Fokustema
Fördelning
Läs senare

Kolgjini: ”Tävla om pengarna”

Fler unga hästar måste tjäna mer pengar och sluta gnäll om tvååringstävlandet.
Skrota premieloppspengarna!
Och lägg sparkrav på ATG!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Lutfi Kolgjini vill se förändringar. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Lutfi Kolgjini vill se förändringar. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Lutfi Kolgjini är som alltid rak i sin kommunikation och han gillar inte att det på vissa håll har det börjat ylas om nerdragningar av tvååringstävlandet i Sverige igen. Det är en bild som Kolgjini inte alls håller med om.

– Det är inget fel att tävla med tvååringar och det är skjuta över målet när man vill dra ner på det. Jag har bevisat det flera gånger att hästar klarar av att gå vidare och utvecklas till stjärnor som äldre om de startat som tvååringar. Och jag skulle vilja säga att det är tack vare de startat som tvååringar, säger Lufti Kolgjini.

Revenue och Lutfi Kolgjini. Närmare 17 miljoner tjänade vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning under sin karriär. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Och det är svårt att argumentera emot honom. Sju gånger har Lutfi Kolgjini vunnit Svensk Uppfödningslöpning som tränare och hästar som Revenue (16.703.971 kr), Raja Mirchi (8.726.632 kr), Hövding Lavec (4.799.625 kr), Micro Mesh (3.468.875 kr) och Onceforall Face (3.043.902 kr) har gått vidare och dragit in miljonbelopp efter tvååringssäsongen.

– Mina två andra vinnare – Noir Quailte och Omega Topline – kan jag däremot inte ta ansvar för eftersom de bytte tränare efter tvååringsäsongen…

”Enklare att utveckla”

Enligt Kolgjini innebär tvååringsstarter gratisrutin inför kommande säsonger.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– När hästar startat som tvååringar och kommer ut som treåringar är de proffs. De kan helt enkelt sitt jobb och då är det mycket enklare att utveckla en treåring uppåt när den varit ute som tvååring. Att snacka om tvååringstävlande som det görs på olika håll är att göra svensk travsport en otjänst. Problemet ligger i upplägget med tre- och fyraåringstävlandet, säger Kolgjini, och utvecklar sitt resonemang:

”Kan knappt försörja sig”

– Alldeles för få treåringar tjänar pengar. Några drar in storkovan, men det stora antalet tjänar alldeles för lite och knappt så att de kan försörja sig. Premiechansningen var en fantastisk idé från början med stora prispengar, men den har inte alls slagit så väl ut som jag hoppades på. Det visar sig att ett fåtal hästar tjänar miljonbelopp, men fortfarande är det alldeles för många som inte tjänar några pengar. Problematiken ligger att de andra prispengarna är för dåliga i unghästloppen. Jag skulle vilja se ett system där många fler unga hästar tjänar pengar.

”Pengarna finns i systemet”, säger Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/sulkysport

”Omvandla till prispengar”

Det vill Lutfi Kolgjini bland annat göra genom att skrota premieloppspengar och omvandla dessa medel till reda prispengar.

– Bidrag är inte utvecklande vare sig för sporten eller spelet. Vi snackar om ganska många miljoner som finns i systemet och som kan omvandlas till prispengar istället för bidrag. Idag försvinner en del av bidragen i fel fickor dessutom. Vi ser hästar som kommer från utlandet över bron, eller över vattnet och hämtar bidrag och sedan åker tillbaka till respektive länder. Det är helt förkastligt! Tävla istället om pengarna på svensk mark. Med högre prispengar skulle det bli mer attraktivt att köpa unghästar på auktion också.

I år delades det ut 17.256.000 kronor i premieloppspengar, fördelat på 14.380.000 kronor till hästägarna och 2.876.000 kronor till uppfödarna.

– Det finns pengar i systemet och skulle man se över det skulle inte något treåringslopp i landet köras med ett förstapris under 100.000 kronor. Då måste man givetvis rikta prispengarna där hästarna finns och ingen annanstans.

”Måste göra något drastiskt”

Men Lutfi Kolgjini vill också ta bort premiechansningen – värderad till drygt 46 miljoner för 2020-kullen.

– Sänk premiechansningen och fördela prispengarna lite mer brett så att fler hästar kan tjäna pengar. Om vi inte gör någonting drastiskt nu ser jag bara en tendens och den går neråt, vilket avspeglar intresset för att köpa hästar på svenska unghästauktioner, säger Kolgjini och avslutar med en passning till trav- och galoppsportens spelbolag ATG:

– För övrigt tycker jag att ATG ska beläggas med sparkrav på 200 miljoner och hur de hittar pengarna struntar jag fullkomligt i!