Gelormini, med Turin som födelseort, har i flera år tillhört kuskeliten på Vincennes. Som genombrottshäst får väl räknas Roberto Donati-tränade Voltigeur de Myrt (e. Opus de Viervil – Myrtille des Bois) vilken sprang in 1,4 miljoner euro och som äldre ofta hade Gelormini vid tömmarna. Bland annat vid segrarna i storloppen Prix René Balliere 2015, finalen i Grand National du Trot ett halvår tidigare och andraplatserna i Prix d’Amérique och Lotteria 2015.
Gabriele Gelormini kuskstatistik i Frankrike
2016: 1.088 st: 131–88–75
2017: 1.015 st: 106–80–89
2018: 1.135 st: 111–88–83
2019: 990 st: 102–102–80
2020: 954 st. 100–100–82
2021: 417 st: 42–49–47
Grupp I-segrar: Prix Rene Bailiere med Voltigeur de Myrt 2015, Prix de l’Etoile med Bolero Love 2016, Grand Prix de Wallonie med Amiral Sacha 2016, Gran Premio delle Nazioni med Uza Josselyn 2017, Gran Premio delle Nazioni med Billie de Montfort 2020. Dessutom 18 segrar i grupp II- och III-lopp.
Samma år var Voltigeur de Myrt med i Elitloppet och blev utslagen i försöket. Det var Gabriele Gelorminis första styrning i Elitloppet och sedan dess har han också varit med tillsammans med Voltigeur de Myrt igen 2016 (utslagen i försöket), Amiral Sacha (e. Ganymede – Nostalgique Sacha) 2018, Uza Josselyn (e. Love You – Teza Josselyn) 2019 och förra året den ovan nämnda Billie de Montfort (e, Jasmin de Flore – Quismy de Montfort), även dessa utslagna i försöket.
Så det återstår fortfarande för Gabriele Gelormini att få köra en Elitloppsfinal. Med femårige Gelati Cut (e. Coktail Jet – Variety Cut), tränad av Romain Christian Larue, ska det nu kunna ske.
– Absolut! Gelati Cut duger bra på den här högsta nivån och trivs på tusenmetersbanor, även om hästen nästan bara tävlat på Vincennes. I höstas var han trea i två storlopp i Italien och senast på Åby bevisade han sig också. Det var hans första start mot äldre hästar och jag valde att köra invändigt i ryggar den gången. Luckan kom lite för sent och han avslutade bra. Hästens utveckling har varit fantastisk sedan han började tävla på grupploppsnivån i Frankrike förra vintermeetinget och han är en av de bästa i kullen, säger Gabriele Gelormini.
Gelati Cut
hingst fem år e. Coktail Jet – Variety Cut e. Mambo King
39 st: 8–4–5
Rekord: 1.11,4m – 1.11,1am
Insprunget: 5.250.681 kr
Uppfödare och ägare: Ecurie de Windcut, Frankrike
Tränare: Romain Christian Larue, Frankrike
Körsven: Gabriele Gelormini, Frankrike
Största meriter: Seger i grupp II-loppen Prix Ovide Moulinet och Prix Robert Auvray. Två segrar i grupp III-lopp. Tredjeplats i två italienska grupp I-lopp för fyraåringar.
Han blev ordinarie kusk bakom Gelati Cut just efter de där storloppen i Italien – Gran Premio Memorial Giuseppe Biasuzzi och Gran Premio Unione Europea – i höstas och Gelati Cut kommer till Elitloppet med ett starkt knippe lopp på Vincennes bakom sig, före fjärdeplatsen i Paralympiatravet.
– Elitloppet är förutsättningar som ska passa Gelati Cut bra. Han har ju aldrig gått två heat samma dag, men han tränas alltid i två heat. Hästen är cool och går ner bra i puls mellan träningsheaten. Även om det är annorlunda med tävlingsmiljön skulle det förvåna mig om hästen inte klarar två heat samma dag bra, säger Gabriele Gelormini.
Och taktiken i försöket hymlar han inte med.
– Vi har ett bra spår och jag kör för att försöka få ledningen. Kommer vi dit kör jag gärna där sedan. Hästen är både stark och snabb och 1.600 meter är en bra distans för honom, säger Gelormini.
Gelati Cut har stannat kvar i Sverige efter Paralympiatravet, hos Kevin Gondet i Eskilstuna. Gondet har tidigare jobbat hos tränaren Larue i Frankrike. Till skillnad från de flesta andra franska jämnåriga hingstarna med kulltoppsmeriter verkar Gelati Cut inte i aveln denna vår och försommar utan fokuserar på tävling – och det i norden.
– Ja, planen är att stanna i Skandinavien hela sommaren och återvända till Frankrike först till Criterium des 5 Ans i september. Vilka lopp Gelati Cut ska vara med i vet vi inte ännu, men det finns ju flera storlopp att välja på i både Sverige, Norge och Finland, säger Gabriele Gelormini.
Trippen till Solvalla i helgen blir därför sannolikt inte Gelorminis sista flygresa norrut i sommar. Och den bästa uppgiften av alla, före Criterium des 5 Ans, finns väl också på Solvalla: Femåringsloppet Solvallas Jubileumspokal i augusti.