Det okonventionella bestod i att förflytta sig från positionen som första häst i tredjespår in i sista kurvan till ledande Milliondollarrhymes rygg, när det uppstod en lucka att kunna göra det. Det var andrapriset bakom just Milliondollarrghyme som Wäjersten hade i siktet just då.
Esprit Sisu
valack sju år e. Ready Cash – Yankee T.L. e. Cantab Hall
67 st: 21–5–10
Rekord: 1.12,5m – 1.10,4ak
Insorunget: 2.633.750 kr
Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna
Ägare: Aac Nybrostrand Invest AB & YTAAB AB
Tränare och körsven: Daniel Wäjersten, Bergsåker
Skötare: Camilla Björk
Men Fredrik B Larssons häst hade, efter att ha varit föredömligt lugn från start, mer eller mindre börjat pulla allt hårdare för varje hundrameterspassering och över de 2.640 meterna i Gävle Stora Pris straffade det sig. Sista 100 meterna var luften slut i Milliondollarrhymes lungor, musklerna utan syre, steget därmed för kort, och den sjuårige Ready Cash-sonen Milliondollarhyme fick se sig passerad av en annan sjuårig Ready Cash-son, Esprit Sisu på 1.12,8a/2.640.
– Milliondollarrhyme hade legat på och blev trött, så min satte dit huvudet sista biten, konstaterade Daniel Wäjersten.
För uppfödarna Olle och Jenny Larsson blev det en kanondag på Gävletravet. Esprit Sisus seger i Gävle Stora Pris följdes upp med att Islay Mist Sisu (e. Beer Summit – Drinks Like A DFish) vann den korta E3-finalen för ston!
Esprit Sisu (e. Ready Cash – Yankee T.L.) började karriären hos Svante Båth och var länge ett riktigt kärnkraftverk att hantera i loppen. Efterhand har han blivit åt det trögare hållet, och förstås fortfarande väldigt stark. Nu kom första segern i gulddivisionen.
– Det var han värd. Esprit Sisu har gjort många bra prestationer och varit med i gulddivisionscirkusen ett tag. Det är en fantastisk häst för ägarna, sade Daniel Wäjersten i segerintervjun.
Esprit Sisu var så att säga en fix och färdig gulddivisionare för ett år sedan när Wäjersten tog över honom – och det utan att hästen ens bytte box.
– Det var bara att tacka och ta emot. Esprit Sisu har hela tiden skötts av Camilla Björk på gården Solum och när Svante Båth flyttade till Stockholm och jag tog över Solum stannade både Camilla och Esprit Sisu kvar, sade Wäjersten.
Det sista Esprit Sisu gjorde 2019 var att vinna silverdivisionsfinal och sedan hade han gjort några guldstarter under 2020 också innan Daniel Wäjersten tog över tränaransvaret.
Ströks av säkerhetsskäl
Det blev V75-tävlingar och E3-finaler i Gävle trots att banan i onsdags var översvämmad och med skador på både bankropp och tekniska installationer. Det sistnämnda fick man till fullo i ordning, efter en storartad arbetsinsats men inte helt och hållet det förstnämnda. Precis som kunde befaras – och vilket var fullt förklarligt – var banan inte ”homogen” runt om utan lösare på ställen där reparationsåtgärder behövts. Svante Båth vågade därför inte starta sin under lång tid skaderehabilterade och sedan återuppbyggde forna unghäststjärnan Coin Perdu (e, S.J.’s Caviar) i Gävle Stora Pris utan hästen ströks på grund av hästens skadehistorik kombinerat med den risk för senskador som (för) lösa underlag utgör.
Chapuy (e. Quite Easy U.S. – Popcorn Lavec) är en vass sprinter och när han nu stod till för att ta spets i silverdivisionsförsöket tvekade inte Åke Lindblom. Full gas från början, och…
–…Det bara small till när bilen släppte, och sedan var det aldrig något snack, sade Lindblom efter den lätta spetssegern på 1.11,1a/1.640.
Det bara small till när bilen släppte
Fyraårige USA-importen Perpetuate (e. Kadabra – Victory Bouquet) vann klass I-försöket, från dödens. Detta sedan Per Lennartsson tyckt att det verkade riskabelt att ligga i rygg på den i friskt tempo dragande finskfödde Tattoo Avenger (e. Le Monteil), utan Per litade hellre på Reijo Liljendahl-hästens styrka. Det var en korrekt kalkyl, Tattoo Avenger slösade bort sina krafter lite för mycket och Perpetuate höll på bra sätt ifrån sig anfallande medtävlare i spurten på 1.12,7a/2.140.
Treårige Sourire Frö (e. Wishing Stone – Come And Smile) började karriären på rätt intressant sätt för först Jerry Riordan och sedan Jeanet Årman. Efter att hästen varit riktigt bra bra som knappt slagen tvåa i Juliloppet i Örebro på 1.14,7a/2.609 såldes hästen kort senare till Firma Roffe Plahn Entreprenad och flyttade ännu en gång, till Ulrika Wällstedt. Där har han fått kliva in i rikstotons klass II och nu gjorde treåringen det riktigt bra när han vann på 1.13,0a/2.140. I sista kurvan såg det ut som att Santos de Castella (e. Readly Express) utvändigt ledande Sourire Frö hade allting klappat och klart, men då hade Erik Adielsson ett snöre att dra i och då var snabbt rollerna ombytta, Sourire Frö noterades för 1.09,6 sista 500 meterna.
Spelfakta
Rätt V75-rad:
5–6–9–2–4–2–5
Utdelning:
Sju rätt: 242.278 kr
Sex rätt: 952 kr
Fem rätt: 84 kr
Omsättning: 112.722.551 kr
Sexårige Showtimejackflower (e. Ken Warkentin – Gananoque Flower) kom till Oskar Kylin Blom så sent som för för en månad sedan och tog första segern, dessutom lämpligt nog i ett bronsdivisionsförsök på hemmabanan. Från femtespår fick Showtimejackflower en kanonstart till ledningen och kunde direkt släppa till den alldeles för gåvillige Iceland Radio (e. Iceland). När Iceland Radio pullat två varv i 1.14-fart fick Kylin Blom chansen att vika ut Showtimejackflower från ledarryggen och kusken satt sedan kallt till in på uppploppet innan han avgjorde på 1.13,9/2.640 – detta för att inte ge den bakom Showtimejackflower instängde Tale of Jacks (e. Intoxicated) chansen fritt spelrum för tidigt.