Att Svensk Travsport exkluderar USA (även Australien, Kanada och Nya Zealand) helt från uppfödarpremier är ett slag i ansiktet på uppfödaren, medan travsporten i sig kan dra nytta av all reklam som exempelvis Jiggy Jog gör för svensk uppfödning. En häst som för övrigt betat på Stuteri Alebäcks marker i Västergötland…
Uppfödaren Vestmarka AB behandlas som paria – svenskfött är ingenting värt i något läge om hästarna tävlar utanför Europas gränser.
Den sportsliga resa som svensk uppfödning och svensk travsport gjort det senaste halvseklet är ingenting annat än enastående. Mycket ska vi förstås tacka för det avelsmaterial som vi i Sverige kunnat utnyttja i USA, men också de personer som gjort detta möjligt med svett och blod.
En gång i tiden – och det är inte så länge sedan – belastades travare från USA med tvångsprissummor när de kom till Sverige för att starta. Numera tävlas det på lika villkor.
När Ego Boy – året var 1973 – blev den första svenskfödda travaren under den dåtida drömgränsen 1.14,6 var det inget annat än sensationellt. Han travade 1.13,8a/1.609 meter som tvåa bakom amerikanske Flower Child i ett heat i Elitloppet.
För att sätta in den tiden i ett historiskt perspektiv så redan 1947 hade fler än 50 lopp vunnits i Nordamerika på 1.14,6 eller snabbare tider. Redan när förra seklet var ungt – den 24 oktober 1903 – travade Lou Dillon 1.13,6 i ett rekordförsök på andra sidan Atlanten.
Från blågul horisont kan vi dessutom skryta med tre absoluta svenskfödda världsrekordhållare; Victory Tilly banade vägen 2002 och har följts av Giant Diablo 2007 och Sebastian K. 2014. Tala om utveckling!
Att Svensk Travsport valt att dra ett stort svart streck över Nordamerika och inte tycker att uppfödare till svensktillverkade hästar ska få möjlighet att tjäna några extra kronor är ingenting annat än ett fattigdomsbevis. Eller kanske rent av avundsjuka?
Vi som däremot glädjer oss när svenskfödda hästar firar framgångar på andra sidan Atlanten kan inte annat än att imponeras av Jiggy Jog, men också hennes svenskfödda kullsyster Joviality.
Duon toppar listan över de två vinstrikaste treåringarna i Nordamerika (och världen) under 2022 oavsett kön. Am Bloodstocks uppfödning Joviality har sprungit in 1.075.640 dollar i år, medan Jiggy Jog står på 919.244 dollar.
Detta är något att vara stolt över, eller hur Svensk Travsport?
***
Svenskfödda Breeders Crown-vinnare i Nordamerika:
År – Häst – Uppfödare
- 1991 – King Conch – Exsulto AB
- 2012 – Tamla Celeber – J & A Nilsson, Celeber Data & Ek. Kons.
- 2014 – Commander Crowe – Petri Puro, Eldsberga
- 2015 – D’One – Eq Finans Täby AB
- 2021 – Felicity Shagwell – Manken AB & Verrazzano AB
- 2021 – Joviality – Am Bloodstock AB, Stockholm
- 2022 – Jiggy Jog – Vestmarka AB, Vinninga