Totalisatorns finess är oslagbar, men vi vet också att denne till synes outplånliga apparat är mycket skör trots att den har varit i bruk – med vissa uppehåll – sedan 1891 i Frankrike och i Sverige i obruten följd sedan 1923. Startåret för Joseph Pierre Ollers uppfinning av Pari Mutuel Urbain (PMU) var 1872 och för trav- och galoppsportens del i Sverige 1896.
Men totalisatorn blev inte långlivad inledningsvis. Franska staten förbjöd ”pari-mutuel-spelet” 1874 och i Sverige blev det stopp 1898 innan portarna för totalisatorspel återigen slogs upp den 4 maj 1923.
Staten har efter införandet av totalisatorn varit framme och höjt skatteavdraget vid några enstaka tillfällen och det har visat sig olyckligt både för staten och sporten…
Vid sådana ingrepp har båda parter varit lika stor förlorare och det har visat sig vid två olika tillfällen:
- 1 april 1948 – 31 mars 1949
- 1 juli 1958 – 30 juni 1960
Under den första perioden höjde staten vinstavdraget från 20 till 30 procent och vid det andra tillfället till 25 procent. 1948 kunde det lika gärna blivit en skatteskärpning på 40 procent på samtliga spelformer. En konsumtionsskatteberedning förordade detta, medan Kungl. Maj:t föreslog i proposition till 1948 års riksdag 30 procent, vilket också bifölls.
Det höll på att gå riktigt illa den gången och hästsportens existens svävade i fara. Redan året efter minskades skatteavdraget till 20 procent efter förslag från Kungl. Maj:t till riksdagen.
Höjningen 1958-1960 var inte heller lyckad. Staten lärde sig av läxan, minskade återigen skatteavdraget till 20 procent och då utvecklades spelet positivt igen.
Av erfarenhet går det att dra slutsatsen; bästa botemedlet är sänkt totalisatorskatt för att stimulera spelet och öka intäkterna till såväl sport som stat.
I de länder som skatteuttaget reducerats har utvecklingen varit positiv. Både staten och sporten har fått in mer pengar. Och för statens del har spelet på hästar i Sverige varit rena rama guldgruvan. Sedan 1998 har staten dragit in miljardbelopp varje år i skatteintäkter.
När totalisatorn återinfördes 1923 handlade det inte i första hand om att dra in skattekronor till staten utan att avkastningen till staten skulle återföras till hästavelns främjande. Sådana tankar är sedan länge bortblåsta…
Detta hindrar oss inte från att hylla dagens 100-åring – totalisatorn!