Fokustema
Krönika
Läs senare

Mästarmöte i Massachusetts

Av
Claes Freidenvall
Marion Maurader. Foto Lisa Photo
Marion Maurader. Foto Lisa Photo

Staten Massachusetts har inte spelat någon större roll i travsammahang på många decennier, men har sin givna roll i travhistorien. En av de viktigaste platserna i den amerikanska unghästcirkusen ”Grand Circuit” var Readville Trotting Park i utkanten av Boston. På Readville avverkades den första drömmilen. 1903 travade Lou Dillon 1.14,6 och där kördes också det första 50.000-dollarloppet – American Trotting Derby – 1908.

Som kuriosa kan också nämnas att passgångaren Star Pointer, 8 år, var den första sulkyhästen under 2:00 (1.14,6) och tiden 1.14,1 avverkade han Readville Trotting Park dem 28 augusti 1897.

Readville Trotting Park existerar inte längre. I slutet av 1920-talet förvandlades Readville till en motorbana. Bay State Raceway – senare namngiven New England Harness Raceway, Foxboro Raceway och Foxboro Park – var länge ensam travbana i Massachusetts innan den gick i graven 1997. Plainridge Park öppnade två år senare och den 28 juli i år bjuds det på storlopp för äldre travare.

Förutom Åke Svanstedts Resolve har det betalats insatser för Crazy Wow, Hannelore Hanover, Obrigado och Pasithea Face. Hela listan hittar Ni här! Och nedan kan Ni se Marion Marauders comeback i söndags på Tioga Downs:

ATG har börjat med vagninformation och även loppkommentar om startande hästar på www.atg.se. Loppkommentarer har funnits i flera decennier i USA och vilka vagnar som det ska tävlas med i loppen utropades också under en kort period i travbanornas högtalare.

Däremot blir det knepigt när ett bolag som arrangerar spel har synpunkter på hur domarna dömer. Några högre tankar tycks inte ha om måldomarnämnden på Hagmyren när Mino startade där den 11 maj.

Det bjuds på stor sport på flera banor i Nordamerika i helgen och allra störst uppmärksamhet drar Mohawk Raceway till sig och där bjuds det på finaler i Armbro Flight Stakes (C$253.000) och Goodtimes Trot (C$251.000).

I det sistnämnda loppet dyker Marcus Melanders obesegrade treåring Enterprise upp och i Armbro Flight Stakes startar Hannelore Hanover. Startlistorna hittar Ni här.

Resultat för svenska tränare i Nordamerika t.o.m. 12 juni:
1 Jimmy Takter – 102 st: 32-20-12. $882.172
2 Anette Lorentzon – 247 st: 51-37-28, $611.853
3 Jenny Melander – 144 st: 28-26-25, $480.391
4 Åke Svanstedt – 108 st: 13-11-13, $366.206
5 Marcus Melander – 70 st: 12-8-12, $220.247
6 Staffan Lind – 45 st: 9-13-7, $152.597
7 Jonas Czernyson – 71 st: 7-12-12, $112.500
8 Nancy Johansson – 41 st: 10-6-2, $91.770
9 Tina Duer – 25 st: 6-3-4, $53.647
10 Lucas Wallin – 18 st: 5-1-4, $42.830
11 Susanne Kerwood – 38 st: 5-7-2, $39.279
12 Jan Johnson – 1 st: 0-0-0, $1.360
Nordamerika i korthet t.om. 12 juni:
Vinstrikaste 2-åring: Zyura Bi (sto e. Yankee Glide-Myura Bi), Rodney Debeck, $3.250.
Vinstrikaste 3-åring: Lord Cromwell (hingst e. Chapter Seven-Oh Oh It’s Magic), Edward Hart. $97.743
Vinstrikaste äldre: Crazy Wow (valack 5 år e. Crazed-No Pan No Gain), Ron Burke, $231.500.
Snabbaste 2-åring: Quality Kemp (hingst e. Muscle Hill-Impressive Kemp), Ron Burke, 1.12,1.
Snabbaste 3-åring: Ariana G (sto e. Muscle Hill-Cantab It All), Jimmy Takter, 1.09,1.
Snabbaste äldre: B Yoyo (valack 7 år e. Striking Sahbra-B Joyflo), Richard Johnson, 1.08,6.
Vinstrikaste & segerrikaste tränare: Ron Burke, 1.599 st: 334-252-217, $5.149.349.
Segerrikaste kusk: Aaron Merriman, 2.130 st: 504-350-302, $3.748.014.
Vinstrikaste kusk: Jason Bartlett, 1.144 st: 256-190-164, $5.061.712.
Ledande avelshingst (2-åringar): Guccio, $14.970.
Ledande avelshingst (3-åringar): Cantab Hall, $686.205.
Ledande avelshingst (äldre): Cantab Hall, $2.585.606.
Vinstrikaste uppfödare: Hanover Shoe Farms, $9.038.836.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Travet tappar 200 miljoner

Som väntat ligger regeringens förslag om höjd spelskatt kvar och i reda pengar handlar det om 200 miljoner kronor årligen mindre för travsporten.
Höjningen från 18 till 22 procent signalerades i september, men svensk travsportens höjdare var för sent på bollen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Travsporten tappar 200 miljoner per helår med höjd spelskatt från 1 juli i år. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Travsporten tappar 200 miljoner per helår med höjd spelskatt från 1 juli i år. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Anders Källström noterar i sitt månadsbrev för mars – Tvåhundramiljoner skäl att tala med din politiker! – att det är kört och att ”lagt kort ligger.”

”Höjningen drabbar ensidigt vår näring. Det är rätt att beskriva förslaget som en hästskatt. Eller lika rätt som en landsbygdsskatt”, skriver Anders Källström.

Trav- och galoppsportens företrädare har haft ett antal möten med makthavare sedan regeringen föreslog en höjning av spelskatten från 18 till 22 procent i budgetpropositionen – presenteras den 5 april – från den 1 juli 2024.

Senast i förra veckan träffade Mikael Melefors (ordförande Travhästägarna), Anders Lilius (ordförande Svensk Galopp) och Anders Källström (ordförande Svensk Travsport) Edvard Riedel, som är ordförande i riksdagens finansutskott.

I detta möte – skriver Anders Källström – och en hel rad av andra möten möter vi inga invändningar eller ifrågasättandet. Vi möter en stor förståelse för våra argument och löften att ytterligare studera effekterna av att differentiera skatten. Det blir faktiskt frustrerande att känna hur politiker å ena sidan håller med oss, men å den andra sidan säger att ”lagt kort ligger.”

I framtiden måste trav- och galoppsportens politiker ha bättre kontakter på ”insidan”, agera i tid, ha tillräckligt med starka argument så att ett sådant här förslag aldrig ens kommer upp bordet och framför allt inte blir verklighet. .

Travsporten har lärt sig en ännu en läxa, men hur många gånger har vi inte hört den visan om ”förståelse” från politikerna spelas. Det är en skiva som snurrar om och om igen…

Nu förväntar sig alla att besparingarna inte läggs på de aktiva, hästägare och uppfödare utan att det tas ett rejält tag i den allt växande kostymen inom ATG. Det är dags att sätta ner foten nu. Tiden att spela på folks känslor är sedan länge förbi.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Sportens grundvalar skakar

DNT:s generalsekreterare Sven-Morten Buer gjorde förstås en helt korrekt bedömning när han tog ett eget initiativ till ett möte med Nordiska Travkommittén efter att Bo Westergård får fortsätta tävla med sina hästar trots att han blivit fälld för doping i högsta instans i Danmark.
Det här handlar om travsportens trovärdighet och inget annat.
Av
Claes Freidenvall
Bo Westergård är fälld för doping, men kan fortsätta tävla trots en avstängning på 2,5 år. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Bo Westergård är fälld för doping, men kan fortsätta tävla trots en avstängning på 2,5 år. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Att Bo Westergård går vidare med sitt dopingärende i civil domstol är en sak, men när han har fällts i travsportens högsta instans i Danmark borde utgången vara given. Avstängningen gäller och inget annat. Om inte travets egna domstolar och regelverk håller måttet – så kan det vara? – är travsporten väldigt, väldigt illa ute.

Känns det trovärdigt att Bo Westergård ska fortsätta tävla med sina hästar? Vad säger spelarna om en Westergård-häst lämnat ett positivt test efter en seger i ett V75-lopp i Sverige där det omsätts uppåt 100 miljoner? Inte roligt för den som kanske streckat för tvåan i samma lopp, men inte plockat med Westergårds häst på kupongen…

Sporten har fått leva några år med att Fabrice Souloy fått tävla fritt med hästar i sitt hemland Frankrike trots att han är avstängd i Norden för koboltdoping.
Om UET någon gång ska göra någonting av värde för travsportens fortlevnad så är det att få till ett gemensamt dopingreglemente åtminstone i Europa och som ser till att det efterlevs på ett juridiskt korrekt sätt inom civilrätt också.

Inte som i fallet Souloy och nu Westergård. Sportens grundvalar skakar!

Fokustema
Krönika
Läs senare

Ha en bra dag!

Hur många stolar kan man egentligen sitta på samtidigt?
Frågan aktualiserades på Expressens hemsida tidigare idag sedan travjournalisten Lennart Persson haft synpunkter i en blogg på trottosport gällande Svante Båths olika engagemang inom travsporten sedan han slutat som travtränare.
Av
Claes Freidenvall
Hur många stolar kan man sitta på? Den frågan är ständigt aktuell. Foto Ion Fet.
Hur många stolar kan man sitta på? Den frågan är ständigt aktuell. Foto Ion Fet.

Utgå aldrig ifrån att människor är helgon, men Lennart Persson har en poäng i sammanhanget även om han själv inte är fläckfri. Vem är det förresten?

Travet är förstås inte olikt många andra sammanhang, men ju mer sporten krymper, ju tydligare blir det när någon innehar alldeles för många positioner. Det är aldrig lyckat när någon har uppdrag och inflytande överallt.

Ofta är det inte helt enkelt att nysta i folks olika roller, men att vara transparant (berätta om uppdragen officiellt) kan ju vara ett litet steg på vägen.

Titta exempelvis på ST:s verkställande direktör Maria Croon. Hon är ordförande i TR Media överordnad en tjänstekvinna i TR Media som är överordnad Maria Croon i ST som kollega till Jan Halberg, också i ST:s styrelse där han är överordnad ST:s vice vd Ulf Hörnberg, vilken i egenskap av ordförande i Wången är överordnad tjänstemannen Jan Halberg!

Snurrigt? Bara förnamnet…