Fokustema
Avelsföreningen
Läs senare

”Kommer inte till dukat bord”

I lördags valdes Ove Konradsson till ny ordförande i Avelsföreningen och han återvänder till gamla jaktmarker i en organisation som han känner bättre än många andra efter ha varit föreningens generalsekreterare i två olika omgångar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Avelsföreningens ordförande Ove Konradsson har har fött upp Conrads Stefan. Foto Privat
Avelsföreningens ordförande Ove Konradsson har har fött upp Conrads Stefan. Foto Privat
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Det är inte precis så att jag kommer till ett dukat bord utan det är en enorm utmaning med tanke på hur det ser ut idag i travet, säger Ove Konradsson.

Fakta

ASVT:s styrelse 2024:

  • Ove Konradsson (ordförande)
  • Lars Olofsson (vice ordförande)
  • Nils Larsson
  • Ronny Olofsson
  • Anders Jonsson
  • Anders Karlsson
  • Jenny Nilsson
  • Jenny Larsson
  • Katarina Brodda
Expandera

Många är utmaningarna i travsportens Sverige:

– Jag är oerhört förvånad att Svensk Travsport och dess dotterbolag går ut i direkt konkurrens med både egna näringslivet och egna BAS-organisationerna. Läget för uppfödarna och hästägarna är enligt min mening oerhört allvarligt, men det verkar inte som så många upplever det så.

Klarar inte av att upprätthålla sporten i hela Trav-Sverige

Ove Konradsson har sett hur kullarna i Sverige minskat år för år:

– Risken är stor att vi är nere på 2.000 födda föl 2025 och i ett sådant läge är jag helt säker på att vi inte klarar av att upprätthålla sporten i hela Trav-Sverige längre. Vi räknade på detta i samband med utredningen Trav 2010 och då krävdes det långsiktigt 3.000 födda föl om året för att hålla igång tävlingsverksamheten med rimliga startfält.

Hästägandet med de villkor som råder idag och den ekonomiska situationen i samhället i stort gör det inte enklare att äga eller föda upp häst.

– Jag pratar med en del folk, både små och stora uppfödare, och alla ska dra ner inklusive Menhammar Stuteri. Hemma hos mina grabbar fanns det redan ifjol ett antal fölston som inte betäcktes eller såldes och det finns risk att ett gäng inte kommer att betäckas i år heller.

Arbeta mycket mer tillsammans än tidigare

Ove Konradsson har fått rycka ut i krisbranscher tidigare och ur det perspektivet borde rollen som ordförande i Avelsföreningen ”passa” honom.

– Jag har haft oturen att ständigt komma kontakt med företag som behöver förändra lönsamheten. Här är det svårare på ett sätt eftersom vi inte äger frågan själv. Samtidigt vill jag vara med och försöka hjälpa svensk uppfödning. Jag brinner för hästar och travsport och för att lyckas behöver inte bara styrelsen i ASVT kunna jobba ihop utan det krävs att BAS-organisationerna arbetar mycket mer tillsammans än tidigare. Det är helt nödvändigt att få en förståelse för vår situation. Idag upplever jag att vissa sidor hos Svensk Travsport inte ser helheten, säger Konradsson, och fortsätter:

– Jag vet och känner till att ST har ekonomiska problem och den normala lösningen i  företag är att man drar ner kostnader och personal samt fokuserar på core business. Det sker till och med i myndigheter till exempel i Jordbruksverkets styrelse där jag är ledamot har vi av ekonomiska skäl varit tvungna att minska personalen trots att Jordbruksverket har fått fler uppdrag. Sådant måste vi titta på i travsporten idag, börja arbeta på nya och effektivare sätt ta hjälp av AI med mera. Helt enkelt rätta mun efter matsäck. Bättre villkor behövs i sporten och då måste alla hjälpa till och göra det gemensamt eftersom prispengarna inte ökat nämnvärt samtidigt som kostnadsbilden stuckit iväg enormt.

Överenskommelsen har inte fullgjorts

En annan fråga som Ove Konradsson brinner för är stonas intjäningsförmåga. Ifjol uppgick den andelen till 34,3 procent av prispengarna i Svensk Travsport.

– Det är en fråga som vi måste ta tag i ordentligt. I samband med Trav 2010 ingick Avelsföreningen, Travtränarnas Riksförbund och ASVT en muntlig överenskommelse med Svensk Travsports dåvarande vd och sportchef att de skulle se till att stona fick minst 40 procent av priskakan. Den överenskommelsen har inte fullgjorts och den saken måste vi ändra på. Idag är det ofta en kraftig förlust att sälja 1,5-åriga ston om du inte har ett sto med kraftfullt potentiellt avelsvärde.

Sedan får vi se om det räcker

Trots att det finns många mörka moln så har Ove Konradsson tagit sig an utmaningen som ordförande i ASVT:

– Gillar man travsport och har möjlighet att frigöra tid så hjälper jag gärna till. Sedan får vi se om det räcker, men det är i alla fall värt ett försök. Jag kommer tillsammans med ASVT:s styrelse göra mitt bästa och hoppas att alla goda krafter i sporten har samma inställning. Just för att vi älskar hästar, travsport, och uppfödning !