Det säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala angående den halvårsrapport som publicerades idag (torsdag) och som visade att totoomsättningen ökat med 74 miljoner kronor första halvåret, 1,1 procent.
Vackert så, men ATG går likväl resultatmässigt med minustecken framför beloppet 33 miljoner kronor och det har dessutom varit en tuff sommar.
– Vi har bromsat in under sommaren beroende på dels fotbolls-VM och dels det rekordvarma vädret. Inte ens myggen har ju skrämt in våra kunder till datorerna och tv-skärmarna på kvällarna, säger Lotta Nilsson Viitala.
Hur mycket fotbolls-VM och sommarvärmen har påverkat ATG märks inte fullt ut förrän i nästa kvartalstrapport, som omfattar månaderna juli, augusti och september.
– Så är det. Vi ser att de stora poolspelen fortsatt att gå starkt, men det är tyngre för de enkla spelformerna, säger Lotta Nilsson Viitala.
De så kallade V-spelen (V75, V86, GS75, V64, V65, V5, V4, V3) visar under första halvåret en tillväxt på fina 233 miljoner kronor (5,6 procent) varav 101 miljoner (4,8 procent) under april, maj och juni i den svenska delen av omsättningen. Övriga spelformer (V, P, DD, LD, Trio, Tvilling, Komb och Top7) minskar dock: 155 miljoner kronor första halvåret (6,5 procent) varav 102 miljoner (7,9 procent) andra kvartalet. Det som bokförs som turspel, Virtuell Racing och Boost, är endast marginella: 105 miljoner kronor i omsättning första halvåret (101 förra året).
Slår man samman detta blir den svenska omättningen lite högre än fjolårets, 6.642 miljoner mot 6.568 vilket är en ökning med 1,1 procent. Hela den ökningen finns på första kvartalet; andra kvartalet skiljde omsättningen mellan 2017 och -18 endast fem miljoner kronor. Eftersom spelarna i högre grad totaliserat på högavdragsspelen blir dock ATG:s netto på omsättningen 2,1 procent bättre. Det är ATG:s högsta totalomsättning för första halvåret någonsin.
Men nivån på omsättningen och spelökningen under 2018 räcker ändå inte till för att bära ATG:s kostnader och utbetalningar. ATG har jämfört med 2017 sänkt sina kostnader, från 746 till 712 miljoner kronor första halvåret. Men då ska också tas in i sammanhanget att man gör balansering av investeringar, som ska skrivas av och resultatföras under kommande år, med en del av de investeringar som nu görs för att förbereda bolaget för den kommande licensmarknaden inför 2019.
– Vi har flyttat resurser från löpande kostnader till investeringar, säger Lotta Nilsson Viitala.
ATG har gått minus med 44,5 miljoner kronor andra kvartalet och med 33,1 miljoner första halvåret. Det kan jämföras med 6,6 miljoner kronor plus första halvåret 2017 och 6,5 miljoner kronor minus andra kvartalet ifjol. Det är en resultatförsämring med 39,7 miljoner för första halvåret varav 38 miljoner har uppstått andra kvartalet.
Så vad är då anledningen till ATG slutar på minus 33 miljoner första halvåret när totonettot ökat med 41,2 miljoner och kostnaderna har sänkts med 34 miljoner? Det ser ju ut som att det ska bli plus 75,2 miljoner?
Jo det beror på pokalåret!
Utbetalningarna till trav- och galoppsporten ökade, enligt pokalårsuppgörelsen från 2014, med 119,4 miljoner kronor första halvåret, till 930,2 miljoner. 82,9 av ökningen på 119,4 miljoner betalades ut andra kvartalet.
– Att vi skulle behöva ta ur det balanserade resultatet för att klara utbetalningen till sporten i år har vi vetat hela tiden. Vi har förutsett att tillväxten inte skulle räcka för den stora ökningen av medel till sporten och i år behöver vi fokusera på de investeringar som görs för att klara omställningen till den nya spelmarknaden nästa år. Det gör att det inte är några stora nyheter runt våra spelprodukter, säger Lotta Nilsson Viitala.