Bakgrunden är att Stall Tallskärets Titou de Touchyvon – då i träning hos Robert Bergh – testade positivt efter en seger på Vincennes för drygt elva år sedan. Hästens ägare blev inte bara fråntagen förstapriset på 16.000 euro, utan Titou de Touchyvon stängdes av från all tävling under två månaders tid.
Hans Johansson har tidigare sagt till Sulkysport, att det är orimligt att han som hästägare ska bära hela ansvaret. Titou de Touchyvon hade, enligt Robert Bergh, behandlats 19 dagar före loppet med Voronvet, innehållande Dexametason. För kortisonpreparat är det nolltolerans i Frankrike och det spelade därmed ingen roll vilka mängder som hittades i dopingprovet. Här handlade det om picogram, alltså mindre än nanogram.
Svenskt och franskt dopingreglemente går stick i stäv med varandra och därför behandlar ogärna franska veterinärer med kortison, men varken Robert Bergh eller hans veterinär Catarina Fischerström hade – skriver Berghs advokat Per Larsson i en inlaga till Sundsvalls tingsrätt – anledning att befara att behandlingen skulle medföra risk för diskning på grund av påvisande av kortison.
Till rättegången i Sundsvalls tingsrätt ska det dessutom hållas vittnesförhör med ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola, som också driver Hallands djursjukhus där Robert Bergh är kund.
Marjaana Alaviuhkola ska höras angående behandling av hästar 2009 och 2010 med Adequanin och Voronvet till styrkande att Catarina Fischerströms behandling var adekvat i förhållande till hästens åkomma och att hon inte hade anledning att känna till att det kunde finnas risk för att substansen Dexametason kunde kvarbli i hästens kropp vid analys i påvisbara mängder under längre tid än två veckor.
Att behandlingen i sig var adekvat ifrågasätter nog ingen, men att
ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola ska tala om att Fischerström inte hade anledning att känna till att Dexametason kunde finnas kvar i kroppen är att ställa sig över det franska dopingreglementet. Det ligger ju i sakens natur att man ska respektera respektive medlemslands (UET) gällande regler. Franska regler tillämpas i Frankrike och vice versa i Sverige.
Sådana här frågor bör ligga på mycket högre nivå än som en delfråga i ett skadeståndsmål i Sundsvalls tingsrätt – i alla fall om man heter Marjaana Alaviuhkola och inte bara är ordförande i Svensk Travsport utan också i den europeiska travunionen U.E.T.
Fotnot: förhandlingarna i Sundsvalls tingsrätt pågår mellan 19 och 21 februari. Stall Tallskäret AB har lämnat in en stämningsansökan om 326.839 kronor och utöver den summan ersättning för rättegångskostnader.