Fokustema
Treåringskullen
Läs senare

Kolgjini: ”Snabbaste sto jag suttit bakom”

Ubiquarian Face och Upset Face sprang in över en över en miljon som treåringar. Amerikanskan Sashay Wy Way och Ultion Face var också med på hög nivå.
Adrian Kolgjini tror att han har ess i rockärmen att kasta in i treåringsloppen denna säsong också.
– Jag har en bred trupp i år och speciellt stosidan ser stark ut, säger han.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Adrian Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Adrian Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Av Kolgjinistallets 26 treåringar (2018 började Lutfi Kolgjini säsongen med ett 50-tal treåringar och förra året med 30) är hälften egna Face-uppfödningar, alla Joke Face-avkommor som blev kvar i efter Kolgjini Sales 2018 och nästan alla – miljonhästen Vindaloo Face är det viktiga undantaget – sådana som också blev kvar i egen ägo efter auktionen. Som tvååringar har hela kullen stått på Lutfi Kolgjinis träningslista, men i takt med att hästarna närmar sig start flyttas de över på Adrians.

Sju treåringar är fortfarande kvar ”hos Ludde”: Brando, Doris Day, Vanadium Face, Variolite Face, Violette Face, Viva la Vida Face och Vulnerable Face.

Det har handlat om en väldig massa mängdträning

Vintern har ägnats åt träning i stora grupper på Vomb, samma grundupplägg som de senaste åren.

– Samtidigt skruvas och ändras det ständigt, det måste man göra. Även om upplägget i grunden är detsamma har den här kullen ändå inte tränats upp på riktigt samma sätt som den förra. Dessutom bestämmer de yttre förutsättningarna en del. Nu har vi haft en vinter där det känts som att det regnat konstant, varenda dag, i tre och en halv månad. För hästarna har det varit fina träningsförutsättningar. Det har handlat om en väldig massa mängdträning. Men för personalen som suttit och kört hästarna i den här eviga kalla blötan…det har varit tufft, men nu är vi igenom det och ser våren komma, säger Adrian Kolgjini.

Ultion Face och Adrian Kolgjini, Breeders Course
Ultion Face och Adrian Kolgjini. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

 

När förra årets treåringsäsong inleddes visste Adrian att han hade skarp ammunition att ladda med,. Hästar som Ultion Face (e. Joke Face – Croix d’Am), Ubiquarian Face (e. Joke Face – Babsane Face) och USA-importen Sashay My Way (e. Muscle Massive – Fancy) hade visat stor fart och kunnande som tvååringar. Men gällande den kull som nu blivit tre år var det ”rekordtyst” för att vara Kolgjinistallet under tvååringssäsongen.

– För ett halvår sedan kändes det som att kanske inte någon i den här kullen skulle komma att sticka ut. Flera av dem kvalade som tvååringar, men bara ett par startade, säger Adrian Kolgjini.

Flera av dem blev krassliga en period i höstas, men det har sedan verkligen hänt massor i vinter!

Kvalet ska utgöra kvittot, bekräftelsen, på att hästen är mogen att starta. Förra året tävlade endast ett par av Kolgjini-tvååringarna, nästan alla har fått vänta till nu, efter en träningsvinter på Vomb.

I takt med att regnblötan runnit från Adrians flitigt använda galonkläder i vinter, har hans humör stigit gällande hästarna och deras utveckling.

– Flera av dem blev krassliga en period i höstas, men det har sedan verkligen hänt massor i vinter! Jag ser verkligen fram emot att nu få börja starta hästarna. Som det känns finns det de som kommer att vara med i de stora loppen.

Det börjar egentligen denna vecka, med hingsten Billions (e. Father Patrick – Star Bright Hill e. Muscle Hill) i Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla.

– Det var den häst i kullen som visade mest som tvååring. Han tränades upp i Frankrike, kvalade där på sommaren och kom sedan till oss. Billions hann göra två starter som tvååring och toppspurtade i den andra på 1.14,8. Det finns väldigt stora fartresurser i honom och är den som ligger längst fram av hingstarna och valackerna, säger Adrian Kolgjini.

Kanske är det dock bland stona som de största utropstecknen finns.

Hilarious Am (e. Cantab Hall – No Better Kronos) är det snabbaste treåriga sto jag suttit bakom. Henne har vi heller inte haft från början, hon var hos Marcus Melander i USA som tvååring. Hon är svenskfödd och har storlek och egenskaper som gör att hon kommer att passa helt perfekt i vårt svenska racingsystem, säger Adrian Kolgjini och fortsätter:

Vanessa Face känns som en kopia av Pasithea Face och det är för mig ett väldigt högt betyg.

Pasithea Face (e. Muscle Hill – Jovelinotte) var trea i Oaks och Stochampionatet som tre- och fyraåring, sprang in fem miljoner kronor och tog rekordet 1.08,9 efter att som femåring ha avslutat karriären i Nordamerika.

Billions startar i Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla under lördagen. Foto Sidmakarn

Här kommenterar Adrian Kolgjini stallets alla treåringar:

Baby Boy – valack e. Maharajah – Elf Southwind
Ägare: Easy KB, Uppsala
Köptes av Ola Samuelsson för 70.000 kronor på Kriterieauktionen. Kvalade på 1.17,5/2.160 den 18 mars. Debuterar på Kalmartravet imorgon lördag.
”Blev kastrerad tidigt på grund av en roterad testikel. En häst som tagit stora kliv i utvecklingen i vinter. Han har byggt på sig och blivit starkare, och det behövs för han är lite trång i gången. Tanken var att inte debutera så snart efter kvalet men Dante var så nöjd med hur hästen kändes i kvalet att han får börja starta direkt. Det här kommer att utvecklas till en fin starthäst.”

Billions – hingst e. Father Patrick – Star Bright Hill
Ägare: Christer Häggström, Sollentuna. 2 st: 1–1–0, 1.14,8ak/137.500 kr.
Kommer från samma möderne som Snazzy Millie (e. Royal Strength) 1.10,4ak/$1.185.327 och Snazzy Hot Rod (e. Mr Lavec) 1.10,0ak/2.278.6008 kr. Tvåa i Breeders Crown-lopp som tvååring. Startar i Margaretas Tidiga Unghästserie på lördag.
”Fart finns, kan man lugnt säga. Vinterträningen har skötts fläckfritt och det blir en spännande årsdebut på lördag. Han har inte gått några banjobb eller tester inför årsdebuten, hästen siktas mot större uppgifter senare på säsongen. Han gick tungt balanserad i sina lopp som tvååring och kommer att köras så ett tag till. Det här är en häst jag hoppas mycket på i år”.

Brando – valack e. Father Patrick – Nostalgic Face
Ägare: Whap Capital, Sandviken
”Åkte på en hovbensfraktur och har nyligen kommit igång med full träning igen. I samband med skadan kastrerades han också. Det är i grunden en rätt fin häst, men först framåt sommaren kommer att vara startaktuell.”

Clandestine – sto e. Readly Express – Pine Cone C.A.
Ägare: Sansiro AB, Skanör
Mamman Pine Cone C.A. har lämnat E3-trean och Stosprintertvåan Aleppo Pine (e. Maharajah) 1.11,5ak/1.776.500 kr.
”Det är en häst med bra inställning, men hon har inte haft så lätt för sig. När man släpper på flyter travet men hon behöver bygga styrka för att reda ut sin aktion. Kvalar inom någon vecka.”

Den av Lisa Americas avkommor som det strulat minst med under uppträningen

Delightful Face – sto e. Joke Face – Lisa America
Ägare: Stall Segerhuva.
Mamman Lisa America (e. Varenne – Zagabria Dei), 1.10,1ak*/13.059.441 kr, var en av Europas bästa hästar när hon tävlade. Storebror Kennedy, helbror, var i final i Derbyt ifjol. Kvalad som tvååring på 1.26,1g/2.160.
”En väldigt fin märr, den av Lisa Americas avkommor som det strulat minst med under uppträningen. Hon är lat och när det gäller Joke Face-märrar är det en positiv egenskap. Debuterar inom kort och kan nog bli bra.”

Doris Day – sto e. Maharajah – Loppan
Ägare: Stall Adiel
Mormor Kiss Me Once är syster till Sprintermästaren-vinnaren Happy Days (e. Dream Vacation) 1.10,7ak*/1,3 mkr.
”Halsopererad, nyss tillbaka i träning. En välväxt stor märr som det definitivt finns anledning att ha hoppet kvar om, även om det dröjer till sommaren innan hon är startaktuell.”

Enjoy Cash – valack e. Djali Boko – Enjoy Ribb
Ägare: Dorisol AB, Whap Capital AB & Elloan AB
Stammar tillbaka på Grace Ribb 1.14,1ak/2.029.800 kr. Köptes för 300.000 kronor på Kriterieauktionen.
”Var tidigt fin, men har bland annat haft en harhas. Det är en riktigt snabb häst som är på gång, men behöver någon månads tung träning till innan han är kvalklar.”

Hamilton d’Am – hingst e. Bold Eagle – Kalmie Melody
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd.
Franskfödd. Kalmie Melody har lämnat Derbyvinnaren Joke Face 1.10,3ak/7.231.968 kr. Köpt på aktionen Ventes du Trotteurs i Deauville för 23.000 euro. Kvalad på 1.21,2g/2.160 den 18 mars.
”Riktig råstyrka och bra inställning, han blir intressant för Frankrike senare under säsongen. Rullig och grön och får börja starta här hemma innan vi tittar i de franska propositionerna.”

Franskfödde Hannibal Face kollar in sig själv på filmen under Kolgjini Sale 2018, där han ropades åter för 1,1 miljoner kronor. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hannibal Face – hingst e. Bold Eagle – Casualty of Love
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Franskfödd. Stammar tillbaka på Dimitrias möderne via Ma Crown/Une Crown. Mamman Casualty of Love (e. Goetmals Wood – Ma Crown) är syster till Royal Crown (e. Love You) 1.10,7/525.000 euro, Une Charme Fou (e. Love You) 1.12,3/370.000 euro, Diamond Crown (e. Repeat Love) 1.12,9/165.000 euro och Fame And Fortune (e. Sam Bourbon) 1.11,3/110.000 euro. Kvalad i augusti som tvååring på 1.21,2g/2.160.
”Det här kändes som en flygmaskin. Men så började han trava allt sämre. Fyra veterinärer har letat efter fel utan att hitta något och nu kastrerar vi som en sista chans. Det kan vara testiklarna som är hans problem”.

Hilarious Am – sto e. Cantab Hall – No Better Kronos
Ägare: Stall Courant AB, Stockholm. 2 st: 0–1–1, 1.14,5ak, 47.051 kr
Mormorsmor är Ina Scot. Mamman No Better Kronos (e. Varenne – Nordicgoldnovember), syster till Premier Kronos (e. Donato Hanover) 1.10,9/1,9 mkr och October Kronos (e. Varenne) 1.10,9/1,7 mkr och  har lämnat Clemenza Am (e. Muscle Hill) 1.10,8ak/2,0 mkr. Fanns hos Marcus M Melander i USA som tvååring där hon gjorde sin enda start i juli på 1.14,5. Årsdebuterade som trea på 1.16,1/2.160 den 18 mars.
”En stor märr som ändå bär upp sig. Var gänglig och ofärdig när hon kom från USA, men har lagt på sig på väldigt bra sätt över vintern. Hon höll fint i första starten för oss. Det är det snabbaste treåriga sto jag kört och hon har siktet inställt på sommarens storlopp.”

Let’s Face’em ropades in för 650.000 kronor på Sweden international Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Let’s Face’Em – hingst e. Bold Eagle – Face’Em
Ägare: Classic Goal AB, med flera. 4 st: 0–1–0, 1.17,9m, 34.000 kr
Mamman Face’Em (e. Offshore Dream – Tuula Boko) 1.12,7ak/2,2 mkr vann Oaks. Köptes för 650.000 kronor på Sweden International Yearling Sale. Galopp i ledningen 700 kvar i årsdebuten den 4 mars, tvåa på 1.17,9/2.140 i sitt första felfria lopp på Jägersro i tisdags.
”Debuterade redan Åbergskvällen som tvååring men är ändå inte tidig. En riktigt häftig häst när det flyter för honom men samtidigt är det en ”flumpelle” som vinglar, rullar och far. Först till hösten lär han ha mognat, tills vidare får han starta på för att lära sig och utvecklas.”

Titan Yoda – valack e. Ready Cash – Kristall Tilly
Ägare: Lillprinsen HB, Sollentuna
Mamman Kristal Tilly (e. Lindy Lane – Wilma Till) stammar tillbaka på Cikora Tilly; samma toppmöderne som till exempel Victory Tilly. Kvalad i Frankrike på 1.19,3/2.000 i juni som tvååring, kom sedan till Kolgjini i juli.
”Liksom Billions tränades han upp i Frankrike och var finare än denne. Startklar i höstas men blev krasslig och då bestämde vi att vänta till treåringssäsongen. Han kändes riktigt fin i vinterträningen, men blev också skarpare och när han började vägra vända på träningsbanan fick han bli valack. Ska gå ett banjobb inne på Jägersro denna vecka, är det bra startar han inom kort. Här finns mycket Ready Cash gällande kapaciteten, men också psyket så det gäller att hålla honom lugn.”

Trollhunter – valack e. Djali Boko – Zerbina
Ägare: Knutsson Trotting AB, Göteborg
Mormors mor är Plant The Seed (e. Arndon – Lovely Pride)  1.11,6ak/3,2 mkr. Kvalad som tvååring på 1.20,3/2.140.
”Han kvalade på en bra tid, men var samtidigt trög och lat och bromsade, så han kastrerades. Har inte gjort några fel sedan dess och är nästan startklar. Han komma att klara sig bra.

Fakta

Auktionspriser

Priserna på Face-uppfödningarnas ”V-hästar” på Kolgjini Sales 2018 som nu är i Kolgjinis träning:
Hannibal Face (FR) – 1.100.000 (åter)
Vanadium Face – 200.000 kr (åter)
Vanessa Face – 130.000 kr (åter)
Variolite Face – 100.000 kr (åter)
Varjak Face – 250.000 kr (åter) 
Very Gone Face – 150.000 kr (åter)
Vogue Face – 70.000 kr (åter)
Vega Face – 50.000 kr (åter)
Victoria Face – struken
Vindaloo Face – 1.050.000 kr (Anders Friberg)
Violette Face – 100.000 kr (åter)
Viva La Vida Face – 70.000 kr (åter)
Vogue Face – 70.000 kr (åter)
Vulnerable Face – 100.000 kr (Patrik Andersson)

Expandera

Valuable Face – sto e. Joke Face – Ebony Kronos
Ägare: Whap Capital AB & Lutfi Kolgjini AB
Mamman Ebony Kronos (e. Pine Chip –Working Gal) 1.12,6ak/1,6 mkr har lämnat Target Kronos (e. Raja Mirchi) 1.09,9ak*/3,4 mkr och Olympic Kronos (e. Viking Kronos) 1.10,9ak/3,0 mkr, samt Rhythm Kronos (e. Viking Kronos), mamma till Derbyvinnaren Attraversiamo (e. Kiss Francais) 1.10,5am*/8,2 mkr. Kvalad som tvåring på 1.19,6/2.140, struken för feber vid tilltänkt debut på Åby i onsdags.
”Ebony Kronos har präglat alla sina avkommor och i den här finns inte spår av pappan Joke Face. En kompakt biffig typ, häftig märr som jag verkligen gillar. Syskonen har varit bra och jag tror den här blir duktig också.”

Pasithea blev en årgångstopp och det är de stora årgångsloppen som gäller för Vanessa

Vanadium Face – hingst e. Joke Face – Preciousmetal U.S.
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Kommer från ett topproducerande möderne som producerat till exempel Passionate Glide (e. Yankee Glide) 1.09,9/$2.100.000 och avelshingstarna Muscle Massive, Muscle Mass och Mr Vic. Kvalad som tvååring på 1.26,0/2.140 meter.
”Gjorde länge allt rätt, men när det närmade sig att bli startklar var det något som inte stämde. Vi backar därför bandet lite och ser om det går att hitta rätt spår igen.”

Vanessa Face – sto e. Joke Face – Olivia America
Ägare: Stall Segerhuva. 4 st: 0–1–1, 1.16,6k,  41.000 kr
Kommer från toppstoet Dimitrias möderne. Mamman Olivia America (e. Andover Hall – Berta’s Crown) har lämnat Viking America 1.11,8ak/1,3 mkr. Köptes för 160.000 kr på Kolgjini Sale. Hängde med på 1.16,9/2.140 i årsdebuten 14 mars. Startade i Silverstoet som tvååring, galopp i första kurvan där.
”Hon hade vilopuls efter årsdebuten nyligen. Jag gillar henne skarpt, inställningen är den helt rätt, och efterhand kommer hon att få upp farten. Det är väldigt mycket Pasithea Face över henne och jag får enormt god feeling av att köra henne. Pasithea blev en årgångstopp och det är de stora årgångsloppen som gäller för Vanessa i år.

Variolite Face – valack e. Joke Face – Opale Lavec
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Kommer från samma möderne som Mr Lavec (e. Speedy Somolli – Kramer Samba) 1.11,2ak/13,5 mkr. Kvalad som tvååring på 1.19,8/2.140.
”Liksom med Vanadium Face uppstod problem när han var startklar. Kan vara reda att starta till sommaren.”

Varjak Face som 1,5-åring på auktion. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Varjak Face – hingst e. Joke Face – Hepburn Broline
Ägare: Stråheds Holding AB & Lutfi Kolgjini AB
Mamman Hepburn Broline (e. Pine Chip – Rapide H.) 1.11,6ak*/1,1 mkr har lämnat E3- och Drottning Silvias Pokal-vinnaren Princess Face 1.11,1ak*/4,6 mkr. Kommer från toppstoet Dimitrias möderne. Mormor Rapide H. sprang in 2,4 mkr. Kvalad på 1.17,9g/2.160 den 18 mars.
”En häftig häst med stjärnpsyke. Det lyser om honom, han är väldigt kaxig. Men när man är ute och kör och ger signalen att det är dags att jobba är det som att knäppa på en knapp och han har fullt fokus direkt. Det här kan vara en riktigt bra häst och han debuterar inom kort. Samma mamma som Princess Face dessutom, här finns alla ingredienser som behövs.”

Vega Face – sto e. Joke Face – Reva L.B.
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd. 1 st: 0–0–0, 1.23,2m, 7.000 kr
Kommer från Winky’s Gills (e. Bonefish – Lassie Blue Chip) 1.11,7ak/$472.000 och därmed Lady Ann Reeds toppmöderne. Mormors mor Winky’s Goal (e. Armbro Goal – Winky’s Gill) 1.11,4/$845.000 är syster till toppavelshingsten Supergill (e. Super Bowl – Winky’s Gill) 1.10,6ak/$664.000. Galopp i rygg på ledaren 700 kvar i debuten i Kalmar i mitten på mars.
”Det var en oerhört svår bana den kväll hon debuterade, så vi glömmer det loppet. Det är ingen stjärna, hon får starta på och förhoppningsvis försvinner de vingliga tendenserna när hon får rutin.”

Very Gone Face – sto e. Joke Face – Out Of The Game
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Kommer från samma möderne som USA-kulltoppen Southwind Frank (e. Muscle Hill – Flawless Lindy), 1.09,8ak/$2.100.000. Kvalad som tvååring på 1.23,8/2.140.
”Det kanske inte låter så bra att säga att hon är väldigt vanlig, men i det ingår att hon är okomplicerad och alltid gör precis vad man begär. Det tycks finnas snabbhet också, så det här han vara en sådan som överraskar positivt när det blir tävlingsallvar. Är startklar.

Victoria Face – sto e. Joke Face – Kingly Pride
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Mamman Kingly Pride (e. Defi d’Aunou – Elitloppa) 1.13,3/1,5 mkr har lämnat franskfödde Capone Face (e. Ready Cash) 1.12,5/€154.000. Mormor Elitloppa (e. Kimberland – Taorestane Captain) 1.11,7ak/3,4 mkr har utöver Kingly Pride lämnat två avkommor över 100.000 euro och Reality Pride (e. From Above), mamma till Derbyvinnaren Who’s Who (e. Maharajah) 1.11,1am*/7,0 mkr
”Skulle debuterat i Halmstad i måndags, men var inte helt kurant och ströks. Det fattas styrka ännu, men inställningen är det inget fel på. Man får dock passa sig – hon är ilsken!”

Vindaloo Face kommer från det toppmöderne som bland annat lämnat Raja Mirchi, Lavec Kronos och Green Manalishi. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Vindaloo Face – hingst e. Joke Face – Jolokia
Ägare: Whap Capital AB, med flera
Mamma Jolokia (e. Dream Vacation) är undan Elitstoutnämnda Dame Lavec (e. Quito de Talonay – Kit Lobell) 1.14,3al*/680.000 kr och syster till Elithingstutnämnde Raja Mirchi (e. Viking Kronos) 1.08,9ak/8,7 mkr, Lavec Kronos (e. Enjoy Lavec) 1.09,9ak*/5,8 mkr och Naga Morich (e. Enjoy Lavec), mamma till Green Manalishi (e. Muscle Hill) 1.08,7ak*/10,2 mkr.
”Förmodligen min bästa treåring, men som tyvärr haft skadebekymmer på vägen. Jag kommer ihåg att när jag såg honom inför auktionen att det var hästen som stack ut och jag skulle bara ha honom och fick ihop ett gäng som kunde köpa in hästen (kostade 1.050.000 kr, reds.anm). Han är en bit efter men har sådan extrem grundfysik så håller han bara ihop är han ikapp de andra på nolltid och ute i sommar.”

Violette Face – sto e. Joke Face – Chiba de Vandel
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Kvalade på 1.20,4/2.140 på Jägersro i tisdags.
”En häst man bara kan tycka om…Hon är lat och slö och så rund om magen att man tror hon trycker i sig en hel halmbal varje dag. Samtidigt gör hon precis vad man begär i jobben. Nu får hon kvala och börja starta så får vi se vad som händer.”

Viva la Vida Face – valack e. Joke Face – Que Sera Sera
Ägare: Lutfi Kolgjini, Veberöd
Kommer från samma möderne som USA-kulltoppen Southwind Frank (e. Muscle Hill – Flawless Lindy) 1.09,8ak/$2.100.000. Kvalade på 1.17,1/2.140 på Jägersro i tisdags.
”Ingen enkel häst, men när han väl hittar rätt med sina ben och lite fart på dem kan han å andra sidan springa i samma tempo en hel förmiddag. Kommer att bli en stayertyp som får göra jobbet den tunga vägen ute i spåren. Var väldigt positiv i kvalet i tisdags!”

Det får väl varningslamporna att lysa för de flesta

Vogue Face – hingst e. Joke Face – Let’sdance America
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Mamma Let’sdance America (e. Deweycheatumnhowe – Dance Of Joy) är syster till Buzz Mearas (e. Dream Vacation) 1.09.7ak/2,6 mkr). Mormor Dream Of Joy (e. Victory Dream – Astoria Lobell) 1.12,7ak/$826.000 var ett toppsto i kullen. Kvalad i november som tvååring på 1.20,5/2.160.
”En fux efter Joke Face, det får väl varningslamporna att lysa för de flesta. Visst, de vassa tendenserna finns där. Men det är en fin häst och skötaren har gjort ett toppjobb i vinter, kört varenda meter i ryggar. Påminner i typen mycket om Moruga, som hade varit en kanon om han haft fräschören med sig, Jag var positivt överraskad i kvalet och fick intrycket att det är en häst som växer på banan. Startar inom en månad.”

Vulnerable Face – valack e. Joke Face – Staro Borderline
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Mödernet stammar från Ambro Flight (e. Star’s Pride – Helicopter) 1.14,0ak/$493.000. Diskvalificerad för galopp i kvallopp i tisdags, anmäld till nytt kval på tisdag.
”En väldigt stor häst som behövde vinterträningen. Rullig typ, men kommer att kunna hålla hög fart länge när han blir ännu starkare. Har nära till start, men det är till hösten vi räknar med att det ska börja hända saker.”

Mer läsning:

Daniel Redén om sina treåringar.

Svante Båth om sina treåringar.

Robert Bergh om sina treåringar.

Jörgen Westholm om sina treåringar.

Mattias Djuse om sina treåringar.

Peter Untersteiner om sina treåringar.

***

Treåringstränare 2019

  1. Svante Båth, Solvalla – 9.659.700 kr
  2. Robert Bergh, Åby – 9.323.900 kr
  3. ?
  4. Daniel Redén, Solvalla – 7.033.200 kr
  5. ?
  6. Mattias Djuse, Solvalla – 6.528.700 kr
  7. Peter Untersteiner, Halmstad – 5.821.408 kr
  8. Adrian Kolgjini, Jägersro – 5.808.900 kr
  9. ?
  10. Jörgen Westholm, Romme – 5.321.400 kr
Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Två USA-travare till Redén

Två amerikanska nyförvärv har anlett till Daniel Redén och Furuby Gård i helgen.
Meritmässigt sticker Keep Asking ut, men Fly By är inte någon dununge heller.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Båda hästarna känns väldigt spännande, säger Daniel Redén.

Tidigare George Ducharme-tränade Keep Asking (e. Chapter Seven-Sensibility), 1.09,9/$598.949, har startat 27 gånger (10-5-3) och kommer närmast från en andraplats i finalen i Massachusetts Breeders Stake ($160.000) för treåriga hingstar och valacker på Plainridge Park den 24 oktober.

Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– En riktig miniracer.

Han kostade 160.000 dollar på Harrisburgs mixedauktion.

– Men jag trodde att han skulle gå långt över min limit.

Finaletta Massachusetts Breeders Stake

Förutom andraplatsen i Massachusetts Breeders Stake har han vunnit dubbla försök ($75.000) och två försökstriumfer har det också blivit i New York Sire Stakes ($117.700/$59.000) i år. Ifjol finalvann Keep Asking Massachusetts Breeders Stake ($150.000), tog hem tre försök ($40.000) och även dubbla försök i New York Sire Stakes ($108.200/$104.400).

Modern Sensibility (e. Muscle Mass), 1.09,6/$361.816, vann två försök i New York Sire Stakes och slutade finaltvåa i Empire Breeders Classic. Keep Asking är hennes första avkomma och nämnas ska också att hennes tvååring Sensational (e. Greenshoe), 1.12,8*/$9.400, vunnit ett lopp på sex starter.

Mormor Twin B Sensation (e. Ken Warkentin), 1.12,0/$113.065, ingår i samma syskonskara som Twin B Excalibur ($390.713), Twin B Senorita ($376.383), Sierra’s Image ($305.384) och Twin B Spikeman ($248.008).

”Nu blev det två hästar istället…”

– Fly By var däremot ett ”sidoköp”…han fanns med på min lista, men jag var inte helt förtjust vad jag såg av honom i loppen. Däremot har han en fantastisk exteriör och är en mycket snygg häst. Men så var det väldigt höga priser i Harrisburg och jag var rädd att jag inte skulle få någon häst. Fly By gick före Keep Asking och budgivningen började stanna av och 80.000 dollar, som vi bjöd, var han verkligen värd. Fly By har kanonstam, tjänat över 200.000 dollar och sprungit snabba tider. Nu blev det två hästar istället…

Fly By. Foto: Fred J Brown Jr.

Fly By (e. Chapter Seven-Fly Angel Fly), 1.10,0/$248.237, har startat 27 gånger (4-6-2) och i sin senaste start slutade han femma i en final i Kentucky Sire Stakes och treåringen kommer närmast från Tony Alagnas stall.

Dubbla försöksvinster har det blivit i New York Sire Stakes ($84.00/$57.000) i år och förra året blev det seger i såväl försök i Kentucky Commonwealth Series ($30.000) som Kentucky Sire Stakes ($30.000).

Fly By såldes som ettåring för 275.000 dollar i Lexington. Hans mor Fly Angel Fly (e. Cantab Hall), 1.11,1/$55.144, har också lämnat Piano Bar (e. Bar Hopping), 1.10,7*/$76.640. Modern ingår i samma syskonskara som Oasis Dream ($211.961) och Perth Angel de Vie ($159.603).

”Köpt för avel”

Tredje köpet var treåriga svenskfödda stoet Sevemearas (e. Chapter Seven-Flame Mearas), 1.11,0/$2.760, och hon kostade 30.000 dollar på samma auktion.

– Johan (Arneng) ropade in henne och Sevemearas är köpt för avel, men vi ska testa och se om det är något att hålla på med. Hon har visat fart i USA och bara gjort tre starter (0-0-1, reds. amn.) för Trond Smedshammer.

Som slagen har Sevemearas travat 1.11,0, men vunnit kvallopp på 1.11,1 och då avslutade hon sista 400 meterna på 1.07.6. Som ettåring klubbades Chapter Seven-dottern för 92.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale.

Ostartade modern Flame Mearas (e. Love You) är undan Overtop Kronos (e. Viking Kronos), 1.13,1ak/470.262 kr.

Fokustema
Hingstligan 18-24 november 2024
Läs senare

Rekordsiffror av Maharajah

Maharajah går som tåget i hingstligan på svensk mark.
Förra veckan blev det 13 segrar för den Menhammar-uppstallade hingsten och han passade också på att slå nytt penningrekord.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Nu har Maharajahs avkommor sprungit in 58.050.200 kronor, vilket betyder att han slagit sitt eget rekord från ifjol – 56.559.650 kronor – då det återstår mer än en månad av 2024.

Två av hans vinster kom i lopp med 150.000 kronor i förstapris. Maroon Day vann Fyraåringsseriens final på Kalmartravet, medan Nikki Lane tog hem ett försök i Diamantstoet på Jägersro dagen efter.

Fakta

Förra veckans toppar

Varmblod:

13 segrar:

  • Maharajah

Åtta segrar:

  • S.J.’s Caviar

Sju segrar:

  • Readly Express

Fem segrar:

  • Nuncio

Fyra segrar:

  • Googoo Gaagaa
  • Greenshoe
  • Tobin Kronos

Tre segrar:

  • Brillantissime
  • Infinitif
  • Muscle Hill
  • Ready Cash

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp varmblodiga avelshingstar med tre eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Kallblod:

Fem segrar:

  • Tekno Odin

Två segrar:

  • B.W. Modde

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp kallblodiga avelshingstar med två eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Expandera

Övriga vinnare var: Gold From Heaven, Great Ruler, He’s From Heaven, H. Pine Mahara, Luckpenny Wine, Mellby Minerva, Nouchka di Quattro, Rya Håleryd, Sir Albert, Steady Roger och Wingsuit.

Totalt har det blivit 440 vinster för Maharajah i år och nu fattas det blott 32 segrar till rekordet från ifjol på 472 triumfer.

Överlägsen sedan Åby World Grand Prix

Scipion du Goutier fortsätter att behålla ledartröjan gällande snittinkomst för de 20 vinstrikaste avelshingstarna på svensk mark och det har han gjort sedan hans son Horsy Dream vann Åby World Grand Prix i augusti. Snittinkomsten är 805.614 kronor/start och det är ingen annan avelshingst i närheten av. Tvåan Walner snittar 47.933 kronor/start.

Champion Tekno Odin var bäst förra veckan bland kallbloden med fem segrar. Totalt har det blivit 160 vinster i år och han är också överlägsen när det gäller inkomst med 15.149.650 intjänade kronor.

I hans segerkvartett förra veckan ingick: Eslas Gubben, Fia med Knuff, Guli Hektor, Jonases Nypon och Thim Tabac.

***

Avelshingstar med högst snittinkomst i Sverige 2024:

Namn (förra veckan) – Starter – Segrar – Segerprocent – Prispengar – Snitt/start

  1. Scipion du Goutier (1) – 14 – 3 – 21,4% – 11.278.600 kr – 805.614 kr
  2. Walner (2) – 248 – 51 – 20,6% – 11.887.300 kr – 47.933 kr
  3. Face Time Bourbon (8) – 439 – 93 – 21,2% – 19.584.200 kr – 44.611 kr
  4. Readly Express (4) – 1.466 – 274 – 18,7% – 45.514.950 kr – 31.047 kr
  5. Muscle Hill (5) – 793 – 130 – 16,4% – 20.831.100 kr – 26.269 kr
  6. Ready Cash (6) – 888 – 141 – 15,9% – 22.363.900 kr – 25.184 kr
  7. Father Patrick (7) – 862 – 111 – 12,9% – 20.518.600 kr – 23.803 kr
  8. Propulsion (9) – 815 – 149 – 18,3% – 19.053.100 kr – 23.378 kr
  9. Googoo Gaagaa (9) – 841 – 117 – 13,9% – 18.099.300 kr – 21.521 kr
  10. Nuncio (10) – 1.353 – 191 – 14,1% – 24.561.100 kr – 18.153 kr
  11. Maharajah (11) – 3.212 – 440 – 13,7% – 58.050.200 kr – 18.073 kr
  12. Trixton (12) – 680 – 94 – 13,8% – 12.032.950 kr – 17.695 kr
  13. Bold Eagle (13) – 1.053 – 143 – 13,6% – 17.528.350 kr – 16.646 kr
  14. Brillantissime (14) – 761 – 80 – 10,5% – 12.053.200 kr – 15.839 kr
  15. Tekno Odin (15) – 1.304 – 160 – 12,3% – 15.149.650 kr – 11.618 kr
  16. S.J.’s Caviar (16) – 2.535 – 286 – 11,3% – 26.752.650 kr – 10.553 kr
  17. Raja Mirchi (17) – 1.316 – 127 – 9,7% – 13.682.250 kr – 10.397 kr
  18. Tobin Kronos (18) – 1.062 – 105 – 9,9% – 10.339.100 kr – 9.735 kr
  19. Uncle Lasse (19) – 1.089 – 100 – 9,2% – 9.970.700 kr – 9.156 kr
  20. Orlando Vici (20) – 1.771 – 136 – 7,7% – 14.637.400 kr – 8.265 kr
Fokustema
Lunchtrav
Läs senare

Inställt på Färjestad

Det blir inget lunchtrav på Färjestad idag.
Detta meddelas på travförbundets hemsida.
Av
Claes Freidenvall
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Vi har förberett banan inför dagens tävling i och med att det enbart var några få plusgrader igår och minus i början av helgen. Men nu på morgonen ser vi att det är lönlöst. Banan var tidigare frusen, men släpper nu rejält. Det hade inte heller hjälpt att senarelägga tävlingarna med några timmar. Vi ska inte riskera säkerheten för vare sig två- eller fyrbenta. Därför ställer vi in och det är väldigt tråkigt för alla parter, säger Greger Artursson på travsport.se.