Odd Herakles kom till start med 20 raka segrar, fick ledningen och såg perfekt ut. Det fanns ingenting att anmärka på över huvudtaget kring elvaåringens rörelsemönster.
Odd Herakles gjorde ett bra lopp, det var ingen snack om den saken, men han förlorade mot en för bra häst.
Gunnar Melanders underbare Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) åt upp honom. Från utsidan; som om det vore en självklarhet.
– Det är så otroligt att få vara med om sådant här. Sådan hjärta och själ som de har hästarna… Det fanns inget annat än att göra på det här viset från ett grisspår, men… vi gjorde det. Vi gjorde det. Hästen är riktigt bra nu, sade Anna-Maria Öberg och fortsatte:
– Nu har vi haft tre ganska täta starter så vi får se hur vi gör nu.
Hela trav-Sverige hoppas att kretsen ska välja att gå för Elitkampen, men jag är skeptisk till om Gunnar Melander väljer att göra det.
Tidigare har inte tongångarna varit särskilt positiva kring ett sådant framträdande och frågan är om Månlykke A.M. har tillräckligt mycket fart i benen ännu för att kunna utmana Odd Herakles över korta häcken?
Oavsett vilket beslut Gunnar Melander kommer att ta så är jag övertygad om att det kommer vara det rätta.
Få har nämligen en sådan känsla och klarhet i vad hästarna är förmögna att prestera och ställas inför för utmaningar som hästkarlen Gunnar Melander.
Bättre i år?
Pasi Aikios Who’s Who (e. Maharajah) hade inga problem att vinna den andra deltävlingen av Paralympiatravet. Nu stämde det bra under vägen ska sägas även om han fick jobba utan rygg sista 600 meterna från tredje utvändigt, men tempot var hyggligt och Disco Volante (e. Scarlet Knight) såg ut att ligga på lite för tufft framme i tät.
Segern blev väldigt säker på 1.11,9a/2.140 meter och det känns verkligen som att Who’s Who tagit ett kliv till under vintern för intrycket i årets två segrar har varit hundraprocentigt.
– Det såg ut som Örjan bara väntade på upploppet. Det är ren glädje att all vinterträning som är gjord ger utdelning. Sakteliga närmar vi oss maxformen, sade Pasi Aikio.
Very Kronos (e. Ready Cash) spurtade ungefär som förväntat i sin comeback som tvåa och hör tveklöst hemma i Paralympiatravet han också.
– Valet jag hade idag var att antingen köra galopp eller fortsätta framåt. Idag hade han mer energi, men samtidigt är det fyra månader sedan han startade. Jag tycker uppförandet var femstjärnigt, men sen att han var lite väl framåt är inget som får mig att tappa nattsömn, sade Erik Adielsson.
Solvallaamatören Kevin Gondet hade en häftig eftermiddag med en dubbel. Den franskfödde, elvaårige valacken Accord Marjacq (e. Odeisis de Vandel) stod för en hejdundrande debut på svensk mark då han vann montéloppet i lag med Jonathan Carre på 1.12,1a/1.640 meter.
En tidsnotering som elithästarna ska kunna gå, men det noterbara här var att Accord Marjacq avslutade 1.09,8 sista 800 meterna och gick med bra fart över mål. Här har Kevin Gondet en riktigt kul häst även för de mer penningstinna sadelloppen under våren och sommaren.
Kul har han även med schweiziskan Fighter Lady (e. Origano Lap) som löste klass I-försöket från dödens i lag med Rikard N Skoglund på strålande 1.11,4a/1.640 meter! Kan hon rentav vara den snabbaste hästen född i Schweiz någonsin på den noteringen? Låt oss återkomma i ärendet!
Tre höjdpunkter i övrigt:
1 Men på den ovan nämnda tidsnoteringen var Fighter Lady ”bara” näst snabbast under tävlingsdagen. Cab Lane (e. Muscle Hill) löper nämligen upp till det han lovade som unghästhäst och Timo Nurmos häst vann silverförsöket på 1.10,8a/1.640 meter i lag med Per Lennartsson.
För att nå ikapp storebror Cyber Lane vad det gäller intjänade prispengar kvarstår drygt elva miljoner, men att Cab Lane ska kunna ta sig upp och bli en bra gulddivisionare känns i alla fall rimligt.
2 När Lars-Göran Söderberg tog sin första V75-seger på fyra år så togs den ”ordentligt”. Otroligosåfin (e. Pojke Kronos) dundrade hem bronsförsöket på 1.12,3a/2.140 meter trots att han varvade på underkant 1.11.
Söderberg övervägde inte för en sekund att göra livet enkelt för favoriten Moses (e. Pastor Stephen) och hade all täckning för sitt taktiska val.
Fuxen har inlett 2021 med fyra raka segrar och som han såg ut så han ingen enkel häst att besegra i finalen under Elitloppshelgen heller om han får spetsläge för Otroligosåfin har lyft flera klasser med några månaders extra träning innanför västen.
3 Mika Haapakangas har en råtalang i Gogobet Sisu (e. Googoo Gaagaa). Femåringen kunde kosta på sig en galopp i första kurvan av klass II-försöket, men ändå runda fältet och det trots att han fick tillbringa hela slutvarvet i tredjespår.
– Om vi tagit Special Promise och Mr Golden Quick upp till Guld så ska väl den här kunna gå till Platina, sade tränarsonen Veikko Haapakangas.
Ja, att detta är ett bättre grundämne råder ingen som helst tvivel om!