För att en avelshingst ska kunna bli listad från och med i år kräver det nya avels- och registreringsreglementet att hingsten visas upp i ett skandinaviskt land, eller Frankrike, för att verka i Sverige. Tidigare har alla hingstar som varit godkända i ett annat EU-land haft möjlighet att bli listade i Sverige utan att nagelfaras av den svenska avelsvärderingsnämnden.
Man kan verkligen fråga sig hur en sådan inskränkt regel kom till och vem som ligger bakom de här dumheterna?
I Svensk Travsports nya avels- och registreringsreglemente – kapitel 21, paragraf 4 – står bland annat följande att läsa:
”En varmblodig hingst, som är avelsvärderad och godkänd i Danmark, Finland, Norge, Frankrike och som under den löpande eller påföljande betäckningssäsongen avses stå uppstallad utomlands får avelsvärderas utan att hingsten besiktigas i Sverige, under förutsättning att hingstägaren eller dennes ombud ger in ett tillräckligt underlag för att bedöma hingstens exteriör och veterinära egenskaper. Varmblodiga hingstar som under den den löpande eller påföljande betäckningssäsongen avses stå uppstallade i Australien, Kanada, Nya Zeeland och USA får avelsvärderas utan att hingsten besiktigas i Sverige.”
Den nya regeln innebär således att hingstar uppstallade i Australien, Kanada, Nya Zeeland och USA inte behöver visas upp i Sverige för avelsvärdering, men däremot hingstar från EU-landet Italien. Det är förresten inte bara Italien som är drabbat, utan också flera andra länder som ingår i den Europeiska Travunion (UET). Man kan ju hoppas att frågan ventilerats på UET:s generalförsamling…
Och varför är just Frankrike undantaget av Svensk Travsport. Precis som Italien finns ingen avelsvärdering där och på andra sidan Atlanten har aldrig avelshingstar behövt visas upp för att verka som beskällare i Kanada eller USA. Så har dock fallet varit i Frankrike och Italien tidigare, men inte längre.
Att exkludera en av världens främsta travnationer när det gäller uppfödning håller inte. Italien har levererat den ena topphingsten efter den andra.
Världens vinstrikaste travare Varenne är exempelvis född i Italien och på svensk mark har vi de senaste åren haft förmånen att se topptravare som Elitloppsvinnaren Ringostarr Treb och världsmästaren Twister Bi tävla. Viking Kronos är kanske inte heller en helt okänd italienare för de som författat det nya avels- och registreringsreglementet?
Eller har detta möjligtvis helt undgått de som ligger bakom förändringarna i ST:s nya avels- och registreringsreglemente, eller finns det någon dold agenda?
Svensk Travsport behöver förklara sig och Sulkysports spalter står öppna, men det kanske allra enklaste att göra är att skicka förändringarna i det nya avels- och registreringsreglementet där det hör hemma – i papperskorgen!