Fokustema
Krönika
Läs senare

Så bra är Elitloppshelgen

Elitloppet i all ära, men är det inte i mångt och mycket ramloppen som gör helgen?
Jag har synat helgens klassiker och betygsatt dem lopp för lopp.
Av
Emil Persson
Evaluate vid en tidigare seger. Foto: Simon Hagen
Evaluate vid en tidigare seger. Foto: Simon Hagen

Fredagen är exkluderad. Underligt kan tyckas, men för den stora massan rent publikt så är fredagen inte inkluderad i deras Elitloppshelg utan mer av en aptitretare för de mest ”besatta”.
Jag ser i vilket fall fram emot dagen (Bythebook! Ari Lest!) där Kusk-VM känns som ett fräscht inslag och klassen på loppen i mitt tycke blivit högre än vad jag hade förväntat mig. Det här med att lämna bort sina hästar till icke ordinarie kuskar är inte något som alla är helt tillfreds med, oavsett om det är Franck Nivard, Ulf Ohlsson eller Yannick Gingras som ersätter.

Så låt oss gå igenom lördagen och söndagens topplopp i tur och ordning. Betygen sätts på en tiogradig skala.

Sweden Cup

Arazi Boko vid förra årets seger i Sweden Cup.        Foto: Mia Törnberg

Har inte Sweden Cup fått en allmän uppryckning efter några rätt trista och dassiga år i början av 2010-talet? Redan i fjol och förfjol såg det bättre ut i listorna och årets deltagare gillar jag skarpt. Fjolårsvinnaren Arazi Boko finns med liksom 2016 års dito, den pånyttfödde Dante Boko. Cyber Lane och Pastore Bob fanns båda med i Elitloppssnacket länge och väl. Chief Orlando slutade trea i Finlandia Ajo, Vanesia Ek och Ua Huka var finalister i Lotterian. Chianti tvåa i fjolårets svenska derby och franske jokern Dream de Lasserie kommer med ett staket i raden och 13 segrar på de senaste 15 starterna.
Det här ser jag fram emot och feelingen förstärks ytterligare utav att slippa förmiddagsloppen, nu blir det pang på festen!

  • Betyg: 8

Lady Snärts lopp

Precis såhär ska detta lopp se ut under denna helg. Vi har sju deltagare som normalt sett inte dyker upp i en vanlig stoelit utan här finns det flera hästar som inte är helt enkla att sätta in i sammanhanget. Det är möjligt att de inte är hästar som är ”obegränsat bra” och att den där riktiga toppfransyskan saknas även om bortlottade (?) Elite du Ruel är värd respekt. Som spekulations- och spellopp älskar jag det här loppet.

  • Betyg: 7,5

STL-finalerna

Baron Gift har skördat framgångar under våren. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Här blir det ju lite grann ”vad det blir” och de här loppen kan inte Anders Malmrot styra särskilt mycket över. Wildcards existerar ju som bekant inte. Brons- och silverfinalerna är riktigt häftiga med extra plus för den sistnämnda. När jag ser Varieta’ Luis, Heart of Steel, Baron Gift, Lesperanza och Global Trust i samma lopp kommer jag och tänka på den Oscarsbelönade filmen ”There Will Be Blood”. Här kommer det kosta om man ska vara först över mållinjen.

  • Betyg: 8

Harper Hanovers lopp

Handsome Brad fick en elitloppsinbjudan men kretsen kring hästen valde istället att starta i Harpers Hanovers lopp med 900.000 kronor  till vinnaren.  Foto: Simon Hagen

Den sämsta upplagan på många, många år läser jag på sina ställen, men då anser jag att man är historielös. Jag finner utan problem fem upplagor under 2000-talet som varit sämre och jag är inte alls så säker på att det här är ett dåligt lopp bara för att det inte innehåller någon ”oslagbar” fransos. Däremot har jag förståelse för att många blir besviken när just den där Flambeau des Pins-typen saknas, det är ju trots allt 900.000 kronor i förstapris numera och prisökningen kom i mångt och mycket till för att locka upp de franska tuffingarna.
Whipped Eggs på startvolten, Bazires förvandlingsnummer C.D. på mellanvolten, Copenhagen Cup-vinnaren Handsome Brad, derbytrean Son of God, dalakanonen On Track Piraten och hyperspeedige, men likväl starke Canular i lag med Åke Svanstedt får i alla fall mig att ”gå igång” så pass på loppet att jag inte kan skicka ner betyget alltför långt.

  • Betyg: 7

Treåringseliten för ston

Av alla travlopp som körs i Sverige under ett år av någorlunda dignitet är detta loppet som har sämst förutsättningar för att bli bra. Blott sju dagar senare körs Guldstoet på Axevalla med 350.000 kronor till vinnaren vilket blir det givna valet för den svenskfödda hästarna. Nej, här får Solvalla numera hoppas på de utlandsfödda hästarna och gästerna. I fjol var det Zabriskie Ok som stack ut och i år är det hittills obesegrade superlöftet Mascate Match som gör detsamma. Med Archidamia, In Your Dreams, She Rains och Avena Jet som några av utmanarna så tycker jag faktiskt att årets upplaga spottar upp sig markant kontra några av de senaste årens dito.

  • Betyg: 7,5

Montéeliten

Ja, vi har världens snabbaste montéhäst i startlistan i form av fjolårsvinnaren Be Mine de Houelle, men där bakom spinner jag faktiskt inte igång på en enda häst som jag känner att ”jäklar vad kul det ska bli att se den i det här sammanhanget”. Bredden på loppet drar ner betyget rejält.

  • Betyg: 5,5

Elitkampen

Månprinsen A.M. och Gunnar Melander Foto Mia Törnberg

Månprinsen A.M. är sannolikt bättre än någonsin tidigare. Polara ser inte lika vass ut i år, men han har lurat oss förr då man inbillat sig att han är på väg ner. Fjolårsvinnaren Lome Brage är tillbaka hos ”JOP” och han låter minst sagt nöjd med hästen, men drog Svarte Petter i spårtombolan. Roli Eld på barfotabalans och eventuellt bike är den stora jokern. Det känns som det här loppet håller ungefär samma nivå som brukligt och att de bästa kallblodshästarna som finns just nu sökt sig hit. Ja, underligt vore väl annars med rekordhöga 500.000 kronor i förstapris.

  • Betyg: 8

Elitloppet

Readly Express är på förhand favoriten till att vinna årets Elitlopp. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Visst saknas den där heta kryddan från Nordamerika och Elitloppet hade blivit mer exotiskt om Vitruvio vunnit Lotterian och representerat Italien, men jag tycker inte man ska klaga på det som bjuds. Readly Express mot Propulsion lägger en stark grund, Aubrion du Gers första framträdande på svensk mark tar det hela en nivå till liksom Åke Svanstedt upp i vagnen bakom Bazires Prix d’Amerique-tvåa Looking Superb. Måhända är det någon svensk häst ”för mycket” med, men vad tusan ska Anders Malmrot göra när det inte finns bättre hästar i varken Nederländerna, Tyskland, Italien, Norge eller Danmark?

  • Betyg: 8

Treåringseliten

Ett lopp som pendlat oerhört mycket i kvalité under hela 2000-talet. Nu tas ett nytt grepp då det går ihop med den första Breeders Course-finalen och jag tycker att utfallet är positivt. De svenska hästarna har främst siktet inställt mot långa E3-kvalen tre veckor senare vilket försvagar det inhemska laget, men att få se obesegrade superlöftet Upset Face mot Italiens sannolikt två bästa treåringar i Axl Rose och Acciaio ser jag fram emot. Bredden är inte den bästa vilket drar ner betyget med en halv enhet, men topparna håller klart högre klass i år än på många, många år.

  • Betyg: 7,5

Fyraåringseliten för ston

Vad…? Hände…? Här?

  • Betyg: 4

Fyraåringseliten

Precis som fyraåringseliten för ston så blir lätt detta lopp drabbat av närheten till Pokal-finalerna på Åby som körs två veckor tidigare, men därifrån kommer åtminstone Evaluate detta år som vi vet är bra. Classichap och Hamre-debutanten Patent Leather deltog likaså i Hambletonian-finalen i fjol så vi har alltså trea av de tio Hambofinalisterna i samma lopp här-. Därtill låter Daniel Redén påställd med Missle Hill och från Criterium des 4 ans kommer trean Fric du Chene och sexan Fun Quick. Jag smågillar det här loppet och tycker precis som Harpers att det tycks dömas väl hårt på sina håll och kanter när jag scrollar igenom flödet på sociala medier.

  • Betyg: 7,5
Fokustema
Krönika
Läs senare

Bröd och skådespel

Colosseum är utbytt mot Solvalla, men de exotiska djuren är alltjämt hämtade från när och fjärran.
Slaget kan börja i svensk travsports egna Gladiatorspel där bara den starkaste kommer att överleva.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Missförstå mig rätt nu. Det är ingen häst som kommer att dö av att starta i det gladiatorspel som tilldelats lopptiteln Harper Hanovers lopp sedan Big Lama gick segrande ur dess första upplaga år 1968.

Sedan dess har loppet bara vuxit och vuxit i status. Solvallas medvetna val att ge loppet ett rejält ansiktslyft sedan tre år tillbaka varpå det uppgraderats till ett Grupp I-lopp har gett resultat.

Solvallas sportchef Anders Malmrot åker land, rike och framförallt utrikes för att hitta de bästa och mest exotiska djuren att visa upp för den publik som vill ha bröd (läs: hamburgare och starköl i plastglas) och skådespel (läs: så svåranalyserat lopp att triosystemet blev rekorddyrt).

I år är de mest blodtörstiga djuren hämtade från Frankrike. Där har kejsare Malmrot funnit två lejon etablerade på den största amfiteater som går att finna. Den tuffaste av dem – Izoard Vedaquias – beskrivs av tränare Philippe Allaire som en häst med två hjärtan och fyra lungor. Hur tröttar man ut ett sådant tvåhövdat monster? För inte räcker det väl att gillra en ”innerspårsfälla” för att dräpa den störste krigaren av dem alla?

Malmrot har kunnat luta sig tillbaka och låtit de andra 13 tävla om sina platser.
Och det har de gjort. Somliga har vunnit sina slag i Danmark, Norge eller Finland. Andra har banat väg för sin start via USA, Italien eller genom att utmärka sig på de inhemska scenerna.

Jaga eller bli jagad

Så nu står vi här inför det spektakel som är så mycket mer än ett travlopp med en miljon kronor i segerpremie.

Vi står inför ett slag som jag fortsatt vidhåller går att jämställa med ett gladiatorspel från forna Romarriket.

Utöver de exotiska djuren som skickas ut för allmän beskådning så ska de tyglas av gladiatorer vars sinne måste vara så skarpt under närmare fyra minuter att de driver sitt djur rakt mot en säker (mjölksyre)död vid minsta snedsteg.
Gladiatorernas enda skydd är en hjälm, en säkerhetsväst och ett kosmetiskt körspö som inte får användas i strid. Det är inte mycket till rustning de bär.

De som startar från främre volten blir jagade. De som står längst bak ska jaga. Och de stackarna som står i mitten får ikläda sig rollen att såväl jaga som att bli jagade. Den sistnämnda fållan har ofta omnämnts som ”slaktfållan”, men statistiken under 2000-talet säger att de har lika stor chans som djuren som inleder från grunddistansen.

Ingen återvändo

Kanske blir de lejonmat allihop. Utöver de franska lejonen och dess framgångstörstande gladiatorer utgör även den mest rutinerade gladiatorn av dem alla dess startgrupp.

Jorma Kontio har tagit så många strider att du utan omsvep hade kunnat lura i mig att han stred under Finska Vinterkriget och jag hade köpt det med hull och hår.

Han har visat sig kunna tämja sitt djur namngiven High On Pepper till att konstant trava i rätt gångart och i så pass hög fart att ingen vill möta hans blick på utsidan.

Klockan 18.05 idag stängs grindarna. Djuren och gladiatorerna får klara sig själva. Det finns inte längre någon återvändo.
Fem minuter senare slås startkommandona på och slaget kan börja.

Här har ni ert bröd. Här har ni ert skådespel.

Are you not entertained?

Fokustema
Krönika
Läs senare

Kan vinna Elitloppet – om han startar

Jag har en kittlande tanke om vem som vinner årets Elitlopp.
Så till vida att hästen kommer till start, men jag tycker att allt mer talar för den saken...
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Någon skrattmatch lär det inte bli för Hooker Berry om han kommer till start i Elitloppet, men krönikör Emil Persson tror i vilket fall att hästen har alla möjligheter att göra upp om segern vid deltagande. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Någon skrattmatch lär det inte bli för Hooker Berry om han kommer till start i Elitloppet, men krönikör Emil Persson tror i vilket fall att hästen har alla möjligheter att göra upp om segern vid deltagande. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Att Solvallas sportchef tillika Elitloppsgeneral Anders Malmrot fått maximal utdelning såhär långt kring sina Elitloppsinbjudningar är alla överens om.

Efter Prix d’Amerique-vinnaren Idao de Tillard, ”jag-kan-inte-förlora-travlopp” Francesco Zet, Årets häst Joviality, titelförsvararen Hohneck samt folkets häst A Fair Day presenterats så blir det svårt att finna fler deltagare som framkallar samma wow-känsla.

Men det finns undantag och jag tycker mig ha funnit ett sådant och som därtill skulle kunna vinna loppet om han kommer till start.

Spekulerar jag rätt så kan nämligen årets Elitlopp fyllas med ytterligare en Prix d’Amerique-vinnare i form av 2023 års dito Hooker Berry.

Hooker Berry vid segern i Prix d’Amérique ifjol. Foto: Scoopdyga

Den så fartfyllde, bildsköne fuxen har inte haft samma utdelning under det gångna vintermeetinget, men det finns inget som säger att hästen är kraftigt på retur.

I Prix d’Amerique fick Booster Winner-sonen lägga speeden för tidigt och var knappt slagen om strid om fjärdeplatsen, i Prix de Paris var hästen blott slagen med huvud i kampen om andraplatsen och i såväl Prix de Paris som Criterium de Vitesse har han haft oturen att hamna som förstahäst i andraspår i överljudsfart.

Rosa biljett till röd häst

I lördagens Prix Kerjacques på Vincennes stod hästen för en strålande avslutning som trea och sprang snabbast av alla sista 500 meterna med 1.06,8.

Då tillbaka på Franck Leblancs träningslista precis som han var under våren år 2022 (jag gissar att tränarbytet beror på parallell avelstjänstgöring) då han fick tävla på efter vintermeetinget.

Då blev det två segrar på lika många försök i semi classique-sammanhang och hästen såg ut att stortrivas i solskenet.

Det faktum att Hooker Berry över huvud taget tävlat vidare efter vintermeetinget i Paris styrker därtill min tes om att ”något kan vara på gång”.

Jean-Michel Bazire är måhända ingen stor vän av svensk travsport, men Franck Leblanc har gjort regelbundna gästspel norröver och jag inbillar mig att kusken Nicolas Bazire gärna skulle bli varm i kläderna och testa på tävling i nordiska Grupp I-sammanhang. Han har därtill hyllat hästens senaste prestationer i franska facktidningen Paris-Turf på ett sätt som får mig att haja till. Det känns… påslaget.

Det finns inget som säger att Hooker Berry med sin hiskeliga speed ska vara mindre framgångsrik på tusenmetersbana än jämngamle Hohneck som tagit Solvalla i sin famn.

En rosa biljett till en röd häst vars kusk tävlar i en rosa dress.
Det är min beställning till Anders Malmrot innan jag måste avsluta den här krönikan.
Ett vinnarspel hos ATG till 45 gånger pengarna kan jag nämligen inte låta stå orört utan behöver ta grepp om innan det är för sent.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Är det såhär vi säljer sporten?

När en av Sveriges bästa och mest kända travhästar gör efterlängtad comeback placeras loppet i ”P 21-position”.
Hur har svensk travsport kunnat bli så överdrivet spelorienterad att vi gick vilse på det här viset?
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Önas Prince och Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Önas Prince och Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Jo då, jag vet. Det är liret som får hjulen att snurra i den här branschen och vi är alla väldigt måna om att de inte ska slå av på takten.

Men det finns faktiskt gränser för hur spelorienterat det får bli utan att man gör avkall på att sälja travsporten.
Sporten.

I morgon travar Önas Prince ut på Åby. Det sker i det tionde och sista loppet med beräknad starttid 22.01.

Att den tvåfaldige Elitloppsfinalisten – fyra ifjol – inte startar inom V86-spelet när fältet blott är sex hästar stort har jag full förståelse för. Det är inget konstigt med det och i synnerhet inte när han ser ut att stå inför en straffspark.

Däremot är det beklagligt och taktlöst att lägga loppet efter V86-spelet. Önas Prince hade inte skadat V5-omsättningen om han sprungit i något av de inledande fem loppen på Åby. Kanske hade det rentav ökat just V5-omsättningen om flera spelare känt att de hade haft ett bekant objekt att luta sig emot?

Nu går man miste om chansen att i onsdagskvällens V86 Direkt-sändning på Sportkanalen promota en av Sveriges största travstjärnor. Den möjlighet man kunnat ha att visa bilder från Önas Prince comeback mellan någon av V86-avdelningar, sända en intervju med Per Nordström om intrycket och kommande matchningsplan går om intet.

Istället kommer programledaren få avsluta med frasen ”och för dig som vill se en av Sveriges största travstjärnor Önas Prince så får vi hänvisa till ATG.se där du kan se loppet alldeles, alldeles strax. Tack för ikväll”.

Jag är totalt ointresserad av att veta om det är Svensk Travsports beslut att lägga loppet som just lopp tio eller om det är ett önskemål från Åby. Oavsett vilket så är det helt upp åt väggarna galet och något som borde ha avstyrts av en ansvarsfull person som klarar av att se till helheten.

Men såhär bygger vi alltså intresset för travsporten – sporten – i Sverige.
Jag tror inte jag är ensam om att inte var särskilt imponerad.