Förra året slog covid 19-pandemin till med full kraft under andra kvartalet, Under flera veckor var spel på hästar i Sverige det i stort sett enda som stod till buds för de spelintresserade vilket medförde en våldsam resultatboost för ATG. Som partner till ATG fick Rikstoto i Norge också några bra månader, trots att det samtidigt rådde totalt tävlingsstopp för trav- och galoppsporten under flera veckor i Norge i mars, april och maj.
Att jämföra 2021 med spelsiffrorna från 2020 är därför svårt eftersom 2020-resultatet var så kraftigt präglat av ”engångsfaktorer”, av både positiv och negativt slag i Norge. Men när Rikstoto nu redovisat resultatet för månaderna april, maj och juni (motsvarande ATG-rapport kommer inte förrän i slutet av augusti), så var det dyster läsning för utövarna av norsk travsport. Dessa är lika beroende av intäkterna från spelbolaget RIkstoto som den svenska sporten är beroende av intäkterna från ATG.
Spelet på hästar i Norge gick andra kvartalet ner med 247 miljoner kronor jämfört med 2020 vilket är en minskning med hela 14 procent. Första kvartalet innehåll också en minskning, med 6,4 procent. Om man tittar på utvecklingen för andra kvartalet specifikt så är den skrämmande dålig. 2018 tangerande omsättningen 1,8 miljarder kronor i april, maj och juni. 2021 nådde den inte ens upp till 1,5 miljarder.
Norsk travsport har tvingats till tuffa ekonomiska beslut på grund av Rikstotos negativa utveckling vilka till stor del skylls på övergripande politiska beslut i Norge. Införandet av obligatorlsk registrering (att spelaren identifierar sig) av alla spel blev ett dråpslag redan under 2018, liksom – vilket är inget annat än helt förväntat – införandet av förlustgränser (20.000 kronor per rullande 30-dagarsperiod) vid årsskiftet 2020-21.
2020 lade norsk travsport ett sparpaket på 75 miljoner kronor som var en följd av nergången för Rikstoto efter införandet av obligatorisk registrering, och om de nu införda förlustgränserna medför ytterligare en kraftig nergång kan ännu en riktigt besk ekonomisk medicin behövas för att få ekonomin i sportspelsystemet i Norge i balans.
– Många spelare har slagit i taket av förlustgränsen. De nya förlustgränserna har medfört en förväntad nedgång av omsättningen. Det är svårt att jämföra med föregående år, men siffrorna visar en markant nergång, skriver Norsk Rikstoto i rapporten.
De nya förlustgränserna har medfört en förväntad nedgång av omsättningen
Reglerna för förlustgränsen blev komplicerade och svårbegripliga och därför genomfördes en del förenklingar den 1 juli.
ATG:s kvartalsrapport för april, maj och juni kommer alltså först om en dryg månad. Även där finns nu tecken på att en kraftig nergång på hästspelet förväntas jämfört med förra året. De senaste veckorna har de rakt avlästa ”råomsättningarna” på de stora spelformerna åkt tillbaka till 2019-nivån och i lördags var det inte ens nära att Halmstads jackpotomgång på V75 nådde 100-miljonersstrecket.
Fotbolls-EM kan sannolikt vara en tydlig orsak till att ATG:s omsättning på hästar nu uppenbart tydligt falit tillbaka jämfört med pandemimånaderna 2020, och där har ju nu ATG sannolikt genom sitt sportspelsegment möjlighet till att uppnå åtminstone viss kompensation i intäkter. Å andra sidan är nettomarginalerna för ATG mycket högre på hästspelen än på sportspelen, så det behövs en kraftig ökning av omsättningen på sportspelen för att kompensera ett tapp på hästspelen.