Svensk Travsport har fattat ett märkligt beslut om uppfödarpremier (se länk längst ner i artikeln) som ska börja gälla med omedelbar verkan. Avsikten tycks vara att försöka gynna svenskfödda hästars tävlande i Sverige, men det känns som att man ”inte tänkt riktigt hela vägen”.
En bättre och sannolikt mer verkningsfull idé för att ”gynna svenskfött” är att återinföra den ordning som länge gällde med att endast svenskfödda hästar får vara med i de lägsta V75-klasserna, än att som nu alltså görs i form av svårbegripliga trixanden med fördelningen av uppfödarpremier.
I den forntid när rikstoton i form av V65 och V75 hade högre sportslig status än nu, eftersom det börjat gödslas och strösslas med extra V75-or och divisionslopp på andra ställen än lördageftermiddagar/kvällar, var klass III, II, I och stodivisionen förbehållna svenskfödda hästar. Detta var nyttigt för svenskfödda travares status. Icke svenskfödda hästar behövde alltså vara på bronsdivisionsnivå eller högre för att få vara med i ”travets elitserie”.
Det skulle vara en bättre politik av de som vill gynna och marknadsföra svenskfödda travhästar att försöka påverka deras tävlande och möjligheter i det viktiga V75-skyltfönstret istället får att fokusera på hur uppfödarpremier fördelas. Propositionerna V75 kan gott återgå till ordningen att de lägsta klasserna, alltså II, I och även Diamantsoets nivå upp till 500.000 kronor, ska förbehållas endast svenskfödda hästar.
I Halmstads omgång vann en Italienfödd häst i klass I, Astronascente Zac, och en belgiskfödd, Nouba Mom, vilken endast tjänat drygt 120.000 kronor, i det ”låga” diamantstoloppet. De två hästarna hade inte fått vara med om ”stängda-lägsta-V75-klasser” tillämpats.
Det var heller inte så långt borta att det blivit tre sådana utländska ”lågklass-vinnare” i V75-ramen. Den nyligen hos Adrian Kolgjini placerade franskägda nederländskan Kali Smart (e. Un Amour d’Haufor) höll ända till 100 kvar emot snabbloppsstona från 40 meters tillägg i det ”höga” diamanstoförsöket. Till slut var emellertid starka Jerry Riordan-tränade snabbloppsitalienskan Tessy d’Ete (e. Ganymede – Love Me Tender) för tuff och avgjorde för Magnus A Djuse säkert på nya banrekordet 1.13,4/2.180.
Trippel för Riordan och Djuse
Åttaåriga Tessy d’Ete gjorde karriärens sista start. Nu väntar betäckning i Frankrike med ingen mindre än Face Time Bourbon till våren.
Tessy d’Ete
Italienfött sto åtta år e. Ganymede – Love Me Tender e. Supergill
73 st: 17–13–7
Rekord: 1.119l – 1.10,0ak
Insprunget: 6.892.008 kr
Uppfödare: Az. Agr. Fonte Dell'Ete, Italien
Ägare: Scuderia Eurocolor Srl, Italien
Tränare: Jerry Riordan, Halmstad
Körsven: Magnus A Djuse, Solvalla
Skötare: Heli Tarrrimaa
I den svenska ST-datan, där det pinsamt ofta är felaktiga uppgifter på importer, står att Tessy d’Ete inte startade alls under 2017 och 2018. Inget kan vara mer fel. Hon vann, i Fabrice Souloys/Philippe Billards träning på Vuncennes både 2017 och 2018. I våras kom Tessy d’Ete till Jerry Riordan och med tre segrar och andraplats i EM för ston (bakom Conrads Rödluva) är det nu alltså dags att som nioåring ta klivet till avelsboxen.
– När hon kom till oss fick veterinären Jonas Thornell gå igenom henne och han rekommenderade några månaders vila i hage och att hon skulle bli fölmärr. Men Heli (Tarrimaa, hästens skötare, reds.anm.) kunde inte acceptera det utan har lagt ner ett fantastiskt jobb på Tessy d’ Éte. Hon sprang in 900.000 kronor för oss på ett halvår innan hon nu ska bli fölmärr, sade Jerry Riordan till Vinnare V75.
rekommenderade några månaders vila i hage och att hon skulle bli fölmärr
Treåriga Belgien-födda Nouba Mom (e. Ready Cash – Paprika Mom) kom till Riordans stall från franske tränaren Alain Roussel i början av november och har nu två raka segrar i Sverige. Magnus A Djuse fick finna sig i att sitta i tredjespår runt första kurvan innan han kunde köra Nouba Mom till ledningen, och hon vann säkert ”det låga” diamantstoförsöket på 1.14,7/2.140.
Nouba Mom har sina stampapper i ordning. Mamman Paprika Mom (e. Love You – Working Mom) är syster till Gran Premio della Nazioni-vinnaren Express Road (e. Passionnant) med 4,5 miljoner kronor insprunget. En annan syster, Graziella (e. Giant Cat) är mamma till storstjärnan och världsrekordhästen Traders (e. Ready Cash) 1.10,1am*/14,5 mkr. Graziella är i dagarna köpt till Sverige, av Global Farm, och kan alltså förväntas lämna svenskfödda avkommor i framtiden.
Nouba Mom är som dotter till Ready Cash närbesläktad med topphästen Traders, samma pappa och mödrarna är syskon.
V75-trippeln för hemmatränaren Jerry Riordan och Magnus A Djuse med icke svenskfödda hästar fullbordades i silverdivisionen genom femårige italienfödde Zio Tom Jet (e. Maharajah – Nevada Jet) som funnits i Riordans stall i snart två år. Magnus A Djuse körde offensivt till ledningen, och det var rätt melodi för att Zio Tom Jet skulle klara att avvisa de starkt avslutande Staro Leonardo (e. Make It Happen) och Farlander Am (e. Lavec Kronos) på 1.11,7a/1.640.
Björn Goop var optimistisk på förhand gällande italienske fyraårige Ready Cash-sonen Astronascente Zac, vilken kom från en plusbetonad insats som tvåa i Åbys klass I-försök för två. veckor sedan. Astronascente Zac (u. Glamour Grif), som funnits hos Goop sedan hästen var ett år, infriade förväntningarna och ledde från start till mål på 1.12,9a/2.140, efter att över upploppet ha stuckit undan till närmast överlägsen segermarginal.
Roger Malmqvists trotjänare Dragster (e, Micro Mesh – Timber Marie) har som åttaåring tänt om fantastiskt i höst, efter omlagd träning. Försök-finalseger i silverdivisionen förra V75-meetinget följdes upp med att vinna direkt i gulddivisionen.
Dragster
valack åtta år e. Micro Mesh – Tiimber Marie e. Dahir de Prelong
77 st: 16–10–6
Rekord: 1.13,1l – 1.09,6ak
Insprunget: 2.222.127 kr
Uppfödare: Susanne Svensson, Harlösa
Ägare: Åström BM Konsult AB, med flera
Tränare: Roger Malmqvist, Jägersro
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Erika Karlsson
Erik Adielsson valde en vinnande väg på sista bortre långsidan när han valde att inte svara anfall bakifrån i tredjespår, utan lyckades istället lirka fram Dragster till andra par utvändigt när framförvarande Lionel veks ut. Luckan kom vid upploppets början och Dragster avgjorde lekande lätt före Nadal Brioline (e. Yankee Glide) och Pastore Bob (e. From Above) på 1.11,6a/2.140.
Ola Karlsson, med nio hästar i träning, hade förra meetinget i Red Mile Brodde (e. S.J.’s Caviar – Run Baby Run) en vinnare i både försök och final i klass II. Ola köper gärna starthästar från Stefan Melanders stall, och en som gått den vägen är sexårige Inertial (e. Yorktown Gunner – Digital Picture). Denne har visat fin form i höst och fick nu full utdelning på den. Jörgen Sjunnesson bjöd Inertial en smörresa i rygg på ledande Neelix och när det blev finishkörningsdags avgjorde Inertial mycket enkelt på 1.14,1a/2.640.
Kalmartravets toppamatörtränare i många år, 60-årige Dan-Åke Olsson som varit med i travsporten i 40 år, hade tänkt sig att att avsluta sin tränarverksamhet vid årsskiftet, Men med en sådan som Jeans’N Passion i stallet är det läge att fortsätta ett tag till…
– Så länge covid 19-pandemin gör att jag inte, kan ge mig ut på resor fortsätter jag med hästarna ett tag till, sade Dan-Åke Olsson till VinnareV75.
Spelfakta
Rätt V75-rad:
5–1–9–5–3–13–4
Utdelning:
Sju rätt: 88.714 kr
Sex rätt: 853 kr
Fem rätt: 81 kr
Omsättning: 97.922.008 kr
Det fyraåriga stoet Jeans’N Passion (e. Maharajah – Jeans’N Overhalls) vann klass II-försöket. Det var knapp marginal både från början till slut, först när Jeans’N Passion lyckades försvara ledningen från innerspåret, och sedan till slut där Dan-Åke Olssons häst såg slagen ut men kontrade till knapp seger på 1.14,9/2.140.
Jeans’N Passions mamma Jeans’N Overhalls (e. Andover Hall – Yankee Jeanie) tävlade också för Dan-Åke Olsson och sprang in över 800.000 kronor i hans regi.
Här kan Svensk Travsports pressmeddelande om de ändrade uppfödarpremierna från årsskiftet läsas.