Fokustema
Dopingavslöjandet
Läs senare

Insidertips satte FBI på spåret

Det stora dopingavslöjandet i amerikansk hästsport har sitt ursprung i en utredning som The Jockey Club beställde redan 2016, initierad av misstankar om dopingen. Denna utredning blev startskottet för det FBI-arbete som lett till att 27 i och runt hästsporten aktiva personer åtalas med mångåriga fängelsestraff som tänkbar påföljd.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det avslöjar idag Louisville Courier Journal.

Det Miamibaserade företaget 5 Stones Intelligence gavs 2016 i uppdrag av galoppens The Jockey Club att undersöka ”omfattningen av drogproblem som eroderade sportens trovärdighet och skadade hästarna”. Jockeyklubben agerade i sin tur på information från en sammanslutning som kallas Water Hay Oats Alliance.

”5 Stones undersökning producerade indikationer på betydande tävlingshästdoping och aktiva dopingnätverk i sporten”, säger The Jockey Club i ett uttalande citerat av Louisville Courier Journal.

5 Stones Intelligence, knutet till det amerikanska justitiedepartementet på sjuårskontrakt, har även varit inblandat i viktiga dopingutredningar i humanidrotten, bland annat för den olympiska rörelsen gällande det som lett fram till sanktioner mot ryska idrottare.

”De federala åtalen som skakar om fullblodssporten är åtminstone delvis resultatet av ett insiderjobb”, konstaterar Louisville Courier Journal, och händelsekedjan börjar framstå: The Jockey Cub fick – via vatten-hö-havre-källorna inifrån sporten – indikationer på det enorma fuffens som tycktes pågå. Jockeyklubben undersökte först uppgifterna själva med hjälp av justitiedepartementstödd toppkompetens på området idrottsdoping. Det man fann fördes vidare till FBI, som såg detta så trovärdigt och allvarligt att det var värt att under tre års tid avsätta resurser för att gå till botten med vad man nu nystat upp.

2019 bästa året för dopinganklagad

Den dopinganklagade New Jersey-baserade travtränaren Nick Surick hade sitt bästa år någonsin 2019. Denne är nu portad från att starta sina hästar på Meadowlands, liksom den i Pennsylvania verksamme Chris Oakes och två tränare till, har den stora travbanan meddelat.

Ur åtalet mot de 27 hästsportsmännen: travtränaren Nick Surick ställs till ansvar för två lagbrott som vardera kan ge upp til 20 års fängelse.

Både Chris Oakes och Nick Surick har varit i blåsväder när det gäller utredningar av oegentligheter och doping tidigare. Oakes, vilken tränade valacken Homicide Hunter när denne satte världsrekordet 1.07,7 på The Red Mile 2018, har uppåt ett 20-tal olika domar på sig utfärdade av olika amerikanska racing commissions, vilket motsvarar europeiska nationstravförbund.

Fakta

Nicholas Suricks tränarresultat

2015: 931 st: 154–118–115. Inkört: 1.140.000 dollar
2016: 677 st: 105–84–88. Inkört: 890.000 dollar
2017: 1.177 st: 298–198–158. Inkört: 1.900.0000 dollar
2018: 1.669 st: 306–268–214. Inkört: 2.670.000 dollar
2019: 1.940 st: 367–284–244. Inkört: 3.650.000 dollar
2020: 401 st: 76–58–61. Inkört: 580.000 dollar

Expandera

För drygt ett år sedan var även Nick Surick, med travbanan Freehold i södra New Jersey som bas, i blåsväder. Han stängdes av ”tills vidare” för att ha vägrat samarbeta med New Jersey Racing Commission i en utredning. Dock fick Surick snabbt tillbaka sina möjligheter att tävla och summerade sedan ett 2019 som var hans bästa år någonsin med 367 segrar på 1.940 starter och 3,6 miljoner dollar inkört. Han har även rivstartat 2020 och är, innan många banor ens ännu öppnat, uppe i 76 segrar på 400 starter i år.

Surick har mestadels tävlat med ”vanliga hästar” medan Chris Oakes haft en mindre verksamhet i antal starter, men på högre nivå penningmässigt. 2019 sprang hans hästar in 2,5 miljoner dollar på 329 gjorda starter.

Enligt harnessracing.com gjordes redan i mars förra året vid ett tillslag i Chris Oakes stall ett stort fynd av prestationshöjande dopingmedel – han tävlade ändå vidare resten av året vilket låter minst sagt anmärkningsvärt.

Chris Oakes. Foto: stalltz.se

Meadowlands ägare Jeff Gural har haft en ”egen avstängningslista” på tränare som inte varit önskvärda att tävla på hans banor. I det gänget ingår exempel René Allard, tränare till fjolårets Hambletonian Oaks-vinnare When Dovescry (e. Muscle Hill – Cedar Dove) – Gural kan inte stoppa de ”icke önskvärda” från att vara med i storlopp arrangerade av Hambletonian Society.

Fakta

Chris Oakes tränarresultat

2015: 562 st: 149–113–63. Inkört: 2.500.000 dollar
2016: 718 st: 219–123–87. Inkört: 3.490.000 dollar
2017: 260 st: 63–43–27. Inkört: 1.870.000 dollar
2018: 299 st: 101–43–48. Inkört: 2.900.000 dollar
2019: 329 st: 86–56–49. Inkört: 2.500.000 dollar
2020: Inga starter

Expandera

I måndags, samma dag som FBI och justitiedepartementet tillkännagav åtalen mot de 27 personerna i hästsporten, ströks de Allard-hästar som skulle startat på Pocono Downs. Det hade att göra med FBI-ingripandet. Träningsanläggningen där Allard är, Bancas Farm där några av de åtalade tränarna har stall, stängdes helt ner av FBI i samband med en husrannsakan som genomfördes där. Inga hästar fick lämna anläggningen. En veterinär som Allard använder sig av är en av de 27 åtalade.

Ännu så länge har inga besked kommit från hästsportkommissionen i New Jersey gällande om Nick Surick stängs av från att tävla med omedelbar verkan. Nick Surick skulle startat hästar på både Yonkers och Dover Downs i måndags men de var strukna. Han har sedan inte haft några startanmälda hästar denna vecka. Inte heller har kommissionen i Pennsylvania ännu sagt något om den i den staten hemmahörande Chris Oakes – som inte startat några hästar alls ännu i år.

Dock har New Yorks racingmyndigheter agerat och stängt av de tränare, både galopp och trav, som nu är åtalade, oavsett i vilken stat de har sina stall och alltså vilken ”delstatstravmyndighet” de sorterar under. I New York State finns de i detta skede av säsongen öppna travbanorna Yonkers, Buffalo, Saratoga och Monticello.

De åtalade travtränarna, vilket förutom Suricks och Oakes innefattar två namn till, båda dessa liksom ovan nämnde René Allard hemmahörande på Bancas Farm, är alltså med omedelbar verkan även portade från Meadowlands, på banans eget initiativ. En av dem är Chris Marino, vilken tränade toppmärren Syrinx Hanover, född 1998, som sprang in över en miljon dollar.

– FBI har gjort ett väldigt bra jobb. Det är ingen tvekan om att vi behöver federal hjälp, det nuvarande systemet fungerar inte, säger Jeff Gural i en kommentar till thoroughbreddailynews.com.

Galoppstjärna flyttas

Mer runt dopingsoppan: En av de galopphästar som figurerar som av allt att döma grovt dopad är storstjärnan Maximum Security. Denne har nu bytt tränare. Maximum Security började som en ”claimer”, blev sedan en kulltopp och diskvalificerades som etta, för trängning i Kentucky Derby. På sommaren förra året lämnade hästen ett prerace-dopingtest som indikerade positivt för dexametason. Det ledde till att en veterinär ändrade i hästens journal så att det såg ut som att Maximum Security fått en ”regelrätt” antiinflammatorisk behandling, när det i själva verket istället sannolikt handlade om något dopingmedel som såg ut som dexametason i provanalysen.

Maximum Security vann nyligen ett nyinrättat storlopp i Saudiarabien med fantasiförstapriset tio miljoner dollar (!), men nu har hästen hamnat i ett helt annat strålkastarsken och förmodligen är inga av hans toppmeriter tagna på juste sätt. Hästens tränare Jason Servis är en av de åtalade i dopinghärvan och Maximum Security har nu bytt tränare, till Bob Baffert.

Anklagelseakten mot Servis är grav. Så här skriver USA Today: ”Maximum Security ska ha getts ett prestationshöjande medel benämnt SGF-1000, (Servis ska) ha rekommenderat det till en annan tränare och konspirerat med en veterinär för att få ett positivt dopingprov att se ut att vara orsakat av en annan substans. Servis påstås ha gett den prestationshöjande drogen till praktiskt taget alla tävlingshästar under hans kontroll. Servis hästar gjorde 1.082 starter från 1 januari 2018 till februari 2020”.

 

 

Polis måste till för att avslöja svår doping

 

Minst en häst död i USA-härvan

Fokustema
Skive
Läs senare

Heart of Steel utklassad

Copenhagen Cup-vinnaren Heart of Steel stod helt utan chans på Skive idag i Jubileumspokalen och tyskfödde Derbyvinnaren hade lekstuga från spets.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tsunami Diamant vinner i överlägsen stil. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Tsunami Diamant vinner i överlägsen stil. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO

Robin Bakker körde till täten efter 600 meter med Tsunami Diamant (e. Gustav Diamant-Glide Chip) och från spets försvann han ifrån till en överlägsen seger över upploppet, medan Heart of Steel (fyra) kastade in handduken i sista sväng efter ha travat utvändigt om Tsunami Diamant sista kilometern.

Paul Hagoort-tränade Tsunami Diamant tog andra raka segern på 1.12,2a/2.060 meter och erhöll 40.000 danska kronor. Slide So Easy (e. Quite Easy) spurtade in som tvåa på avstånd på 1.12,7, medan Heart of Steel (e. Cantab Hall) var fyra på 1.12,8.

Robin Bakker och Paul Hagoort tog också hem Pay Dirts Minneslopp för treåringar. Holländske Kilimanjaro (e. Conway Hall-Adena Boko) vann på 1.14,8a/2.060 meter och belöningen var 60.000 danska kronor.

Vann från spets

Stoletheshow håller undan för utvändige Lewis Ale. Kjeld Mikkelsen/KM FOTO

Marcus Lindgrens Stoletheshow (e. Dream Vacation-Abba Hall) höll undan från spets mot Lewis Ale (e. Andover Hall) och Peter Untersteiner i Lord Valentines Minneslopp för femåringar.

Med knapp marginal försvarade sig Stoletheshow för Jeppe Juel på 1.12,3a/2.060 meter – samma tid noterade Lewis Ale som tvåa. Vinsten var värd 60.000 danska kronor.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Toppston nyblivna mödrar

Igår slog Hell Bent For Am in en miljon kronor i finalen i Breeders Course på Solvalla. I förra veckan fick han en lillasyster. Det kan också meddelas att Breeders Crown-vinnaren Unrestricted har fått sin första avkomma efter Ready Cash.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nalda Nof har blivit mor till ett sto efter Fourth Dimension. Foto: Heidi Laaksonen
Nalda Nof har blivit mor till ett sto efter Fourth Dimension. Foto: Heidi Laaksonen

Nalda Nof (e. Supergill), 1.10,6ak/3.676.609 kr, har blivit mor till en dotter efter unghäststjärnan Fourth Dimension och Anders ”Courant” Ström äger både fadern och modern.

Hell Bent For Am. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Båda står på Hunterton Farm i Kentucky och Nalda Nof ska betäckas med Greenshoe, berättar Sabine Kagebrandt på Stall Courant.

Anders Ström köpte Nalda Nof i januari 2013 efter att hon ropats tillbaka på Prix d’Amérique-auktionen för 250.000 euro. Då hade Supergill-dottern vunnit stoavdelningarna i Gran Premio d’Europa och Gran Premio Continentale.

I aveln har Nalda Nof sin första avkomma i Hell Bent For Am (e. Muscle Hill), 1.11,5ak/1.580.422 kr. Hon har också en svenskregistrerad tvåårig hingst – Federal Reserve (e. Readly Express) – och den tränas av Jonas Moberg på Färjstad.

Vann Breeders Crown

Hans ”Global” Nelén kan också rapportera om ett föl i Frankrike. Unrestricted (e. Muscles Yankee-Drive Through), 1.10,6ak/3.155.630 kr, har nedkommit med en hingst efter Ready Cash och det är hennes första avkomma.

Unrestricted tävlade för Johan Untersteiner och hennes största seger kom i Breeders Crown-finalen som fyraåring med 1.600.000 kronor i förstapris.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Hingstligan 25-31 maj 2020
Läs senare

Krönte veckan med Elitloppsvinst

Muscle Hill var främsta avelshingsten av samtliga förra veckan på svensk mark och söndagen kröntes när hans son Propulsion tog hem finalen i Elitloppet och tre miljoner kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hell Bent For Am. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hell Bent For Am. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hela nio vinnare kunde Muscle Hill räkna in förra veckan och i Propulsion hade han sin första vinnare av Solvallas Internationella Elitlopp. Det var inte bara Daniel Redéns stjärna som drog in sjusiffrigt av Muscle Hills söner – en miljon kronor fick Hell Bent For Am för finalvinsten i Breeders Course.

Fakta

Förra veckans toppar:

Nio segrar:

 • Muscle Hill

Åtta segrar:

 • Love You

Sju segrar:

 • Maharajah

Sex segrar:

 • Quite Easy

Fem segrar:

 • Zola Boko

Fyra segrar:

 • Credit Winner
 • Donato Hanover
 • Ready Cash
 • Trixton

Tre segrar:

 • Bold Eagle
 • Dream Vacation
 • From Above
 • Moe Odin
 • Readly Express
 • S.J.’s Caviar

Fotnot: gäller 25-31 maj 2020 och listan tar upp hingstar med tre eller fler segrar på svensk mark.

Expandera

Muscle Hills övriga sju vinnare var: Brooklyn Hill, Frequenchy Am, Gorgeous Am, Hacker Am, Mellby Happy, Oblivion och Summit In Sight.

Hela åtta segrar kunde Love You bokföra förra veckan och det betyder att han utökade försprånget till Maharajah (sju vinster) i totaltabellen och leder nu med 22 pinnar.

Vinstrikast på svensk mark

Muscle Hills fantastiska vecka gjorde honom dessutom till den vinstrikaste avelshingsten på svensk mark i år efter Elitloppssöndagens magnifika segrar i Elitloppet och Breeders Course. Han klev upp i ledning med 12.226.900 kronor och passerade Maharajah, vilken är tvåa med 11.606.050 kronor och tredjeplatsen håller Love You med 10.225.400 kronor.

Muscle Hill. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Passerade Bork Odin

Moe Odin gjorde bäst ifrån sig av kallblodshingstarna med tre triumfer, men ligger 14 segrar efter Bork Odin. Ställningen är 40-26 i Bork Odins favör.

Däremot kan Moe Odin titulera sig vinstrikaste avelshingst bland kallbloden efter den halvmiljon som Odd Herakles slog in i Elitkampen.

Moe Odin ståtar med 2.823.400 kronor och det skiljer bara 20.600 kronor ner till Bork Odin.

Segerrikaste avelshingstar 2020
Namn
StarterSegrar
1 Love You
805139
2 Maharajah
775117
3 Scarlet Knight
93486
4 Ready Cash
47084
5 Muscle Hill
44769
6 S.J.'s Caviar
61567
7 Zola Boko
82462
8 Super Photo Kosmos
55259
9 Make It Happen
53357
10 Dream Vacation
60556
Quite Easy
49856