Jag tyckte bitvis att ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola snärjde in sig i sitt eget resonemang och samtidigt inte gav det förtroende jag tror behövs för att få aktiva att gå i samma takt som förbundet.
Marjaana tog fram exempel som att spelet på hästar minskat tio procent i Sverige under första halvåret och att alla siffror – gällande licensinnehavare – var röda. ”Då vågar inte Svensk Travsports styrelse ta beslut om förändring”.
Om alla kurvor pekar nedåt. Om det inte är nu – när ska man då ta beslut om förändring?
Jag vill tydligt påpeka att jag förlikat mig med 16:20. För min del, personligen, har jag inga problem med starttiden och jag kommer (det är ju mitt jobb) gå lika mycket på trav året om, oavsett vilken starttid som bestäms.
Robert Bergh ställde frågan till Hasse Lord Skarplöth om han trodde att omsättningen skulle vara ännu högre om V75 startade 20:00. Skarplöth var säker på att så var fallet.
Jag blev förvånad. Ingen har väl glömt att till exempel V86 under en period provades vid 20:30, men snabbt flyttades till 19:30 och fick en positiv utvecklingskurva.
När det gäller V75 så skvallrar historien om att alltför stora ingrepp är en risk. Men jag vill också påminna om att när starttid 16.20 infördes så hade vi ett ”pauslopp” efter avdelning fem. Det försvann förvisso en månad senare efter att ATG insett det korkade i det hela.
Jag gillar Hasse Lord Skarplöth och han har utfört sitt uppdrag på ett lysande sätt. Därmed inte sagt att jag håller med i alla saker han genomfört.
För det är många. Vad som ger vad vet däremot ingen. Det pratas om 100 miljoner netto, eller någonstans kring 300 miljoner brutto – om året om starttiden på V75 flyttas fram.
Det är förstås helt orimliga siffror. V75 tillsammans har haft en positiv utveckling (sedan det infördes 12 januari 2013) och vi har fått positioneringssystem och påkostade tv-projekt.
Oavsett så kostar det inga 100 miljoner att testa.
15 veckor 15:00 är en devis som är lätt att ta in. Risken finns, men signalvärdet skulle vara enormt. Inte bara att hästsportens spelbolag ATG lyssnar på sina aktiva. Utan att sporten (i form av ST) börjar agera som ägare, inte slav, till sitt spelbolag.
Möjligheten till vinst kräver en insats och innebär alltid en risk. Det borde definitivt alla i den branschen veta.