Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kuskarnas resultat bakom Derbyhästarna

Tränare lämnar in proffslicens, Heiskanen har köpt en häst från Danmark, Ecurie D. glänste på Solvalla och 23 miljoner kronor flyttas över till V86 nästa vecka.
Det är ett par av rubrikerna i torsdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ecurie D. och Björn Goop hade lekstuga från ledningen. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Ecurie D. och Björn Goop hade lekstuga från ledningen. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1

Efter fjärdepriset i Hugo Åbergs Memorial var Frode Hamres stjärna Ecurie D. (e. Infinitif) tillbaka mot jämnåriga konkurrenter på Solvalla igår och i händerna på Björn Goop hade fyraåringen lekstuga från ledningen. Med lätthet toppade hästen på 1.12,2a/2.140 meter och tjänade 100.000 kronor. Stjärnan har hittills vunnit tolv av 13 starter och tjänat 2,6 miljoner kronor.
– En fantastisk häst. Han har enorma lungor, bra inställning och karaktär. Ecurie D. har potential att bli en av de bästa världen, han har det i sig, berömde Goop.

Det kördes två treåringslopp på Solvalla med 100.000 kronor i förstapris. Hoboken Am (e. Muscle Hill) var finfin från spets på 1.14,5a/21.40 meter i Juliennes lopp för ston. Timo Nurmos tränar hästen som kördes av Jorma Kontio. Ledningen var segerreceptet även i Gay Noons lopp. Manny Muscle (e. Muscle Hill), som tränas av Reijo Liljendahl och kördes av Erik Adielsson, hade allt under kontroll på 1.13,8a/2.140 meter.

Ny jackpot nästa vecka

Det var multijackpot V86 och omsättningen nådde över 60 miljoner kronor. Vad undertecknad känner till är det omsättningsrekord på spelformen. Den tidigare toppnoteringen är (troligen) från den 25 januari 2017 när V86 omsatte 44,5 miljoner.

Favoriterna radade upp sig och det blev jackpot på både sex och sju rätt. Kommande onsdag delar på nytt Solvalla och Åby på V86-omgången och totalt flyttas 23.475.472 kronor över till den potten. I gårdagens åttarättspott var det 23,9 miljoner extra.

Resultat V86

Rätt rad: 3-2-6-6-8-1-8-2
Åtta rätt: 1.178 kronor
Sju rätt: jackpot
Sex rätt: jackpot
Omsättning: 60.193.521 kronor

***

2 Emma Henriksson, Östersund, har utsetts till Årets unga förebild 2020. Det är en utmärkelse från Svensk Travsport och belöningen var ett stipendium på 10.000 kronor.
Utdrag ut nomineringen:

Emma är en stor förebild för både elever och ledare

Emma jobbar flera kvällar i veckan på travskolan utöver sitt jobb som hästskötare och är en väldigt omtyckt ledare och kollega. Hon är outtröttlig och väldigt hängiven i sitt arbete. Hon har en ”ingenting är omöjligt”- attityd och löser alla eventuella problem som dyker upp med ett leende på läpparna. Hon är väldigt mån om att eleverna skall trivas och utvecklas vilket tydligt märks i hennes engagerande sätt. Hon har också ett fantastiskt bemötande oavsett ålder på eleverna, och bemöter 6-åringen och 50-åringen med samma entusiasm. Emma är en stor förebild för både elever och ledare i hur hon tar sig an rollen. Travet behöver sådana som henne och hon gör stor nytta i arbetet att rekrytera nya till sporten med sitt varma och engagerade sätt och sitt fantastiska bemötande!

***

3 Tre svenska banor är i elden under torsdagen. På huvudbanan Örebro (första start 18.20) plockar André Eklundh ut sin treåriga stotalang Mahiki Beach (e. Chocolatier), som ståtar med två raka segrar och på Färjestad i senaste starter travade finfina 1.14,1a/2.140 meter.

Peter Grundmann bytte i vintras Hagmyren mot Åby när han flyttade till Vårgårda, men fortfarande är det stor övervikt för kallbloden i stallet. Hela tio av elva hästar i stallet är nämligen av den rasen och en av dem startar på saxbanan Gävle (17.45) ikväll, nämligen Perle Bo (e. Fakse) med två raka segrar. Förra veckan återvände även miljonären Fender (e. Fakse) till tyskens stall.

På lunchen på Dannero (12.20) ska den på startfållan ensamme Socrates Face (e. Joke Face) och Mats E Djuse försöka hålla undan för tolv konkurrenter.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

4Mantorpprofilerna Roger Pettersson och Tomas Johansson fyllde 60 år under den gångna månaden och sedan den 1 september har de tidigare proffsen amatörlicenser. Skiftar från proffs till amatör gör även Suzanne Landin. Hon var A-tränare i Gävle i 25 år.

***

5

Milligan’s School. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Eftersom det inte blir någon Trotting Masters-final 2020 så startade Svensk Travsport STL Open. Finalen körs på Solvalla söndag den 27 september över 2.140 meter autostart med 750.000 kronor till vinnaren. Det finns tio platser i storloppet och sista chansen att kvalificera sig för finalen är på Hagmyren, E.J:s Guldsko, lördag den 12 september.

STL Open
Häst (tränare) – Poäng

 1. Milligan’s School (Stefan Melander) – 70
 2. Handsome Brad (Ulf Stenströmer) – 63
 3. Generaal Bianco (Peter Untersteiner) – 42
 4. Milliondollarrhyme (Fredrik B Larsson) – 41
 5. Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh) – 40
 6. Tae Kwon Deo (Adrian Kolgjini) – 38
 7. Antonio Tabac (Jörgen Westholm) – 36
 8. Double Exposure (Daniel Redén) – 36
 9. Dreammoko (Björn Goop) – 34
 10. Moni Viking (Björn Goop) – 31
  – – –
 11. Diamanten (Stig H Johansson) – 30
 12. Esprit Sisu (Svante Båth) – 26

Hela poängställningen går att finna här.

***

6 Veijo Heiskanen har köpt danske femåringen Don Pedro (e. Manofmanymissions). Hästen har startat 30 gånger (8-1-4) och tjänat 174.776 danska kronor. Rekordet 1.13,9a/1.600 meter sprang han som tvåa i Skive i våras. Don Pedro har Åbytränaren köpt från uppfödaren Niels Peder Toft. Han har mestadels tränat hästen själv, men i perioder har valacken varit hos proffsen John Friis och Flemming Jensen.

***

7 Två hästar i årets Derby-final körs av sin körsven för första gången. Det är dels Johan Lejons Galantis som får Mats E Djuse i sulkyn och den andra hästen är Timo Nurmos-tränade Champ Lane. Han körs av Björn Goop för första gången i tävling, men Färjestadkusken kvalade faktiskt fyraåringen i augusti 2019.

Två finalister är obesegrad bakom respektive häst. Per Lennartsson gjorde debut med Power i uttagningarna och Ulf Ohlsson sitter upp bakom Bythebook för första gången sedan tävlingsdebuten i augusti 2018.

Kuskarnas resultat bakom Derbyhästarna

Häst – Körsven – Resultat

 1. Hail Mary – Robert Bergh – 13 st: 10-1-0
 2. Västerbo Lexington – Rikard N Skoglund – 2 st: 1-1-0
 3. Aetos Kronos – Magnus A Djuse – 2 st: 1-1-0
 4. Global Adventure – Erik Adielsson – 19 st: 12-2-1
 5. Power – Per Lennartsson – 1 st: 1-0-0
 6. Usain Töll – Wilhelm Paal – 4 st: 0-1-1
 7. Ultion Face – Adrian Kolgjini – 23 st: 4-4-4
 8. Don Fanucci Zet – Örjan Kihlström – 13 st: 7-2-2
 9. Champ Lane – Björn Goop – ny körsven
 10. Galantis – Mats E Djuse – ny körsven
 11. Bythebook – Ulf Ohlsson – 1 st: 0-0-0
 12. Guzz Mearas – Johan Untersteiner – 18 st: 7-6-2
Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Toppsto debuterar i ny regi

Hon kvalade in till tre stora finaler i Sverige ifjol som treåring.
På tisdag debuterar miljonärskan och ett av kullens vinstrikaste ston, Chablis Ribb, i ny regi.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Josefine Ivehag med sin tidigare stjärna Rock Me. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) har hela karriären tränats av Rättviks Leif Witasp,. Samtidigt har B-tränaren Josefine Ivehag med licens på Axevalla stått som delägare i det leasade stoet.

Ifjol kvalade Chablis Ribb in till båda E3-finalerna efter försökssegrar (trea som bäst i finalen av långa E3), samt till Oaks. Över en miljon kronor sprang hon in under treåringssäsongen efter bland annat fem segrar.

Efter att ha slutat oplacerad i uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal i slutet av april lämnade Chablis Ribb Leif Witasp och tog istället plats i Josefin Ivehags stall.

På tisdag på Solvalla blir det debut för den nya tränaren i ett blott fem hästar stort fält med fyraåriga ston över sprinterdistans. Förstapriset är 60.000 kronor och Chablis Ribb, som får Carl Johan Jepson i sulkyn, drog perfekta innerspåret.

Motståndet kommer från Timo Nurmos-duon Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.) och Queen Ratzeputz (e. Miscle Hill) samt Alessandros Gocciadoros Bressa du Kras (e. Irving Rivarco) och Sybille Tinter-tränade Namanga Bo (e. Maharajah).

På Solvalla på tisdag startar också fjolårets fyraåriga drottning på svenska banor, Daniel Redén-tränade Diana Zet (e. Hard Livin), i ett stolopp. I sitt senaste framträdande galopperade hon i Prins Daniels Lopp på Solvalla.

Här är startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Hela stallet har lyft sig”

Jörgen S Erikssons Dollar Doc visade prov på bra löpskalle då han höll stången i tisdagens långlopp på Axevalla.
– En efterlängtad seger och det känns som hela stallet har lyft sig, säger Jörgen S Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Eskilstunatränarens springare gjorde sin blott tredje start för året och kurvan har onekligen varit den rätta. Efter en tredjeplats i årsdebuten blev hästen tvåa i den efterföljande starten och nu kom segern.
– Han fick aldrig vila någon gång. Det var körningar hela vägen, men hästen kämpade på. Han kändes riktigt fräsch och fin, säger Jörgen S Eriksson.

Dollar Doc är därmed fortsatt obesegrad när han gått i ledningen. Detta var fjärde tillfället.
– Han biter ifrån sig bra när han får hästar omkring sig.

Att hästen skulle få en lite längre paus efter fjolårets sista start i december var bestämt, men uppehållet blev aningen längre än vad som var tänkt.
– Jag kände i sista starten i fjol att han var ganska sliten. Jag hade inga direkta planer så då bestämde vi oss för att ta ett break helt enkelt. Tanken var att han skulle komma ut i mars-april igen, men han fick en hovböld bak som vi håller på och jobbar med fortfarande. Det är i princip bra nu och snart ska vi kunna köra barfota runt om också som det känns. Hästen har snälla ägare som låter oss vänta ut honom.

”Klass I framöver”

Vilka vägar han ska ta framöver är inte riktigt bestämt i nuläget.
– Jag satt och tittade lite grann igår. Det finns en möjlighet att gå för Margaretas tidiga Unghästserie den 1 juli, men det lär behövas mer startpoäng för att komma med i det loppet än vad min häst har. Därför blir det nog så att vi åker till Årjäng om tio dagar och försöker kvala in till ett finallopp som körs längre fram i sommar. Finalen körs med voltstart vilket min häst inte är så van vid, men han känns starkare och mer travsäker nu. Sedan är jag inte främmande för att gå för Klass I framöver.

Hästens sexårige helbror Ready Doc (e. Ready Cash) hade ett fint fjolår med dryga halvmiljonen intjänad, men i år har det gått sämre. På sex starter har det blivit en andraplats som bäst. Något som dock kan ändras på nu på fredag då hästen startar i Bollnäs.
– Det är småsaker som gjort att han inte har fått till det. Vi får se om det kan släppa ordentligt för honom snart också. Han känns helt okej i träningen och jag tycker att hela stallet har lyft sig med fina prestationer bara sista veckan så vi hoppas att han åker med på det av bara farten, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

 • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
 • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

 1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
 2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
 3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
 4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
 5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
 6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.