Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Guldrepris för Breeders-vinnare?

Snabbast i Smedträffen, vi möts igen i stoeliten, svenska supersotet tillbaka på Grosbois, sommartravsvinnare en av 32 till salu ikväll och en tur till Atlantkusten.
Här är ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Brother Bill och Jorma Kontio vid segern i Breeders Crown-finalen för treåriga hingstar/valacker. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Brother Bill och Jorma Kontio vid segern i Breeders Crown-finalen för treåriga hingstar/valacker. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1Sedan 2008, när Breeders Crown-finalerna fick sin permanenta hemvist på Sundbyholm, har banans snabblopp Smedträffen avgjorts som gulddivision i början av november. Däremot har distanserna varierat, från sprinterdistans till medel. Sju av de senaste 13 vinnarna har korats över medeldistans, vilket även är uppgiften för eftermiddagens deltagare.

Två gånger har en Breeders Crown-vinnare gått vidare att som äldre vinna Smedträffen på samma bana. Stefan Melander-tränade Digital Ink (e. Super Photo Kosmos) slog till i fyraåringarnas final 2013 och följde upp med seger i Smedträffen året efter. Fjolårets vinnare var Roger Walmann-tränade Forfantone Am (e. Muscle Hill), som 2019 gjorde som Digital Ink och vann finalen för fyraåriga hingstar och valacker.

I eftermiddag kan det bli en ny dubbel när Timo Nurmos vinnare av BC-finalen för treåriga hingstar/valacker för två år sedan, Brother Bill (e. From Above), får ikläda sig favoritrollen i årets upplaga tillsammans med Jorma Kontio.

Forfantone Am vann Breeders Crown för fyraåriga hingstar och valacker. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tre snabbaste vinnarna över medeldistans

 1. 2020 Forfantone Am (e. Muscle Hill) – Torbjörn Jansson (Roger Walmann) – 1.11,7a
 2. 2007 Acclaim (e. Super Arnie) – Håkan Eriksson – 1.12,9a
 3. 2014 Digital Ink (e. Super Photo Kosmos) – Johnny Takter (Stefan Melander) – 1.12,9a

Tre snabbaste vinnarna över sprinterdistans

 1. 2017 Nadal Broline (e. Yankee Glide) – Ulf Ohlsson (Reijo Liljendahl) – 1.10,8a
 2. 2013 Alvena Pele (e. Dream Vacation) – Per Lennartsson – 1.11,0a
 3. 2011 G.H.Nemo (e. Scarlet Knight) – Jörgen Westholm (Maria C Karlsson) – 1.11,5a

***

2Vi möts igen…kan vara rätt slogan för stoeliten över lång distans som inleder dagens V75-omgång i Eskilstuna. Fyra av de tolv ston som jagar segern var nämligen med i motsvarande lopp för prick ett år sedan. Vinnaren ifjol saknas – Johan Untersteiners toppsto Dear Friend (e. Orlando Vici) – men här finns fjolårstvåan Mellby Free, femman Racing Brodda, sexan Activated och diskvalificerade Hevin Boko.

Men att stoeliten enbart handlar om äldre ston är inte fallet längre. För en månad sedan vann fyraåriga Honey Mearas (e. Readly Express) Sto-SM på Åby och i eftermiddagens lopp testar både David Persson och Svante Båth fyraåriga ston mot de äldre damerna i form av Global Brilliance (e. S.J.’s Caviar) respektive Barbro Kronos (e. Trixton). Ett öppet lopp!

Istället hittar Sulkysports tipsexpert ett enkelstreck i epilogen: ”I V75-avslutningen blir det jämnspelat och många sprider strecken, men vi går i motsatt riktning. Från innerspår har Global Agreement (V75-7) tidigare visat prov på startsnabbhet och vi ger honom god möjlighet att leda hela vägen.”

Här är hela tipsgenomgången till dagens V75-omgång i Eskilstuna med analyser, spetsstrider, ranking av alla hästar och systemförslag!

***

3Förra vintern var stoet Wild Love (e. Love You) en av blott tio svenskfödda travare som segzrade under det långa vintermeetinget på Vincennes. I regi Anders Lindqvist och med sin ägare Bengt Simberg vid sin sida slog stoet till i Prix du Cantal (€50.000) i slutet av februari med Alexis Prat i sulkyn.

Wild Love är tillbaka på Grosbois. Foto privat

”Jag är stalldräng och hjälper till med allt möjligt i stallet. Jag skor även en del hästar åt Anders Lindqvist så det finns att göra. Dagarna är fulla, men nu har jag faktiskt en fiesta i en och en halv timme,” berättade ägare Simberg i en intervju med Sulkysport i våras.

Sedan dess har mycket hänt. Wild Love kom som en stormvind i våras och vann Harper Hanovers lopp på Solvalla under Elitloppshelgen tillsammans med Kevin Oscarsson och reste sedan land och rike runt under fem månader innan punkt sattes förra helgen i Müllers på Jägersro, där hon slutade femma. Facit i Sverige? Tolv starter, tolv segrar och en dryg halvmiljon intjänat.

Men nu har ett nytt äventyr börjat. Wild Love är tillbaka i Frankrike, i Paris. På Grosbois. På fredagen twittrade Anders Lindqvist när Wild Love – se bilden intill – var ute på en joggingtur på den enorma träningsanläggningen.

Fakta

Vägen till Prix d'Amerique:

 • 21 november – Gr II – Prix de Bretagne (€110.000) hingstar/ston 4-10 (int) 2.700 meter
 • 12 december – Gr II – Prix du Bourbonnais (€110.000) 4-10 (int) 2.850 meter
 • 26 december – Gr II – Prix Tenor de Baune (€100.000) 5 (int) 2.700 meter
 • 26 december – Gr I – Criterium Continental (€200.000) 4 (int) 2.100 auto
 • 2 januari – Gr II – Prix de Bourgogne (€110.000) 4-11 (int) 2.100 auto
 • 16 januari – Gr II – Prix de Belgique (€110.000) 4-11 (int) 2.850 meter
  ---
 • 30 januari – Gr I – Prix d’Amerique (€1.000.000) 4-11 (int) 2.700 meter

Övriga Grupp I-lopp för äldre eliten:

 • 13 februari – Gr I – Prix de France (€400.000) 4-11 (int) 2.100 auto
 • 27 februari – Gr I – Prix de Paris (€400.000) 4-11 (int) 4.150 meter

***

4Eskilstunas uppvärmning med V75-tävlingar (första start 14.45) inför söndagens Breeders Crown-finaler är förstås dagens höjdare på svensk mark. Kvällsbanan Bergsåker (start 18.30) bjuder också på en del godbitar. Hilda Zonett-sonen Albert Zonett (e. Love You) vann sex lopp förra året och ståtar med lika många segrar 2021. Nu är han tillbaka efter knappt två månaders uppehåll tillsammans med sin tränare Robert Dunder. Albert Zonett avslutade fjolåret med V75-seger på Umåker på juldagen och visst kan det bli nya framgångar när vintern närmar sig.

Ett lopp för hästar i K150-klassen (högst 150 starter förra året) ser två treåringar med två raka segrar vardera i bagaget i möte med äldre hästar. Det handlar om Robert Bergh-tränade Debonair Mary (e. Bold Eagle), som körs av Oskar Florhed, och Lena Fritz-tränade Southridge Jeremy (e. Walk The Walk), som får Linus Lönn i vagnen – precis som vid de två senaste segrarna.

Lördagen kompletteras med breddlopp på Åby (start 11.00) och jakt på startpoäng för större sällskap med start på förmiddagen.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Vae Victis Club. Foto: Adam Ström/stalltz.se

5Går Du i tankar på att köpa häst? Ikväll när auktionssajten Travera bjuder in till sedvanlig auktion på lördagskvällen finns hela 31 hästar och en hingstandel i den digitala auktionskatalogen!

Sju ettåringar, lika många tvååringar, sex fölston och elva starthästar är det som bjuds ut tillsammans med en hingstandel i Trixton. Bland starthästarna finns exempelvis italienfödde sjuåringen Vae Victis Club (e. Mago d’Amore), som tjänat närmare 1,3 miljoner kronor och vunnit 22 av 60 starter så här långt. Sedan förra sommaren har hästen tränats av Daniel Redén och vann både bronsdivisionsförsök och Sommartravets final förra året.

Ett annat intressant namn är treåriga stoet Global Countess (e. Broadway Hall) med 428.500 kronor insprunget och finalplats i långa E3 på meritlistan.

Här är hästarna som säljs på kvällens auktion.

***

6I kustpärlan Châtelaillon drygt 15 mil norr om Bordeaux arrangeras dagens travtävlingar på fransk mark. Banan med en omkrets på 1.144 meter heter Châtelaillon-La Rochelle och arrangerar årets största lopp i Grupp III-klassade Grand Prix Dynavena Maisagri (€60.000) vilket är en final i löpningsserien Circuit des Grandes Epreuves du Sud-Ouest.

Det kryllar inte av kända namn i striden om segerchecken på 27.000 euro även om samtliga deltagare tjänat mellan 1,5-3,6 miljoner svenska kronor, men några bekantingar finns i alla fall med. Eric Raffins styrning Day de Bellouet (e. Timoko) vann nyligen Prix Diotima (€60.000) på Vincennes och Dominik Locqueneuxs Dona Viva (e. Love You) tävlade med viss framgångar under det gångna vintermeetinget.

***

7Tvååringstävlande har inte nått några högre höjder i Norge och under flera år har det inte ens skrivits ut några lopp för de yngsta travarna. I år skulle det bli – om än en liten – ändring på det och tre lopps skrevs ut i november/december på Bjerke och Jarlsberg. På tisdag skulle det första ha körts, men intresset var svalt. När blott fyra hästar anmäldes till loppet för hästar med noll kronor på kontot, så fann norrmännen för gott att ställa in.

– Det är ett medvetet val att inte lägga mycket pengar på detta. Vi har bestämt att vi inte ska ha någon tvååringssatsning, men ville med dessa lopp ge de som ville möjligheten att starta, säger Tron Gravdal, sportchef i norsk travsport, till Trav- og Galopp-Nytt.

Återstår att se om intresset är större till nästa tvååringslopp på Jarlsberg den 26 november, som är stängt vid 20.000 kronor.

Fokustema
Jarlsberg Grand Prix
Läs senare

Sex finalister för Hamre

Sex hästar kvalade Frode Hamre in igår till Jarlsberg Grand Prix och Maghan B.R. vann ett av försöken, men snabbast var en Thor Borg-tränad travare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Frode Hamre har sex av tio hästar inkvalade till Jarlsberg Grand Prix för ston. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Frode Hamre har sex av tio hästar inkvalade till Jarlsberg Grand Prix för ston. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Monalisa B.R. (e. Readly Express-Escada B.R.) vann för Eirik Höitomt och duon var ensam på målfotot på 1.11,6a/1.609 meter efter 1.10,4 sista 500 meterna.

Gårdagens triumf var värd 30.000 norska kronor och Monalisa B.R. har startat åtta gånger, vunnit fyra lopp och varit tvåa vid två tillfällen. Hon är undan Escada B.R. (e. Credit Winner), 1.10,9ak/711.142 nok, och förut Monalisa B.R. är hon mor till Lasse B.R. (e. S.J.’s Caviar), 1.11,5ak*/414.915 nok.

Escada B.R. ingår i sin tur i samma syskonskara som Conquestador B.R. (e. Donato Hanover), 1.11,6ak/2.379.849 nok, vilken slutade tvåa i Norskt Kriterium och trea i Derbyt.

Sjätte raka segern

Tom Erik Solberg satt bakom Frode Hamres Meghan B.R. (e. Face Time Bourbon-Henna B.R.) och från spets blev det en överlägsen vinst på 1.12,6.

Det var stoets sjätte raka vinst och segerraden inleddes i Norskt Stokriterium och därefter har hon också vunnit Norskt Oaks. På hennes bankbok har det tickat in 1.240.000 norska kronor.

Ostartade modern Henna B.R. (e. Donato Hanover) har sin första avkomma i Meghan B.R. Mormor Bauxite (e. S.J’s Caviar) är utsedd till ”Elitsto” i Norge och det USA-födda stoet har lämnat världsrekordhållaren Ferrari B.R. (e. Muscles Yankee), 1.09,9am*/2.884.101 nok, och Diadora B.R. (e. Ken Warkentin), 1.09,7ak/2.838.630 nok.

Finalen i Jarlsberg Grand Prix för fyraåriga ston avgörs söndagen den 6 juli och så här utföll spårlottningen:

Namn (far) – Tränare (plac/försök)

 1. Waterloo Bonanza (e. Sinou Madrik) – Madeleine Larsen (2)
 2. Meghan B.R. (e. Face Time Bourbon) – Frode Hamre (1)
 3. Monalisa B.R. (e. Readly Express) – Thor Borg (1)
 4. Thai Blackpedia (e. Brillantissime) – Frode Hamre (2)
 5. Princess Philippa (e. Timoko) – Frode Hamre (3)
 6. Datin M. (e. Maharajah) – Frode Hamre (4)
 7. Grand Queen (e. Muscle Mass) – Sven Möller (5)
 8. Eva Cash R. (e. Orlando Vici) – Erik Killingmo (5)
 9. Senorita (e. Broadway Legs) – Frode Hamre (3)
 10. Musical Sun (e. Broadway Legs) – Frode Hamre (4)
Fokustema
Tränarbyte
Läs senare

Elitloppshäst till Hamre

Frode Hamre har fått en Elitloppsdeltagare i stallet.
På X meddelar Stall Hamre att Best Ofdream Trio har anlänt till Ulleberg Gård.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Best Ofdream Trio. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Best Ofdream Trio. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Best Ofdream Trio (e. Nad al Sheba-Lory Trio), 1.09,6ak/1.932.578 nok, har flyttat från Erik Killingmo till Frode Hamre. I år har Best Of Dream Trio startat fyra gånger och vunnit ett lopp.

Senaste starten skedde i Årjäng den 21 juni med en sjundeplats som resultat. Totalt inrymmer karriären 21 segrar på 63 starter och dessutom en start i Elitloppet, men där blev Best Ofdream Trio utslagen i försöket.

Största segrarna

Best Ofdream Trio är ny i Hamre-stallet. Foto: privat

På meritlistan finns sedan tidigare bland annat segrar i Anders Jahres Pokallopp 2022 på Jarlsberg travbana och Midsommarloppet i Rättvik förra året.

Nu blir det Frode Hamres uppgift att få fart på Knut Kopperuds sjuårige hingst.

Fokustema
Tränarintervjuer
Läs senare

Gocciadoro: ”Vill inte chansa”

Alessandro Gocciadoro laddar för ännu en fullspäckad vecka där han har starthästar på svensk mark under fyra dagar.
Av
Emil Persson
Free Time Jepson och Alessandro Gocciadoro startar tillsammans i E3-finalen. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Free Time Jepson och Alessandro Gocciadoro startar tillsammans i E3-finalen. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Solvalla tisdag 25 juni

– Filadonna (lopp 2) fick en veckas uppehåll efter Breeders Course-finalen och har tränat på bra efter det. Hon ska vara i bra form direkt även om målbilden givetvis är att hon ska vara ännu vassare i finalen. Det här loppet ser passande ut för henne, säger Alessandro Gocciadoro.

– Frenchconnectionit (lopp 3) presterade bra senast utan att vara i full form. Jag tyckte att det var en positiv insats med tanke på att han inte var maximalt förberedd. Nu ska han tävla barfota för första gången och det tror jag kommer göra hästen mycket bättre, säger Alessandro Gocciadoro.

Fellow Wise As (lopp 3) har tränat på normalt efter Breeders Course-finalen. Han kan öppna snabbt, bör ha bra chans att ta ledningen och detta ska också vara en bra uppgift för honom, säger Alessandro Gocciadoro.

Färjestad fredag 28 juni

Follia Wind (lopp 8) galopperade förvisso i försöket till E3, men totalt sett gillade jag den insats hon stod för. Nu ska jag ta av henne checkremmen i lopp vilket jag prövat i träning med positivt resultat. Jag tror att försöksloppet kommer föra henne framåt och räknar med en ännu vassare insats, säger Alessandro Gocciadoro.

 Doctor Gio (lopp 9) gjorde nyligen comeback efter uppehåll. Han var lite rund om magen och det var ett långt lopp han skulle ta sig igenom, men jag tycker inte att han var dålig på något vis även om han blev trött till slut. Just det här med att komma igång och tävla på mer kontinuerligt kommer föra honom framåt rejält, säger Alessandro Gocciadoro.

Färjestad lördag 29 juni

Dea Sprint Bar (lopp 5) har tränat på normalt efter segern i Mantorp. Hon var riktigt fin den dagen och jag hoppas kunna ta hand om ledningen på nytt utifrån hennes goda startsnabbhet och hålla hela vägen för hästen är i full form. Det blir inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

Free Time Jepson (lopp 7) har tränat på normalt efter försöksvinsten. Jag skojade efter det loppet att jag skulle ta av ytterligare en sko till finalen eftersom han tappade en sko i försöksloppet och det fungerade så bra, men så blir det inte utan jag fortsätter med skor runt om. Hästen är så pass bra som han är med skor och jag vill inte chansa från ett innerspår bakom bilen och riskera att få en galopp i första kurvan på ny balans. Målsättningen är att ta ledningen och hålla hela vägen. Inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

Esperia Font (lopp 8) blir bara bättre och bättre för varje lopp. Jag gillade vad jag kände i henne senast och tror att hon kommer vara ännu vassare denna gång för jag upplevde henne lite lat senast mitt i loppet vilket kan berott på att hon inte hade startat på ett tag. Det blir inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

Celiaz (lopp 8) gör alltid bra insatser och kämpar hela vägen in till mål. Jag tror att hon är fältets bästa häst, men nu har hon spår 15 och det är alltid svårt även om det är en spårtrappa. Från tredje ledet är det svårt att komma till i loppen, men prestationsmässigt tror jag hon kommer vara lika bra som tidigare. Inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

Don’t Say Gar (lopp 11) är i toppform och tycker allra bäst om att inleda från ett sådant här utgångsläge och attackera i slutet. Hon gjorde en toppinsats senast i Mantorp och verkar lika fin efteråt. Jag tror på en stark insats på nytt och tror att båda mina hästar kan segerstrida. Inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

Dany Capar (lopp 11) tror jag kan göra en bra insats även här från andra ledet. När man inte kör med honom från början så kan han avsluta riktigt bra och jag tycker att hela hästen tagit stora steg i sin utveckling. Inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

Tipsintervjuer för fri publicering.