Örjan Kihlström visade mästerlig kyla i vagnen, då han slog av länge ledande Galactica i sista stegen tillsammans med Tobin Kronos. Efter ett lugnt förstavarv med Galactica i ledningen och Tobin Kronos i tredje invändigt, vred Kihlström ut i dödens och satte upp rejäl fart under slutrundan. I ett avslutande varv i 1.10-fart var duellen mellan förhandsfavoriterna ett faktum och med 200 meter till mål såg det ut som att ledaren hade avgjort loppet. Örjan Kihlström måttade dock som vanligt in vinnaren och Tobin Kronos segrade på 1.12,5 över 2.140 meter. Tränaren Daniel Redén var mycket nöjd med sin adept, som inte var vässad inför uppgiften.
– Det här var otroligt positivt! Han var sjuk i Östersund och har varit lugnt tagen efter det. Det gick väldigt fort sista varvet och Galactica är ingen lätt nöt att knäcka utvändigt. Tobin Kronos är riktigt bra och lär bara bli bättre med fler lopp i kroppen, sa Redén.
Hon låg på lite för mycket…
Lars-Åke Söderholm körde som vanligt Galactica och var även han nöjd med fjolårets Stochampionats-vinnare.
– Jag är nöjd med hennes prestation, men hon låg på lite för mycket för att ha rätta udden till slut. Örjans häst gjorde ett fantastiskt lopp, vilken häst!
Toppkusken var sedan nära att ge många favoritspelare en hjärtinfarkt, då han valde att sitta kvar i rygg på Charrua Forlan med Canari Match. Efter en öppning på 1.08,8 första 500 meterna, hade Kihlström möjlighet att peta ut Redéns fransos utvändigt om ledaren, men satt kvar och fick förlita sig på turen. Luckan uppenbarade sig i andraspår på sista bortre långsidan och även om Örjan fick vrida ut hästen i fjärdespår över upploppet, hann ekipaget dit på mållinjen och vann med ett huvud. Segertiden landade på mycket vassa 1.10,2 över kort distans.
– En fransman på kort speed, det var något nytt! Jag gillar den här hästen skarpt och han har känts ruggigt fin sen han kom in i träning hos mig. Han tar för sig allt mer och har till och med blivit lite kaxig hemma på gården mot Propulsion, sa Daniel Redén om Canari Match, som eventuellt matchas mot Åby Stora Pris.
Must Have var dagens ”måste-ha-med” på V86-kupongen enligt många, något som Pierre Nyström såg ut att göra till ett faktum då ekipaget var först i mål. En störning med cirka 600 meter kvar till mål resulterade dock i diskvalificering och tvåan i mål, Kitspirit, flyttades upp till förstaplatsen. Då ledande Estelle Web tröttnade i ledningen och gick som ett sänke genom fältet flyttade Pierre Nyström ut Must Have i andraspår från rygg ledaren, ett spår som redan var upptaget av Johan Untersteiner och Madame Love.
– Det var roligt med en seger, men tråkigt med sättet vi vann på. Hästen gjorde det bra och är i fin form, sa Troels Andersen som tränar och körde Kitspirit.
Den stora favoriten Swish Lane hade svårt att få aktionen att stämma och galopperade i sista sväng som ledare av loppet.
– Det var snöpligt. Hon är svår i aktionen, men jag blev ändå chockad när hon galopperade. Det är svårt att säga om hon vinner loppet utan galoppen, men hon hade fått en fin placering i alla fall, sa Peter Untersteiner.
Eskilstuna 19 juli
Rätt V86-rad:
5–11–8–1–8–6–1–9
Utdelning:
Åtta rätt: 6.465 kr
Sju rätt: 87 kr
Sex rätt: Jackpot
Omsättning: 21.531.293 kr
Raise Broline värmde väldigt plusbetonat och bekräftade det läckra intrycket, då hon segrade i avdelning tre. Trots åttondespår lyckades Erik Adielsson hitta andra utvändigt med det fyraårige Lindy Lane-stoet, och attacken sattes in med 800 meter till mål mot ledande Feka S.E. Då ledaren galopperade i sista sväng tog Adielsson och Raise Broline över ledningen och vann till slut säkert före en bra avslutande Kash Brodda.
– Det brukar vara svårt med spår åtta, men vi kom ned hyggligt i banan och hamnade rätt på det till slut. Hon kändes lite loj under vägen, men sen tog hon i bättre när vi gick på i tredjespår. Hästen gjorde det mycket bra, sa Erik Adielsson.
Första med jänkarvagn, dubbelt segerrecept!
Reijo Liljendahl var väldigt uppåt på förhand om sin Evazan Am, som stod för en mycket stark prestation när han segrade i avdelning fem. För första gången mot tuffare motstånd och debut i jänkarvagn, satt utvändigt en bit bak i kön, medan Hanna tog ledningen tillsammans med Ulf Eriksson. Varvet avverkades i 14-fart och när hästarna där framme började tröttna, såg körande Ulf Ohlsson ut att bara njuta bakom Evazan Am. Avslutningen resulterade i hästens tredje seger på fyra försök och segertiden 1.13,8 2.140 meter, vittnade om att Reijo Liljendahl kan ha en häst för större uppgåvor framöver.
– Han kändes riktigt fin och har bra kvaliteter. Han värmde otroligt positivt och avslutningen var väldigt vass, sa Ulf Ohlsson om den treåriga Ready Cash-sonen.
Ohlsson visade mästarklass med knepige Qahar Q.C. när han segrade med Catarina Lundströms starke stayer över 3.140 meter. Efter att ha pressat sig till ledningen efter ett varv, höll Qahar Q.C. ett jämnt tempo, men såg ut att vara slagen mitt på upploppet av Alorac Mathbell. Ulf Ohlsson stod dock för en snygg fingertoppskänsla och lyckades få sin styrning att kontra över de sista 50 meterna. Segertiden över de tre varven skrevs till 1.14,8 och Qahar Q.C. gjorde även han debut i jänkarvagn.
– Han är stark, rejäl och går hela vägen. Bitvis är han väldigt instabil och det var nära galopp ett par gånger. Jag provade att släppa av honom sista biten när han stabiliserat sig efter kurvan och då hade han lite kvar, sa Ulf Ohlsson.
Johan Untersteiner och Broadway Appolo visade fortsatt toppform med ledningen från start till mål. Broadway Appolo hade inga problem att hålla ledningen från sitt innerspår, men fick sedan stenhårda Lavidaloca de Vie på utsidan. De sista 500 meterna gick ruskigt fort när de två hästarna duellerade, men den förstnämnde lyckades hålla undan med en halv längd tillgodo till det tappra stoet på 1.11,6 över 1.640 meter.
– Det är allt skoj att få vinna när man reser lite längre med sina egna hästar. Det blev aldrig någon match om tätpositionen, men ”Tarzans” märr kämpade på riktigt fint utvändigt. Det kändes ändå säkert till slut, sa Johan Untersteiner.