Fokustema
Insändare
Läs senare

”Ni pekar på problemet”

Bra att Ove Konradsson och Mikael Melefors skapar debatt med insändaren ”Sluta sticka huvudet i sanden” i Sulkysport i söndags.
Ni pekar på problemet, skriver Roland Nordström i en insändare idag.
Av
Roland Nordström

Den negativa ekonomiska ekvationen för hästägare är det stora problemet och den bara ökar. Denna ekvation måste förbättras innan det kan bli framtidstro och positiv utveckling.

Vi behöver rejäla kostnadsbesparingar, men också öka på prispengarna, förbättringar så att investeringen att tävla med häst minskar och det måste finnas mer pengar att fördela vid tävlingar.

Ni pekar på lösningar med omfördelningar av prispengar, vilket inte tillför mer pengar och inte innebär kostnadsbesparingar. Dessa omfördelningar kommer att göra viss nytta. Lite sämre för vissa grupper och lite bättre för andra grupper, kanske en rättvisare fördelning.

Vi behöver minska investeringen för att få tävla och kunna få intäkter som hästägare genom att nyttja hästens utveckling genom aveln. Vi har i princip samma tävlingsprogram och prispengar för våra tvååriga hästar som för 50 år sedan, med inflation har vi alltså sänkt prispengarna för tvååringar med över 75 procent tills idag.

Under samma tid har vi höjt prispengar för övriga åldersgrupper och för treåringar dubblerade prispengar och även lagt prispengar på de absolut äldsta varmbloden.

Vi har tidigare utvecklade hästar som ska starta senare och tävla under många år. Större investering innan hästen börjar tävla de blir eventuellt intäkter senare i karriären – det kan inte vara en lösning som en ekonom har kommit på.

Dagens tvååring akterseglar dåtidens tvååring med minst 150 meter, minst en tredjedel av tvååringarna är mogna för debut samma år som de fyller två år.

Debut som tvååring minskar investeringen med 150.000-200.000 kronor i jämförelse med debut som treåring och ger tidigare chans till intäkter.

Ingen annan åtgärd skulle vara en större kostnadsbesparing för hästägaren. Detta skulle leda till ökad efterfrågan på svenskfödda unghästar om de styrande följde efter med ökade prispengar.

Frankrike har en annan utveckling än Sverige. Per den 31 juli har mer än 600 tvååringar kvalat över 2.000 meter på bättre tid än 1.21 med över 100 hästar som debuterat i tävling. I Sverige har 33 tvååringar kvalet på tid bättre än 1.25 och fem har debuterat.

Frankrike har generellt en senare utvecklad häst än våra svenskfödda. Hästägare, investera i Frankrike om du vill få ett bättre ekonomiskt utbyte och tidigare får du se din hästs förmåga.

Mer prispengar och här mitt enkla förslag:

  • Alla spelare får betala en krona per kupong för streckspelen, vilket innebär 200 miljoner i ökad intäkt per år. Inga spelare kommer att gny, men höj radpriset då blir det liv.
  • Tidigare starttid för våra tävlingar, både vardagar och lördag/söndag, kommer minska kostnaderna för tränare och travbanor med många miljoner på årsbasis. Lägre kostnad för extra personal, lägre OB-kostnad och lägre övernattningskostnader.

Idag spelar vi från dator och telefon så tidigare starttid har ingen betydelse i jämförelse med slitaget på hästskötare i dagens travsport, vilket leder till brist på personal i denna så viktiga grupp.

Roland Nordström

Fokustema
Insändare
Läs senare

Nya kvastar behövs

Kerstin Peterson-Brodda ska alltså lämna förslag om framtidens travsport enligt en krönika som jag nyligen läste i Sulkysport och det blir intressant!
Av
Leif Alm
Det behövs nya kvastar, enligt insändarskribenten. Foto: Daniel von Appen
Det behövs nya kvastar, enligt insändarskribenten. Foto: Daniel von Appen

Som ordförande i Skånska Travsällskapet lyckades hon förändra Jägersro totalt.
Alltid på en tisdag har blivit någon tisdag då och då, V75-lördagar har gått från en hel del till några enstaka dagar.

Under en månad nu i sommar fanns det två tävlingsdagar i Skåne för de travintresserade, en ponnydag på Jägersro och en dito i Tomelilla!

Det behövs nya kvastar och det nu!

Leif Alm

Fokustema
Insändare
Läs senare

Travets Titanic-resa fortsätter

Travets ledning och styrelse förstod inte verkligheten 2020 och nu övertrumfas detta med 2024 års beslutsunderlag, grundat ännu en gång på en Denninger-rapport som för fyra år sedan försökte införa kollektiva balansräkningar på de ”rika” banornas bekostnad.
Av
Tony Löfqvist
Världens mest kända fartyg – Titanic – sjönk för över 100 år sedan. Svensk Travsport är på väg mot samma undergång om inget görs, skriver Tony Löfqvist i en insändare idag.
Världens mest kända fartyg – Titanic – sjönk för över 100 år sedan. Svensk Travsport är på väg mot samma undergång om inget görs, skriver Tony Löfqvist i en insändare idag.

Detta synes helt oförklarligt efter ST:s Titanics nu fyraåriga fortsatta resa mot den ekonomiska djuphavsgrav alla dess ”demokratiskt” tillsatta kaptener styrt rakt och konsekvent mot!

Kravönskan från pålästa hästägare – travets enda finansiär blir…

…att 2022 års rån av ST styrelse, genom att med stämmobeslut frånta sina grundare, travsällskapen all bestämmanderätt genom att endast bli rådgivande i de nya stadgarna. Vad säger det? Jo, kära travsällskap som grundat ST och äger ATG vad är det som egentligen händer här? Läs era stadgar och förstå ändamål!

…att 2024 års nu liggande utredningsförslag, framtaget av en grupp, vilken letts i grimskaftet av samme Denninger, som kom med sin första rapport 2019/2020 och där insikt om nya pengar synes obefintligt.

Pålästa och historiekunniga finansiärer av vår travsport – hästägarna – konstaterar att vi är riktigt illa ute. Detta ses på samtliga faktabaserade siffror. Dessa viker neråt med ökande grad lutning och kostnader som skenar uppåt.

Konstaterad fakta blir att samtliga travsällskap nu ej förstår sitt ändamål. Stadgarna påpekar klart vem som är till för vem, i alla led!

Hur dessa ovan förslag ens kunnat uppkomma samt diskuteras inom vår sport, efter att regeringen tydligt i sin riksdagsproposition fastslagit att svensk travsport ägs av travbanorna, är helt oförklarligt för alla oss som är insatta i travsportens historia, nuvarande situation och dess framtid.

Lösningen finns:

  • Att nya kompetenta valberedningar tillsätts inom travsällskap samt ST, med klara direktiv att ur hästägarledens enorma entreprenörsled inhämta de med intresse och kompetens för de uppdrag som väntar.
  • Krav framöver, bör även vara att sällskapens styrelser och dess medlemmar framledes alltid avhåller sina stämmor i enlighet med sina stadgar innan avgörande omorganisationer tas inom ST.
  • Att faktabaserad, kompetent genomlysning och effektivisering görs av ST och vårt helt ostyrda dotterbolag ATG för att tillse att nya medel skapas till näringens enda finansiärer/investerare – hästägarna.

Ovan är enda möjligheten för att återskapa kostnadstäckningsgraden inom vår näring, vilket medför att momsavdrag för näringsverksamhet blir åter en självklarhet.

För att alla skall förstå, vänligen läs Bengt Resares utredning 1973 som gav oss ATG med en fungerande näring inklusive Skatteverket med på banan.

När ovan utförts finns möjlighet till ökade prismedel. Detta utgör grunden för att vi skall bli fler inom sporten. Det är rekryteringssiffrorna som avgör om vi har lyckats.

Tony Löfqvist med styrelse
Åbytravhästägarförening ÅTHF

Fokustema
Insändare
Läs senare

”Ingen vågar ta ansvar…”

”Ingen vågar ta ansvar för någonting i Sverige”. Rubriken på en kolumn i Aftonbladet signerad Britta Svensson för några veckor sedan.
Inget ansvar utkrävs heller i Svensk Travsport, skriver Anders Lindblad i en insändare idag.
Av
Anders Lindblad
Ingen vågar ta ansvar, skriver Anders Lindblad i en insändare idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ingen vågar ta ansvar, skriver Anders Lindblad i en insändare idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Där berättar Britta Svensson bland annat om New Yorks förre kände (numera ökände) borgmästare Rudy Giuliano som hade en skylt på sitt skrivbord ”I´m responsible”. (Jag översätter med tanke på tjänstemän och styrelseledamöter hos ST och ATG: ”Jag är ansvarig”).

Jag har för länge sedan lagt av att ha åsikter och försöka ställa krav på travsporten och har istället röstat med benen. Gått ifrån att ha helt eller delvis varit hästägare modell större till att helt lämna ägandet (jag verkar inte vara ensam).

En ropandes röst i öknen i många år mot hur sporten sköts och där haverierna varit många, men alla sitter kvar och inget ansvar utkrävs (jo, det var väl en norrman för många år sedan?). Att Maria Croon lyckats klara sig kvar är väl bara en bergsklättrares bedrift – eller?

Men det är ju inte bättre i ”dotterbolaget” (eller vem äger vem?) ATG! Efter det senaste haveriet i raden så skickar högste ansvarige fram en underhuggare som bara ber om ursäkt med tårar i ögonen så man ska tycka synd om honom!? Det var ju en signal som gick fel!?

Och så får man ett magstarkt mail dagen därpå: ” Vi kommer nu att erbjuda en ny drömjackpot med 75 miljoner på Jägerso lördag 31 augusti.” Vadå erbjuda? Det är ju våra pengar som ni konfiskerat månadsvis som ni nu äntligen återbetalar?

Nästa steg i mitt röstande med fötterna är att även lämna ATG och travsporten. Tyvärr för jag älskar innerst inne sporten och alla entusiaster som bär upp den.

Jag instämmer i Daniel Berglunds krönika i onsdags:  ”Larma om du lever verkställande direktör Hasse Lord Skarplöth!” Och den uppmaningen kan väl gälla även Maria Croon!