Malmqvists duo Tunika (e. Zola Boko) och Kryssa Futura (e. Saxo de Vandel) kommer det dock dröja fram tills dess innan de ens ska komma ut och göra årsdebut!
– Tunika har haft tre tuffa säsonger bakom sig och kommer inte börja starta förrän framåt juni. Vi har behövt ge henne ett break, men hon känns jättefin för dagen. Kryssa Futura hade en fantastiskt säsong i fjol. Hon har tävlat på flitigt under två säsonger så det har varit samma tänk kring henne och även hon kommer först ut på banan igen i juni även om hon tränar på nu igen efter en paus, säger Tomas Malmqvist.

Roger Walmanns Spoil Me (e. Going Kronos) har redan årsdebuten avklarad. Den resulterade i en andraplats bakom Windy Ways i ett vanligt stolopp i Eskilstuna.
I fjol var hon fyra i Stoeliten på 1.10,3 under Kriteriehelgen och nu ska hon försöka växa in på allvar i den klassen.
– Spoil Me har haft en riktigt fin vinter, hennes första med så att säga rejäl vinterträning. Vårt mål med säsongen är att hon ska få växa in i stoeliten och det kan hon nog göra med rätt upplägg. Prestationerna kommer nog vara jämna, men resultaten blir nog ojämna; vi kommer att smyga allt som oftast med henne. Det är ju en liten ”spätta”, men jag tycker att skötte sig fint i årsdebuten och det dröjer inte längre förrän hon startar på nytt, säger Roger Walmann.

Storlopp i Europa 2017, Femåringar
Datum
LoppBanaPrissumma
25 mars
Kjell P Dahlströms Minne
Mantorp400.000 kronor
14 april
Hertigen Av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal
Färjestad500.000 kronor
14 april
Folke Hjalmarssons Minneslopp (ston)
Färjestad200.000 kronor
22 april
Berth Johanssons Memorial
Umåker400.000 kronor
29 april
Lovely Godivas Minne (ston)Åby52.000 euro
11 juni
Akershus Traktors Europamatch (4-5 år)
Bjerke60.000 euro
16 augusti
JubileumspokalenSolvalla181.000 euro
1 oktober
Europeiskt Femåringschampionat
Solvalla100.000 euro
9 november
Prix Marcel Laurent (4-5 år)
Vincennes120.000 euro
2 december
Prix Doynel de Saint-Quentin
Vincennes120.000 euro
24 december
Prix Tenor de Baune
Vincennes120.000 euro
Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Två USA-travare till Redén

Två amerikanska nyförvärv har anlett till Daniel Redén och Furuby Gård i helgen.
Meritmässigt sticker Keep Asking ut, men Fly By är inte någon dununge heller.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Båda hästarna känns väldigt spännande, säger Daniel Redén.

Tidigare George Ducharme-tränade Keep Asking (e. Chapter Seven-Sensibility), 1.09,9/$598.949, har startat 27 gånger (10-5-3) och kommer närmast från en andraplats i finalen i Massachusetts Breeders Stake ($160.000) för treåriga hingstar och valacker på Plainridge Park den 24 oktober.

Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– En riktig miniracer.

Han kostade 160.000 dollar på Harrisburgs mixedauktion.

– Men jag trodde att han skulle gå långt över min limit.

Finaletta Massachusetts Breeders Stake

Förutom andraplatsen i Massachusetts Breeders Stake har han vunnit dubbla försök ($75.000) och två försökstriumfer har det också blivit i New York Sire Stakes ($117.700/$59.000) i år. Ifjol finalvann Keep Asking Massachusetts Breeders Stake ($150.000), tog hem tre försök ($40.000) och även dubbla försök i New York Sire Stakes ($108.200/$104.400).

Modern Sensibility (e. Muscle Mass), 1.09,6/$361.816, vann två försök i New York Sire Stakes och slutade finaltvåa i Empire Breeders Classic. Keep Asking är hennes första avkomma och nämnas ska också att hennes tvååring Sensational (e. Greenshoe), 1.12,8*/$9.400, vunnit ett lopp på sex starter.

Mormor Twin B Sensation (e. Ken Warkentin), 1.12,0/$113.065, ingår i samma syskonskara som Twin B Excalibur ($390.713), Twin B Senorita ($376.383), Sierra’s Image ($305.384) och Twin B Spikeman ($248.008).

”Nu blev det två hästar istället…”

– Fly By var däremot ett ”sidoköp”…han fanns med på min lista, men jag var inte helt förtjust vad jag såg av honom i loppen. Däremot har han en fantastisk exteriör och är en mycket snygg häst. Men så var det väldigt höga priser i Harrisburg och jag var rädd att jag inte skulle få någon häst. Fly By gick före Keep Asking och budgivningen började stanna av och 80.000 dollar, som vi bjöd, var han verkligen värd. Fly By har kanonstam, tjänat över 200.000 dollar och sprungit snabba tider. Nu blev det två hästar istället…

Fly By. Foto: Fred J Brown Jr.

Fly By (e. Chapter Seven-Fly Angel Fly), 1.10,0/$248.237, har startat 27 gånger (4-6-2) och i sin senaste start slutade han femma i en final i Kentucky Sire Stakes och treåringen kommer närmast från Tony Alagnas stall.

Dubbla försöksvinster har det blivit i New York Sire Stakes ($84.00/$57.000) i år och förra året blev det seger i såväl försök i Kentucky Commonwealth Series ($30.000) som Kentucky Sire Stakes ($30.000).

Fly By såldes som ettåring för 275.000 dollar i Lexington. Hans mor Fly Angel Fly (e. Cantab Hall), 1.11,1/$55.144, har också lämnat Piano Bar (e. Bar Hopping), 1.10,7*/$76.640. Modern ingår i samma syskonskara som Oasis Dream ($211.961) och Perth Angel de Vie ($159.603).

”Köpt för avel”

Tredje köpet var treåriga svenskfödda stoet Sevemearas (e. Chapter Seven-Flame Mearas), 1.11,0/$2.760, och hon kostade 30.000 dollar på samma auktion.

– Johan (Arneng) ropade in henne och Sevemearas är köpt för avel, men vi ska testa och se om det är något att hålla på med. Hon har visat fart i USA och bara gjort tre starter (0-0-1, reds. amn.) för Trond Smedshammer.

Som slagen har Sevemearas travat 1.11,0, men vunnit kvallopp på 1.11,1 och då avslutade hon sista 400 meterna på 1.07.6. Som ettåring klubbades Chapter Seven-dottern för 92.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale.

Ostartade modern Flame Mearas (e. Love You) är undan Overtop Kronos (e. Viking Kronos), 1.13,1ak/470.262 kr.

Fokustema
Hingstligan 18-24 november 2024
Läs senare

Rekordsiffror av Maharajah

Maharajah går som tåget i hingstligan på svensk mark.
Förra veckan blev det 13 segrar för den Menhammar-uppstallade hingsten och han passade också på att slå nytt penningrekord.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Nu har Maharajahs avkommor sprungit in 58.050.200 kronor, vilket betyder att han slagit sitt eget rekord från ifjol – 56.559.650 kronor – då det återstår mer än en månad av 2024.

Två av hans vinster kom i lopp med 150.000 kronor i förstapris. Maroon Day vann Fyraåringsseriens final på Kalmartravet, medan Nikki Lane tog hem ett försök i Diamantstoet på Jägersro dagen efter.

Fakta

Förra veckans toppar

Varmblod:

13 segrar:

  • Maharajah

Åtta segrar:

  • S.J.’s Caviar

Sju segrar:

  • Readly Express

Fem segrar:

  • Nuncio

Fyra segrar:

  • Googoo Gaagaa
  • Greenshoe
  • Tobin Kronos

Tre segrar:

  • Brillantissime
  • Infinitif
  • Muscle Hill
  • Ready Cash

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp varmblodiga avelshingstar med tre eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Kallblod:

Fem segrar:

  • Tekno Odin

Två segrar:

  • B.W. Modde

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp kallblodiga avelshingstar med två eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Expandera

Övriga vinnare var: Gold From Heaven, Great Ruler, He’s From Heaven, H. Pine Mahara, Luckpenny Wine, Mellby Minerva, Nouchka di Quattro, Rya Håleryd, Sir Albert, Steady Roger och Wingsuit.

Totalt har det blivit 440 vinster för Maharajah i år och nu fattas det blott 32 segrar till rekordet från ifjol på 472 triumfer.

Överlägsen sedan Åby World Grand Prix

Scipion du Goutier fortsätter att behålla ledartröjan gällande snittinkomst för de 20 vinstrikaste avelshingstarna på svensk mark och det har han gjort sedan hans son Horsy Dream vann Åby World Grand Prix i augusti. Snittinkomsten är 805.614 kronor/start och det är ingen annan avelshingst i närheten av. Tvåan Walner snittar 47.933 kronor/start.

Champion Tekno Odin var bäst förra veckan bland kallbloden med fem segrar. Totalt har det blivit 160 vinster i år och han är också överlägsen när det gäller inkomst med 15.149.650 intjänade kronor.

I hans segerkvartett förra veckan ingick: Eslas Gubben, Fia med Knuff, Guli Hektor, Jonases Nypon och Thim Tabac.

***

Avelshingstar med högst snittinkomst i Sverige 2024:

Namn (förra veckan) – Starter – Segrar – Segerprocent – Prispengar – Snitt/start

  1. Scipion du Goutier (1) – 14 – 3 – 21,4% – 11.278.600 kr – 805.614 kr
  2. Walner (2) – 248 – 51 – 20,6% – 11.887.300 kr – 47.933 kr
  3. Face Time Bourbon (8) – 439 – 93 – 21,2% – 19.584.200 kr – 44.611 kr
  4. Readly Express (4) – 1.466 – 274 – 18,7% – 45.514.950 kr – 31.047 kr
  5. Muscle Hill (5) – 793 – 130 – 16,4% – 20.831.100 kr – 26.269 kr
  6. Ready Cash (6) – 888 – 141 – 15,9% – 22.363.900 kr – 25.184 kr
  7. Father Patrick (7) – 862 – 111 – 12,9% – 20.518.600 kr – 23.803 kr
  8. Propulsion (9) – 815 – 149 – 18,3% – 19.053.100 kr – 23.378 kr
  9. Googoo Gaagaa (9) – 841 – 117 – 13,9% – 18.099.300 kr – 21.521 kr
  10. Nuncio (10) – 1.353 – 191 – 14,1% – 24.561.100 kr – 18.153 kr
  11. Maharajah (11) – 3.212 – 440 – 13,7% – 58.050.200 kr – 18.073 kr
  12. Trixton (12) – 680 – 94 – 13,8% – 12.032.950 kr – 17.695 kr
  13. Bold Eagle (13) – 1.053 – 143 – 13,6% – 17.528.350 kr – 16.646 kr
  14. Brillantissime (14) – 761 – 80 – 10,5% – 12.053.200 kr – 15.839 kr
  15. Tekno Odin (15) – 1.304 – 160 – 12,3% – 15.149.650 kr – 11.618 kr
  16. S.J.’s Caviar (16) – 2.535 – 286 – 11,3% – 26.752.650 kr – 10.553 kr
  17. Raja Mirchi (17) – 1.316 – 127 – 9,7% – 13.682.250 kr – 10.397 kr
  18. Tobin Kronos (18) – 1.062 – 105 – 9,9% – 10.339.100 kr – 9.735 kr
  19. Uncle Lasse (19) – 1.089 – 100 – 9,2% – 9.970.700 kr – 9.156 kr
  20. Orlando Vici (20) – 1.771 – 136 – 7,7% – 14.637.400 kr – 8.265 kr
Fokustema
Lunchtrav
Läs senare

Inställt på Färjestad

Det blir inget lunchtrav på Färjestad idag.
Detta meddelas på travförbundets hemsida.
Av
Claes Freidenvall
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Vi har förberett banan inför dagens tävling i och med att det enbart var några få plusgrader igår och minus i början av helgen. Men nu på morgonen ser vi att det är lönlöst. Banan var tidigare frusen, men släpper nu rejält. Det hade inte heller hjälpt att senarelägga tävlingarna med några timmar. Vi ska inte riskera säkerheten för vare sig två- eller fyrbenta. Därför ställer vi in och det är väldigt tråkigt för alla parter, säger Greger Artursson på travsport.se.