För Jorma Kontio gäller verkligen att han föddes in i hästvärlden. Pappa var nämligen hästhandlare och enligt egen utsago från fadern passerade det upp emot 10.000 (!) hästar under åren. Dock var det inte mycket travhästar bland dem.
Jorma Kontio
Född: 7 augusti 1953 i Uleåborg
Meriter: enda nordbo som vunnit över 10 000 lopp
Guld: Finska Travförbundets Guldmärke 1990
Kusk-VM: brons 1993 och silver 1999
Grand Circuit: vann med Houston Laukko 1995
V75: V75-Mästare 2010 och V75-champion 2013
Championat: 37 (i Sverige varav tre på hemmabanan Solvalla)
Större segrar: Finsk Travkriterium (fem gånger), Finskt Derby (nio gånger), Finskt Mästerskap (nio gånger), Finlandia-Ajo (tre gånger), Svensk Uppfödningslöpning (tre gånger), Svenskt Travkriterium (fyra gånger) Svenskt Travderby (två gånger), Jubilemspokalen, Hugo Åbergs, Olympiatravet (två gånger), Åby Stora Pris (tre gånger), Svenskt Mästerskap (tre gånger – två varma och ett kallt), Kungapokalen, Sprintermästaren, Stochampionatet, Derbystoet (4), Oaks, Drottning Silvias Pokal, E3, Breeders’ Crown, Oslo Grand Prix, Copenhagen Cup, Europaderbyt (3) och Grand Criterium de Vitesse.
– Nej, det var mest arbetshästar men det blev i alla fall att jag kom in i det hela tidigt, berättar Jorma.
Gränsen för att få köra lopp i Finland var på den tiden 16 år. Det hindrade dock inte Jorma att vinna sitt första lopp redan innan han fyllt 14 år. Segerhästen var familjens Ulla-Maija. men hur gick det till när du fick köra så tidigt?
– Det var så att min pappa ”gick i god för mig” och han var högt ansedd så då fick det räcka. I dag ståtar Jorma med strax över 10 800 segrar och än verkar det som det kan komma att bli fler framöver.
Första storloppsvinsten 1979
Jorma är född i Uleåborg i Norra Österbotten och han tog tidigt ut tränarlicens. Han firade också en hel del framgångar med det egna stallets hästar och första storloppsvinsten kom 1979 när han vann det finska kriteriet med egentränade Mini Bunter. Trots att Jorma firade stora framgångar både som kusk och tränare under en lång period så valde han att gå över till att enbart vara catchdriver. Då är vi framme vid 1994 och allt sedan dess har den finländske kuskvirtousen enbart ägnat sig åt att köra lopp.
Nästa förändring blev när han under hösten 2000 tog steget och flyttade till Sverige. Han kom först till Almunge och sedan till Enköping och det blev också där han fick den första fasta tränaren att köra åt och som därmed gav honom en bra start på det svenska äventyret. Hans fru Päivi kom några månader efter och hon har en stor del i jobbet med de egna hästarna hemma på gården.
Idag har duon sex hästar, varav ett avelssto, Bardot Boko, som har ett piggt och härligt stoföl efter Villiam vid sin sida.
– Jag hade inga säkra kunder när jag kom till Sverige men fick förtroendet av Stefan ”Tarzan” Melander. Jag hade haft en del kontakt med honom tidigare och 2000 hörde han av sig och ville att jag skulle åka över för att köra Rydens Sensation i Sprintermästaren och det blev seger.
Med allt det kunnande Jorma hade med sig i bagaget så var det givet att han skulle få massor av fina körningar och allt sedan han kom till Sverige så har han hört till de som dominerat sporten.
Varenne och Järvsöfaks
På Jorma Kontios visitkort finns det bilder på två hästar och det är kanske inte så konstigt att det var de två han valde.
– Nej, Varenne och Järvsöfaks var bara bäst och jag har haft förmånen att få köra bägge i lopp. Det är en fantastisk känsla att få köra hästar av den kalibern. Det var förstås också en oerhörd ära när jag fick chansen att köra Varenne och det är klart att det var stort att få sitta bakom honom. Detsamma gäller för Järvsöfaks och även den hästen var förstås unik på alla sätt, påstår Jorma.
När man ser sig omkring i familjens hus i Enköping så förstår man vilka oerhörda framgångar som Jorma varit med om. Ett par av rummen är totalt belamrade med priser av alla de slag. Läser man förteckningen över stora segrar så är det lätt att förstå varifrån alla priserna kommer ifrån. Jorma har för övrigt kört lopp i 14 länder under sin långa och mycket framgångsrika karriär.
Storloppsvinster med Readly Express
Readly Express är en av de stjärnor som Kontio kört de senaste åren. Bland storloppssegrarna bakom den hästen finns Kriteriet, Derbyt, Europaderbyt, Jubileumspokalen och Europeiskt 5-åringsmästerskap där Jorma varit den som skött tömmarna. Efter det var det sedan Villiam som vann både Kriteriet och Europaderbyt.
– Jag har kört massor av fina hästar hos Timo Nurmos och de två hör förstås till topparna av dem. Samarbetet med Timo har också gjort att jag fått chansen att köra en hel rad riktigt fina hästar och hans stall har betytt mycket för mig under lång tid nu.
Att Jorma är, om möjligt, ett ännu större namn i sitt hemland Finland fick man ett bevis på vid sen stora idrottsgalan i Helsingfors 2015. Då fick Jorma ta emot ett stort pris och det var efter det att han tidigare det året vunnit sin 10 000:e segern. Den togs 16 augusti 2015 med hästen Evartti i ett lopp på Pihtipudas. I januari i år fick han på samma gala för 26:e året i rad (!) pris som Årets idrottare inom travsporten.
När Jorma nu väljs in i Hall of Fame så är det också en riktig gentleman som tar en plats i det fina sällskapet.
Invalda i Hall of Fame
År, Namn
2007: Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008: Stig H Johansson, Steggbest
2009: Big Noon, Karsten Buer
2010: Bulwark, Rex Rodney
2011: Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012: Uno Swed, Frances Bulwark, Gunnar Eggen
2013: Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gösta Nordin, Gunnar Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Trygve Diskerud, Atom Vinter, Stefan Melander
2015: Bork Rigel, Tamin Sandy, Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström
2016: John Buer, Einar Andersson, Algot Scott, Björn Goop
2017: Steinlager, Åke Svanstedt, Stefan Hultman
2018: Elding, Viking Kronos, Torbjörn Jansson
2019: Jorma Kontio, Roger Walmann, Scarlet Knight, Jimmy Takter
Fotnot: Hall of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).