Bodentränaren Hanna Olofsson har haft en stabil utvecklingskurva för sin tränarrörelse sedan hon tog steget att bli proffstränare för elva år sedan. Från debutårets 1,5 miljoner kronor inkört till stallet till årets siffra på drygt 3,3 miljoner kronor – och fortfarande nästan två månader kvar att tävla.
De stora prischeckarna står på spel i Eskilstuna på söndag, där Hanna kvalat in två hästar till de treåriga hingstarna och valackernas final i Breeders Crown. Henessi Walk (e. Walk The Walk) slåss dessutom om dubbla pengarna då han är premiechansad, medan The Oak L.A. (e. The Bank) får nöja sig med ordinarie utdelning om han plockar en prisplacering.
Tränarstatistik
År – Resultat – Inkört (kr)
2017 – 425 st: 47–38–49 – 2.698.729 kr
2018 – 426 st: 43–56–47 – 3.394.432 kr
2019 – 399 st: 41–35–35 – 2.817.438 kr
2020 – 346 st: 41–35–36 – 2.663.293 kr
2021 – 322 st: 43–30–33 – 3.342.387 kr
– Det är en stor upplevelse oavsett. I lördags var vi ute och käkade hela stallet efter ett bra år. Henessi Walk sticker förstås ut, men generellt har stallets hästar varit jämnare i år. Vi har sluppit sjukdomssvackor under året och inte behövt ställa av hästarna i en och en halv månad, berättar Hanna Olofsson.
För sex år sedan flyttade hon till en ny gård i närheten av mamma Gunnel Fredrikssons och byggde om en gammal lada till stall. Nu finns fler byggplaner.
– Jag planerar att bygga ett stall till och kanske blir det av nästa år. Gården är inte så stor, men den är smart byggd, säger hon.
Henessi Walk är hästen som tagit de stora kliven under säsongen och dessutom tagit Hanna Olofsson till Svenskt Trav-Kriterium. Hon körde själv i uttagningsloppet, där hästen spurtade till andrapriset, men var avstängd i finalen och fick se Claes Sjöström styra in Henessi Walk till femteplatsen, värd 320.000 kronor.
Hästen debuterade i mars med seger, men enligt Hanna började inte säsongen på allvar för Henessi Walk förrän i slutet av sommaren.
– Han var väldigt talangfull och hade lätt för sig tidigt, men han var nervös när det var dags för de första starterna. Han höll på att riva stället inför debuten och vi fick ta med en hagkompis som stod i boxen tillsammans med honom. Nu i höst har han funnit sig och nu har han börjat tävla, säger Hanna.
I Bodens treåringsfinal veckan före Kriteriekvalen körde Mauri Jaara och Hanna hade tydliga order före loppet.
– Jag sa ”ge honom chansen och kör som att du har bästa hästen”. Nu var Sandra Erikssons häst Devils Tongue för bra, men Henessi var på gång.
Visst var det så. Andraplats i Kriterieuttagningen och femteplatsen i finalen skulle följa.
– I Kriteriet gick han nog fortast av alla sista biten, ägarna hade kollat där man mäter tider och han travade 1.06 sista 200 meterna. Vi var jättenöjda med insatsen och hade tänkt göra bokslut för året då.
Men…
– Han fick gå i hagen i två veckor och sedan anmälde jag lite på chans till semifinalen, eftersom han inte varit med i något försök under året och det var jätteroligt att han kom med. Claes (Sjöström) körde ett perfekt lopp och jag tycker nog att hästen till och med var bättre i semifinalen än i Kriteriet, även om det fattades lite eftersom han fått ta igen sig. Han behövde loppet och jag hoppas att han är ännu bättre nu, säger Hanna.
Stallkamraten The Oak L.A. hade via sjätteplatsen i Breeders Crown-försöket på Solänget i september på egen hand tagit sig till semifinalen.
– Han är mer av ett resesällskap och otroligt trög i loppen så man behöver påminna honom, men han har inte gått i botten än, säger Hanna.
The Oak L.A. debuterade redan på årets tredje dag och tog en dryg månad senare – den 8 februari – livets tredje seger, samtliga i möten med äldre hästar!
– Han har varit bra hela tiden och tränade som mina andra treåringar, men jag kände att det var bättre att tävla med honom istället för att traggla på i skogen. Vi arbetade mycket med att få till aktionen på honom, men hittade inga fel så det blev ett långt uppehåll hela sommaren med sikte på Kriteriekvalen.
Nu valde ägaren, pappa Lars Olofsson, och Hanna ändå att stå över uttagningsloppen på Solvalla.
– Det har blivit klart bättre med aktionen, men finns fortfarande saker att jpnna med. Han är inte perfekt i travet än, säger Hanna.
The Oak L.A. tog sig precis som stallkamraten till Breeders Crown-final som fyra i semifinalen och Hanna är nöjd med hur duon känns inför söndagens stora uppgift.
– Det är jättebra med hästarna efter semifinalerna och de har jobbat på som vanligt.
Framtidskapitalet då? Just nu finns 14 ettåringar, åtta tvååringar, tio treåringar och 13 hästar som är fyra år och äldre i stallet. Av ettåringarna försvinner snart de åtta som hon haft inne för inkörning åt Madelene ”Stall W.F.” Wikstén, men bland de ett år äldre hästarna finns exempelvis Hotspot Simoni (e. Raja Mirchi), som inlett tävlingskarriären i häst med två segrar på lika många starter.
– Tvååringarna ser bra ut, tre-fyra av dem är riktigt fina. Hotspot Simoni finns det mycket utveckling i, han vet fortfarande inte var han håller på med, säger Hanna.
Och vad gäller Breeders Crown-finalisterna hoppas och tror Hanna på en ljus framtid.
– Jag hoppas att de ska övervintra bra och vara med även nästa år. De har ju inte direkt stapplat i mål när de tävlat i år, säger hon med ett skratt.
Hannas övriga V75-hästar
Så här säger Hanna om sina övriga tre V75-hästar i Eskilstuna i helgen.
Lördag V75-4: 12 Ava (e. Orlando Vici), som tagit tre andraplatser i försök till Diamantstoet under året och en tredjeplats i finalen under Elitloppshelgen.
– Hon gör egentligen bra lopp hela tiden, men var lite sämre senast. Hon sög luft då vilket hon inte gjort tidigare så jag hoppas att det var en engångsföreteelse. Nu blir det optimal balans och utrutning, barfota runt om, och hon står bra inne i loppet.
Söndag V75-1: 13 Bag In Box (e. Maharajah), som visade fin sensommarform, men nu inte startat på en månad. Hon gick med skor senast och är nu anmäld barfota runt om.
– Jag hade tänkt ge henne en längre paus, men hon känns så bra i träning. det är lite vingelrisk från start, men jag hoppas på ett smyglopp. Det viktiga för henne är att hon får travet att flyta. Med tanke på att hon kanske inte har toppform hoppas jag på en peng.
Söndag V75-3: 3 Shawn Leejs (e. Conny Nobell), som varit igång hela året och visade med femteplatsen i klass II på hemmaplan i somras att han duger i rikstoton. Han står fortfarande kvar i klassen och är anmäld barfota runt om (skor senast).
– Det är en jättefin häst, men jag kör bort honom mest hela tidsen. Jag tror inte på honom i loppen, men han är bra och blir spännande.