Det säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola som kommentar till ATG:s bokslut för 2020, som resulterar i att överföringen som ”resultatdisposition”, i form av koncernbidrag, till travsporten blir 1.996 miljoner kronor. Alltså tangerande två miljarder kronor, och i princip en fördubbling mot utdelningen för ett år sedan, som var 934 miljoner kronor.
– ATG:s resultat förra året uppstod ur en exceptionell situation, där en massa människor plötsligt blev sittande hemma. Sport- och nöjesverksamhet avstannade, medan trav- och galoppsporten genom att noga respektera ett strikt protokoll för att förhindra smittspridning kunde fortsätta verksamheten. Det blev en unik situation för ATG att kunna erbjuda alla som satt hemma underhållning. Det är en kedja där allt hänger ihop, från alla aktiva i sporten som kunnat hålla sina egna verksamheter och sin egen försörjning igång, och de som jobbar på banorna, som respekterat protokollet så att vi inte att drabbades av något utbrott som kunde stängt det som var vår arbetsplats, till alla på ATG som lyckades ta tillvara detta unika tillfälle att skapa det fantastiska ekonomiska resultatet, säger Marjaana Alaviuhkola och fortsätter:
– Samtidigt som vi kan vara otroligt stolta över 2020 ska vi vara ödmjuka. Det vi fortfarande är mitt uppe i orsakar otroligt mycket lidande världen över. Vi ska komma håg att om inte alla i vår verksamhet fortsätter att vara lika noga som under 2020 med att respektera restriktionerna och reglerna kan, inte minst med de nya muterade virusvarianter som börjat spridas, vi snabbt hamna i en situation som kan drabba även travsporten, och därmed även spelet på hästar, med nerstängning av verksamheten.
Alaviuhkola konstaterar att när hon och travförbundet nu går in i 2021 så är det med helt andra ekonomiska förutsättningar än som rådde för bara ett år sedan. ST gick in i 2020 med negativt eget kapital på cirka 300 miljoner kronor och lån från ATG på cirka 700 miljoner.
– Ja, då var vi i en situation där intäkterna från ATG inte motsvarat förväntningarna under 2019, plus alla omställningskostnader som var följden av omregleringen av spelmarknaden. Hela travsportsekonomin hamnade därför med negativt eget kapital och skulder att amortera. Det är ohållbart att låna pengar till den dagliga driften och konsumtion och till 2020 lades en budget i balans, som innehöll nerdragningar av prispengar, besparingar i förbundets verksamhet och även att en del av banornas investeringar fick skjutas upp. Nu kan vi genom resultatdispositionen från ATG sanera ekonomin, underskott och belåning i ett enda slag, och inte bara det, utan samtidigt återställa prispengarna till 2019 års nivå och få utrymme till offensiva satsningar. Det är ett helt annat läge nu som ger anledning till optimism om travsportens framtid, säger Marjaana Alaviuhkola.
Nu kan vi genom resultatdispositionen från ATG sanera ekonomin, underskott och belåning i ett enda slag
Hon är samtidigt tydlig med att ATG:s resultat 2020 och den till synes jämfört med 2019 nya högre grundnivå på 15-20 procent som det av trav- och galoppförbundet ägda spelbolaget ATG nu tycks ha i sin verksamhet, ska användas till att säkra sportens ekonomi långsiktigt. Till exempel förbrukades den mer än halv miljard kronor stora, och under många år hopsamlade, disposition som tidigare hette ”hästsportens fond”, och sedan under Hasse Lord Skarplöths vd-tid för ATG bytt namn till ”balanserat resultat”, helt när ATG storinvesterade för att möta den konkurrensutsatta licenssystemframtid man nu är inne i.
– Vi behöver inte bara återställa sportens egen ekonomi och det underskott och de skulder som vi hade att hantera in i 2020 utan måste också komma tillbaka till en situation där det finns en buffert, som en gång i tidens ”hästsportens fond” hos ATG var. I pandemin som vi nu går igenom har den svenska trav- och galoppsporten, och dess ekonomi, blivit en av de verksamheter som klarat sig bäst. Men det måste finnas en buffert så att vi klarar ett stopp i tävlingsverksamheten utan att det får stora negativa konsekvenser, och det finns nu förutsättningar att kunna börja bygga en sådan buffert också, säger Marjaana Alaviuhkola.