Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Han kan explodera från början”

Ännu bättre distans för färske gulddivisionsvinnaren, dubbla Åbergsbiljetter i potten, vi minns den 12 juli 2005 och han bytte folkrace mot trav.
Det är några av morgonens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Click Bait vinner Färjestads Jubileumslopp för Per Lennartsson. Foto Adam Ström/stalltz.se
Click Bait vinner Färjestads Jubileumslopp för Per Lennartsson. Foto Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1God sportslig klass spetsat med V75-jackpot och 24.590.349 kronor extra i sjurättspotten. Det är lördagen på Årjängstravet i kort sammanfattning. Höjdaren är förstås banans klassiker Årjängs Stora Sprinterlopp, där Stefan Melander är titelförsvarare som tränare genom Milligan’s School (e. Yankee Glide). Melander har tränarsegrar genom Igor Brick (e. Super Arnie) – två gånger dessutom – och Nuncio (e. Andover Hall). Årets vapen heter Click Bait (e. Cantab Hall), som har två segrar på två starter i Värmland (Färjestad) i år!

– Jag har kört i Årjäng och det är lite knepigt bakom bilen, man vill gärna ha spår en bit ut, men ”Clicken” kan explodera och öppna oerthört bra. Han känns bra för dagen och Per (Lennartsson) var nöjd med i den snabba avslutningen på Färjestad senast. Hästen har varit bra både i Östersund och på Färjestad över medeldistans, men han är ändå en sprinter så det här passa honom bättre, sade Stefan Melander till V65 Direkt inför dagens uppgift från spår tre.

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång inför jackpottävlingarna i Årjäng.

***

2Halva startfältet till Jägersros storlopp Hugo Åbergs Memorial den 27 juli med 1.609.000 kronor till vinnaren är klart. Ytterligare två platser kan tas av egen kraft i helgen. Vinnarna i storloppen Årjängs Stora Sprinterlopp och St Michel Race får nämligen inbjudan till Jägersros toppnummer.

Under 2000-talet är det bara en häst som lyckats ta dubbeln Årjängs Stora Sprinterlopp/Åbergs. 2010 vann Lavec Kronos (e. Enjoy Lavec) tillsammans med tränaren Lutfi Kolgjini i Årjäng på 1.12,4 och duon följde upp med seger på 1.09,9 på Jägersro. 2018 svarade Propulsion (e. Muscle Hill) för samma bedrift, men hingsten har som bekant fråndömts sina resultat i Sverige.

När det gäller Åbergs har två tunga återbud drabbat arrangören. Den först inbjudne, franske Elitloppsfyran och toppfemåringen Gelati Cut (e. Coktail Jet), drog sig ut på grund av infektion och det är inte heller aktuellt med start för Daniel Redéns fjolårsvinnare Double Exposure (e. Donato Hanover), som förra året segrade på vassa 1.09,2a/1.609 meter.

Inbjudna hästar till Hugo Åbergs Åbergs Memorial 2021
Häst (far) – Kusk – Tränare

 • Alrajah One (e. Maharajah) – Alessandro Gocciadoro – Alessandro Gocciadoro
 • Calle Crown (e. Great Challenger) – Johnny Takter – Tomas Malmqvist
 • Cokstile (e. Quite Easy) – Jorma Kontio – Mattia Orlando
 • Very Kronos (e. Ready Cash) – Erik Adielsson – Svante Båth
 • Who’s Who (e. Maharajah) – ? – Pasi Aikio

***

Jan-Olov Persson tittade långt efter skylten som visade sluttiden för Järvsöfaks i Gävle för 15 år sedan. Foto Stalltz.se

3Den 12 juli 2005 är ett historiskt datum i travsporten. det var världsrekordjakt och på en blixtsnabb Gävleoval tog sig Järvsöfaks tog sig förbi Rolex K. för att nå ledningen i första sväng. 1.18,5 första 500 meterna vässades till varvning på 1.17,7. Världsrekordet fanns inom räckhåll.

– Hästen var i toppslag, liksom banan. Det gäller att det stämmer varje meter av loppet och det var en magnifik kväll, har Jan-Olov Persson berättat.

1.17,9a/1.640 meter stannade klockan på när Jan-Olov Persson ivrigt sökte tavlan med blicken efter målgång. Världsrekordet var Järvsöfaks!

16 år har gått sedan den magiska sommarkvällen och inget kallblod har varit riktigt nära att hota Järvsöfaks notering. Närmast är norske Odd Herakles (e. Moe Odin), som ifjol på Bjerke travade 1.18,4. Går det snabbare ikväll? I Bollnäs Elitsprint ikväll väntar 125,000 kronor i förstapris och en bonus på 50.000 kronor om Järvsöfaks rekord slås.

Den som i så fall ska göra det är just Odd Herakles, som i år travat 1.18,6 när han efter tung resa vann Elitkampen på Solvalla. Fyra segrar, en andraplats och 1,3 miljoner kronor i prispengar har det blivit för Odd Herakles på fem starter hos Fredrik Fransson.

Svenska och norska kallblod som sprungit 1.19,0 eller snabbare

Häst – Land – Stamtavla – Rekordtid

 • Järvsöfaks – Sverige – Trollfaks-Järvsö Anna e. Lapp Nils – 1.17,9ak*
 • Odd Herakles – Norge – Moe Odin-Gaupen Stjerna e. Alm Svarten – 1.18,4ak*
 • Tekno Odin – Norge – Moe Odin-Lyana e. Spang Best – 1.18,5ak*
 • Spikeld – Norge – Elding-Spikdona e. Eldon – 1.18,6ak*
 • Lannem Silje – Norge – Åsajerven-Lannem Sjura e. Elding – 1.18,8ak*
 • Ulsrud Tea – Norge – Åsajerven-Nebbenes Tea e. Elding – 1.18,9ak
 • Roli Eld – Norge – Lome Elden-Minti e. Minpil – 1.18,9ak
 • Månprinsen A.M. – Sverige – Svall Ivar-Månskära e. Järvsöfaks – 1.19,0ak*
 • Kleppe Slauren – Norge – Sundbo Kravall-Gjömle Vinni e. Elding – 1.19,0ak

* tid noterad vid seger

Lördagen bjuder på tävlingar på tre svenska banor. Förutom V75-banan Årjäng (start 14.45) och kvällsbanan Bollnäs (start 18.30), så blir det även breddlopp med start på förmiddagen på Dannero (start 11.10).

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Micael Melander. Foto: Ola Westerberg / ALN

4Micael Melander satt på leken i kampen om banchampionatet i Hoting inför säsongsfinalen igår och Dannerotränaren hade inga problem att hålla undan till seger och kusktiteln.

Annars hade det varit lätt att tro att det gått troll i det för Melander. Efter att ha slutat oplacerad med sin första uppsittning för dagen följde Micael upp med fem raka (!) andraplatser, innan han spräckte segernollan under finaldagen med Thess Prinsen (e. Lome Kongen). Totalt blev det sex segrar, nio andra- och ett tredjepris på 22 starter för Melander den här säsongen. Tvåan Bo Eklöf vann totalt fyra lopp, varav på avslutningsdagen med Gonzo (e. Wellini Boko).

Det var Micael Melanders tredje banchampionat. Tidigare har han tagit titeln på två andra sommarbanor, Lycksele 2009 och Oviken 2017.

***

5Lördagskvällen bjuder på partnerauktion med Robert Bergh-hästar i centrum på auktionssajten travera.nu. 15 hästar bjuds ut till försäljning efter avslutad V75-omgång ikväll och det är både hästar som ägs av Bergh och av hästägare i stallet. Elva starthästar och fyra fölston bjuds ut och bland de 15 hästarna finns exempelvis fyra treåringar och en färsk V75-trea.

Här är hästarna som säljs på auktion ikväll.

***

6Den åttonde etappen av 14 i den årslånga franska löpningsserien Grand National du Trot avgjordes igår kväll på Les Sables d’Olonne-banan. 85.000 euro fanns i den totala prispotten för de franskfödda travarna och segern gick till Euro du Chene (e. Neoh Jiel) och Matthieu Abrivard. Julien le Mer tränar.

In på upploppet hade Euro du Chene en mur av hästar framför sig, fyra hästar i bredd, men kort före mål hittade Abrivard en liten lucka mellan två av konkurrenterna. Euro du Chene sköt till vasst och satte nosen först på mållinjen på 1.11,3a/2.650 meter.

Euro du Chene har sprungit in över 300.000 euro hittills i karriären. Hästen visade tidig talang och vann två lopp och tog två andraplatser som tvååring på fem starter. Som treåring vann han grupp 3-loppet Prix de Rome (€85.000), men sedan var det slut på grannlåten och fem- och sexåringssäsongerna var helt misslyckade med knappt 2.900 insprunget under två år. I år har hästen tänt om och gårdagens seger var den tredje i år. I prispengar har det blivit omkring en miljon kronor under 2021.

Finalen i Grand National du Trot körs på Vincennes den 5 december.

***

7Slutligen lyfter vi på hjälmen för B-tränaren Robert Calissendorff med licens på Solänget. Igår i Hoting tog 46-åringen livets första seger som kusk! Segervapnet var egentränade kallblodet Nordstrom (e. Dotterud Teddy) och det var en offensivt satsning för att spräcka kusknollan. Redan i första sväng lämnade Calissendorff andra utvändigt och tog sig fram utvändigt ledaren Brunte Martin. När denne galopperade efter halva loppet tog Nordstrom över och upploppet ned svarade häst och kusk säkert när Liv Synnove och Mats E Djuse utmanade om segern.

– Jag hade hoppats komma hit redan i tisdags, men så satt vi fast, så då körde jag så länge lampan lyste idag, sade segerkusken efter karriärens 13:e uppsittning i tävlingssammanhang.

Sitt första lopp körde Robert i augusti förra året.

– Jag körde folkrace förut, men nu är det bara trav som gäller.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Auktionslopp utan könsaspekt

ASVT:s auktionslopp på Solvalla för tvååringar på onsdag samlade så få anmälda hingstar/valacker att de blandas med stona istället för att som tidigare tävlat i skilda löpningar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dags för ASVT;s auktionslopp på Solvalla på onsdag nästa vecka.
Dags för ASVT;s auktionslopp på Solvalla på onsdag nästa vecka.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Åtta ston och sex hingstar/valacker anmäldes till ASVT-auktionslopp. Båda loppen bjuder på 200.000 kronor i förstapris och för att det skulle bli ett rent hingst/valack-lopp krävde propositionen minst sju anmälda.

Av de 14 hästar som finns med i auktionsloppen var fyra strukna från Elit- respektive Kriterieauktionen, varav en ettåring togs tillbaka. För att få vara med i auktionsloppen krävs att hästarna saluförts i någon av ASVT:s auktionskataloger.

Dyrast av auktionsloppshästarna var duon Cobra Kai (e. Nuncio) och Jujutsu Sisu (e. Django Riff) som såldes för 190.000 kronor vardera, medan Coquina Beach (e. Scarlet Knight) var billigast och klubbades för 35.000 kronor.

Startlistor:

ASVT:s auktionslopp
Priser: 200.000-100.000-50.000-24.000-16.000-10.000 kr
2.140 meter, autostart.

Namn (kön/far) – Tränare – Auktionspris

 1. Jackandjones Sisu (hingst e. What the Hill) – Antti Veteläinen – 90.000 kr
 2. Megan di Quattro (sto e. Orlando Vici) – Caroline Larsson Örnfeldt – 35.000 kr
 3. Coquina Beach (sto e. Scarlet Knight) – Åke Lindblom – 35.000 kr
 4. M.T. Sollentuna* (sto e. Quite Easy) – Svante Båth – 80.000 kr
 5. Beyonce Broline (sto e. Quite Easy) – Fredrik Wallin – 140.000 kr
 6. Cobra Kai* (hingst e. Nuncio) – Marcus Lindgren – 190.000 kr
 7. Jujutsu Sisu (sto e. Django Riff) – Mattias Djuse – 190.000 kr

Fotnot: *Cobra Kai var namngiven Energy Efficent. M.T. Sollentuna såldes under namnet M.T. Sooleawa.

ASVT:s auktionslopp
Priser: 200.000-100.000-50.000-24.000-16.000-10.000 kr
2.140 meter, autostart.

Namn (kön/far) – Tränare – Auktionspris

 1. Önas Ramone* (sto e. Nuncio) – Per Nordström – struken
 2. Pagani Hall* (hingst e. What the Hill) – Åke Lindblom – åter
 3. Joy Sisu* (sto e. Brillantissime) – Petri Salmela – struken
 4. Tarmac (hingst e. Scarlet Knight) – Åke Lindblom – 50.000 kr
 5. Eucalyptus (valack e. Magic Tonight) – Svante Båth – 110.000 kr
 6. Ipanema Beach* (sto e. Scarlet Knight) – Christoffer Eriksson – struken
 7. Ies General* (hingst e. Nuncio) – Fredrik Wallin – struken

Fotnot: *Ies General, Ipanema Beach, Joy Sisu och Önas Ramona var strukna. Pagani Hall ropades åter för 150.000 kronor.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Grupp I-vinst för svenskägd?

Svenskägde treåringen Inferno Piper går ut i Grupp I-loppet Prix de l'Etoile (€200.000) på Vincennes på söndag där fyra- och femåringar ska försöka plocka in 50 meters tillägg över grunddistansen 2.150 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Inferno Piper vid sin övertygande vinst på Enghien för Christophe Martens i näst senaste starten. Foto: Gerard Forni
Inferno Piper vid sin övertygande vinst på Enghien för Christophe Martens i näst senaste starten. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Face Time Bourbon (e. Ready Cash) och Björn Goop tog hem Prix de l’Etoile ifjol på banrekordet 1.09,4/2.200 meter och senast en treåring höll undan 50 meter för äldre konkurrenter i tilläggsloppet var Ecu Pierji (e. Tucson) för fyra år sedan när han travade 1.11,1, vilket fortsatt står som banrekord för treåringar på Vincennes.

Inferno Piper (e. Coup de Poker) som körs av Christophe Martens svarade för en strålande insats som tvåa i senaste starten i semi-classique-löpningen Prix Victor Regis där Stall Pipers treåring sluade tvåa efter Italiano Vero, vilken han möter igen på söndag.

Vem är bäst under sadel?

Ytterligare ett lopp med Grupp I-status avgörs på den franska huvudstadsbanan och det handlar om Prix de Normandie (€200.000) för femåringar under sadel över den mastiga distansen 3.000 meter.

Startar gör bland annat Gladys des Plaines (e. Opus Viervil) och förra året vann hon det franska sadelderbyt Prix du President de la Republique (€170.000).

Vinnnaren av det franska sadelkriteriet – Prix de Vincennes (€200.000 – Gangster du Wallon (e. Let’s Go Along) finns också bland de anmälda i löpningen.

Startlistor:

Prix de l’Etoile (€200.000)
Priser: 90.000-50.000-28.000-16.000-10.000-4.000-2.000 euro
2.150 meter:

1 Idefix de Centule
2 Inferno Piper
3 Idylle A Vie
4 Infant Perrine
5 I Love Me
6 Ideal Ligneries
7 It’s Now Or Never
8 Italiano Vero

2.200 meter:

9 Harrah Dibah
10 Hermine Girl
11 Ganay de Banville
12 Gunilla d’Atout

Prix de Normandie (€200.000)
Priser: 90.000-50.000-28.000-16.000-10.000-4.000-2.000 euro
3.000 meter, monté.

 1. Gloire Joyeuse
 2. Grizzly Bear
 3. Gangster Davaness
 4. Gloria du Gers
 5. Girly Beco
 6. Granvillaise Bleue
 7. Good Luck Quick
 8. Goldy Mary
 9. Gangster du Wallon
 10. Gladys des Plaines
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Nu har det lossnat för Felicia

Med en dubbel Prix d'Amérique-vinnare och flerfaldig championhingst som far och en mor som sprang in över 1,7 miljoner dollar finns det förstås högt ställda förväntningar, men det dröjde till sjätte starten innan Felicia Zet fick avlägga maiden.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Felizia Zet och Örjan Kihlström vid gårdagens vinst på Solvalla. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Felizia Zet och Örjan Kihlström vid gårdagens vinst på Solvalla. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Felicia Zet har varit jättebra hela tiden, men det har inte velat sig riktigt och det var roligt att få vinna med henne. Daniel Redén har trott på henne från första början, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln efter loppet på Solvalla igår.

I första sväng övertog Felicia Zet (e. Ready Cash-Pampered Princess) täten och efter snabba 1.10,5 första 500 meterna sänktes farten till 1.15,1 vid kilometerpasseringen. Desto bättre fart på tillställningen blev det på sista bortre långsidan och Felicia Zet klippte till med 1.10 sista 700 meterna.

– Hon kändes fin hela vägen, men inne på upploppet kändes det som Felicia Zet trodde det var klart och bromsade till lite grann. Men hon tände om och gick väldigt bra sedan. En häst med bra inställning och som rör sig fint, betygsatte Kilhström.

Fakta

Felicia Zet

Brunt sto 3 år e. Ready Cash-Pampered Princess e. Andover Hall
Rekord: 1.16,0m – 1.13,8am*
Prissumma: 185.500 kr
Resultat: 6 st: 1-3-0
Ägare: Stall Zet
Uppfödare: Brixton Medical AB
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Lina Pergenius

Expandera

Felicia Zet gick ifrån med två längder och kom hem på nya rekordet 1.13,8a/2.140 meter när hon tog hem ST:s Unghästserie och 100.000 kronor.

Valde bort Oaks för Hambletonian

Ready Cash-dottern Felicia Zet är undan Jimmy Takters storstjärna Pampered Princess (e. Andover Hall), 1.09,6/$1.740.605, som Jimmy ansåg så bra att han valde bort Oaks och startade henne i Hambletonian Stakes. Hon vann sitt försök, men slutade oplacerad i den final som vanns av fenomenet Donato Hanover.

Pampered Princess meritlista var lång med segrar i Reynolds Stake, Tompkins-Geers, Robert Stewart Stake, Champlain Stake, Oakville Stake, International Stallion Stake, Elegantimage Stake, Delvin Miller Memorial och Bluegrass Stake vann hon både som två- och treåring.

När Pampered Princess gick till avel hade hon vunnt 16 lopp på 27 starter och varit tvåa vid åtta tillfällen. Någon större lycka har hon inte haft i avelsboxen – hittills är Pampered Winner (e. Credit Winner), 1.10,6ak/796.448 kr, den främsta av hennes tio avkommor, varav nio är i startbar ålder.

Mormor Bold Dreamer (e. Donerail), 1.11,1/$531.258, har förutom Pampered Princess lämnat Was It A Dream (e. Striking Sahbra), 1.11,5/$824.457, Nothing But Class (e. Andover Hall), 1.09,6ak*/2.874.939 kr, och Chasin Dreams (e. Credit Winner), 1.11,6*/$204.094.

Mormor är också Bold Dreamer till Merrie Annabelle-vinnaren To Dream On (e. Credit Winner-Satin Pillows), 1.09,7*/$968.077, Magic Night (e. Kadabra-Bedtime Song), 1.10,3/$383.376, och Credit Creation (e. Credit Winner-Satin Pillows), 1.11,5/$129.051.