I slutet av förra året hittades fyra flaskor Baume Caustique Gombault i Tomas Malmqvists stall på Jägersro och två år tidigare hos Patricia Van Der Meer. Baume Caustique Gombault är inte tillåtet att använda på häst i Sverige eftersom det innehåller den förbjudna substansen krotonolja.
Både Tomas Malmqvist och Patricia Van Der Meer nekade att de använt sig av det franska blistret i förhör med STAD och hade heller ingen förklaring till hur det hamnat i respektive stallar.
Speciellt svårt är det inte att få tag i Baume Caustique Gombault. Vid en snabbsökning på internet säljs bland annat det franska blistret via proteinbutiken.se. På företagets hemsida går det bland annat att läsa om Baume Caustique:
”Är en produkt som är välkänd och uppskattad av ryttare/kuskar sedan många decennier, på grund av dess effektiva komponenter. De lokala uppvärmningsegenskaper hos krotonolja är särskilt effektiva och har en optimal användning på lokala applikationer på bland annat lederna av tävlingshästar (hasen, knäskålen, coronet, kotan, carpus) och på senor.”
Enligt Karolinska institutets hemsida är krotonolja blåsbildande och hudirriterande och används som farmakologisk standard (djurstudier på möss) för framkallande av hudinflammationer och allergier samt kan orsaka hudcancer.
”Oljan användes förr som kräk- och laxermedel, med betydande dödlighet”, skriver veterinär Peter Kallings i Svensk Veterinärtidning nummer 6 juli 2021.
Peter Kallings skriver också om en litteraturstudie som gjordes 1987 och som drog slutsatsen, att blistring inte längre bedömdes som lege artis (enligt vetenskap och beprövad erfarenhet) och noterar vidare att blistring av senor troddes främja reparation, men positiva kliniska bevis saknas:
”Det finns inte heller något vetenskapligt stöd för blistring och överhuvudtaget inte någon evidens för att blistring fungerar. Det är tyvärr en subkultur som finns framför allt inom en del av travsporten där vissa tränare anser att blistring är effektivt.”
Redan i början av 1980-talet kritiserades blistring inom veterinärmedicin i Sverige, men är tydligt en avart som är svår att bli av med.
Varför kan man förstås undra – om det inte har någon positiv inverkan?
***
Fotnot: Krotonolja har varit förbjudet att använda på travhästar sedan 1 juli 2013 i Sverige.