Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Olämpligt uppträdande gav böter och avstängning

Svensk seger i 121:e upplagan av Graf Kalman. Kallblodskung i blåsväder. Readly Express-tvååring tog fjärde raka i Italien. Aetos Kronos lillasyster debuterar. Besegrade Derbyvinnaren. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jan-Olov Persson får sätta sig i utvisningsbåset och dessutom betala 4.000 kronor i böter för olämpligt uppträdande. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jan-Olov Persson får sätta sig i utvisningsbåset och dessutom betala 4.000 kronor i böter för olämpligt uppträdande. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

1 Kallblodskungen Jan-Olov Persson och Järvsö Tord blev störd till galopp 1.150 meter av Oskar Kylin-Blom och Nebbenes Solan. Då rann bägaren över…Jan-Olov Persson jagade ifatt Kylin-Blom – loppet kan ses här! – och den manövern kostade honom 4.000 kronor i böter för olämpligt uppträdande och dessutom stängs Persson av mellan den 1 och 14 november. Oskar Kylin-Blom dömdes till 2.000 kronor i böter och tre dagars avstängning för snäv körning som grovt stört medtävlare.

***

2 Igår var det uttagningar till Gran Premio Anact (€10.450) för tvååringar i Neapel och Treviso. På Agnano-banan hade Readly Express-sonen Condor Pasa Gar (u. Lorin) uppvisning när han tog fjärde raka på 1.14,6a/1.600 meter. Condor Bar (e. Love You-Odissea d’Ete) vann det andra försöket på 1.16,5, medan stonas kval i Gran Premio Anact (€20.900) gick till Candy Bar (e. Love You-Neverland Effe) på 1.14,3.

I Treviso hölls fyra försök i Gran Premio Anact (€10.450) och där vann stona Calypso Roc (e. Filipp Roc-Salvia) och Cleopatra Caf (e. Love You-Nespola Caf) på 1.14,1a/1.609 meter respektive 1.15,9. Snabbast av hingstarna var Cosmo Spritz (e. Igor Font-Nebraska Jet) på 1.14,2, medan Chuky Roc (e. Nad Al Sheba-Shimpony Roc) noterade 1.14,8.

***

3 I fredags slutade Aetos Kronos (e. Bold Eagle), 1.10,9ak*/6.922.373 kr, fyra i Europaderbyt på Vincennes, mindre än en halv längd bakom vinnaren Power efter ha avslutat sista kilometern på 1.08,6.

Aetos Kronos var fyra i finalen i Europaderbyt i fredags. Idag debuterar hans lillasyster. Foto Simon Hagen

Ikväll är det dags för tävlingsdebut för hans lillasyster Chatty Kronos (e. Bold Eagle) hemma på Halmstadtravet! Precis som för Aetos är det Jerry Riordan som sköter träningen av det tvååriga stoet, som kvalade förrförra veckan i Halmstad på 1.21,9/2.160 meter. Carl Johan Jepson kör Chatty Kronos i debuten.

Hästarnas mamma Will of A Woman (e. Muscles Yankee) stammar tillbaka på den fantastiska fölmärren Conch (e. Bonefish-Vikings Venus).

Italienske uppfödaren Antonio Cararetto – Kronos-uppfödningen – köpte Will of A Woman 2013 i USA på Harrisburg-auktonen, för 40.000 dollar. Kopplingen var given, Cararetto ville få in blod från den mödernelinje som givit stuterinamnet dess största dragkraft: Viking Kronos (e. American Winner-Conch).

Aetos Kronos är förstås guldklimpen bland Will of A Womans avkommor så här långt. Hästen har vunnit två E3-finaler, Breeders Course och Kungapokalen, samt även slutat trea i Svenskt Travderby.

***

4 Två banor är dagens utbud i Trav-Sverige. På Solänget (första start 12.20) är det säsongsfinal och årets 13:e tävlingsdag. Mats E Djuse, som är avstängd och inte kör årsfinalen, kan nog sitta tryggt hemma och räkna in banchampionatet. Med tio segrar är han tre före Daniel Wäjersten (som inte kör på Solänget) och fem före Ulf Ohlsson som kör åtta hästar idag.

Kvällsbanan är Halmstad (18.20), där det högst doterade loppet är Hästägarkannan med 15 hästar i startlistan i kamp om 75.000 kronor. Kanske är det dags för första segern på svensk mark för Jerry Riordan-tränade Zilath (e. Maharajah) trots fyra tillägg? Här är startlistorna till måndagens tävlingar.

***

5 Svenskfödde Prosperous (e. Prodigious-Glorify) räknade in sin tredje raka seger igår när han vann den 121:e upplagan av Graf Kalman Hunyady Gedenkrennen (€20.000) för Jaap van Rijn. Den Henk Grift-tränade sexåringen segrade på 1.14,2/2.600 meter och bakom följde Viking d’Hermes (e. Sancho Panca), svenskfödde Panoramic (e. Scarlet Knight) och Conrad Lugauers Nero Maximus (e. November) – alla på 1.14,3.

Conrad Lugauer, sulky, Travkusk, Travtränare, Sulkysport, Travsport
Conrad Lugauer var fyra med Nero Maximus i Graf Kalman igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Prosperous är uppfödd av Jan Johansson i Vara och tränades tidigare av Marcus Lindgren i Halmstad innan Henk Grift tog över i oktober 2019. Förutom gårdagens triumf i Graf Kalman kan också Gouden Paard i Wolvega och Prix de Bracieux på Vincennes nämnas i Grifts regi.

På Krieau-banan i avgjordes och fyraåringsloppet Österreichisches Flieger Derby (€15.000) och Thorsten Tietz segrade bakom Black Star (e. Look de Star-Black Attack) på 1.13,3a/1.600 meter. Modern Black Attack (e. Buzz Saw), 1.14,8am/€145.940, vann själv Derbyt i Österrike och flera storlopp i Tyskland som två- och treåring.

***

6 Flemming Jensen och Emoji (e. Broad Bahn-Shelovesyoubutcher) toppade i Grand Circle 4 Årschampionat för fyraåriga hingstar och valacker i Skive igår. Med hals höll Emoji undan för danske Derbyvinnaren Extreme (e. Chocolatier) och båda fyraåringarna noterade 1.12,9a/2.060 meter.

Ifjol var Emoji tvåa i Danskt Travkriterium och i år har han löpt dött lopp i Frosty Hanovers Minneslopp med E Type Cash. Gårdagens vinst var värd hela 195.000 danska kronor.

Modern Shelovesyoubutcher (e. Love You), 1.14,6am/89.495 dkr, har sin första avkomma i Emoji. Själv ingår hon i samma syskonskara som Belle Ami Butcher (176.819 dkr) och Wannabebutcher (124.018 dkr).

***

7 Örebro bjuder på V75 på lördag med tvååringsloppet Svampen där vinnaren hämtar 558.000 kronor. Adrian Kolgjini har dragit innerspår med högkapable Aquarius Face (e. Mosaique Face), vilken vunnit två av tre starter och senast på 1.14,8a/2.140 meter. Bland motståndarna kan i två starter obesegrade Manual Flight (e. Scarlet Knight) nämnas och han gör debut för Conrad Lugauer efter ha sålts till hästägare i hans stall för 1,6 miljoner på auktion nyligen. Startlistorna till Örebros V75-tävlingar hittar ni här.

Aquarius Face och Adrian Kolgjini. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kan Very Kronos bli en Legolas?

Legolas igår – Very Kronos idag, V75-kusken vinner varannat lopp i Sverige, tvååringsstjärnor på kolstybben, snackhäst säljs på auktion och 30 miljoner mer att tävla om i Norge.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
En vägvinnande aktion och ett fantastiskt löphuvud. Det är de två viktigaste egenskaperna bakom Legolas stora framgångar på travbanorna. Och som den segermaskin han var tog han plats i många travfans hjärtan. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
En vägvinnande aktion och ett fantastiskt löphuvud. Det är de två viktigaste egenskaperna bakom Legolas stora framgångar på travbanorna. Och som den segermaskin han var tog han plats i många travfans hjärtan. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

1”Folksportens sista hjälte” var rubriken på det reportage Sulkysport gjorde med Thomas Nilsson om hans – och hela Sveriges – kelgris och stora 1980-talsstjärna Legolas. Kan dagens travsport plocka fram en ny Legolas som går rakt in i allmänhetens hjärtan i framtiden?

– Frances Bulwark och Ego Boy hade en sådan status ute i stugorna och därefter kom Legolas. Jag är rädd för att det är så illa att han faktiskt är den senaste och kanske också blir den siste. Vi som var inne i branschen hyllade stjärnor som Victory Tilly och Järvsöfaks när de stod på topp och det har ju verkligen funnits många hästar som varit bättre än Legolas här i Sverige, men några folkhemshjältar har de aldrig blivit, sade Thomas Nilsson själv i intervjun med Sulkysport för ett år sedan.

Här är den långa intervjun med Thomas Nilsson om livet med Legolas i pdf-format.

Very Kronos och Mia Båth, Sulkysport, Travsport
Mia Båth och Very Kronos ska åka till Åby. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Idag hedras Legolas med sitt minneslopp på Åby, gulddivisionen med 250.000 kronor till vinnaren. Den store favoriten heter Very Kronos (e. Ready Cash). Legolas inledde med 19 raka segrar, Very Kronos å sin sida med tolv – i felfria lopp. Galopper har gäckat och givit både ett, två och tre extra gråa hår hos tränare Svante Båth.

Men har han som femåring mognat med fem starter i rad utan galopp? Sulkysports tipsexpert har fullt förtroende för hästen.

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång inför V75 på Åby signerad Emil Persson.

***

2Tio starter på svensk mark under 2020. Resultatet? Fem segrar, två andraplatser och en tredjeplats! Idag är holländaren Michel F Rothergatter tillbaka på svensk mark när har startar duon Africa Bi (e. Varenne) och King Schermer (e. Trixton) inom V75 på Åby.

Rothergatter har sin träningscamp vid kuststaden Callantsoog i nordvästra Nederländerna, drygt sju mil från Amsterdam, och där finns 20 hästar. Träningen – den sker på stranden!

– Det är perfekt och underlaget blir aldrig dåligt oavsett väder, sade Michel till V65 Direkt.

Africa Bi (V75-2) har tjänat minst pengar av alla i en stotrappa för ston och startar sådeles från spår ett bakom bilen.

– Hon har fått ett bra spår, hon är snabb ut och jag kör för ledningen. Sedan får vi se vad som händer om någon bra konkurrent utmanar. Hon var väldigt bra på Jägersro i senaste starten (trea i ett Diamantstoförsök, reds. anm.), då hon fick en tung resa och känns ännu bättre nu. Normalt går hon barfota bak, men det blir inga problem att tävla med aluminiumskor istället, sade Michel Rothergatter till V65 Direkt.

Treårige King Schermer (V75-3) möter enbart jämnåriga och efter segern i Sverigedebuten på Jägersro i slutet av oktober tog han hem holländska Breeders Crown.

– Han vann väldigt lätt på Jägersro med krafter kvar och att tävla med skor är inga problem, det gjorde han på Jägersro. Hästen är i bra form och har inte gjort några fel så här långt, sade Rothergatter.

***

Veijo Heiskanen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Som 19-åring körde han Prix d’Amérique och karriären har bjudit på många toppar, men också en del dalar. Se senaste två åren har Veijo Heiskanen kört sparsamt, 33 lopp ifjol och knappt det dubbla i år.

Igår i Kalmar tog han största kusksegern på ett par år när han lika säkert som elegant lotsade Kurri Jari Boko (e. make It Happen) till vinst i E3-revanschen i Kalmar med 150.000 kronor i förstapris. En bit in i första sväng övertog Heiskanen ledningen. Genom sista sväng anslöt  Mr Mah Can på utsidan, men Kurri Jari Boko svarade bestämt och vann säkert på 1.14,8a/2.140 meter före Mr Mah Can, gott avslutande Furies Rain och duktige dödenstravande Black Mission.

***

4Det är de två- och femåriga hästarna som står i centrum på Vincennes i eftermiddag. Mest emotsedd är matchen mellan de tvååriga hingstarna Ideal Ligneries (e. Repeat Love) och Italiano Vero (e. Ready Cash) i Grupp III-loppet Prix Ourasi (€50.000). Den förstnämnde, som tränas av Philippe Billard, är obesegrad efter fem starter, medan Philippe Allaires Italiano Vero har tre raka segrar efter att inlett med två diskvalifikationer.

Italiano Vero har slagit banrekord på såväl Enghien (1.14,9a/2.150 meter) som Vincennes (1.13,5a/2.100 meter) i bilstartslopp. Idag handlar det om voltstart och då är det Beautiful Colibris (e. Ready Cash) 1.14,6/2.200 meter som ska sänkas för att han ska kunna titulera sig trefaldig banrekordhållare! Duon utmanas därtill av Thierry Duvaldestins Cristal Money-son In the Money som inlett karriären med två segrar på lika många försök.

De tvååriga stona gör i sin tur upp i Prix Vourasie (€50.000), medan femåringarna tävlar för såväl sadel som sulky. Montéesset Feeling Cash (e. Ready Cash) får bära på favoritskapet i Grupp II-loppet Prix Joseph Lafosse (€85.000) och i det likaledes Grupp II-klassade sulkyloppet Prix Doynel de Saint-Quentin (€85.000) finns kulltoppar som Feerie Wood (e. Rockfeller Center), Fairplay d’Urzy (e. Ready Cash) och Fakir du Lorault (e. Vailliant Cash).

***

5Efter Åbys V75-tävlingar (första start 14.45) tar Skelleftetravet (18.30) vid med kvällstävlingar. I startlistorna finns bland annat Italienfödde Toutre (e. Self Possessed), 1.13,2l/940.356 kr, vars devis mycket väl kan vara ”min bästa tid är nu”. Solängetamatören Lennart Frölanders åttaåring återkommer nu efter nästan tre månaders tävlingsuppehåll och går in i sin säsong. Med skotvång och snart – förhoppningsvis – vinterbanor i norr.

Förra vintern från december till och med februari under barfotaförbudet gjorde hästen sex starter, vann tre lopp och tog en tredjeplats inom V75. 130.000 kronor innebar det i prispengar. Utbytet av vårens, sommarens och höstens elva starter är drygt 30.000 kronor och en seger i ett breddlopp. Så – dags att spola travbanorna när vinterkylan kommer och passa upp för Toutre!

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Rudisha. Foto Mia Törnberg
Rudisha. Foto Mia Törnberg

6Han var stor snackhäst och såldes efter två vårstarter som treåring till Madelene och Roland Wikstén och i regi Robert Bergh blev det bland annat Kriteriefinal. Men karriären har gått lite i stå för toppstammade Rudisha (e. Muscle Hill-Moonlight Kronos) och ikväll bjuds den nu femårige hästen och lillebrodern till Dibaba ut på auktion. Det är travera.nu som bjuder upp till numera traditionell kvällsauktion på lördagar och tolv hästar går under klubban.

Ett par av dem tävlar på Åby under lördagen, så snacka om att få färskt formintryck. En av dem är Robert Bergh-tränade Baron Frontline (e. Text Me), som i senaste starten slutade tvåa inom V75 och nu startar i klass II-försöket.

Här är hästarna som säljs på kvällen auktion [extern länk]

***

7Prispengarna i Norge höjs med 30 miljoner kronor nästa år, trots att spelbolaget Norsk Rikstotos omsättning 2020 är 228 miljoner kronor lägre än förra året. Det rapporterar det norska travförbundet på sin hemsida.

När det gäller prispengarna kommer det vara samma pengar i januari och februari nästa år och sedan höjd dessa till en högre nivå. Totalt ska det finnas 200 miljoner kronor att tävla om i Norge nästa år.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Segermaskin slog till igen

En seger och två andraplatser blev utdelningen för Anette Lorentzon på Meadowlands i natt.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Some Chapter och Dexter Dunn vid nattens triumf på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Some Chapter och Dexter Dunn vid nattens triumf på Meadowlands. Foto: Lisa Photo

Efter ha inlett med två andraplatser med Grosseto Ås och Banzai slog Some Chapter (e. Chapter Seven-Some Kinda Special) till för USA:s framgångsrikaste körsven i år, nya zeeländaren Dexter Dunn.

Anette Lorentzon. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Den treårige valacken travade utan rygg, men det spelade mindre roll. På upploppet gick han ifrån med två längder och landade på 1.10,1/1.609 meter efter ha travat sista quartern på 1.08,7. Vinsten var värd 10.000 dollar

För ägarna och uppfödarna ACL Stuteri och Kjell Johanssons Some Chapter var det nionde segern i karriären på 13 starter. Modern Some Kinda Special (e. Cantab Hall-Psychiatrist), 1.12,0/$24.800, har sin första avkomma i Some Chapter.

Hon ingår i samma syskongrupp som Couch Doctor ($420.688), Psychic Spirit ($313.003), Hot Off the Press ($128.580) och Almond Joy ($123.176).

Ostartade mormor Psychiatrist (e. Supergill) är också mormor till Theraputic ($748.157), As Yall Like It ($316.970), Anandamide ($310.346), Master Class ($290.104), Our White Knight ($224.820) och Wineress ($207.044).

Dessutom är Psychiatrist mormors mor till Touchdown Ås ($260.083), The Lionking Ås ($188.301) och Feel Invincible Ås ($135.352).

Stamtavlan är hämtad från worldwidepedigree.com
Fokustema
Inför V75
Läs senare

Från vägran till V75-vinst

Från banrekord i debutframträdandet till tävlingsvägran ett år senare.
Lördagens V75-favorit Kantens Rose (e. Ready Cash) må komma med fem raka segrar i bagaget, men ingen kan påstå att resan varit spikrak.
– Även om jag alltid uppfattat henne som fartfylld måste jag säga att utdelningen varit över förväntan, säger hästens uppfödare, ägare och tidigare tränare Tomas Blom.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Chivas Bluegrass vann åtta lopp i Åmålsamatören Tomas Bloms regi. Dottern Kantens Rose har redan nått tio vinster och startar i V75 i morgon. Foto ALN
Chivas Bluegrass vann åtta lopp i Åmålsamatören Tomas Bloms regi. Dottern Kantens Rose har redan nått tio vinster och startar i V75 i morgon. Foto ALN

Låt oss börja med att backa bandet. Tomas Blom är alltjämt aktiv som B-tränare med två hästar i stallet och han saknar inte meriter.
Kantens Rose mamma Chivas Bluegrass (e. Pine Chip) gjorde Blom till V75-vinnare och stoet sprang totalt in 675.600 kronor under sin karriär som innehöll åtta fullträffar på 69 försök.

Dessförinnan har han även V75-triumfer med Kanten’s Guy (e. Rosalind’s Guy) som vann såväl Klass III som Klass I-försök, men då var det Magnus Jakobsson som tränade. Faktum var att hästen vann 15 av 45 lopp i karriären.

Ändå får man säga att Chivas Bluegrass är hans bästa häst genom tiderna och – i förlängningen – den han har haft mest nytta av.
Att betäcka henne med Ready Cash har nämligen visat sig vara ett lyckat beslut utifrån hur Kantens Rose har tävlat.

Specialtränad

Ja, åtminstone initialt under karriären samt nu under 2020 års andra halva. Tävlingsdebuten ägde rum i Åmål i oktober som treåring och hade omöjligen kunnat gå bättre.
– Hon vann på 1.16,2/2.080 meter vilket var nytt banrekord för treåriga ston. Så visst märkte jag att hon hade farten som behövdes, men hon har alltid varit speciell. Hon vann lopp som fyraåring också, men på hösten fungerade det inte alls. Vi for till Romme för att tävla, men hon ville helt enkelt inte vara med så vi fick stryka och åka hem, säger Tomas Blom.

Från defilering och fram mot start spände sig helt enkelt stoet så till den grad att hon blev besvärlig att hantera och inte gick att tävla med.
– Då tog jag beslut att testa ett miljöombyte och lämnade henne till Robert Bergh. Han körde sitt koncept hemma och allt verkade bra, men när hon var inne till Åby för att kvala i våras gick det inte alls. Samma sak upprepade sig och det blev inget kval.

Det blev inget kval

Kantens Rose medgörlighet har inte alltid varit den bästa.

Stallets lärling Dwight Pieters fick i uppdrag att ”specialträna” henne inne på Åby och det gav resultat.
Den 4 juni genomförde Kantens Rose ett godkänt kvallopp på 1.16,1/2.140 meter och efter det påbörjades vändningen.
Förvisso med två bakslag genom diskvalifikationer, men de kom inte i följd utan följdes direkt upp med segrar.

Fortsätter med franskt

Nu är de så pass många i följd att Kantens Rose har byggt ett snyggt, prydligt ”staket” á fem raka.
– Visst har jag förstått att det här skulle kunna bli bra bara hon hade huvudet med sig, men resultaten är över all förväntan. Hon har ju gått i dödens flera gånger och vunnit, men kanske var hon lite sämre senast, säger Blom och lägger till:
– Jag vet dock att hon hade haft lite dåliga blodvärden före det, det kan ha spelat in och i sådana fall bör hon väl vara lite vassare denna gång, men… ja, jag tror det blir svårt i morgon. Mycket handlar ju om hur hon hamnar till från sitt sjundespår bakom bilen.

Ett par decemberstarter till tycks vara aktuellt innan Kantens Rose ska få en tävlingspaus. Under tiden kan den nu pensionerade 62-åringen pyssla med den ett år äldre helbrodern Kantens Cash (e. Ready Cash) 1.14,8m/71.100 kr som nu är tillbaka i stallet hemma i Åsensbruk efter period av blandade resultat hos just Robert Bergh.
– Sedan har Chivas Bluegrass ett stoföl efter Prodigious och hon kommer betäckas med Fabulous Wood så vi fortsätter med det franska trots att de kan vara lite besvärliga, säger Tomas Blom.

Inte undra på annat. När hästarna springer åt rätt håll och bestämmer sig för att vara med tycks de oslagbara.
Hur till vida Kantens Rose ska lyckas bärga en sjätte raka seger tycks mest vara en humörfråga!

V75-tips: Förlänger segerraden