Johan Untersteiner hade bestämt sig i lördagens Gulddivisionslopp, det gick inte att ta miste om. Trots åttondespår bakom bilen skickade han iväg Cyber Lane (e. Raja Mirchi) med full kraft vilket var vinstgivande då Snowstorm Hanver (e. Muscle Massive) sin tur tog sig förbi Gigant Invalley (e. Gigant Neo).
Efter 300 meter satt Untersteiner i ledningen, men det hade kostat en 1.08-öppning. Varvet passerades på 1.12 och starka kort som Forfantone Am (e. Muscle Hill), Voltaire Gifont (e. Quaker Jet) och Heavy Sound (e. Ken Warkentin) satt upprepade från andra- ner fjärde utvändigt.
Hästar som man ogärna har tätt inpå sig när upploppet gör entré och det avsåg inte heller Johan Untersteiner att ha.
Rycket kom in mot upploppet, men blev inte den där typen av ryck som gör att man ”råkar vinna” med en längd.
Tvärtom så stack bara Cyber Lane undan med full spänst i steget hela vägen hem till buren. 1.11,1a/2.140 meter hängdes upp som segertid vilket givetvis präglades en smula av det fina vädret i Karlstad, men det var hästen som sprang och inte solen.
Cyber Lane såg ut som en dröm och går en högintressant höst till mötes. Däremot så galopperade Who’s Who (e. Maharajah) oväntat vid ingången av den första kurvan och kördes bara runt fältet.
x
På tal om att starta från spår åtta… Victory’s Club (e. Mago d’Amore) hade en tuff uppgift på pappret i Klass I-försöket och låt oss bara konstatera att den inte blev enklare under resans gång.
Kajsa Frick blev hängandes i tredjespår de första 700 meterna innan hästen kom ner på ledarens utsida.
Trots det var Victory’s Club så tuff att han orkade avgöra och svara Mistelns Napoleon (e. Judge Joe) vassa slutstöt.
Segertiden skrevs till 1.11,1a/1.640 meter och här har hårdsatsande Sagari AB en häst som mycket väl kan vara miljonär inom sex-sju månader.
***
Ulf Stenströmer har slagit fjolårets segerantal för stallet med råge. 2019 blev det 23 fullträffar medan detta år redan har resulterat i 35.
Onsdagens trippel i Örebro följdes upp med att Global Viscount (e. S.J.’s Caviar) vann Unionsstayern i lag med Carl Johan Jepson via vinnarhålet och med full fart över linjen.
***
Jepson fyllde på med en annan häst hämtad från Axevallaregionen. Ulrika Lykke Sörensens Rutger B.L. (e. Juliano Star) höll hela vägen från ledningen i klass II-försöket och stod samtidigt för Sörens största stund på en travbana. Det här var fjärde gången hästen kördes i ledningen; en position varifrån han alltjämt är obesegrad.
***
Farlander Am (e. Lavec Kronos) fortsätter gå från klarhet till klarhet. Johan Svenssons häst fick ingen enkel väg hem i bronsförsöket, men avgjorde likväl på styrka. Femåringen tjänade 61.050 kronor i fjol kontra de 570.500 han är uppe i hittills detta år och här har B-licenshavaren gjort ett jättejobb.
***
Chapuy (e. Quite Easy U.S.) var otroligt stor i nederlaget i silverdivisionen där han öppnade i 1.05-tempo (!), men fick slutligen ge sig mot Rushmore Face (e. Joke Face). Adrian Kolgjinis häst vann på lysande 1.09,5a/1.640 meter, men det var inga mil ifrån att segern gick upp i rök. Steget efter mål blev det nämligen galopp och måldomarnämnden tog en extra titt över vilken gångart Rushmore Face hade över målpassagen.
***
Avslutningsvis. Hur många gånger tänkte Du på att det var Unionstrav? Infann sig landskampsstämningen?
Nej, den fest som Unionstravet var inledningsvis känns faktiskt som bortblåst på själva ovalen, men jag har inte patenterad lösning på problemet.
Ja, om det nu är ett problem?
Kanske är det bara att konstatera att det svenska materialet är så pass mycket bättre på varmblodssidan att det inte ens blir match längre.