Fokustema
Insändare om Åby Stora Pris
Läs senare

”Två världsartister som gör upp mot övriga statister”

Är Åby Stora Pris så stort egentligen?
Av
Anders Lindblad

Jag tillhörde de som tyckte det lät spännande att erbjuda ett stayerlopp – istället för heatloppen – med en riktigt smaskig prissumma. Större än Harper Hanovers lopp och med bilstart istället. Det var mycket tal om Bird Parker och Bold Eagle och andra starka grodätarhästar. Men hur blev det nu?

Jo två miljoner till vinnaren är stort, ingen tvekan. Men ett inte ens fullt fält utan bara tio hästar av tolv möjliga står i startlistan (men det berodde inte på att det inte fanns kapabla pretendenter). En enda fransos och inte precis något dragplåster. Man måste vara större nörd än jag är för att ha hört namnet: Coquin Bebe som bara tjänat 5,5 miljoner i Frankrike! Förvisso mest i ”skavet”.

Ja ”skavet” ja. Så sa vi när vi var små och delade in lag och det var två lite äldre och mer skickliga och överlägsna som fick bilda ett lag mot övriga åtta (skavet). Så ser Åbys ”stora” pris ut också. Två världsartister som gör upp mot övriga statister. Men då ska ni veta att Åbys sportchef valde att inte fylla loppet och ratade hästar som: On Track Piraten (dryga 16 miljoner och 2.695 startpoäng), Antonio Trot (förvisso bara dryga miljonen, men 5.380 poäng och dokumenterad långskubbare), Slide so Easy (över två miljoner och 4.125 poäng och så hade Danmark fått en deltagare och lite mer internationell prägel än nu). Skulle jag vara hästägare till någon av dessa så skulle jag vara fly förbannad just nu! Sjättepriset är ändå 100 tkr och en fullt möjlig uppgift för dessa kusar!

I synnerhet då en häst som Muscle Hustle får plats som har tjänat 200 tkr i år på sju försök och har 1.315 startpoäng och aldrig sprungit längre än 2.140 meter tidigare (har förvisso startat i ett 2.640-lopp men tog sig inte i mål utan hoppade och utgick). Gud förbjude att detta har något att göra med att Åbytravet satsat stora slantar i Berghs flytt! I vart fall är det inte mycket omtanke om ratade hästägare att inte erbjuda fullt lopp.